(Foto: Guliver/Getty Images)
Cele mai multe sfaturi de dezvoltare personală de la diverși guru ai industriei au tendința să se dilueze în mesaje pozitiviste, amestecuri de motivație și new age despre cum universul are un plan special pentru tine. Și tu, persoană importantă, nu trebuie decât să gândești într-un anumit fel, să închizi ochii, și când îi vei deschide vei deveni un formidabil om de succes. Ce viziune sclipitoare, nu-i așa? În realitate, când deschizi ochii, lumea se mișcă în ritmul ei obișnuit, iar dacă tu rămâi pe loc cu zâmbetul pe buze și cu mintea racordată la cine știe ce mesaje cosmice, s-ar putea să ai niște surprize nu foarte plăcute.
Cu atât mai mult cu cât ești român și din start nu ai plecat în viață cu avantajele obiective cu care au plecat cei născuți în țările civilizate. Iar dacă mai ești și român onest, care în propria țară e echivalat de prea multe ori cu a fi „prost”, ai un munte de urcat în față. Și atunci poate fi mai comod să deschizi o carte de self-help, sau să deschizi un video pe youtube care-ți spune cât de special ești.
Dar nu asta e calea. Dacă vrei să faci ceva în această viață îți trebuie un plan, și cu cât realizezi mai repede că îți trebuie un plan, cu atât vei putea să eviți greutăți mai târziu, care odată cu trecerea timpului vor deveni insurmontabile.
Iată câteva idei de la care fiecare român poate pleca pentru a reuși în orice domeniu.
- Înțelege realitatea în care trăiești: primul lucru care delimitează oamenii care reușesc de cei care se afundă în eșec este modul de percepție a realității, pe toate planurile. Realitatea este una singură, este mișcarea entropică obiectivă a lumii care ne înconjoară. Realitatea nu reacționează la cum credem noi că funcționează ea, iar de multe ori ideile oamenilor despre cum funcționează realitatea sunt ridicol de aberante. Fă un pas în spate, înțelege cum funcționează lucrurile în ansamblul lor și mai ales în domeniile care te interesează. Vrei să-ți dezvolți o carieră ca antreprenor? Foarte bine, dar trebuie să faci o muncă de pregătire despre cum funcționează economia, banii, oamenii, piețele, cum decid oamenii să cumpere și să vândă, unde sunt banii, de unde vin, care sunt estimările pentru viitor, ce influențează piața pe care vrei să activezi și multe altele. Ideea este să fii capabil să dezvolți ipoteze corecte, sau aproximativ corecte, despre cum funcționează lumea din jurul tău. Iar în România, unde entropia este mult mai ridicată ca în alte țări, acest exercițiu este fundamental, altfel te vei abona la deziluzii și resentiment.
- Contextul social, tehnologic și economic s-a modificat semnificativ. Învață să înțelegi care sunt calitățile relevante azi și care vor fi relevante mâine. Dacă până acum ceva timp lumea funcționa economic pe principiul simplu al înmagazinării de cunoaștere patentată, în prezent și în viitor acest principiu este înlocuit cu cel de flux. Nu mai este suficient să descoperi un produs și să trăiești din renta asociată acestuia, pentru că pur și simplu e prea multă competiție. În schimb, lucrurile se dezvoltă în starea de flux, ca proces rapid, ieftin și colaborativ. Ciclul de viață al marilor produse tehnologice ale lumii în care trăim (smartphone, software etc) se reduce din ce în ce mai mult și mari repede. E esențial deci să participi la această stare de flux și să o folosești în avantajul tău. Chiar și din România devine acum din ce în ce mai ușor să-ți realizezi visul cu un simplu abonament la internet.
- Învață mereu lucruri complicate. Pentru români handicapul principal îl constituie apropierea de un sistem comunist care a modificat modul în care oamenii gândesc despre succes și reușită în viață. Uitați-vă în jurul vostru, mai ales la persoanele de o anumită vârstă, și veți realiza cât de înfipt în creiere este acel model comunist bazat pe distribuire de la centru. Veți auzi exprimări de genul: „Mama, după ce termina școală, toată lumea avea un salariu, avea un loc de muncă, primea un apartament, o mașină”. Problema e că mulți se așteaptă ca lucrurile să funcționeze la fel și în prezent, să ți se dea ceva de undeva, care să-ți securizeze viața, să-ți ofere stabilitate după ce mergi la școală și înveți o meserie. În prezent lucrurile funcționează fundamental diferit. Faptul că ai terminat o școală, că ai învățat o meserie, nu îți mai oferă securitate și predictibilitate. Lucrurile se schimbă atât de rapid încât există foarte mari șanse că tu să fii rapid înlocuit cu un algoritm, care face ceea ce faci mult mai repede, mai bine, și mai ieftin. De aceea, soluția pentru a rămâne relevant este să înveți lucruri noi pe tot parcursul vieții. Și mai ales lucruri care îți par complicate. Asta te ajută să ieși constant din cochilia siguranței și să te autodepășești. Și îți va oferi opțiuni pentru momentele când vei avea nevoie de ele. Curba dezvoltării tehnologice a societății este exponențială, iar cea a dezvoltării capacității umane de a înțelege este liniară și mulți experți sunt de acord că prima curbă, deși a plecat de sub a doua, s-a intersectat deja cu ea și ne aflăm în prezent, la nivel uman, sub capacitatea tehnologică a lumii în care trăim. Graficul de mai jos e edificator. Întreabă-te unde afli la nivel personal pe el.
- Specializează-te, dar nu uita marele tablou al lucrurilor. E foarte bine și foarte productiv atât pentru tine cât și pentru societate să te specializezi, să găsești acea nișă, acea meserie care îți place și unde merită să muncești pentru a deveni un expert. Așa funcționează economia încă de la Adam Smith, așa va funcționa și de acum încolo în bună parte, însă apare o nouă dimensiune care schimbă radical datele problemei. Foarte mulți specialiști rămân atât de închistați în propriul turn de fildeș încât pierd contactul cu complexitatea lumii în care trăiesc. Am întâlnit oameni foarte buni profesioniști într-un domeniu, dar imediat ce discuțiile intrau în alte domenii, nivelul de înțelegere al lucrurillor era atât de redus încât mi-am dat seama că deveneau imediat victime potențiale ale manipulărilor. Așa că e ok dacă ești un expert în matematici speciale, dar informează-te în fiecare zi despre politică, economie, tehnologie, inovație. Te vei ajuta și pe tine și îți vei ajuta și societatea pentru că oamenii care stăpânesc idei din multiple domenii sunt mai greu manipulabil,i iar acest lucru se vede implicit la vot, când șansele să alegi un partid extremist sau pur și simplu hoț scad. Iar în România ne tot luptăm cu realitatea asta de 29 de ani.
- Descoperă un scop mai mare ca tine în viață și lucrează pentru el. Românii după 1990, mai ales cei tineri, au intrat în capitalism cu o foame de a avea posesii fizice, bunuri materiale, mașini, case, haine. Nu e anormal și nu e neapărat rău, mai ales că este de înțeles după 50 de ani de restricții. Dar de multe ori această goană se transformă într-un narcisism social, alimentat de un consumerism găunos și de un feedback loop care ne face să ne simțim mai bine dacă alți oameni văd bogăția noastră exterior[. De multe ori însă, nu există un drum mai sigur către ruină, alegeri greșite sau chiar ilegale și în final depresie. Învață să descoperi cât de repede un scop mai mare ca tine căruia să i te dedici, o idee care poate să facă lumea mai bună, un proiect nepersonal. Asta îți va da sens vieții, te va motiva suplimentar și te va învăța să fii un om mai bun. Și îți va oferi și multe oportunități care nu credeai că pot apărea.
- Fii conștient de dualismul tău social. Numesc dualism social conștientizarea faptului că ești atât o persoană privată, cu un buget personal privat, obiective private, dar în același timp și membru al unei societăți, unde ai drepturi și obligații. Prin modul de funcționare a contractului social modern, dacă ești cetățean al unui stat, nu ești liber în totalitate. Ești mai mult sau mai puțin liber în funcție de unde trăiești, dar în definitiv ești constrâns de reguli și infrastructura legală. Fii conștient de asta. Ca persoană privată ai dreptul să-ți urmezi propria dezvoltare, așa cum consideri necesar, dar e bine să înțelegi că alegerile tale și ale altora ca tine, adunate, creează societatea în care trăiești și lumea în care copiii tăi vor trăi. Fii conștient că e important cine conduce țara, cine decide pentru tine ce legi să elimine sau să impună. Fii conștient de asemenea că depinde de tine să ai o viață mai bună, fără să depinzi de alții, și cu cât e mai bună, cu cât ești mai sănătos și mai fericit cu atât costul pe care societatea îl suportă cu tine devine mai apropiat de zero sau negativ. Bugetul de avuție al societății în ansamblu e creat prin însumarea bugetelor personale: unele sunt negative, altele sunt pozitive. Vizează ca tu să te afli printre cei care au un buget pozitiv; cu cât mai mulți oameni vor face asta, cu atât societatea în ansamblul ei va aloca resurse pentru oameni care au nevoie cu adevărat de ele. Știu, în România alocarea resurselor nu e cea mai corectă activitate din lume, dar nu este nici un motiv pentru inacțiune.
- Alege să nu fii o victimă. Dacă ești sănătos, ai două mâini și două picioare și te duce capul să nu treci pe roșu în fața camionului care vine în viteză, înseamnă că ești pregătit să reușești dacă vrei. Chiar și în România, chiar și fără banii lui tata, chiar și fără contracte din bani publici. Va fi mai greu decât avatarul tău născut în Elveția, cu exact aceleași calități ca și tine, dar nu imposibil. Cea mai proastă strategie pe care o poți pune în practică este să te victimizezi, să găsești scuze în exterior. Da, oamenii politici sunt în majoritate niște hoți, pilele contează în România, o mare parte din muncă ta se duce la oameni care fură. Dar asta e doar o parte din explicație. Cealaltă parte este ceea ce alegi tu să faci. Ești nemulțumit de politicieni? Implică-te, caută un partid care te reprezintă și intră în politică. Nu îți place cât câștigi? Asigură-te că ai făcut tot ce ține de tine, pentru că de multe ori, obiectiv vorbind, nu ești atât de bun cum crezi că ești și mai poți crește. Știu, e incomod, trebuie să te trezești dimineața, trebuie să înveți lucruri noi. Iar dacă nici așa nu funcționează, schimbă job-ul sau schimbă societatea. Poți emigra mult mai ușor în prezent și îți poți găsi în altă parte ceea ce crezi că ti se interzice aici. Ideea e că timpul pe care îl pierzi, aruncând vina în exterior nu îl mai poti recupera, si lumea de azi se mișcă în progresie geometrică.
- Ai grijă de tine. Lucrurile se mișcă din ce în ce mai rapid în economia și societatea globală, timpii de răspuns sunt din ce în ce mai scurți ceea ce impune un stres suplimentar asupra organismului tău. Modul în care stresul afectează societatea modernă nu este pe deplin cunoscut, însă studii ale unor universități de renume au arătat că stresul vieții moderne are influențe nefaste atât asupra corpului cât și a minții. Tulburările de anxietate, depresia, nevrozele afectează sute de milioane de oameni și costă anual economia globală miliarde de dolari. E esențial deci să acorzi propriei persoane respectul cuvenit, să înțelegi cum functionează corpul și creierul, cum te afectează stresul și dieta și cum poți să devii mai sănătos și mai productiv. De obicei asta nu presupune mai mult decât adoptarea de obiceiuri simple, cum ar fi o dietă sănătoasă, un program de exerciții fizice, un obicei zilnic de reducere a stresului sau renunțarea cu succes la obiceiuri nocive atât pentru tine cât și pentru familia și societate în ansamblul sau (fumat, alcool, jocuri de noroc).
- Înțelege conceptele de valoare, capital și bogăție. În realitate conceptul de valoare are prea puțin de-a face cu ce ai auzit în manelele din spatele blocului și mult mai mult cu ceea ce lumea în care trăiești apreciază în mod obiectiv ca fiind un bun de interes. Valoarea, capitalul și bogăția au prea puțin de-a face cu banii, cât cu capacitatea ta de a fi relevant pentru lumea în care trăiești, și cu disponibilitatea ta de a face efortul necesar pentru a-ți construi acest capital. Dacă investești suficient în tine, în propria formare ca om, în abilități noi, rare și care necesită un efort atunci ai dezvoltat un capital uman care are o valoare pe piață. Iar asta înseamnă că în schimbul acestui capital poți fi recompensat și cu cât acest capital este mai divers și răspunde unor nevoi obiective, cu atât rentabilitatea „capitalului” tău este mai mare.
Articol preluat de pe blogul autorului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.