Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dulcea satisfacție a normalității. O întâmplare cu tupeiști îmbrăcați în aur la coadă la permise auto, dați afară de doamna de la ghișeu

Permise auto

Mi-am făcut programare online, pentru a evita aglomerația, nervii și pierderea de timp. Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu socoteala din târg, m-am trezit, la ora stabilită, într-o mulțime de nefericiți asudați (ca și mine), cu permisul de conducere expirat. Ghișeul la care eram programați era închis și, după un moment de buimăceală, am fost anunțați că vom fi preluați de alt ghișeu. Ne-am mutat, în grup organizat, către ghișeul recomandat, unde era deja o coadă, tot pentru programări online – preschimbări permise.

Distanțarea socială și-a pierdut din consistență și o rumoare nervoasă a încins atmosfera deja fierbinte: eram programați mai mulți la aceeași oră (probabil prin închiderea unui ghișeu) și fiecare dintre noi dorea respectarea orei programate. În bulibășeala iscată, un puști de vreo paisprezece ani, alb strălucitor din cap până în picioare, poleit cu aur la gât și încheieturile mâinilor, se insinuează în spațiul din fața mea, statornicindu-se acolo. L-am întrebat ce e cu el și, cu o stăpânire de sine care mi-a stârnit admirație și frustrare, îmi spune că era în fața mea, la coadă.

Încerc să-l trimit la coadă, dar puștiul, cu un discurs admirabil și ușor suprarealist, nu cedează niciun centimetru de spațiu și îl cheamă și pe taică-său, alb-strălucitor, poleit cu aur. Nu pot să nu mă gândesc că băiatul are o inteligență sclipitoare și că ar putea avea o carieră în marketing, politică sau oratorie. Îmi dau seama că (a nu știu câta oară) sunt fraierul care lasă șmecherul să-l păcălească, dar experiența mea de viață mi-a certificat deja că nu mă pot opune. Mai mult decât atât, cu perseverență și răbdare, tatăl și fiul alunecau silențios spre ghișeu, depășind cu grație coada consistentă. Micile răzvrătiri anemice ale fraierilor cu programare nu făceau decât să-i potențeze pe intruși, în înaintarea lor neabătută. Cu adevărat trist mi s-a părut frântura de gând care mi-a trecut prin cap, cum că fiica mea nu va avea niciodată orientarea către scopul imediat al puștiului poleit cu aur. Trist mi-a fost și gândul că, fiind cam de aceeași vârstă, se vor izbi în aceeași societate, de pe poziții diferite: fraierul de la coadă și șmecherul care ajunge în față. Gândurile mele triste nu i-au împiedicat pe cei doi să ajungă la ghișeu. Și atunci s-a întâmplat improbabilul: doamna de la ghișeu, nu foarte amabilă, i-a poftit afară, aproape țipând. „Să vină 11.46!” Adică eu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Treaba asta este despre solidaritate, adica doamna de la ghiseu a vazut si a reactionat astfel insa cati dintre noi mai suntem solidari?
  Daca erati buzunarita si inconjurata de o gasca de observatori mai iesea cineva in fata?
  • Like 3
  • @ Gheorghe Ciubuc
   Nu a vazut nimic doamna de la ghiseu, ea are o lista de programari si cand te infiintezi acolo trebuie sa te numesti asa cum scrie la ea pe lista, altfel nu te primeste. Si nu are nici timp de stat la vorbe pentru ca toleranta de timp care ar putea fi pierduta intre 2 programari e destul de mica. Asa ca e vorba de o bucatica de normalitate (adica respectarea unor norme). Solidaritate ar fi fost daca toti cei de la coada faceau front comun, si il trimiteau cu totii pe "aurit" sa isi ia bon de ordine.
   • Like 6
 • Ia ars frumos :))
  • Like 0
 • Vanu Vanu check icon
  Ceeeeee faaaain
  Ficatul meu va mulțumește
  • Like 1
 • Așa și? Cum au reacționat poleiții?
  • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Vanu Vanu check icon
   E absolut i r e l e v a n t
   Pt ca ei sunt sclavi ai unor reflexe ce vor fi greu cizelate.
   Important e ce facem noi.
   • Like 3
 • e discriminatoriu sa criticati poleitii cu aur. se sesizeaza din oficiu cncd-uu. coada nu cracnea in front ca nu e corect politic.
  • Like 5


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult