Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Două „secrete” personale ca să punem România în mișcare

Alergător

Tot mai des asist la discuții între prieteni și cunoscuți despre ce și cum ar trebui să facem pentru a schimba lucrurile în societate. Și de fiecare dată se ajunge la aceeași concluzie: schimbarea vine din lucrurile mărunte făcute bine, intenționat și consecvent; de la nivel micro, adică de la fiecare în parte.

Imaginați-vă un mușuroi de furnici. Ceea ce vedem la exterior e doar o mică parte din întreg. Galeriile mari sunt în interiorul pământului. Bineînțeles că dacă ar fi să ne raportăm la fărâmă de pământ pe care fiecare furnică o poartă am risca să pierdem imaginea de ansamblu și impactul fiecărei furnici. Și totuși știm că prin muncă colectivă, intenționată și consecventă ele reușesc să „mute munții”.   

Oamenii nu se deosebesc când vine vorba de construcția unei societăți solide, unite și în continuă evoluție.

Doi factori pot duce la dezvoltarea organică a unei astfel de societăți: disciplina și bunul simț.

Disciplina te ajută:

- să faci sport de câteva ori săptămânal, ceea ce duce la un stil de viață sănătos și implicit la mai puțin vizite la doctor. 

- să-ți dai seama că făcând sport creierul tău este mai activ. 

- să conștientizezi că efortul și disconfortul sunt necesare pentru evoluție. Cu mentalitatea asta poți ulterior să depășești mai ușor obstacolele în viața personală și profesională. 

- să mănânci mai echilibrat de sărbători. Multe persoane se folosesc de perioada multiplelor sărbători pe parcursul anului pentru a se ghiftui. Ulterior apar problemele de stomac, oboseală și uneori chiar vizite la spital.

- să reduci cantitatea de băuturi alcoolice și frecvența cu care le consumi.

- să citești măcar 50 de pagini pe săptămână. S-ar traduce într-o medie de 15 cărți pe an. 150 de cărți în 10 ani. 

Bunul simț te ajută:

- să fii mai calm și mai îngăduitor în trafic. O mare sursă de stres ar fi eliminată.

- să te abții din a reacționa impulsiv la situații și automat să pierzi controlul situației. Fie că e vorba de colegi de birou, familie sau persoane care îți ies în cale zilnic.

- să rămâi calm când situația e posibil să îți scape de sub control sau nu depinde de tine. Într-o stare de calm mental vei putea lua cele mai bune decizii și găsi cele mai bune soluții. Stresul și anxietatea inhibă buna funcționare a creierului.

Lista beneficiilor ar putea continua. Ideal ar fi să te regăsești în câteva dintre aspectele enumerate mai sus și să începi să conștientizezi că disciplina este la fel ca și mâncatul. Trebuie consumat zilnic, regulat, nu în hopuri, gen astăzi mult, mâine deloc că am făcut ieri.

Odată impregnat în sistem ar trebui să începi să vezi beneficiile, iar cei din jur vor avea grijă să îți semnaleze o schimbare. Atunci vei ști că ești pe drumul cel bun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bluenavy check icon
    Drept graiti.
    • Like 1
  • cand aterizez in Bucuresti venind din orice tara occidentala, unul din aspectele care imi sare in ochi e numarul de oameni cu burta. Romanii mananca mult si prost, e cultural. Procentual foarte putini fac sport. Suntem undeva in top la supraponderali, nu si la obezi. Carne, sa ploua cu carne si cartofi prajiti cu paine! 45 de ani de strans cureaua, inseamna inca 45 de mancat ca hamesitii.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult