Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doamna Tamara Popescu a murit dintr-o „chestiune de management”: a avut ghinion să facă infarct „chiar în weekend-ul cu Congresul”

Moartea vine în spital

Foto: Guliver Getty Images

Când a deschis ochii într-o dimineață oarecare de sâmbătă, după o noapte liniștită, doamna Tamara Popescu, pensionară din Ploiești, nu a știut că, în mai puțin de opt ore, îi va închide definitiv. Dacă ar fi intuit ce va urma, probabil că ar fi zăbovit pe fiecare detaliu din casa ei din Ploiești, pentru a fotografia totul pentru eternitate în sufletul ei. Și-ar fi luat rămas-bun cu lacrimi în ochi de la toată agoniseala ei, ar fi sunat să-și audă pentru ultima dată fiul și nepoții, după care ar fi sorbit o ultimă cafea cu o sete de viață mai proaspătă ca niciodată.

Cu siguranță, în acea dimineață, doamna Tamara a crezut că va începe un week-end relaxant de viață, binemeritat după o săptămână de alergat după nepoți. Poate că a mai lenevit puțin în pat înainte de a da startul noii zile, gândindu-se ce să mai gătească sau când să meargă la piață. Nici când a simțit prima înțepătură în coșul pieptului nu a crezut că tocmai a început să ruleze un generic fatal de sfârșit. Când te apropii de bătrânețe, te obișnuiești cu semnalele pe care ți le transmite corpul: îi simți slăbiciunile, îi tolerezi micile defecțiuni și capricii ca unei mașinării vechi care te-a purtat o viață întreagă pe cele mai neașteptate drumuri.

„Dragă, chem Salvarea, nu mă simt prea bine!”, i-a spus încrezătoare prietenei ei din vecini, cu gândul că o revizie este oricând bine-venită la vârsta ei de 70 de ani. La ora 11.15, înainte să ajungă la ea fiul ei, doamna T. a fost dusă de ambulanță la Spitalul Județean din Ploiești.

„A suferit un infarct și are un vas înfundat”, a anunțat medicul de gardă. „Are nevoie de un stent, dar cei doi medici care pot face această intervenție sunt la o conferință de chirurgie la Sinaia.”

„Amândoi deodată?”, a întrebat indignată nora.

„Doamnă, nu discutăm cum se organizează fiecare spital! Trebuie să o ducem la București, la Spitalul Fundeni.”

La 12.30, doamna Tamara a plecat cu Salvarea spre Fundeni. „Tot răul spre bine”, s-o fi gândit cu ultimele resurse de optimism, fără să conștientizeze că mașinăria ei se îndreaptă spre daună totală. „La București sunt doctorii mai buni!” Poate că a privit pe geam cum trec kilometri, cadru cu cadru, reproșându-și că nu a udat florile de dimineață. I-a părut rău că le-a stricat weekend-ul copiilor, dar poate că așa a fost să fie, un stent de București. 

Când a ajuns la Urgență la Fundeni, a simțit că toate puterile și le-a lăsat la Ploiești. Era 13.30. Și-a semnat pentru ultima dată numele pe o coală de birocrație, timpul și spațiul s-au dilatat și, la casa de pariuri a vieții, șansele ei au devenit foarte mici.

„Lucrurile s-au complicat între timp: ruptură miocardică”, i-a spus doctorul fiului ei, care îi strângea lucrurile la piept și nu-și putea lua ochii de la semnătura proaspătă a mamei lui.

La 15.10, doamna s-a oprit din trăit pentru că a avut ghinionul să facă infarct în weekend-ul cu Congresul Național de Chirurgie de la Sinaia. Într-un spital județean, cei doi chirurgi care puteau pune un stent erau plecați la congres. Ar fi salvat-o pe doamna T. dacă erau în Ploiești? Cu această întrebare, furie și frustrare trebuie să trăiască mai departe familia doamnei Tamara Popescu. Statistic, pe agenda unui spital, un om în minus este o cifră mică. În viața unei familii însă, o mamă și o bunică în minus reprezintă o tragedie uriașă, care se putea evita.

Salariile au crescut în sistemul medical, dar când vom obține o mărire de responsabilitate și de umanitate care să ne salveze cu adevărat de la moarte? „O chestiune de management” este un răspuns prea cinic pentru o familie care tocmai a scris culmea supremă a ghinionului cu lacrimi de neconsolat.

Când a închis ochii într-o după-amiază oarecare de sâmbătă, doamna Tamara nu s-a gândit cât de palpitant este în weekend la Sinaia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuie sa spun intai ca ma mancau degetele sa scriu cateva randuri cu referinta la acest articol…
    Sunt multe opinii pertinente, multe deplasate si unele strict emotionale.
    Realitatea de la fata locului este cu totul alta...
    Cei 2 medici, chiar daca nu erau plecati simultan la "congres", nu ar fi schimbat cu nimic soarta doamnei. Din pacate, managementul politic si strict incompetent al spitalului din Ploiesti nu poate asigura sistem de garda pt acel sector de activitate. Sunt doar 2 medici care nu acopera decat serviciul de zi de 8 ore. Cu 2 medici pe sectie nu poti face garda de cate 24 ore. Aceasta sectie nu are program in weekend, indiferent daca este sau nu vreun congres de interes la Sinaia.
    In plus, situatia este penibila la nivelul intregului spital. Sunt adevarate Dinastii care au pus stapanire pe functii de conducere ( medicala sau nu ) si au sustinere politica in Consiliul Judetean. Pe langa aceste Dinastii sunt si unele "SRL-uri" care fac profit frumos in cadrul spitalului cu toleranta managementului. Trebuie sa recunoastem ca nivelul de performanta in management tinde catre 0 in acest spital si cred ca sunt interese sa fie mentinut astfel. Sunt promovate cumetriile si amantlacurile cu sustinere politica, obligatiile de partid si cele de familie.
    Totodata, legat de "congresele de la Sinaia"...
    Pe langa amantlacurile de poveste, interesul se gaseste doar pentru "protocolul" companiilor farmaceutice, pantofii de la "Manos Shoes" si vreo sticla de vin bauta facand curte vreunei piese de asistenta incompetenta sau reprezentant medical. Stiu ca pentru unii medici, randurile de mai sus, dor! Multi nu au curaj sa priveasca realitate in ochi pt ca sunt deja "murdari".
    Dar... sunt si multi care merita respectul total. Si acestia se stiu!
    • Like 2
  • E drept ca titlul te trimite cu gandul la d-na Tamara Buciuceanu dar apoi, chiar din primele randuri ale articolului iti poti da seama ca numai numele il au in comun. Cum de majoritatea comentatorilor se incapataneaza sa nu vada adevarul e greu de inteles dar , pe de alta parte, explica poate cum de inca mai sunt asa de multi cei ce gasesc argumente pentru a vota cu PSD.
    • Like 1
  • Poate nu stiţi, dar in Ploieşti, Spitalul Judeţean este numit "SPITALUL MORŢII"
    Am fost dus cu ambulanţa ca ACCIDENTE MAJORE - puls sub 40, si nu s-a uitat
    nimeni la mine, ca urmatoare saptămână luni să cer externarea si să mă internez la un spital privat in Braşov, unde mi-a salvat viata.
    • Like 0
  • Domnule Zugravu, mai bine ati fi informat inainte sa faceti pe cineva nesimtit. E usor sa jignesti si e grav sa jignesti fara moriv. Dvs. propuneti rotatia ca mod de functionare a serviciului acesta. Deci luni la ora 8 intra in programul normal-de zi-, la ora 2 intra in garda pana a doua zi de dimineata, marti, la 8. Marti la 8 continua cu programul de zi pana la 14.Apoi pleaca acasa, vine miercuri la 8.Cand rei cicul pana joi la 14.Apoi de viner de la 8 pana sambata la 8 poate pleca acasa ca nu mai e program de zi. Dar vine iar in garda duminica la 8 si sta pana luni la 14..Si tot asa. Si toata treaba asta intr-un serviciu de urgente. Credeti ca poate rezista cineva, oricine, la acest program?
    Nici macar legal nu e... Ps. Concediu au voie sa-si ia? Caci atunci cel care ramane trebuie sa fie intr-o garda continua...

    • Like 0
  • Draga Marga, se pare ca nu ai inteles comentariul meu. Nu-i nimic, ti-l explic. Articolul in intregimea lui este tendentios si rau-voitor la adresa medicilor..Printre altele medicii respectivi ar avea nevoie de mai multa responsabilitate si umanitate. Pe bune? Ii cunoasteti personal? Chiar credeti ca 2 oameni pot asigura aceste urgente de cardiologie interventionala non-stop pentru un intreg judet??? Nicaieri in lume nu se poate organiza o linie de garda cu 2 oameni, nici macar cu garzi la domiciliu. Tot articolul sugereaza ca vina apartine medicilor, iar tu, si alti comentatori, atipicat in plasa. De ce sunt doar 2 cardiologi interventionali intr-un spital de urgenta? De ce sunt atatea alte specialitati cu mare deficit de profesionisti? Aceasta e cauza tragicului caz si acestea sunt intrebarile ce trebuie puse.
    • Like 0
  • Cum putem crește responsabilitatea? Cu un sistem de reguli (mai mult decât un set de reguli) care să vizeze astfel de împrejurări. Dacă situația era prinsă măcar într-un Regulament de ordine interioară, (făcut pe serioaselea, nu formal, cum e cel mai adesea), nu cred că ar fi plecat chirurgii aceia amândoi. La Congresul din toamnă, în secția noastră, două dintre noi plecăm și două rămânem. Mă rog, una dintre noi se duce după-amiezile și sâmbătă, la Congres. Și congresul e important...
    Cum creștem umanitatea? Are cineva un răspuns la această întrebare, pe bune?
    • Like 1
  • Eu cred ca multi nu au ce face. Hai sa nu mai fim ipocriti si sa ne gandim si la varsta stimabilei. NU mai aruncati cu noroi in toata lumea doar de dragul de a scrie ceva . Cum scria cineva mai inainte, daca era un oarecare, nu se mai inflama nimeni. Si ce credeti?! Tragedii din astea se intampla zilnic. Si, pana la urma , nici macar tragedii nu pot fi numite - asta este viata.
    • Like 1
    • @ Mihai Niculae
      Marga check icon
      @Mihai Nicolae. Este vorba de d-na Tamara Popescu, din Ploiesti, in varsta de 70 de ani. Nu de d-na Tamara Buciuceanu Botez. 70 de ani nu este o varsta la care sa mori. In zilele noastre exista sanse de a fi salvat in aceste situatii. Iar un sistem fubctional de sanatate ar trebui sa ofere aceste sanse oricarui cetatean. Este o tragedie sa mori atunci cand mai aveai, poate, zile.
      • Like 1
    • @ Mihai Niculae
      La orice vârstă, și la 70-80 ș.a.m.d. ai dreptul la viață. Asta nu o hotărăști tu și nici imbecilii care coordonează sănătatea în caricatura asta de țară. Este o crimă. Pentru asemenea organizare trebuie făcuți răspunzători ministru sănătății care face vizite formale, anunțate și fara finalizare, managerul spitalului, seful de secție și cei doi medici nesimțiți. Și răspunderea nu in fața colegiului medicilor, această mafie care mușamalizează orice abatere ci în fata justiției. Rușine acestei "nobile profesii" batjocorită, la toate nivelurile medicale. Rușine că, indiferent pentru ce, mai funcționează șpagă, în situații cruciale în mii de euro. Ar trebui să i se spună "jurământul lui ipocrit" nu Hipocrat.
      • Like 2
    • @ Marga
      Mea culpa! Totuși, nu as condamna cei doi medici si stti de ce?! Pentru ca, înainte ye de toate m as intreba daca eu sunt perfect. Meteahna asta de a gasi vinovați nu ajuta.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Domnule, stau și ma intreb ce meserie ai si cat de bine o faci?
      • Like 0
    • @ Mihai Niculae
      Pentru a îndrepta lucrurile trebuie, mai întâi, să știi unde, când și cine a greșit pentru a-l îndepărta. Unul dintre medici este vinovat, fără discuție. La nivelul lor social, de pregătire???, macar unul trebuia să-și pună întrebarea: dacă plecam amândoi cine se mai ocupă de urgențe și de domeniul în care numai noi doi suntem specialiști? Daca managerul, care "nu trebuie să aibă pregătire de profil" nu știe să organizeze gărzile ei medicii și șefii de secție au obligația să știe și să bo facă. Nu în toate situațiile prevalează prezumția de nevinovăție. Mai există și aia de vinovăție.
      • Like 2
    • @ Mihai Niculae
      În niciun caz, în situația respectivă, nu trebuie să fii de meserie ci doar să fii capabil de a raționa și a fi și om. Cer prea mult de la "omul contemporan" robul banului și atât. Ne-am obișnuit ca atunci când cineva are de spus ceva care contravine opticii noastre să-i cerem să-și dovedească competențele certificate de diplome și titluiri. Greșit! Să analizăm, daca putem, ce spune și atât. De multe ori oamenii cu o pregătire medie și a o oarecare meserie au mai mult bun simț și rațiune decât multi titrați.
      • Like 2
  • Oameni buni, voi ati citit cu atentie articolul? "Intr-o dimineata oarecare de sambata".Deci intr-un week-end medicii nu erau la party-uri, ci la congres.Ce nesimtiti, sa se duca in timpul liber la congres... Si apoi e vorba de "cei doi medici". Cum infarctul miocardic nu e chiar o raritate, iar intr-un judet ca Prahova cred ca in fiecare zi ajung la SJU infarcte, cei 2 medici ar trebui sa stea non-stop la spital. Nu stau??? Au si ei familii??? Ce nenorociti, ce inumani, ce spagari!!!
    • Like 2
    • @ Toma Luminita
      Marga check icon
      @Toma Luminita In sistemul sanitar, in spitale, se lucreaza non-stop. Trebuie sa existe organizarea necesara pentru a putea trata urgentele in orice zi si la orice ora.
      Ce inuman comentariu!
      • Like 3
    • @ Toma Luminita
      Sunt doi deci funcționează rotația. Nu au dreptul "la odihnă" amândoi în același timo.
      • Like 1
  • eu cred ca daca mama unuia din medicii cu congres la Sinaia patea la fel, eu cred ca fiusu' ar fi intrat in depresie ca nu-l lasa congresu'sa plece ...tara lu' papura bleah
    • Like 3
  • Den Isa Den Isa check icon
    Care fiu bai nene? Doamna Tamara nu avea copii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult