Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

După ce au văzut serialul „Cernobîl” de pe HBO, oficialii ruși au decis să finanțeze propriul serial despre catastrofa nucleară: care e „detaliul” pe care vor pune accentul

Cernobîl - IMDB

 (Foto captura IMDB)

Serialul „Cernobîl", cel mai bine notat din istoria IMDB, nu este pe placul ruşilor care au decis să lanseze propriul serial despre „ceea ce s-a întâmplat cu adevărat" în 1986, potrivit BFM TV, scrie News.ro. Spre deosebire de producția HBO, serialul rusesc va pune accentul pe un „mic detaliu”: teoria potrivit căreia în spatele catastrofei nucleare e o „mână criminală”. În epocă a circulat teza că „americanii” s-au infiltrat în centrala de la Cernobîl.

Cel mai recent serial de succes al postului de televiziune HBO, care spune povestea celei mai grave catastrofe nucleare civile din istorie şi consecinţele ei, arată responsabilitatea liderilor şi a autorităţilor sovietice în explozie, în special maniera în care puterea din epocă a căutat întâi să ascundă accidentul, în ciuda riscurilor la care a fost supusă populaţia.

Scenariul noului serial va fi diferit de versiunea HBO, pentru că intenţionează să arate că CIA, agenţia americană de informaţii, a fost implicată în accident.

„Există o teorie potrivit căreia americanii s-au infiltrat în centrala nucleară de la Cernobîl. Mulţi istorici nu refuză posibilitatea ca, în ziua exploziei, un agent de informaţii duşman să fi lucrat la centrală", a afirmat pentru BBC Aleksei Muradov, realizatorul desemnat să facă noul serial.

Potrivit The Hollywood Reporter, ministerul rus al Culturii va finanţa o parte a creaţiei din acest serial de până la 460.000 de dolari. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dan check icon
  Putin asta e chiar idiot , crede ca poate manipula toata planeta cu elucubratiile lui kgbiste.
  Am vazut serialul am citit si cartea Svetlanei Alexievici -Voci de la Cernobil (mai dura decat filmul ), pot sa faca rusii 10 filme ca realitatea este aceeasi , rusii au ascuns adevarul in toate tarile est europene si daca nu erau suedezii care sa avertizeze ca a crescut radioactivitatea nu aflam asa repede.
  Valeri Legasov a explicat ce a fost cu adevarat acolo si mai ales ca au ascuns rusii date care duceau la catastrofa inca din 1976 .
  Poate si acum mai explodau centrale nucleare rusesti daca nu faceau public cauza.
  • Like 1
 • Ministerul Adevărului nu este, până la urmă, doar o creație orweliană. Rușii nu contenesc să dovedească acest fapt.

  În definitiv, serialul este despre cum nu catastrofa în sine, ci minciuna institutionalizată este cauza principală a atâtor mii, dacă nu zeci de mii de morți.

  Apoi, miezul topit este acum închis în sarcofag. Minciuna, însă, infectează în continuare societatea rusă, iar noile victime ale acesteia nu vor întârzia să apară.
  • Like 3
 • Alien check icon
  Una din ideile serialului este ca adevărul în vremea sovieticilor era stabilit de partid.
  Iar rusii vor sa ne arate (iar) adevărul cu serialul lor, cam cum ni l-au arătat și în 1986.
  • Like 3
 • Și ce dacă o să facă un serial la care nu se va uita practic nimeni din afara Rusiei? Eu nu m-am uitat inca la "Cernobil" pentru ca nu ma atrage subiectul, dar inteleg ca se uita lumea la el pentru ca e bine facut, un film de propaganda cum va fi al rusilor n-are cum sa fie bun, asa ca nu va ajunge pe platformele de streaming sau la televiziuni.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Alien check icon
   Pai nici n-au nevoie sa fie văzut în afara Rusiei. Rusii trebuie sa creadă în mana criminala și conspirația americana, nu altcineva.
   E naiv sa crezi ca rusii nu pot face propangada de calitate. Pot, și în multe cazuri chiar funcționează, inclusiv în tari vestice.
   Și chinezii au învățat sa facă propaganda profi...
   • Like 2
 • Dorin check icon
  Bineînțeles .Cauza catastrofei nu este incompetența unora care lucrau la centrală ci Aginturile Străinii.
  • Like 4


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult