Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Două „secrete” personale ca să punem România în mișcare

Alergător

Tot mai des asist la discuții între prieteni și cunoscuți despre ce și cum ar trebui să facem pentru a schimba lucrurile în societate. Și de fiecare dată se ajunge la aceeași concluzie: schimbarea vine din lucrurile mărunte făcute bine, intenționat și consecvent; de la nivel micro, adică de la fiecare în parte.

Imaginați-vă un mușuroi de furnici. Ceea ce vedem la exterior e doar o mică parte din întreg. Galeriile mari sunt în interiorul pământului. Bineînțeles că dacă ar fi să ne raportăm la fărâmă de pământ pe care fiecare furnică o poartă am risca să pierdem imaginea de ansamblu și impactul fiecărei furnici. Și totuși știm că prin muncă colectivă, intenționată și consecventă ele reușesc să „mute munții”.   

Oamenii nu se deosebesc când vine vorba de construcția unei societăți solide, unite și în continuă evoluție.

Doi factori pot duce la dezvoltarea organică a unei astfel de societăți: disciplina și bunul simț.

Disciplina te ajută:

- să faci sport de câteva ori săptămânal, ceea ce duce la un stil de viață sănătos și implicit la mai puțin vizite la doctor. 

- să-ți dai seama că făcând sport creierul tău este mai activ. 

- să conștientizezi că efortul și disconfortul sunt necesare pentru evoluție. Cu mentalitatea asta poți ulterior să depășești mai ușor obstacolele în viața personală și profesională. 

- să mănânci mai echilibrat de sărbători. Multe persoane se folosesc de perioada multiplelor sărbători pe parcursul anului pentru a se ghiftui. Ulterior apar problemele de stomac, oboseală și uneori chiar vizite la spital.

- să reduci cantitatea de băuturi alcoolice și frecvența cu care le consumi.

- să citești măcar 50 de pagini pe săptămână. S-ar traduce într-o medie de 15 cărți pe an. 150 de cărți în 10 ani. 

Bunul simț te ajută:

- să fii mai calm și mai îngăduitor în trafic. O mare sursă de stres ar fi eliminată.

- să te abții din a reacționa impulsiv la situații și automat să pierzi controlul situației. Fie că e vorba de colegi de birou, familie sau persoane care îți ies în cale zilnic.

- să rămâi calm când situația e posibil să îți scape de sub control sau nu depinde de tine. Într-o stare de calm mental vei putea lua cele mai bune decizii și găsi cele mai bune soluții. Stresul și anxietatea inhibă buna funcționare a creierului.

Lista beneficiilor ar putea continua. Ideal ar fi să te regăsești în câteva dintre aspectele enumerate mai sus și să începi să conștientizezi că disciplina este la fel ca și mâncatul. Trebuie consumat zilnic, regulat, nu în hopuri, gen astăzi mult, mâine deloc că am făcut ieri.

Odată impregnat în sistem ar trebui să începi să vezi beneficiile, iar cei din jur vor avea grijă să îți semnaleze o schimbare. Atunci vei ști că ești pe drumul cel bun.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bluenavy check icon
    Drept graiti.
    • Like 1
  • cand aterizez in Bucuresti venind din orice tara occidentala, unul din aspectele care imi sare in ochi e numarul de oameni cu burta. Romanii mananca mult si prost, e cultural. Procentual foarte putini fac sport. Suntem undeva in top la supraponderali, nu si la obezi. Carne, sa ploua cu carne si cartofi prajiti cu paine! 45 de ani de strans cureaua, inseamna inca 45 de mancat ca hamesitii.
    • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult