Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Despre tineri, numai de bine: ce am învățat de la vecinii mei care nu au cablu TV și de la colegul meu, IT-stul de 24 de ani

Tineri la televizor

Foto: Guliver Getty Images

Interacționez oarecum constant cu generația de tineri de azi. La serviciu, acasă, în asociații, cercuri, grupuri, am șansa să-i cunosc. În prima fază am fost tentat să mă aliniez și eu unei opinii mai generale că sunt o generație fără viitor, că s-au născut obosiți, că nu învață nimic la școală, că stau prea mult la calculator, că nu vor să se informeze sau că nu votează. Realitatea însă m-a contrazis.

Am vecini un cuplu de tineri care nu au abonament la cablu și nici televizor. Am rămas surprins: cum adică să nu urmărească emisiunile TV, dar mi-am dat seama că de fapt nu e nimic de urmărit. În afară de două-trei emisiuni, nici eu nu mă uit la televizor cu plăcere. Mi-au spus că se uită la filme pe laptop și au abonamente la platforme de streaming. Știrile le văd direct în telefon de la marile agenții de presă.

La serviciu învăț IT de la un coleg de 24 de ani, îmi este profesor și, chiar dacă este cumva ciudat, pot să spun că am învățat o grămadă de lucruri de la el. De atâtea ori am auzit bunici care își cheamă nepoții să-i ajute cu telecomanda la televizor, cu plata facturilor online, cu gestionarea conturilor pe rețelele de socializare sau cu repararea calculatoarelor. Și atunci cum poți să mai spui că nu învață nimic și stau prea mult la calculator. Cum ar putea să facă toate astea?

Tinerilor nu le plac tradițiile patriotarde, nu le plac spectacolele tradiționale de la TVR, nu le place muzică populară de pe Taraf TV. Să fim serioși, nici nouă nu ne plăcea muzica populară, căutam discoteci să ascultăm muzică modernă. Astăzi generația tânăra călătorește foarte mult, mult mai mult decât am făcut-o noi la vârstă lor, văd și alte țări, alte tradiții, fac comparație. Nu înseamnă că nu apreciază tradițiile noastre, însă le dau valoarea pe care o au în contextul întregii lumii. Ei înțeleg foarte bine că sunt români, lucrul ăsta eu un dat, însă în același timp sunt și cetățeni ai planetei. Încearcă și reușesc să integreze totul într-o armonie, nu într-un antagonism primitiv care spune că noi suntem buricul pământului. Ei nu practică naționalismul de proastă calitate care de-a lungul istoriei ne-a adus numai deservicii.

Se distrează în cluburi, la concerte, festivaluri, merg la mare, la munte, în țară sau străinătate. Au posibilitatea să comunice liber cu toată lumea, să învețe, să înțeleagă, să aleagă, și asta fac. Mulți muncesc în Occident, învață limbi străine, asimilează sistemele lor, se integrează acolo. Niciodată nu rup legătura cu țara, chiar dacă uneori legătura e simbolică.

Se mai spune despre tineri că nu sunt stabili la locul de muncă. Și de ce ar fi? Nu acceptă abuzuri, nu acceptă salarii mizerabile, nu acceptă capitalismul feudal în care ne bălăcim de 30 de ani cu boieri și argați.

Înainte oamenii se încadrau într-o întreprindere și de acolo ieșeau la pensie, indiferent de condițiile de muncă, indiferent de salariu, indiferent de orice alte oportunități sau dorințe aveau. Astăzi, în capitalism, pierderea unui loc de muncă a devenit ceva firesc, sunt restructurări, falimente, relocări ale capacităților de producție, dispariția unor meserii. În timp ce un matur percepe asta ca pe o tragedie existențială, un tânăr vede o șansă de viitor.

Chiar dacă noi credem că ei nu știu, nu aud, nu văd, ei știu, aud și văd mult mai bine decât ne închipuim noi. Iar cel mai mare câștig al lor, dar și al nostru ca nație, este că ei nu poartă în suflete ura și traumele comunismului. Comunismul nu este pentru ei decât o altă temă la lecția de istorie. Viitorul construit și decis de tineri nu va mai purta disputele trecutului, ei își doresc așa cum au spus de atâtea ori „o țară ca afară”. Și asta vor face.

Bineînțeles că noi vom rămâne cu frustrarea că vinovații nu au fost pedepsiți, că torționarii s-au infiltrat printre victime, că cei care au ucis la Revoluție au ajuns generali, eroi ai Revoluției cu pensii speciale. E numai vină noastră că nu am reușit în 30 de ani să separăm grâul de neghină, răspunderea asta nu o putem pune pe umerii generațiilor viitoare.

Generația lui „era mai bine înainte” va pierde lupta în fața tinerilor de astăzi pe cale naturală. Sau cum am spune noi: timpul le rezolvă pe toate.    

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și eu interacționez mult cu tinerii și acest articol mi se pare corect scris, dar ca un minus al acestei generații de tineri aș adăuga lipsa de empatie și ceva egoism.
    • Like 0
  • Dl Nucu Morar,sunt de acord cu cele afirmate in articol insa am o opinie nuantata. Desi am trait 41 ani in 'era comunista'NU sunt unul dintre nostagicii acestei perioade.La 52 ani m-am inscris la Fac.de Stiinte Politice sectia'management politic'NU ca sa activez intr-o formatiune politicapt ca nu m-am 'inregimentat' ci pentru ca sa inteleg cit se poate mai bine si pertinent 'cu ce se maninca'aceasta politica.Am absolvit cind aveam 56 ani iar unii dintre comentatorii de politica de la TV mi-au fost profesori desi sunt de seama fiilor mei.In ce consta nuanta?in primul rind evit de fiecare data cind comentez sa generalizez grupurile sociale, recte TINERETUL si/sau PENSIONARII asa cum fac multi dintre reprezentantii acestor grupe.In al doilea rind,pentru ca studiul scolastic al docrinelor politice mi-a arata ca sunt,in esenta,un Liberal.Ei si de aceea,am plecat frecvent la Bucuresti,cale de ~200 km catre Piata Victoriei(a cui va reveni?)cind se protesta impotriva masurilor unor guverne 'de stinga.'Incepind cu protestul la OG 13 si pina la celebrul 10 august 2018 cind am simtit efectul'gazelor vitaminizante'ale lui carmen-gaz,am fost prezent.Am fost/sunt contrariat de numarul mic al tinerilor participanti eu considerind ca,de fapt,ei ar fi trebuit sa-si apere cursul destinului pe care il trasau persoane kakistocrate si rapace.Deja din calculul prezentei se poate constata ca procentul celor prezenti nu depaseste 0.7% din populatia tarii,am constatat ca in acele zile,fast-food-urile,restaurantele etc erau pline de tineri care-si 'omorau'timpul in loc sa-si clameze dreptul lor la o viata mai buna.Au preferat sa paraseasca tara,ceea ce,in esenta,n-ar fi o nenorocire dar macar cei ramasi consider ca puteau sa-si sacrifice citeva ore pt destinul lor si al generatiei lor.Evident ca ponderea la acele proteste era cam de 50%al tinerilor restul constituindu-l 'batrinii'.Am si eu fii si nepoate si pentru viitorul lor m-am dus sa obtin,prin intremediul participantilor,o viata mai buna pt ei caci la virsta mea viitorul este,incert si limitat la ziua de azi.Sunt nemultumirile mele fata de UNII dintre tinerii pe care dvs i-ati descris frumos dar pasivi si indilenti fata de viitorul lor.
    • Like 6
    • @ Sandu Teodorescu
      Majoritatea tinerilor din România se încadrează în 2 mari categorii:
      1) corporatiști care o duc bine și pe care automat îi doare-n cur de cum evoluează țara (ca cei din patura de vârf din Venezuela, descriși în acest articol https://www.reddit.com/r/vzla/comments/excae1/venezuelas_capital_is_booming_is_this_the_end_of/ )
      2) sclavi prea ocupați cu supraviețuirea ca să le mai pese de viitor
      • Like 2
  • Ma tem ca prea multi tineri but not only, doresc +a self made outside like country si asta la numitorul comun indiferent de categoria sociala. Sant prea grabiti, prea nervosi, prea atoatestiutori, prea dependenti de tehnologie.
    • Like 1
  • Ida Ene Ida Ene check icon
    Tot mai multi tineri, si familii de tineri, nu au televizoare.
    Pentru ca nu ii intereseaza ce vad acolo, mai cu seama politica. Au invatat sa-si caute informatiile, distractiile, sa socializeze, totul pe net. Chiar si streaming-ul TV il primesc tot pe monitoare.
    Stiu tineri care si-au cumparat televizoare cu singurul scop de a avea ecrane mai mari pentru jocurile lor.
    Asa ca domnii politicieni care se bazeaza pe campaniile lor televizate vor avea in cativa ani niste surprize extrem de neplacute...
    • Like 5
    • @ Ida Ene
      Până atunci tot boșorogii votează...
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Tinerii considera ca a fi cetățeni ai planetei, a călători sau a avea acces nerestrictionat la informații e un drept natural. Din păcate însă drepturile se pot pierde foarte ușor și fără să-ți dai seama. Uneori drepturile astea au nevoie sa fie aparate activ
    • Like 5
  • andrei andrei check icon
    conflictele intre generatii au existat tot timpul, doar ca azi societatea si tehnologia evolueaza mai repede decat oricand in istorie
    • Like 2
  • Sa nu uitam ca in Vest exista un puternic curent de stanga. Uitati-va numai la Bernie Sanders si AOC. Faptul ca tinerii nu au avut contact direct cu comunismul vine si cu niste riscuri. Sper ca la noi cel putin parintii le-au (ne-au) explicat in amanunt ce mizerabil se traia pe vremea aceea si ca istoria nu se va repeta.
    • Like 10
    • @ Jonn Jonzz
      Și asta e bine sau e rău, dreptacule? Dacă după comentariile tale idioate de la articolul despre învățământ mai aveam ceva dubii despre orientarea ta politică, acum ai confirmat ce bănuiam. MAGA, right?
      • Like 0
    • @ Ionelu Chelu
      Oare doar stângacii merg în rai?
      • Like 0
  • Cred ca problema cea mai mare a parintilor si bunicilor nostri este ca au ramas blocati intr-o mentalitate in care presedintele, ministrul, primarul si preotul sunt niste "tatuci", niste sefi de care trebuie sa te temi si pe care sa ii asculti. Cea mai mare batalie si prapastie intre generatii consta in a-i convinge ca oamenii astia toti sunt angajatii lor si ai nostri. Ca trebuie sa lucreze pentru noi toti si daca sunt lenesi, lacomi, incompetenti sau corupti, trebuie concediati si angajati altii in locul lor. Parintii si bunicii nostri nu s-au adaptat la aceasta schimbare de paradigma, unde seful nu mai e sef ci doar un slujbas. Si se comporta in continuare ca atare. Si "seful" se crede si el sef, pentru ca i se permite, mai ales in zonele cu populatie imbatranita sau de unde s-a emigrat foarte mult afara. Eu cred ca de aici pleaca in cascada aproape toate problemele Romaniei de astazi. Ca daca am pune parul pe ei, pornind de la nivelul satelor si comunelor, in sus pana la premier si presedinte... am avea o tara mai ceva ca afara! Dar autorul a punctat bine - timpul chiar le rezolva pe toate.
    • Like 3
  • Dorin check icon
    Generațiile tinere gândesc bine ,mai ales în perspectivă ,pentru viitor, Spre diferiță de părinții și bunicii lor cu mentalități comunistoide,obișnuiți să gândească un lider pentru ei și care nu au vrut sau nu au putut să reformeze România în ultimii 30 de ani.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
text: Nucu Morar / voce: Florin Negruțiu
sound-bars icon