Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dulcea satisfacție a normalității. O întâmplare cu tupeiști îmbrăcați în aur la coadă la permise auto, dați afară de doamna de la ghișeu

Permise auto

Mi-am făcut programare online, pentru a evita aglomerația, nervii și pierderea de timp. Cum socoteala de acasă nu se potrivește cu socoteala din târg, m-am trezit, la ora stabilită, într-o mulțime de nefericiți asudați (ca și mine), cu permisul de conducere expirat. Ghișeul la care eram programați era închis și, după un moment de buimăceală, am fost anunțați că vom fi preluați de alt ghișeu. Ne-am mutat, în grup organizat, către ghișeul recomandat, unde era deja o coadă, tot pentru programări online – preschimbări permise.

Distanțarea socială și-a pierdut din consistență și o rumoare nervoasă a încins atmosfera deja fierbinte: eram programați mai mulți la aceeași oră (probabil prin închiderea unui ghișeu) și fiecare dintre noi dorea respectarea orei programate. În bulibășeala iscată, un puști de vreo paisprezece ani, alb strălucitor din cap până în picioare, poleit cu aur la gât și încheieturile mâinilor, se insinuează în spațiul din fața mea, statornicindu-se acolo. L-am întrebat ce e cu el și, cu o stăpânire de sine care mi-a stârnit admirație și frustrare, îmi spune că era în fața mea, la coadă.

Încerc să-l trimit la coadă, dar puștiul, cu un discurs admirabil și ușor suprarealist, nu cedează niciun centimetru de spațiu și îl cheamă și pe taică-său, alb-strălucitor, poleit cu aur. Nu pot să nu mă gândesc că băiatul are o inteligență sclipitoare și că ar putea avea o carieră în marketing, politică sau oratorie. Îmi dau seama că (a nu știu câta oară) sunt fraierul care lasă șmecherul să-l păcălească, dar experiența mea de viață mi-a certificat deja că nu mă pot opune. Mai mult decât atât, cu perseverență și răbdare, tatăl și fiul alunecau silențios spre ghișeu, depășind cu grație coada consistentă. Micile răzvrătiri anemice ale fraierilor cu programare nu făceau decât să-i potențeze pe intruși, în înaintarea lor neabătută. Cu adevărat trist mi s-a părut frântura de gând care mi-a trecut prin cap, cum că fiica mea nu va avea niciodată orientarea către scopul imediat al puștiului poleit cu aur. Trist mi-a fost și gândul că, fiind cam de aceeași vârstă, se vor izbi în aceeași societate, de pe poziții diferite: fraierul de la coadă și șmecherul care ajunge în față. Gândurile mele triste nu i-au împiedicat pe cei doi să ajungă la ghișeu. Și atunci s-a întâmplat improbabilul: doamna de la ghișeu, nu foarte amabilă, i-a poftit afară, aproape țipând. „Să vină 11.46!” Adică eu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Treaba asta este despre solidaritate, adica doamna de la ghiseu a vazut si a reactionat astfel insa cati dintre noi mai suntem solidari?
    Daca erati buzunarita si inconjurata de o gasca de observatori mai iesea cineva in fata?
    • Like 3
    • @ Gheorghe Ciubuc
      Nu a vazut nimic doamna de la ghiseu, ea are o lista de programari si cand te infiintezi acolo trebuie sa te numesti asa cum scrie la ea pe lista, altfel nu te primeste. Si nu are nici timp de stat la vorbe pentru ca toleranta de timp care ar putea fi pierduta intre 2 programari e destul de mica. Asa ca e vorba de o bucatica de normalitate (adica respectarea unor norme). Solidaritate ar fi fost daca toti cei de la coada faceau front comun, si il trimiteau cu totii pe "aurit" sa isi ia bon de ordine.
      • Like 7
  • Ia ars frumos :))
    • Like 1
  • Vanu Vanu check icon
    Ceeeeee faaaain
    Ficatul meu va mulțumește
    • Like 2
  • Așa și? Cum au reacționat poleiții?
    • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Vanu Vanu check icon
      E absolut i r e l e v a n t
      Pt ca ei sunt sclavi ai unor reflexe ce vor fi greu cizelate.
      Important e ce facem noi.
      • Like 3
  • e discriminatoriu sa criticati poleitii cu aur. se sesizeaza din oficiu cncd-uu. coada nu cracnea in front ca nu e corect politic.
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult