Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Două „secrete” personale ca să punem România în mișcare

Alergător

Tot mai des asist la discuții între prieteni și cunoscuți despre ce și cum ar trebui să facem pentru a schimba lucrurile în societate. Și de fiecare dată se ajunge la aceeași concluzie: schimbarea vine din lucrurile mărunte făcute bine, intenționat și consecvent; de la nivel micro, adică de la fiecare în parte.

Imaginați-vă un mușuroi de furnici. Ceea ce vedem la exterior e doar o mică parte din întreg. Galeriile mari sunt în interiorul pământului. Bineînțeles că dacă ar fi să ne raportăm la fărâmă de pământ pe care fiecare furnică o poartă am risca să pierdem imaginea de ansamblu și impactul fiecărei furnici. Și totuși știm că prin muncă colectivă, intenționată și consecventă ele reușesc să „mute munții”.   

Oamenii nu se deosebesc când vine vorba de construcția unei societăți solide, unite și în continuă evoluție.

Doi factori pot duce la dezvoltarea organică a unei astfel de societăți: disciplina și bunul simț.

Disciplina te ajută:

- să faci sport de câteva ori săptămânal, ceea ce duce la un stil de viață sănătos și implicit la mai puțin vizite la doctor. 

- să-ți dai seama că făcând sport creierul tău este mai activ. 

- să conștientizezi că efortul și disconfortul sunt necesare pentru evoluție. Cu mentalitatea asta poți ulterior să depășești mai ușor obstacolele în viața personală și profesională. 

- să mănânci mai echilibrat de sărbători. Multe persoane se folosesc de perioada multiplelor sărbători pe parcursul anului pentru a se ghiftui. Ulterior apar problemele de stomac, oboseală și uneori chiar vizite la spital.

- să reduci cantitatea de băuturi alcoolice și frecvența cu care le consumi.

- să citești măcar 50 de pagini pe săptămână. S-ar traduce într-o medie de 15 cărți pe an. 150 de cărți în 10 ani. 

Bunul simț te ajută:

- să fii mai calm și mai îngăduitor în trafic. O mare sursă de stres ar fi eliminată.

- să te abții din a reacționa impulsiv la situații și automat să pierzi controlul situației. Fie că e vorba de colegi de birou, familie sau persoane care îți ies în cale zilnic.

- să rămâi calm când situația e posibil să îți scape de sub control sau nu depinde de tine. Într-o stare de calm mental vei putea lua cele mai bune decizii și găsi cele mai bune soluții. Stresul și anxietatea inhibă buna funcționare a creierului.

Lista beneficiilor ar putea continua. Ideal ar fi să te regăsești în câteva dintre aspectele enumerate mai sus și să începi să conștientizezi că disciplina este la fel ca și mâncatul. Trebuie consumat zilnic, regulat, nu în hopuri, gen astăzi mult, mâine deloc că am făcut ieri.

Odată impregnat în sistem ar trebui să începi să vezi beneficiile, iar cei din jur vor avea grijă să îți semnaleze o schimbare. Atunci vei ști că ești pe drumul cel bun.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bluenavy check icon
    Drept graiti.
    • Like 1
  • cand aterizez in Bucuresti venind din orice tara occidentala, unul din aspectele care imi sare in ochi e numarul de oameni cu burta. Romanii mananca mult si prost, e cultural. Procentual foarte putini fac sport. Suntem undeva in top la supraponderali, nu si la obezi. Carne, sa ploua cu carne si cartofi prajiti cu paine! 45 de ani de strans cureaua, inseamna inca 45 de mancat ca hamesitii.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult