Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am ales să schimb jobul în repetate rânduri, să plec peste noapte să trăiesc în altă țară, să încetez o colaborare foarte bănoasă, dar care nu mă făcea fericit

Am fost mereu o persoană în căutare de aventuri noi, de experiențe noi.

Când eram mic ziceau că sunt agitat și prea vorbăreț. Mai târziu am luat asta ca pe un atu.

Viața nu e liniară. Știu că mulți căutăm ca viața să fie liniară, să fim fericiți, să fim liniștiți, să fim mereu în formă. Când ne gândim la aparatul medical care afișează linia și emite acel sunet continuu, știm că acela reprezintă de fapt lipsa vieții. Viață sună cam așa ….. BIP ... BIP… BIP.

Viața e reprezentată de urcușuri și coborâșuri, de alternări ale momentelor de fericire și supărare, de amăgire și extaz, de forma fizică maximă și oboseală cruntă. Așa e viața,…. Pur și simplu. 

Așa încât, atunci când aud pe cineva spunând: Ce tot atâtea bătăi de cap? Ce rost are să mă strofoc mai mult?; îmi sună că se caută o stare de repaus, liniară de altfel.

Ori crești, ori mori. Ori evoluezi, ori involuezi. Nu prea există stare de stagnare. De aceea nu sunt de acord cu o viață banală, o viață fără greutăți, fără urcușuri și coborâșuri. Asta o face fermecătoare.

Da, probabil dacă acum te afli într-un moment în care viața nu îți servește decât probleme, tinzi să nu vezi lucrurile așa,…. și nu te condamn. Așa e. Când ești jos, nu îți arde de filozofii, când ești bolnav, când suferi, ai vrea doar să îți revii. Te înțeleg. Am fost și eu acolo. Am avut parte de dureri fizice, și sigur voi mai avea pe viitor, am avut parte de suferințe emoționale și sigur vor mai veni; membri ai familiei care vor pleca, persoane care îmi vor face rău fără niciun motiv anume.

Știu însă că mi-a fost mai ușor să trec peste acele momente când mă gândeam că viața trebuie să fie mai mult decât atât; că acel moment este trecător, și că vor veni zile mai frumoase, fără durere, în care voi fi înconjurat de prieteni și voi râde până mă va durea burta. Și așa a fost. Încet, treptat, lucrurile s-au ameliorat, de fiecare dată. Nicio problemă nu a persistat. Niniuna.

Și atunci vă întreb. De ce căutăm linia, care indică lipsa vieții? De ce căutăm și acceptăm mediocritate în viața personală și profesională? De ce ne e atât de frică să încercăm lucruri noi, să ne aventurăm, să eșuăm și să o luăm de la capăt?

Bineînțeles, parte a răspunsului o știm.

Așa am fost programați. Așa am fost învățați să credem că e bine. Că dacă ai ce pune pe masă și acoperiș deasupra capului e îndeajuns, că doar sunt alții care nu au nici atât. Eu personal am auzit de zeci de oră frază asta. DA. Din păcate chiar din partea persoanelor care știu sigur că mă iubeau și îmi doreau tot binele de lume: părinții mei.  

Dar asta nu înseamnă că trebuie să îi blamăm. Nu ei decid cum evoluează viața mea. Ei pot în cazul cel mai extrem să mă influențeze. Fără intenții rele, însă uneori nu o fac tocmai cel mai potrivit. Dar asta este. Până la urmă rămâne de datoria mea și a noastră a tuturor ce decizie luăm. Nu doar ei își vor da cu părerea în privința multor aspecte ale vieții. Toți din jurul nostru o fac zilnic. Prieteni, profesori, colegi. Decizia de a folosi acele informații într-o anumită manieră sau alta rămâne la latitudinea fiecăruia. Aleg să ascult și să acționez cum mă conduce inima, sau aleg să ascult și să mă complac că nu este nimic de făcut și să cred că viața va fi exact așa cum zic restul.

Ador și admir persoanele curajoase, care aleg să încerce, să experimenteze, să își trăiască viața așa cum cred ei că merită trăită, nu să execute și să se supună condiției limitative indusă uneori de mediul social și anturaj.

De aceea am ales să experimentez. Am ales să schimb jobul în repetate rânduri, să plec peste noapte să trăiesc în altă țară, să am curaj să visez și să încep un proiect cu viziune globală, să încetez o colaborare în care câștigam o mulțime de bani, dar care nu mă făcea fericit.

De aproximativ un an mă bântuie gândul următor:

„Dacă ar fi să aflu că mâine am să mor, ce mi-aș reproșa că nu am făcut?”

Iar când mi-am dat seama că aveam răspunsul deja pregătit….m-am speriat. M-am speriat rău de tot și m-am întrebat:

Și ce mai aștept?”

Așa că, acum că mi-am pus eu această întrebare și am decis să acționez în consecință, îmi permit să te întreb și pe tine:

„Tu ce mai aștepți?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dee Dee check icon
    Singur spui că tu decizi cum evoluează viața ta. Să fii sănătos și să schimbi câte joburi dorești. Poți rata absolut toate oportunitățile daca asta te face fericit.
    • Like 0
  • check icon
    In titlu:" am ales sa incetez o colaborare in care castigam o multime de bani,dar nu ma facea fericit".
    In text:" am ales sa incetez o colaborare in care castigam o multime de bani,dar care nu ma facea nefericit".
    Nu e bine sa fii asa de nestatornic si agitat pt.ca dauneaza sanatatii!
    • Like 0
  • Bună ziua,
    Aș avea o prima intrebare: sunteți părinte?
    • Like 0
  • Trexer check icon
    Ești rudă cu George Maior?
    • Like 0
  • check icon
    Vrajeala clasica a scopului arbitrar intr-o societate secularizata, dupa ce elimini credinta nu iti mai ramane de facut decat sa fugi (mai abitir) de moarte. Cum iti traiesti viata atata timp cat esti multumit nu conteaza. Eu daca as afla ca maine am sa mor as regreta ca nu o sa pot sa-l votez pe Dragnea presedinte.
    • Like 0
    • @
      Dee Dee check icon
      Totuși, ai reușit să votezi marionetele securiste, Băsescu și Iohannis.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult