Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Din ipocriziile cotidiene ale unor politicieni români. Mesajul optimisto-pesimist al Elenei Lasconi

Elena Lasconi

Foto: Inquam Photos / George Călin

Este știut că ipocrizia este o caracteristică esențială a unor politicieni dintotdeauna și de pretutindeni. Exemple de ipocrizie le găsești în fiecare zi, le întâlnești în toate împrejurările, în cele mai neașteptate situații. Este totuși greu de acceptat că le întâlnești la unii politicieni pe care i-ai putea considera exemplari și pe de-a întregul autentici.

Am rămas surprins, în acest sens, de cuvântarea prin care un politician meritoriu al USR își lansa candidatura la viitoarele alegeri europarlamentare. Este vorba de Elena Lasconi, primărița din Câmpulung Muscel. În discursul său, această primăriță își etala realizările premiante în atragerea de fonduri europene pentru orașul său. Este, într-adevăr, o realizare în comparație cu „bolovanii” de primari antecesori. 

Respectiva viitoare europarlamentară este atașată ombilical de un partid care – conform spuselor din târg – este suspect prin geneză și .... genealogie. Partidul său a grăbit în mod direct formarea actualei coaliții de guvernare, PNL – PSD, în urma confruntării personale dintre doi „titani” tineri ai politicii românești cu studii peste hotare, și anume, Florin Cîțu și Cătălin Drulă. Acest partid se află într-o opoziție gălăgioasă și, pe alocuri, infantilă. Este un adevărat foxterier al opoziției, care are în linia a doua de lideri tineri politicieni valabili și competitivi care pot reprezenta o viitoare generație de politicieni români remarcabili.

Elena Lasconi în cuvântarea menționată și-a developat ipocrizia și deopotrivă inadecvările prin mesajul transmis. Astfel, respectiva Ană Ipătescu a politicii useriste afirma patetic și acut că dacă „dai iubire semenilor, primești în schimb iubire”, pentru ca în propoziția următoare să concluzioneze că „important este să nu ai așteptări”. Curat murdar! Este un mesaj optimisto-pesimist cu flagrante fracturi de logică. Ea totuși crede în oameni ai speranței care să fie capabili să reformeze România. Ea crede în viitorul acestei țări, dar consideră că, totuși, fiica sa, trăitoare peste hotare, nu se va mai întoarce în țară, în România. Este un exemplu similar celui al câtorva zeci de mii, sau sute de mii de familii românești, de falși patrioți care și-au încurajat propriii copii să rămână în Occident. Este un exemplu patent de ipocrizie în care fiorul optimismului se împletește cu pesimismul „lucid” al virtuoșilor patrioți și deopotrivă declamatori ai intereselor meschine și imediate. 

Cum ar putea reprezenta România în Parlamentul European o româncă cu dublă proiecție, una spre casă, spre patria română, circumstanțiată de beneficiile soldei de europarlamentar, și alta asupra viitorului nesigur din România, în care toate certitudinile se circumscriu vieții fiicei sale în Occident. Este prea de tot, prea ipocrit, prea inautentic și dezgustător.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • un articol de propaganda vulgara anti-USR. USR nu a plecat, a fost alungat de la guvernare pentru ca, alaturi de ei, PNL nu putea fura asa cum o face alaturi de psd. vedeti ca presa a scapat destule indiscretii din viata personala a doamnei Lasconi si de faptul cum a crescut fiica sa. Nu incercati sa manipulati cu un discurs demn de ,,acces direct,,
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    USR, o altă deziluzie. Un fost partid nou, partid altfel, pe care l-am votat cândva pentru Primăria Bucureștilor, s-a dovedit plămădit din același aluat precar care compune clasa politică dâmbovițeană. Mediocritate, impostură, ipocrizie, fanfaronadă, populism, diletantism, insolență, golănie, infantilism politic etc... Barna, mediocrul, Bulai, penibilul, Ghinea, șmecherul, Drulă, rezerva devenită primadonă in lipsă de altceva mai de soi, și neamțul de la Timișoara. Mai sunt și alții? Vor fi, dar i-am uitat,
    Activitatea lor e bazată pe modelul "Gică contra", glumițe, ironii și bufonerii prin parlament, pe unde se perindă presa. Ce să le ceri mai mult, de ani de zile asta prestează, atâta pot.
    • Like 2
  • Îi înțeleg și îi apreciez pe cei care își trimit copiii la studii în occident. Dar pe cei care își încurajează odraslele să rămână definitiv afară, chiar nu-i pricep. Ce-i mai roade pe ei grija de butoanele țării??? Doar “politic” vine de la “polis”, adică oraș/cetate – “polites”, adică cetățean. Pentru care cetate se mai zbat ei? Pentru aia unde a roit sau pentru aia în care nu o să se mai întoarcă fiică-sa, ever?
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Corina check icon
      Dar sigur putem vorbi de „încurajarea” fiicei ei să rămână dincolo? Ne-a transmis cu sinceritate ce a înțeles, ca mamă, din planurile de viitor ale copilului ei. Te poți pune cu generația de azi și cu dorința ei de satisfacții rapide, în condițiile libertății de circulație?

      Iar din afirmația „important e să nu ai așteptări” se ghicește gustul amar pe care i l-au lăsat primăriței multe interacțiuni și că s-a luptat singură, în mare măsură, pentru toate schimbările reușite. Să sperăm că va avea un bun continuator acolo, de aceeași factură. și că va face și acest ultim efort, să dea pe mâini bune primăria aceea. Evident, e trist că-și ia zborul, dar trebuie să recunoaștem că nu avem destui politicieni buni pentru Europa, care să treacă și testul popularității.
      • Like 1
    • @ Corina
      “Libera circulație”, încă o dată lamentabil înțeleasă, în sens hedonist, tipică celor fără rădăcini.
      Un copil crescut fără dragoste de țară, de limba maternă, de valorile neamului în care s-a născut, e foarte probabil că nu se va întoarce acasă. Pentru că părinții lui nu l-au învățat DORUL DE ȚARĂ.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Corina check icon
      Poți să-l înveți pe un om dorul de țară? Ok, poate ajunge să-l aibă, învățat sau nu, dar tot rămâne dincolo, uneori - măcar pentru o viață profesională așa cum își dorește - și vine doar în vizită. Dorul e real, dar alege distanța. E și cazul atâtor intelectuali de vază, nu?
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Corina check icon
      P.S. Nu aș supralicita dorul de țară, care e mai degrabă organic decât de factură culturală sau ceva care se învață, și poate coexista cu frustrări și resentimente deloc constructive. Mai bine să impunem ca exigență devotamentul față de țară demonstrat prin fapte, consecvente în timp, în ciuda inconvenientelor sau piedicilor de tot felul. Ar fi deja un lucru mare.
      • Like 0
  • Corina check icon
    Rezultă că europarlamentarul român ideal ar trebui să fie educat, cinstit, harnic și priceput, devotat (cu probe) binelui comunității, dar să și aibă un atașament puternic față de români și viitorul lor, pe care să-l fi transmis propriilor copii, astfel încât să avem garanția că, oriunde vor studia, ei vor opta apoi să lucreze definitiv pentru România. (Să-i cerem lui ce nu-i cerem niciunui alt român, deci.)

    Dacă îmi indicați astfel de politicieni pe listele partidelor, eu îi votez. Dar pentru că nu-i aveți, îi voi alege pe cei care oferă primele calități enumerate, mai puțin garanția că urmașii lor vor fi tot în slujba noastră cât trăiesc. Așa, măcar le punem un picior în prag corupților și talibanilor care ne amenință viitorul și contribuim la înnoirea (în bine) a clasei politice.

    Simplul fapt că vorbim azi de Elena Lasconi, persoană fără nicio legătură cu clasa politică postdecembristă (care ne-a ruinat, dar nu mai vrea să plece), și totuși primar liber ales, cu realizări certe și apreciate, arată că se poate și merită să continuăm.

    Între Elena Lasconi și George Simion ați alege-o pe prima, cred eu. Din păcate, standardele până la ceruri și exhibarea dezgustului în fața imperfecțiunii (în materie de patriotism, de data asta) îi pot face pe unii să nu fie siguri de opțiunea Dvs. Și uite-așa, îi ajutați pe cei pe care îi detestați, și poate nu pentru prima dată.

    Nu neg, totuși, că e bine să le arătăm celor cu aspirații politice spre ce trebuie să tindă.
    • Like 0
    • @ Corina
      Deși am dat destule voturi la USR (la locale), în materie de europarlamentare aș prefera politicieni cărora le pasă de țară. Un părinte care și-a educat copilul în spiritul "țara mea e unde mi-e bine" nu o să primească votul meu pentru a reprezenta România în UE.
      Nu vă grăbiți să trageți concluzia că aș vota cu Simion, pentru că veți fi în eroare.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Corina check icon
      Nu am cum să cred că l-ați vota pe Simion. Dacă nu vă deranjează, anunțați-ne, când vine vremea, cum ați detectat politicienii cărora le pasă de țară, dacă ați aflat precis cum și-au educat copiii, cu ce rezultate, și cine sunt ei. Așa, ca idee.
      • Like 0
  • Mihai check icon
    Demagogie tipica politicienilor de la noi.
    • Like 0
  • USR a reprezentat la ultimele alegeri, o speranța pentru mulți români (și pentru mine). Cu sprijinul consistent al preș. Joiannis s-a transformat într-o cruntă dezamăgire- mă refer la criza politică care a permis venirea la guvernare a PSD. Sigur că atât Joiannis cât și PNL- ul au participat, dar capitalul electoral a fost pierdut în primul rând de USR. Nu mi se pare că au învățat prea multe din acea lecție, au politicieni tineri, promițători , e adevărat , dar nu văd personalități puternice care să se impună în cursa electorala.
    Despre Elena Lasconi pot spune că am citit lucruri pozitive- activitatea ei ca primar este apreciată de foarte mulți locuitori ai Câmpulungului. Iar duritatea cu care este tratată de autorul articolului mi se pare exagerată- mă refer în primul rând la afirmațiile legate de stabilirea în străinătate a fiicei acesteia. Libertatea de mișcare în Europa- poate cel mai important câștig al românilor după '89- ne permite să muncim și să ne stabilim unde credem că ne este bine. Eu nu o să uit niciodată că înainte de ' 89 mulți dintre cei care voiau să treacă granița spre o lume mai bună au sfârșit sub gloanțele grănicerilor sau în temnițele comuniste. Exodul românilor spre vest reprezinta- pentru mine- și o răzbunare a celor care au murit atunci.
    Să nu ne grăbim, domnule Radosav , în a o cataloga pe doamna Lasconi drept meschină și ipocrită . Mie mi s-a părut mai degrabă o începătoare în ale politicii, cu un discurs poate prea sincer. Eu sper ca viitorul dumneaei în politică să vă contrazică afirmațiile.
    • Like 5
  • Nume check icon
    Discursurile politicienilor sunt jalnice si penibile si in general nu au nici o legatura cu realitatea, iar USR din pacate nu face exceptie. Eu cred ca alegerea Elenei Lasconi ca varf de lance in echipa USR pentru europarlamentare nu are nici o legatura cu anvergura europeana a doamnei si de o intelege profunda a politicii europene, ci pur si simplu se doreste sa se obtina voturi pe seama "popularitatii" acesteia. Iar daca vine si la pachet cu un post sigur - cred ca este prima pe lista USR-ului - atunci toate merg in directia buna. Un salariu bun, o diurna buna, avioanele spre casa platite de cetatenii europeni si responsabilitati minime.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult