Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Am ales să schimb jobul în repetate rânduri, să plec peste noapte să trăiesc în altă țară, să încetez o colaborare foarte bănoasă, dar care nu mă făcea fericit

Am fost mereu o persoană în căutare de aventuri noi, de experiențe noi.

Când eram mic ziceau că sunt agitat și prea vorbăreț. Mai târziu am luat asta ca pe un atu.

Viața nu e liniară. Știu că mulți căutăm ca viața să fie liniară, să fim fericiți, să fim liniștiți, să fim mereu în formă. Când ne gândim la aparatul medical care afișează linia și emite acel sunet continuu, știm că acela reprezintă de fapt lipsa vieții. Viață sună cam așa ….. BIP ... BIP… BIP.

Viața e reprezentată de urcușuri și coborâșuri, de alternări ale momentelor de fericire și supărare, de amăgire și extaz, de forma fizică maximă și oboseală cruntă. Așa e viața,…. Pur și simplu. 

Așa încât, atunci când aud pe cineva spunând: Ce tot atâtea bătăi de cap? Ce rost are să mă strofoc mai mult?; îmi sună că se caută o stare de repaus, liniară de altfel.

Ori crești, ori mori. Ori evoluezi, ori involuezi. Nu prea există stare de stagnare. De aceea nu sunt de acord cu o viață banală, o viață fără greutăți, fără urcușuri și coborâșuri. Asta o face fermecătoare.

Da, probabil dacă acum te afli într-un moment în care viața nu îți servește decât probleme, tinzi să nu vezi lucrurile așa,…. și nu te condamn. Așa e. Când ești jos, nu îți arde de filozofii, când ești bolnav, când suferi, ai vrea doar să îți revii. Te înțeleg. Am fost și eu acolo. Am avut parte de dureri fizice, și sigur voi mai avea pe viitor, am avut parte de suferințe emoționale și sigur vor mai veni; membri ai familiei care vor pleca, persoane care îmi vor face rău fără niciun motiv anume.

Știu însă că mi-a fost mai ușor să trec peste acele momente când mă gândeam că viața trebuie să fie mai mult decât atât; că acel moment este trecător, și că vor veni zile mai frumoase, fără durere, în care voi fi înconjurat de prieteni și voi râde până mă va durea burta. Și așa a fost. Încet, treptat, lucrurile s-au ameliorat, de fiecare dată. Nicio problemă nu a persistat. Niniuna.

Și atunci vă întreb. De ce căutăm linia, care indică lipsa vieții? De ce căutăm și acceptăm mediocritate în viața personală și profesională? De ce ne e atât de frică să încercăm lucruri noi, să ne aventurăm, să eșuăm și să o luăm de la capăt?

Bineînțeles, parte a răspunsului o știm.

Așa am fost programați. Așa am fost învățați să credem că e bine. Că dacă ai ce pune pe masă și acoperiș deasupra capului e îndeajuns, că doar sunt alții care nu au nici atât. Eu personal am auzit de zeci de oră frază asta. DA. Din păcate chiar din partea persoanelor care știu sigur că mă iubeau și îmi doreau tot binele de lume: părinții mei.  

Dar asta nu înseamnă că trebuie să îi blamăm. Nu ei decid cum evoluează viața mea. Ei pot în cazul cel mai extrem să mă influențeze. Fără intenții rele, însă uneori nu o fac tocmai cel mai potrivit. Dar asta este. Până la urmă rămâne de datoria mea și a noastră a tuturor ce decizie luăm. Nu doar ei își vor da cu părerea în privința multor aspecte ale vieții. Toți din jurul nostru o fac zilnic. Prieteni, profesori, colegi. Decizia de a folosi acele informații într-o anumită manieră sau alta rămâne la latitudinea fiecăruia. Aleg să ascult și să acționez cum mă conduce inima, sau aleg să ascult și să mă complac că nu este nimic de făcut și să cred că viața va fi exact așa cum zic restul.

Ador și admir persoanele curajoase, care aleg să încerce, să experimenteze, să își trăiască viața așa cum cred ei că merită trăită, nu să execute și să se supună condiției limitative indusă uneori de mediul social și anturaj.

De aceea am ales să experimentez. Am ales să schimb jobul în repetate rânduri, să plec peste noapte să trăiesc în altă țară, să am curaj să visez și să încep un proiect cu viziune globală, să încetez o colaborare în care câștigam o mulțime de bani, dar care nu mă făcea fericit.

De aproximativ un an mă bântuie gândul următor:

„Dacă ar fi să aflu că mâine am să mor, ce mi-aș reproșa că nu am făcut?”

Iar când mi-am dat seama că aveam răspunsul deja pregătit….m-am speriat. M-am speriat rău de tot și m-am întrebat:

Și ce mai aștept?”

Așa că, acum că mi-am pus eu această întrebare și am decis să acționez în consecință, îmi permit să te întreb și pe tine:

„Tu ce mai aștepți?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dee Dee check icon
  Singur spui că tu decizi cum evoluează viața ta. Să fii sănătos și să schimbi câte joburi dorești. Poți rata absolut toate oportunitățile daca asta te face fericit.
  • Like 0
 • In titlu:" am ales sa incetez o colaborare in care castigam o multime de bani,dar nu ma facea fericit".
  In text:" am ales sa incetez o colaborare in care castigam o multime de bani,dar care nu ma facea nefericit".
  Nu e bine sa fii asa de nestatornic si agitat pt.ca dauneaza sanatatii!
  • Like 0
 • Bună ziua,
  Aș avea o prima intrebare: sunteți părinte?
  • Like 0
 • Trexer check icon
  Ești rudă cu George Maior?
  • Like 0
 • check icon
  Vrajeala clasica a scopului arbitrar intr-o societate secularizata, dupa ce elimini credinta nu iti mai ramane de facut decat sa fugi (mai abitir) de moarte. Cum iti traiesti viata atata timp cat esti multumit nu conteaza. Eu daca as afla ca maine am sa mor as regreta ca nu o sa pot sa-l votez pe Dragnea presedinte.
  • Like 0
  • @
   Dee Dee check icon
   Totuși, ai reușit să votezi marionetele securiste, Băsescu și Iohannis.
   • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult