Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dezvoltarea economică fără precedent a României. Am accelerat mai tare decât ne ține motorul și dacă nu-l schimbăm repede, crapă

Oameni pe străzi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu doar că am depășit Croația, Grecia sau Ungaria la PIB/capita (și suntem milimetric aproape de Polonia), dar am ajuns la 80% din media UE pe care în acest ritm o vom egala cât de curând. Nu doar că am umplut stadioanele Germaniei și până să fim eliminați doar germanii și turcii (din motive lesne de înțeles) au avut mai mulți suporteri decât noi, dar INSCOP ne arată astăzi că față de septembrie 2023 numărul românilor care cred că țara merge într-o direcție greșită a scăzut de la 70% la 56% și al celor care cred că mergem într-o direcție bună a crescut de la 21% la 34%.

N-am venit să vă stric vacanța și să vă spun că aceste cifre sunt neadevărate. Sunt adevărate și sunt cifre grozave. Ele ascund însă niște neadevăruri despre care trebuie să vorbim ca să nu fie totul un balon de săpun. Nu e ceva nou ce spun, au spus-o și alții acum sau în trecut. Vreau doar să întăresc.

Această dezvoltare economică fără precedent a României se datorează aderării la UE și fondurilor europene. Aderarea la UE ne-a permis să atragem investiții străine la care altfel nici nu am fi visat. Aderarea la UE ne-a forțat să facem niște reforme fără de care capitalul nostru autohton nu s-ar fi dezvoltat niciodată în acest ritm. Apartenența la UE ne permite să ne împrumutăm în continuare la un deficit care se apropie sau va depăși 7% din PIB, bani care ne intră în economie și care nu sunt ai noștri. Fondurile europene sunt și ele 3-4% din PIB. Fără acești stimuli nu eram aici fiindcă la productivitate nu stăm grozav, sistemul de educație s-a degradat, investițiile în infrastructura fizică s-au mișcat destul de greu, legislația e haotică și lipsită de predictibilitate, dar cu unele excepții politicienii noștri au ținut de acest parcurs european și atlantic și asta se vede. Mediul privat s-a mișcat bine într-un context îndepărtat de ideal și rezultatele se văd.

Am accelerat însă mai tare decât ne ține motorul și dacă nu-l schimbăm repede, crapă. Investițiile în educație și sănătate sunt esențiale ca și simplificarea administrației, reducerea evaziunii, o justiție mai bună, continuarea investițiilor de infrastructură, reformă administrativă și reducerea decalajului de dezvoltare dintre regiuni (uneori acceptând că anumite localități nu pot produce bunăstare și trebuie abandonate). Și multe altele.

Lista e lungă, dar ideea este scurtă. Trebuie să facem trecerea la o țară dezvoltată pe bune cu tot ce înseamnă asta, altfel cifrele se vor deteriora semnificativ la primele furtuni mari (și vor veni!). Este o șansă care vine poate odată într-un secol, pentru unele țări nu vine aproape niciodată. Să o fructificăm nu este deloc simplu. Să o ratăm ar fi o tragedie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • adrian check icon
    O sa crape sigur ! Nu e nicio teorie a conspiratiei ! Este ingrijorator si temator , si nu imbucurator cum s-au facut atatea - bine , prost...-intr-un asa interval scurt de timp ! Ultimii 2-3 ani ! Santiere de constructii , mall uri , sali de sport , stadioane , centuri , aeroporturi ,poduri samd . Nu cred ca suntem in stare de asa ceva ! Aprioric ! Era imposibil sa ne schimbam , gena nu se modifica ! Sunt aceste fonduri europene poate , pe care eu le numesc cerseala si care nu stiu , dar sunt sigur , ca o sa dam ceva dureros in schimbul lor ! Nu mai spun ca omul si sufletul lui nu mai exista ! Dezastru , genocid in sanatate , invatamant nici de 4 clase , cultura inexistenta ! Nu conteaza cum circuli in urmatoarea perioada - sunt inchise V Oltului , podul Giurgiu , numeroase drumuri interne , fara solutii ocolitoare . Trebuie sacrificiu , ni se spune . Ce n-am facut 50 de ani , se vrea acum cu fondurile europene , altfel nu ni se mai umple de bani mana intinsa ! Ce sa mai spun de festivaluri , care mai de care cu superlative in SE Europei ! Sunt consternat de aceste paradoxuri ! Sunt absolut sigur ca o sa ne doara foarte rau in viitorul nu prea indepartat !
    • Like 3
  • Cu alte cuvinte, săracă țară bogată! Sau, mai bine zis, ne îmbogățim pe hârtie, că realitatea e alta. Am mai auzit teoria asta, parcă la Isărescu-nu sunt sigur- de creștere economica nesănătoasă, pare că România este originală, eternă și fascinanta în toate domeniile. După părerea mea, nu sunt specialist, creșterea economică nu poate fi decât benefică.
    Că avem un deficit mare și clar de cinste, etică și moralitate, mult mai mare decât deficitul bugetar, asta e altă poveste. Poate din cauza asta o să ne crape motorul, la un moment dat- cum spune autorul articolului...
    • Like 2
  • Programele de finanțare UE se vor reduce ca amploare în mod semnificativ peste aproximativ 3 ani. E normal ca “motorul” să fie turat până atunci. Ce o să fie după? “Motorul” nu o să crape, dar o să rămână fără benzină (finanțare UE nema și forță de muncă în scădere, potrivit natalității în scădere, concomitent cu migrația crescută a românilor spre țări unde PIB-ul per capita se va simți inclusiv pe capul lor, nu doar pe al câtorva procente de nababi).
    Comentariile au pus punctul pe "i".
    • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Francisc check icon
      Impresia mea este că turăm motorul degeaba, domnule Tarlea, atâta vreme cât la „volanul” mașinii se află niște ageamii...

      Haideți să punem cu adevărat punctul pe „i”: cum vrem să câștigăm întrecerea când pe aleșii noștri îi doare în cur de competiție?

      Cel puțin deocamdată avem la dispoziție „benzina” UE, care se va găta la un moment dat. Apăi să vezi atunci tragedie, când va trebui să dăm înapoi împrumuturile cu care am plătit pensiile speciale...

      Nu am memoria atât de scurtă încât să uit vremurile în care economia României „duduia”, cu premierul Tăriceanu în fruntea guvernului. Istoria se repetă: vine tovarășul Marcel (sprijinit de o mare parte dintre alegători) să ne spună că „domnia” sa deține cheia succesului și că, fără el, românii nu pot avea parte de salarii minime mărite din pix și de pensii recalculate...

      Într-o „democrație” nu contează impresiile unor indivizi ca mine. Important e doar numărul susținătorilor. Dacă majoritatea alegătorilor vrea ca piciorul lui Ciolacu să calce accelerația unui motor gripat, așa să fie...

      În numele concordiei sociale e bine să avem un președinte ca Ciolacu. Dacă nu iese socoata e bun și Ciucă. Geoană e soluția de rezervă, ca nu cumva să iasă Simion, că ăsta e extremist. Nimeni nu-și pune întrebarea de ce am ajuns să alegem între niște nulități...

      Ferice de noi că trăim într-o „democrație”! Avem (încă!) voie să ne alegem reprezentanții după chipul și asemănarea noastră...
      • Like 1
    • @ Francisc
      Eu votez de 34 de ani, fără nicio absență, dar dacă anul ăsta singurele opțiuni vor fi Ciucă, Ciolacu și Geoană (pe restul nu îi mai iau în calcul), va fi prima dată când o să-mi anulez votul. Va fi prea dificil să aleg între un plagiator, un prim-ministru la bază covrigar și o marionetă având porecla "Prostănacul". Aveți dreptate cu "motorul gripat". Când am scris că încă se mai turează motorul, m-am referit la investițiile care se fac acum cu ajutorul PNRR, nicidecum la căruța națională care nu mai are mult până intră în gard, după cum se văd recordurile de împrumuturi pe care le face coaliția PSDNL, împrumuturi pe care o să le plătească nepoții, strănepoții și stră-strănepoții noștri (copiii abia dacă vor plăti dobânzile). Din păcate motorul este gripat și majoritatea votanților se pare că nu vor să-l repare.
      • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Francisc check icon
      Un motor gripat nu se repară, ci se înlocuiește, domnule Tarlea. Baiul e că nu prea avem cu ce-l înlocui....

      Când am ajuns să credem că prostănacul poate fi soluția, ne merităm soarta. Unde mai pui realitatea că Simion e considerat "patriotul" de care avem nevoie?

      'Geaba cântăm cu mâna la piept "deșteaptă-te române" când suntem adormiți de veacuri în somnul rațiunii care naște monștri. Ne place șmecheria și e cazul să recunoaștem acest lucru...

      Pentru mulți dintre noi e mai importantă gaura covrigului decât covrigul in sine, că altfel n-ar umbla căinii cu coada pe sus, mândri nevoie mare că sunt patrioți...
      • Like 1
    • @ Francisc
      Așa este, la motorul gripat se sudează cilindrii de corpul motorului, bielele rămân țepene și aia e, la revedere mișcare. Sper să aveți înțelegere față de un inginer electronist care nu a avut de-a face cu motoarele decât tangențial.
      Acum înțeleg de ce spuneați că nu se poate tura, fiind gripat. Slavă Domnului, încă nu am ajuns în faza aia, să nu se mai miște chiar nimic... bine-rău, încă se mișcă.
      Revenind la motor, nu l-am schimbat în '89... cine să-l schimbe acum? Și mai ales, cu ce?
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Inteleg ca nu luati in calcul varianta Lasconi ?
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Ba da, dar merg cu gândirea până în turul 2. Lasconi poate obține un scor mai bun decât al USR-ului dar nu are cum să ajungă în turul 2.
      Din păcate, în turul 2 iar va trebui să alegem răul cel mai mic.
      • Like 2
  • Parca citesc gazeta de perete a PCR si nici macar n-am prins pe viu sistemul (aveam 6 ani in 89), dar apoi am vazut ca sunteti directorul unei confederatii patronale si mi-am explicat de ce credeti ca vom depasi in curand tot Vestul+SUA+Asia-Pacific.

    Pe urma a urmat mustrarea (tot PCR-ista): tovarasi, am realizat 1 miliard de boabe la hectar, dar mai trebuie depus efort si interes pentru a ajunge la 1 miliard si o boaba.

    Si atunci sistemul crapa din varii motive. Si acum din acelesi motive.
    Spuneti:
    „Am accelerat însă mai tare decât ne ține motorul și dacă nu-l schimbăm repede, crapă. Investițiile în educație și sănătate sunt esențiale ca și simplificarea administrației, reducerea evaziunii, o justiție mai bună, continuarea investițiilor de infrastructură, reformă administrativă și reducerea decalajului de dezvoltare dintre regiuni (uneori acceptând că anumite localități nu pot produce bunăstare și trebuie abandonate). Și multe altele.

    Lista e lungă, dar ideea este scurtă. Trebuie să facem trecerea la o țară dezvoltată pe bune cu tot ce înseamnă asta, altfel cifrele se vor deteriora semnificativ la primele furtuni mari (și vor veni!)”.

    Deci: totul e la pamant, in asa o tara dezvoltata, avem de facut schimbari majore in toate domeniile. Cum ne-am dezvoltat, nu stiu, ca singur spuneti ca toata Romania e la pamant.

    Ca tot suntem in examene in perioada asta, problema de matemtica pentru obtinerea titlului de doctor docent (neaparat):

    Sa zicem ca in Romania traiesc 100 de persoane (cred ca asa va ajunge peste vreo 20 de ani) si din aceste 100 de persoane 5 persoane detin cate 1 milion de euro. Restul de 95 de persoane detin salariul minim pe economie, net. Cam 2500 de lei.
    Sa se stabileasca cat de bogati sunt romanii.

    Sa facem o medie:
    95x2500 = 237.500 lei
    5x 1.000.000 = 5.000.000 euro
    Transformam lei in euro: 237.500 : 5 = 47.500 euro
    Rezulta: 5.047.500 euro : 100 persoane = 50.475 euro pe persoana fizica.
    Rezulta: romanii sunt foarte bogati.

    Putem sa incercam si invers:
    100 : 5.047.500 euro = 0.0000198118. Pare mai aproape de adevar.

    Marcel! Marcel! Unde esti? Ti-am cumparat o priza noua ca zbarnai, nu alta. Meriti.

    In timpul asta, Marcel era la batut de covoare si facea si cocktailuri, citea gazeta pe toaleta si toca si zarzavat. Asta da, dezvoltare.
    • Like 1
    • @ Daniela Damian
      Francisc check icon
      E am avut „ghinionul” (vorba președintelui în funcție!) să fiu adolescent la momentul „marii revoluții anticomuniste”. Aveam 23 de ani atunci...

      Nu pricep nici în ziua de azi de ce m-am poziționat instantaneu în tabăra golanilor, ăia ce voiau atunci să „destabilizeze” ordinea socială clamată de tovarășul Iliescu. Să nu vă mirați de „golănela” mea. Mai bine golan decât activist, vorba lu' Pațurcă, fie-i țărâna ușoară...

      În ce mă privește, aștept ca tovarășul Ciolacu să-mi „dea” o pensie pentru care am contribuit mai mult de 35 de ani, plătind cu „patriotism” procentele legale.



      • Like 1
    • @ Francisc
      Nu vreau sa va supar, dar se pare ca sunt modificari in legea pensiilor:

      "Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.
      „Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

      În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6)”. - https://adevarul.ro/economie/varsta-de-pensionare-se-va-modifica-la-fiecare-3-2362612.html

      Adica vor masura daca se moare mai repede sau se traieste mai mult si in functie de asta se pun ani sau nu. Eu asa inteleg. Nici nu stii ce sa-ti doresti, sa traiesti mai mult sau nu?
      • Like 1
  • Crayven check icon
    Sunt curios ce brand de cocaina prizeaza autorul de el vede creștere când firmele mor pe capete, suntem taxati pana la os și lumea începe sa nu mai aibă nici ce manca.
    • Like 2
    • @ Crayven
      In Romania rata impozitarii este de 26-27% din PIB. Cum apreciem Suedia cu 53% ?
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Crayven check icon
      Și ce primești în Suedia de 53% și ce primești în România de 27%?
      Care pe salariu e aproape 50%, nu 27%
      • Like 0
  • R. Ionut R. Ionut check icon
    Reducerea evaziunii ... e-factura, e-transport si e-tva sunt praf in ochi. Incurca majoritatea firmelor pentru a arata ca "fac ceva".
    MAREA evaziune este in curtea PNL-PSD-UDMR, sunt firmele de casa care cotizeaza la bugetul partidului prin spagi date in schema piramidala a lor.
    Firma A, da o spaga baronului local A pentru a nu fi verificata sau pentru a fi anuntat cand va fi verificat, Baronul local A va dona partidului un % din suma , iar partidul il va mentine in functie pe listele la locale (deja confirmate), Baronul A asigurandu-si fotoliul pentru urmatorul tur si continuarea evaziunii in zona lui.

    Deja s-au inchis destul de multe firme de la sfarsitul anului trecut, stati sa vedeti ce dezastru va fi pana la sfarsitul anului asta cand vor incepe sa intre amenzile pe e-transport si cand firmele mici se vor judeca cu cele mari (de transport) datorita amenzilor care le vor fi imputate pt ca nu au completat ceva corect.
    In afara de asta sunt foarte FOARTE multe firme cu 1-2 angajati, acum daca faci si activitati de transport sigur trebuie sa mai angajeze inca o persoana, deci partea de rentabilitate va zbura pe geam.

    Asta e, viitorul ne este decis de niste idi**i penali care vor fi votati in continuare de sclavii din sistemul de stat + asistatii sociali.
    • Like 2
  • Ion check icon
    PIB este un indicator macroeconomic si atat; cresterea lui nu se reflecta in traiul cetateanului de rand; nu mai avem transport feroviar, spitalele sunt depopulate de medici, Totusi cresterea PIB e utila pentru a determina cu aproximatie ca in Ro se fura peste 10 miliarde de euro anual.
    • Like 5
  • Francisc check icon
    Păi când ne crapă (și va crăpa mai devreme sau mai târziu!) motorul, ce facem?

    Subiectul merită comentarii ample...
    • Like 2
    • @ Francisc
      Crayven check icon
      Ce facem și acum, inventam baliverne ca ne merge bine.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult