Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Donez 99% din acțiunile la România pentru o țară mai bună

În urmă cu o săptămână, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a devenit tată. La câteva zile după aceea, i-a scris fetiței sale nou născute o lungă scrisoare, una în care spunea că, pentru ea, vrea să schimbe lumea. 

Nu s-a rezumat doar la vorbe goale și a anunțat că va dona, „în timpul vieții sale”, 99% din acțiunile Facebook pentru fapte caritabile. În bani, acest lucru valorează nu mai puțin de 45 de miliarde de dolari. 

„Ariile pe care ne vom concentra inițial vor fi învățarea personalizată, vindecarea bolilor, conectarea oamenilor și construirea de comunități puternice”, au scris Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan.

Cineva glumea după ce proaspeții părinți au postat scrisoarea, spunând că următorul care va anunța nașterea copilului său pe Facebook va părea un zgârcit inadecvat. Într-adevăr, pare că orice ai spune pălește în fața acestor mize și a acestei sume. Însă dorința lui Zuckerberg de a face mai bună lumea pentru fiica sa nu este străină niciunui părinte cu minte. 

Atunci când ni se naște copilul, ne transformăm, fiecare dintre noi, fundamental. Devenim mai generoși, mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru, mai disponibili la a ajuta, mai sensibili la diferențe și inechități, pentru că simțim că toate acestea s-ar putea întoarce, într-o bună zi, împotriva lui. Începem să ne luptăm mai mult pentru a da lumii un obraz mai luminos pe care să îl arate fiicelor și fiilor noștri. De multe ori suntem singuri în acest demers, eșuăm și atunci tot ce ne rămâne de făcut este să încercăm să îi obținem cumva un statut preferențial, în care să fie cât mai puțin atins de neajunsurile din jur. 

Negociem să ajungă la o școală mai bună, ne tocmim pentru un profesor cu har, cumpărăm pe ușa din dos servicii medicale decente, îl împingem în față sau încercăm să îl trimitem departe, în străinătate. Multe personaje din politica românească, oameni care au o reală putere în ceea ce privește schimbarea țării, dau, din păcate, lecții la acest capitol - cum să obții un statut preferențial pentru tine și ai tăi. Și o fac în detrimentul altora, o fac întorcând spatele misiunii cu care i-am trimis în fotoliile pe care le ocupă – aceea de a construi o Românie mai bună, în care să ne simțim acasă cu toții.

Zuckerberg vrea o lume în care și copilul său, și ceilalți să se simtă acasă și pentru asta pune la bătaie 99% din întreaga sa avere. Nu este singurul om de afaceri care câștigă bani cu nemiluita și apoi îi donează pentru un scop comun. În SUA există o industrie a binefacerii în care, după ce s-a zbătut să obțină cât a putut de mult, un magnat dă ceva înapoi societății. Acest lucru arată viziune înainte de toate. Acești oameni văd că nu se vor duce cu banii pe lumea cealaltă și își dau seama că degeaba își vor ține copiii în palate de aur, dacă pământul pe care stau e șubred, aerul din jur este otrăvit, iar săracii și bolnavii iau cu asalt zidurile. Zuckerberg și-a păstrat pentru sine și familia lui un procent. Un procent care înseamnă 450 de milioane de dolari.

Pentru mulți din cetățenii României, un procent din averea lor înseamnă adesea o para leșinată, cu care nu pot face nimic. Prin taxele, impozitele, munca și valoarea pe care o aduc societății sunt însă acționari cu drepturi depline la această companie uriașă, numită România. O companie administrată de niște politicieni care îi înșală și fură în fiecare zi, de niște personaje cărora numai la binefacere nu le stă capul.

Mi-aș dori, în calitate de cetățean, să pot dona 99% din acțiunile la România pentru o țară mai bună. Și să pot controla ce se întâmplă cu darul meu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ar fi bine daca am reusi sa punem la gestionarea bugetului tarii noastre oameni de buna credinta cu viziune care sa se gandeasca la "averea" tarii ca la propriul buzunar
  • Like 0
 • check icon
  Frumoasa scrisoare. Cate Like-uri a primit?
  • Like 1
 • :)
  mai bine donati 5% din timpul dvs construirii unei platforme civice sanatoase (n-avem.). Care sa lanseze, in timp, dupa etapa de cristalizare, o miscare capabila sa faca fata sistemului actual. Sau mai bine cautati pe net daca nu cumva exista nazdravani in tara asta care fac deja acest lucru si nimeni nu ii baga in seama. Lucru care le ingreuneaza enorm gestul . Sau poate ca traiesc eu o realitate paralela, in care 25 de ani de nemultumiri nu au fost de ajuns. Poate ca nu e timpul sa si facem ceva cu adevarat.
  • Like 0
 • Va dona toti banii unui LLC care se va ocupa de investitii in alte afaceri. Uneori acesti bani vor fi folositi pentru fapte caritabile. Poate putina documentare nu ar strica inainte. Sau am auzit o barfa si gata... scriem repede un articol care se potriveste mesajului pe care vrem sa il transmitem
  • Like 0
 • BOR m-ar primi cu bratele deschise!
  • Like 0
 • Un fraier. Cum sa donezi averea pentru "învățarea personalizată, vindecarea bolilor, conectarea oamenilor și construirea de comunități puternice”? Trebuia sa ia exemplul Corinei Chiriac si sa doneze totul bisericii, ca stiau "prefericitii" ce sa faca cu banii. In primul rand comandau pentru toti cate o mantie ca a lui IPS Teodosie Snagoveanu ca sa nu mai existe invidie in sanul bisericii.
  • Like 0
 • Ai scris un..eseu BUN!
  Ai tușat tot!
  Dar partea cu donativa ...este cea mai buna: daica 99 % din paraua leșinata?
  Poate cineva sa evalueze? Chiar asa a ajuns Romania sa fie schimbata pe...o para leșinata? Adică părinții tai nu valorează nimic? Mai gandestet Raluca!
  • Like 0
 • check icon
  M-a dezamăgit profund acel „în timpul vieții sale” (majoritatea canalelor de știri au evitat să menționeze acest amănunt ce s-ar putea dovedi esențial).
  Îl așezasem deja în linie cu alți oameni super-bogați (Nobel, Rockefeller etc) care, ca ultim gest, și-au donat averea (sau mare parte din ea) cu scopul precis de a impulsiona știința (singura cale de a face lumea un loc mai bun, singura cale reală a cunoșterii), spre deosebire de ai noștri magnați care, cu firave excepții, tot ca ultim gest, au preferat s-o transmită Bisericii întru pomenirea lor proprie.
  Nu-i fac vreun proces de intenție lui Zuckerberg, însă există posibilitatea ca spre sfîrșitul vieții sale averea sa astăzi colosală să nu mai reprezinte mare lucru. Sper să mă înșel.
  • Like 0
 • Vedeti de aceea e bine sa citim si alte pareri: http://says.com/my/news/what-no-one-is-telling-you-about-mark-zuckerberg-donating-99-of-his-fortune-to-charity
  • Like 2
 • dupa ce-a nenorocit generatii de tineri cu feisbucul lui jidanesc s-a gandit la nush ce donatii. sa inchida feisbucu, aia ar fi marea donatie pt lumea asta care sta cu ochii in monitoare, o lume care a pierdut comunicarea reala, substantiala cu cel de langa.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult