Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cine se plânge că s-a săturat să aleagă „răul cel mai mic” ar fi bine să deschidă ochii. Între răul mic și răul mare este o prăpastie

Secție de vot

Foto - Inquam Photos/ Bogdan Danescu

Dacă ne uităm dincolo de ultimul tur de alegeri din anul acesta, comasat sau necomasat, următoarea guvernare are două obstacole mari dacă nu apar altele, în paralel cu micile și marile probleme pe care le știm.

Primul este de natură financiară. Deficitul anul trecut a fost de 5.7% din PIB. Anul acesta FMI estimează un 6%, dar ascultam ieri un important economist care spunea, că optimist, ar putea fi tot de 5.7%. Noua lege a pensiilor va mai aduce un minus de aproximativ 1.6% deci la 7.3% deficit în 2025. Zicem că refacem legea salarizării, probabil în 2025, impactul va fi mic în acel an. Să zicem un 0.5% din PIB. Am ajuns la 7.8% deficit. Orice greșeală sau abatere ne duce la 8% deficit în 2025 pe care trebuie să-l coborâm la sub 3% în câțiva ani. Acesta nu poate fi decât un proces lent pentru că dacă arunci în cârcă economiei această notă de plată, pe nepusă masă, o frânezi și faci mai rău. Dacă era un moment în care să cerem zero toleranță la furt și evaziune, era ieri. De coborât nu avem de ales pentru că dincolo de 2028-2029 se mai văd la orizont două lucruri: se pensionează decrețeii și costurile cu pensiile vor crește semnificativ; România nu mai este o țară săracă deci intrările nete de fonduri UE vor scădea. 

Foarte mulți guriști măcăne că Bruxelles ne-a făcut și ne-a dres, ei însă nu știu că fondurile europene au fost esențiale pentru dezvoltarea României din ultimii 15 ani. Acum ele reprezintă undeva la 3% din PIB în cheltuielile publice, nu mai pun ce ajunge în mediul privat. Fără ele deficitul se face 11-12% și asta într-un scenariu static, în realitate ar fi mai rău. Trecerea peste acest hop trebuie pregătită.

Al doilea obstacol e de natură geopolitică. Cartierul în care locuim a devenit mai periculos într-o lume tot mai agitată. Vom fi nevoiți să cheltuim mai mult pe apărare ceea ce agravează problemele de mai sus. Cât de mult? Depinde ce se întâmplă cu războiul, de America, de felul în care Europa se regrupează. Suntem deja și putem fi ținta șicanărilor și mai urâte Moscovei. Nici nu vreau să iau în calcul scenariul puțin probabil încă, dar totuși nu cu risc zero, ca acest război să se extindă. Va trebui să contribuim la un efort european de întărire a securității, vor fi acțiuni și planuri regionale. Toate acestea consumă resurse, economice, politice și sociale. Trebuie să ne pregătim fără să creăm panică. Nimeni nu își dorește ca lucrurile să scape de sub control, dar nici nu vrem să ne prindă furtuna fără acoperiș. Va fi complicat.

Cine mai consideră că votul nu are consecințe urmează să primească o lecție destul de usturătoare. Cine strâmbă din nas că s-a săturat să aleagă ”răul cel mai mic” ar fi bine să deschidă ochii. Între răul mic și răul mare este o prăpastie. Ah, că nu ne convine? De acord. Deloc nu-mi convine, dar deloc. Viața noastră politică nu e Eurovision și nici nu va fi vreodată chit că după cum se scălâmbăie unii ai putea crede altceva. Știu, v-ați săturat să tot auziți discursul ăsta la fiecare patru ani. Există și alternativă, să nu-l mai auziți deloc. Să alegem în liniște, fără zgomot. Mintenaș, în martie, ne arată Putin cum se face. În Rusia nu sunt deficite și nici război, nu e sărăcie și nu mor oamenii pe front.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vladix check icon
    In situatia actuala, cind cei ce sint alesi nu au obligatia de a-si respecta promisiunile electorale, de fapt alesii aleg pe alegatori si nu invers. Adica poti sa vezi din sondaje cam citi cetateni vor vota anumite idei si sa le promovezi pentru a intra in Parlament. Singura grija ar fi de a face cunoscute cit mai multor cetateni ideile respective si de a da impresia ca esti serios si ai intentia de a le pune in aplicare. E ceea ce fac partide ca AUR, PSD sau PNL.
    Referitor la coruptia din tara, in primul rind trebuie rezolvata oligarhia din partide, ce raspindeste coruptia asupra administratiei publice. Astfel, situatia partidelor și sindicatelor din România este situația oricarei structuri puternic centralizate. Robert Michels a scris, pe la 1911, o carte ("Political Parties") în care a analizat cum orice structura centralizata se transforma în mafie și a numit aceasta tendința "regula de fier a oligarhiei". Pentru descentralizarea lor ar trebui ca prin legea de organizare sa se specifice ca deciziile trebuie luate cu aprobarea majorității membrilor, conducerea acestora avind doar rolul de a veni cu propuneri pentru rezolvarea diverselor probleme.
    La fel, in situatia actuala, tot ce se discuta in primarii are prea putina legătură cu dorintele sau nevoile cetatenilor. Se vede asta din modul cum se poarta discutiile in consiliile primariilor, unii ii sfideaza pe altii si implicit pe noi, nu raspund la intrebarile colegilor decit in batjocura. S-ar putea remedia foarte simplu acest fapt daca, pe principiul curtilor cu jurati (juratii sint cetateni alesi aleator) ce dau verdicte in domeniul judiciar, se va proceda la fel și cu primăriile. Se elimina astfel orice incercare de coruptie a autoritatilor iar clasa politica (primarul, consilierii) nu își mai poate impune "prioritatile" (panselute, borduri, asfaltari cu garantie o luna, terenuri de sport în panta....).
    Oricum, democratie nu inseamna sa ia altii decizii pentru tine fără sa iti ceara consimtamintul. Rolul partidelor politice este de a veni cu solutii dar noi trebuie sa fim cei ce aleg ce soluție se pune în practica.

    • Like 1
  • De exemplu ,raul cel mai mic ar fi sa votam USR , iar raul cel mai mare ar fi sa votam psd si gsca !! Parerea mea ,,IN NICI UN CAZ ,, aur---olacii extremistii rusofoniii !!!
    • Like 0
  • D check icon
    Vă reamintesc că la ultimele alegeri parlamentare s-a votat ceva, iar la nici 1 an tot de către psd am ajuns guvernați. Deci cum a contat votul majorității? Că mie îmi este greu să mai iau acum votatul în serios. Dar poate mă convingeți într-un articol următor cum votul din România nu este doar un circ prost.

    Poate că 11-12% deficit și măsurile de austeritate care ar urma ar fi un "rău necesar". Nu mai mic, nu mai mare, ci necesar.
    • Like 3
  • RazvanP check icon
    Răul mic, răul mare, răul mijlociu, înotăm în metafore fără a spune ceva concret...
    • Like 2
  • Eu nu am inteles care este raul cel mai mic. Tara se duce in cap dupa cum scrie si autorul si el ne vorbeste de raul cel mai mic. Ar trebuii sa fim multumiti cu clasa politica analfabeta , hoata , tradatoare doar ca undeva se poate si mai rau? La asta se refera?
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Radsub Radsub check icon
      nici autorul nu stie, dar avea de facut norma. banuiesc ca se refera la aur, care impreuna cu sos nu ajung la 30%. Asa ca il vad ca un indemn voalat ca e mai bine cu usl.
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      Nu se referă la cineva anume. Fiecare ar trebui să evalueze, pentru sine, care e răul cel mai mic, pentru că în mod clar nu avem nicio formațiune politică fără probleme (ca de fiecare dată). Dar unele au probleme foarte mari, altele mult mai mici.
      Ce am înțeles din articol este că, mai mult ca niciodată, cei cu drept de vot ar face foarte bine să nu stea pe bară.
      • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Radsub Radsub check icon
      ma indoiesc ca cititorii republica au nevoie de indemnuri de a merge la vot. poate era binevenit pe libertatea. cand pui problema "raului cel mai mic", si cel mai mare e rusia... compari coruptia si prostia institutionalizata actuala cu pericolul indepartat al schimbarii coruptilor si limbii probabil. barca se scufunda departe de mal, tu te gandesti de unde faci rost de masini sa o descarci daca ajungi. probabil pentru concordia e o problema daca mai pleaca cateva sute de mii de oameni sau milioane. aia de la stat nu se vor angaja la privat niciodata, nu pentru ca nu ar vrea, dar nu pot. lipsa de pregatire si de rude. in romania nu a fost vot "pentru ceva", doar "impotriva a ceva". "stat pe bara" :) adica" sa votezi cu cineva in care crezi si sa ai 12% - esti pe bara? sa votezi cu cineva care promite , castigi si te pune la rezerve- esti pe bara. esti scarbit de politicieni (guvernare, opozitie) anulezi votul, dar numai 2% au facut asta si...esti pe bara. Votezi partid unic peste 40% fara aliati, si simti ca votul tau a contat, dar ... esti o bara
      • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      raul cel mai mic este USR, singurul partid care, desi imperfect, este fecventabil si oarecum acceptabil
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult