Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Două Americi: pentru și contra Trump. Cum arată mișcarea Bikers for Trump

La câteva zile de la alegerile republicane din cele cinci state din zona mid-Atlantic, câștigate toate de Donald Trump cu procentaje foarte bune (54-64%) pentru o cursă în trei, acesta a acumulat 996 de delegați și și-a îmbunătățit șansele de a face, înainte de convenția națională a partidului, numărul minim de 1.237 de delegați, ceea ce i-ar aduce nominalizarea. Dintre statele în care urmează să se țină alegeri în săptămânile următoare, două au cea mai mare importanță: California și Indiana. În California alegerile vor fi doar pe data de 7 iunie, dar acolo republicanii au 172 de delegați de câștigat, care vor fi alocați în sistemul proporțional cu voturile. În Indiana însă, unde vor fi alegeri marți 3 mai, sunt 51 de delegați care pot fi alocați în sistemul câștigătorul-ia-totul.

După calculele strategilor electorali, dacă Trump iese învingător în cele două state, el va fi capabil să devină cel nominalizat. Dacă va câștiga numai California, fără Indiana, se va ajunge la convenția negociată. 

Urmăritorii lui au mult mai puțini delegați și nici o șansă să ajungă la numărul critic. Toate speranțele lor sunt în strategia de a-l împiedica pe Trump să obțină delegații necesari și să se ajungă la convenția națională, unde delegații pot fi redistribuiți, prin intervenția elitei partidului. Pentru asta, John Kasich și Ted Cruz au făcut o alianță, destinată să mărească șansa lor de a-l bloca pe Trump. Dar în această strategie mai mulți văd o capcană ascunsă pentru Cruz. Dacă influența conducerii partidului republican ar putea să-l ajute și să-i fie favorabilă guvernatorului John Kasich, cu care partidul are o bună relație menținută într-un timp îndelungat, socoteala nu este aceeași pentru senatorul Ted Cruz. Acesta și-a făcut demult un renume de politician dificil, care a creat multe conflicte, care s-a pus de mai multe ori într-o poziție de adversar cu superiorii lui, pe care i-a sfidat, i-a numit mincinoși și a calificat conducerea partidului ca fiind cartelul din Washington.

Cu numai câteva zile în urmă, John Boehner, fostul lider al majorității republicane din congres, l-a numit pe Cruz Lucifer în carne și oase, iar astăzi, senatorul Peter King a declarat că este de acord cu această caracterizare, din care regretă numai faptul că îl jignește pe Lucifer.

S-au adunat mai multe caracterizări de acest fel, care atrag atenția că - deși este un individ inteligent și talentat - Ted Cruz și-a făcut în lumea politică o reputație negativă și că nu se bucură de încredere. Mulți comentatori cred că alegerea lui Cruz ca președinte ar aduce la Casa Albă un om foarte asemănător lui Richard Nixon: nesincer, suspicios și manipulativ. În aceste condiții, este foarte greu de crezut că elita republicană va face front comun în spatele senatorului texan, cunoscut ca turbulent.

Într-o manevră puțin obișnuită, Cruz a mai surprins publicul și media cu un gest făcut în ultima saptămână: a anunțat că a ales drept candidată la postul de vicepreședinte pe Carly Fiorina. Desemnarea unui vicepreședinte înainte de convenția națională nu este un lucru obișnuit și a fost interpretată de unii ca un gest de disperare, în nevoia de a găsi orice soluție care poate da mai multă energie și mai mult impact propriei lui campanii. Fiindcă a ales o candidată, Cruz confirmă faptul că este conștient de poziția sa precară în rândul alegătoarelor americane. Fiorina a fost ea însăși candidată la președenție, apoi a renunțat și - la scurt timp - a devenit susținătoarea lui Cruz. Politiciana se autorecomandă ca având o mare experiență în economie, fiindcă a fost director general la compania Hewlett-Packard pentru un număr de ani. Dar Fiorina și-a sfârșit cariera la Hewlett-Packard prin demisie, după ce acțiunile companiei au virat în jos și s-a speculat că demisia directoarei a fost impusă, nu aleasă.

Progresul făcut de Ted Cruz, de la un anumit punct al campaniei înainte, progres care l-a plasat în fața altor candidați considerați ca având mult mai multe șanse, s-a datorat ajutorului masiv pe care l-a primit și încă îl primește de la creștinii evanghelici.

În prezent, Ted Cruz are 565 de delegați, iar Kasich are 153. Matematic, ei nu au nici o șansă să reușească prin ei înșiși, rămânând doar șansa teoretică și destul de subțire că vor fi preferați la scrutinurile repetate de la convenția națională, în eventualitatea că Donald Trump nu va fi nominalizat înainte de aceasta.

Sondajele de opinie din statul Indiana, cu două zile înainte de alegeri, sunt destul de strânse, arătând doar un avantaj de câteva procente pentru Trump. Pe plan național, Trump conduce cu 43%, urmat de Cruz cu 31% și Kasich cu 21%.

Pe măsură ce mersul lui Trump a devenit asociat cu succese din ce în ce mai mari, se înregistrează și o ostilitate crescută față de el, care este generată în două zone. Prima este aceea a taberei republicane care nu îi este favorabilă și care include și pe cei doi competitori ai săi. A doua este formată dintr-un grup de mari donatori republicani, care finanțează diverse organizații să pună în mișcare demonstranți, pichete care blochează accesul la meeting-urile electorale, chiar circulația echipei electorale a lui Trump.

De curând au avut loc manifestări violente în California de sud, mai ales în comitatul Orange, unde au fost vandalizate și incendiate mașini ale poliției, au fost atacați și bruscați suporterii lui Trump și el însuși a trebuit să folosească rute ocolitoare pentru a ajunge la hotelul său în siguranță.

Câțiva ziariști au investigat aceste demonstrații de forță ale opoziției anti-Trump și au descoperit că mulți dintre participanți sunt recrutați on line și plătiți de grupuri care preferă să rămână anonime, dar au în spate pe republicanii bogați care se simt amenințați de un președinte Trump. Spre deosebire de americanii de clasă mijlocie, pentru acești republicani desființarea mâinii de lucru ieftine oferită de imigranții ilegali, repatrierea industriei manufacturiere și limitarea globalizării, de care au profitat imens în ultimele decenii, sunt amenințări care sperie.

Fiecare acțiune stârnește însă o reacțiune. Încă de la primele acte de tulburare a mitingurilor lui Trump, făcute de indivizi provocatori, mulți voluntari s-au alăturat forțelor de ordine. Primul grup, bine organizat și puternic, care a sărit în ajutorul lui Trump, a fost cel al motocicliștilor, care sunt de multă vreme voluntari pentru diverse acțiuni de protecție și menținerea ordinii. Bikers for Trump inspiră încredere când apar în coloane disciplinate, decise și intimidante.  


Urmând exemplul motocicliștilor, șoferii profesioniști au format o organizație de sprijin Truckers for Trump, care afișează lozincile de suport pe camioanele lor, cu care circulă în întreaga Americă, au deschis un cont pe Facebook prin care comunică între ei și au anunțat că plănuiesc, împreună cu motocicliștii, să aibă o prezență foarte numeroasă și activă la convenția națională din iulie, de la Celeveland Ohio.


După cum se vede, campania electorală republicană, care a stârnit interes din primele zile, intră acum într-o fază în care interesului i se adaugă culoare, zgomot și violență.

În contrast, campania democrată descrește ca intensitate și culoare. Singurul oponent al lui Hillary Clinton, fără nicio șansă de a câștiga nominalizarea, își continuă cursa, dar cu energie și cheltuieli mai reduse. Echipa lui Bernie Sanders a anulat o serie de manifestări programate, a redus cheltuielile de televiziune, a restrâns numărul de salariați și a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea să facă în curând anunțul că se recunoaște înfrântă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ne vedem pe 18 iulie la Cleveland, OH cand va fi numit POTUS dl. Trump spre uimirea si ciuda borfasilor de pe Wall Street. In alta ordine de idei, sper ca dl. Trump sa nu aiba aceeasi soarta ca JFK.
  • Like 0
 • Nefiltrată (răutăcioşii ar spune manipulată ) de o elită politică responsabilă - democraţia poate fi în unele societăţi precum briciul oferit maimuţei .Unele lecţii ale istoriei au fost prea scump plătite .
  • Like 0
 • Alexius check icon
  Este și la ei aceeași criză de candidați. Nici unul nu are carismă. Este ca o întrecere a codașilor din școală. Trump este singurul care știe să facă valuri, își permite să treacă peste logica politicianistă și să emită declarații curajoase, privind planurile sale, deși tehnic imposibile. Pe noi ne interesează dacă viitorul președinte are voința de a continua prezența americană pe zona de sud est a continentului căci dacă ar renunța la aceasta, noi ne ducem de-a berbeleacul în gura lupului moscovit. Toate evoluția noastră în domeniul combaterii corupției ar fi anulată și redusă la zero. Grupările de influență ar apărea din nou pe firmament și am reedita lumea capitalismului de cumetrie din anii 90.
  • Like 0
 • check icon
  Imi amintesc de madam Fiorina de pe vremea cand era privita ca o zeita a managementului strategic (sa fi fost '99-2000 sau pe acolo). Si la scurt timp citeam primele reactii.cu privire la masurile discretionare pe care le-a luat. Dar-ma rog- astia au impresia ca datorita numelui cunoscut (si sperand ca numele ramane chiar daca cucoana a dat chix) or sa aibe un imbold in plus pentru a fi votati. Eu continui sa cred ca Trump are o platforma electorala inteligibila, corecta si asteptata de americani. Din ce citeam prin Breinbart si -in comparatie- am vazut pe coast-to-coast am tras cincluzia (poate eronata) ca americanii s-au saturat de soft si asteapta ceva mai hardcore. Poate e timpul sau. De Clinton (si clica lor) chiar nu cred ca are nevoie America acum.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult