Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dublă greșeală Djokovic: sârbul recunoaște că a mințit, dar „fără intenție”

N Djokovic

Foto: Getty Images

Novak Djokovic a recunoscut miercuri că a comis o „eroare umană”, „cu certitudine nu intenţionată", declarând la sosirea sa în Australia că nu a călătorit în ultimele 14 zile de dinaintea zborulului.

„Vreau mai întâi să abordez chestiunea dezinformării persistente privind activităţile mele şi participarea la evenimentele din decembrie care au precedat rezultatul meu pozitiv la testul PCR Covid. Este vorba de o dezinformare care trebuie corectată, în special pentru a linişti opinia publică în privinţa prezenţei mele în Australia şi să răspund la chestiuni care sunt foarte stresante şi preocupante pentru familia mea", arată Djokovic într-un comunicat publicat pe Instagram, preluat de AFP.

„Vreau să subliniez că am făcut tot posibilul pentru a asigura siguranţa fiecăruia şi am respectat obligaţiile în materie de testare. Am asistat la un meci de baschet la Belgrad pe data de 14 decembrie, după ce s-a semnalat că un oarecare număr de persoane au fost testate pozitiv la Covid-19. Deşi nu prezentau niciun simptom de Covid, eu am efectuat pe 16 decembrie un test antigen rapid, care s-a dovedit negativ, dar din prudenţă am efectuat în aceeaşi zi un test PCR oficial şi aprobat", scrie liderul ATP.

„A doua zi, am asistat la un eveniment de tenis la Belgrad pentru a înmâna premii unor copii şi am făcut din nou un test antigenic rapid şi am fost negativ. Eram asimptomatic şi mă simţeam bine, nu am primit nicio notificare a unui rezultat pozitiv la un test PCR după acest eveniment. A doua zi, pe 18 decembrie, am fost la centrul meu de tenis din Belgrad pentru a îndeplini un angajament de lungă dată pentru un interviu şi o şedinţă foto pentru L'Equipe. Am anulat toate celelalte evenimente, cu excepţia interviului pentru L'Equipe. M-am simţit obligat să merg să realizez interviul pentru L'Equipe, întrucât nu am vrut să fiu nepoliticos, dar am respectat distanţarea socială şi am purtat mască, cu excepţia portretului foto făcut", se mai spune în comunicat.

Djokovic spune că după interviu a revenit acasă, pentru a se izola pe durata perioadei impuse, dar, adaugă el, „recunosc a fost o eroare de judecată şi recunosc că am uitat să relatez despre acest angajament".

Documentele publicate ca parte a procedurilor judiciare la începutul acestei săptămâni au arătat că Djokovic a declarat că nu a călătorit în ultimele două săptămâni, dar existau dovezi că a fost în Spania, potrivit AFP.

„În ceea ce priveşte declaraţia de călătorie, ea a fost depusă de echipa mea în numele meu, aşa cum le-am spus fucţionarilor de la imigrare la sosire, iar agentul meu şi-a cerut scuze sincer pentru eroarea administrativă comisă, bifând caseta greşită privind călătoriile mele anterioare sosirii în Australia. A fost o eroare umană şi cu siguranţă nu act deliberat. Trăim momente dificile în această pandemie mondială şi aceste greşeli se pot produce", se mai precizează în comunicatul citat de Agerpres.

„Deşi am apreciat că era important să abordez şi să clarific aceste informaţii eronate, eu nu voi face niciun alt comentariu, din respect pentru guvernul australian, autorităţi şi procesul în curs. Întotdeauna este o onoare şi un privilegiu să particip la Openul Australiei şi nu vreau altceva decât să mă întrec cu cei mai buni jucători din lume în faţa unuia din cel mai minunat public din lume", se încheie comunicatul publicat de Djokovic pe Instagram.

Novak Djokovic riscă să intre după gratii

O primă reacție după comunicatul lui Djokovic a venit din partea premierului sârb.

„Este o încălcare clară a legilor. Dacă ești testat pozitiv, trebuie să intri imediat în izolare", a afirmat Ana Brnabic, prim-ministrul Serbiei, într-un inteviu acordat BBC.

Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Conform articolului 248 din Codul Penal al Serbiei, liderul mondial riscă să fie băgat după gratii, scrie news.com.au, citat de digisport.ro.

„Persoanele care în timpul pandemiei nu acționează conform legilor, deciziilor sau ordinelor impuse pentru a respecta măsurile de prevenție va fi pedepsit cu o amendă sau cu închisoarea de până la 3 ani", se menționează în articolul 248 din Codul Penal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Pe fond, ce ne spune Joko aici e că cele
  două "informaţii eronate" sunt adevărate!
  • Like 1
 • Cred că în aceste momente Djokovic se întreabă de ce nu s-a urcat în avion când i s-a revocat viza. Ar fi fost cea mai înțeleaptă decizie și cea mare victorie a sa, lumea l-ar fi perceput ca pe un martir. Așa, se afundă în mocirlă pe zi ce trece.
  Sunt surprins de cât infantilism dau dovadă atât el cât și staff-ul lui. Dacă ai bube în cap (că nimeni nu-i perfect) e bine să nu te iei la harță cu autoritățile. Că nu te lasă atât de ușor. E reputația lor în joc. Tot ce iese acum la iveală este o mizerie care, dacă este adevărată fie și parțial, mânjește o carieră sportivă excepțională.
  Să dai vina pe cineva din staff pentru "scăparea" din formularul acela este pueril. Documentul este întocmit în nume personal, răspunderea este a lui. N-are decât să-și rezolve acea problemă cu agentul în familie. El are de fapt o problemă cu statul australian, datorată unui fals. 5 ani! Câți dintre voi, dragi cititori, ați completat in ultimul an un PLF dacă ați mers în Grecia, Italia, Franța, etc.? A fost greu de înțeles? O fi greu de înțeles pentru cineva care călătorește foare mult într-un an și a completat probabil câteva zeci?
  În altă ordine de idei, dacă a fost într-adevăr pozitiv (așa zice testul ăla al cărui rezultat îl avea) și în mod voluntar nu a respectat regulile din Serbia, atunci e din nou în culpă. Oare tot din "greseală"? Hmmm, autoritățile din Serbia au altă părere. 3 ani!
  Și atunci rămâne întrebarea de la început: de ce nu s-a întors Djokovic acasă și s-a băgat în toată tărășenia asta?
  • Like 1
 • Nume check icon
  Nu stiu ce sa zic. Prea mult "uitări" și "greșeli" fără rea intenție. Aia cu agentul nu este o uitare, ci ori o incompetenta grasa a acestui "agent" ori o atitudine de miserupism, ca deh eu completez declarația demiurgului. Celalalte iarăși de discutat. Un "puritan" în ale COVID-ului ar fi decis ca în momentul în care a făcut testul PCR sa se autoizoleze totuși pana la rezultat - undeva am citit ca l-ar fi primit de fapt în șase ore sau fake new?!- dar dacă legea este permisiva în Serbia atunci nu a încălcat nici o lege. Moralitatea, etica sunt principii numai pentru prosti și oameni normali.
  Ca în 18.12 când știa ca era infectat sii totuși a participat se pare ca este împotriva legii sirbe, dar nu cred ca are vreun efect în ciuda declarațiilor politice. Nimeni nu cred ca are suficient "cojones" după scandalul de acum sa îl aresteze pe Joko, chiar dacă a fost o acțiune intenționată a lui. Nici vorba. În cel mai rău caz o amenda de ochii lumii. Nu rețin, dar l-a informat pe ziarist și echipa lui ca este confirmat pozitiv?
  P.S. Un incident cu poliția din Austria. Am intrat din greșeală intr-o zona în care accesul auto a fost interzis pentru câteva zile pentru ceva lucrări stradale. Cu câteva zile înainte se circula pe acolo și nu am văzut semnul. Nu a fost nimic intenționat, nimic cu rea credință și am și putut demonstra - cât de cât - ca semnul nu era vizibil. Polițiștii au fost înțelegători și nu mi-a luat carnetul, dar o amenda de circulație tot am plătit, pentru ca indiferent ca am fost sau nu atent am gresit.
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult