Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Două „secrete” personale ca să punem România în mișcare

Alergător

Tot mai des asist la discuții între prieteni și cunoscuți despre ce și cum ar trebui să facem pentru a schimba lucrurile în societate. Și de fiecare dată se ajunge la aceeași concluzie: schimbarea vine din lucrurile mărunte făcute bine, intenționat și consecvent; de la nivel micro, adică de la fiecare în parte.

Imaginați-vă un mușuroi de furnici. Ceea ce vedem la exterior e doar o mică parte din întreg. Galeriile mari sunt în interiorul pământului. Bineînțeles că dacă ar fi să ne raportăm la fărâmă de pământ pe care fiecare furnică o poartă am risca să pierdem imaginea de ansamblu și impactul fiecărei furnici. Și totuși știm că prin muncă colectivă, intenționată și consecventă ele reușesc să „mute munții”.   

Oamenii nu se deosebesc când vine vorba de construcția unei societăți solide, unite și în continuă evoluție.

Doi factori pot duce la dezvoltarea organică a unei astfel de societăți: disciplina și bunul simț.

Disciplina te ajută:

- să faci sport de câteva ori săptămânal, ceea ce duce la un stil de viață sănătos și implicit la mai puțin vizite la doctor. 

- să-ți dai seama că făcând sport creierul tău este mai activ. 

- să conștientizezi că efortul și disconfortul sunt necesare pentru evoluție. Cu mentalitatea asta poți ulterior să depășești mai ușor obstacolele în viața personală și profesională. 

- să mănânci mai echilibrat de sărbători. Multe persoane se folosesc de perioada multiplelor sărbători pe parcursul anului pentru a se ghiftui. Ulterior apar problemele de stomac, oboseală și uneori chiar vizite la spital.

- să reduci cantitatea de băuturi alcoolice și frecvența cu care le consumi.

- să citești măcar 50 de pagini pe săptămână. S-ar traduce într-o medie de 15 cărți pe an. 150 de cărți în 10 ani. 

Bunul simț te ajută:

- să fii mai calm și mai îngăduitor în trafic. O mare sursă de stres ar fi eliminată.

- să te abții din a reacționa impulsiv la situații și automat să pierzi controlul situației. Fie că e vorba de colegi de birou, familie sau persoane care îți ies în cale zilnic.

- să rămâi calm când situația e posibil să îți scape de sub control sau nu depinde de tine. Într-o stare de calm mental vei putea lua cele mai bune decizii și găsi cele mai bune soluții. Stresul și anxietatea inhibă buna funcționare a creierului.

Lista beneficiilor ar putea continua. Ideal ar fi să te regăsești în câteva dintre aspectele enumerate mai sus și să începi să conștientizezi că disciplina este la fel ca și mâncatul. Trebuie consumat zilnic, regulat, nu în hopuri, gen astăzi mult, mâine deloc că am făcut ieri.

Odată impregnat în sistem ar trebui să începi să vezi beneficiile, iar cei din jur vor avea grijă să îți semnaleze o schimbare. Atunci vei ști că ești pe drumul cel bun.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bluenavy check icon
    Drept graiti.
    • Like 1
  • cand aterizez in Bucuresti venind din orice tara occidentala, unul din aspectele care imi sare in ochi e numarul de oameni cu burta. Romanii mananca mult si prost, e cultural. Procentual foarte putini fac sport. Suntem undeva in top la supraponderali, nu si la obezi. Carne, sa ploua cu carne si cartofi prajiti cu paine! 45 de ani de strans cureaua, inseamna inca 45 de mancat ca hamesitii.
    • Like 3


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult