Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Deschiderea școlilor nu e o problemă, ci cea a restaurantelor la interior, a păcănelelor. Când va veni următorul val, ce se va reînchide mai întâi?

scoala - pandemie -  (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Foto: Inquam Photos / George Călin

Subiectul zilei: deschiderea școlilor. Întrebarea tuturor: e bine sau e rău?

Dar dați-mi voie să vă întreb eu altceva: de ce avem această discuție acum? Și-a imaginat cineva prin august, septembrie, octombrie că pandemia va trece de la sine? Sau că vom rezolva cu vaccinarea pocnind din degete? Dacă da, credeți-mă că ăla a fost un idiot.

Încă din vară a fost foarte clar pentru toată lumea că ne confruntăm cu o situație de lungă durată. Și atunci vin și vă întreb: de ce nu „s-a făcut" nimic în acest sens? (am pus ghilimele pentru că iubesc la nebunie impersonalul ăsta – toți așteptăm „să se facă”, nimeni nu pune mâna „să facă”).

Imediat se împlinește un an de când copiii stau izolați, mulți aproape de pragul depresiei, prea mulți în imposibilitatea de a face cursuri online și mult prea mulți cu pierderi educaționale și emoționale irecuperabile. 

Cu toate acestea, nimeni nu a fost capabil să găsească soluții pentru aceste victime colaterale ale pandemiei. Să găsească formule prin care cei aflați în clasele de risc (dascăli și copii deopotrivă) să continue online, în timp ce restul să se întoarcă la școală. Să se creeze sisteme de transport separat pentru elevi și profesori. Să se decaleze orariile, să se împartă clasele cu mulți copii, să se amenajeze intrări și ieșiri separate, să... să... să....

În toată această perioadă, a fost sacrificată masa celor mulți în favoarea celor puțini - și nu mă refer aici doar la școli, ci la tot impactul economic pe care l-au generat măsurile luate până acum.

S-au închis școlile, ca să protejăm bunicii care cu prima ocazie se îngrămădeau prin tramvaie sau prin piețe.

S-au închis școlile ca să protejăm diverși bolnavi, să protejăm cadrele didactice, însă mall-urile, terasele, pârtiile, parcurile etc. au fost mereu pline de copii și adulți deopotrivă (și dați-mi voie să mă îndoiesc că nu se numărau printre ei și persoane aflate în grupele de risc).

S-au închis școlile pentru că a fost cel mai la îndemână. Pentru că cei mici nu fac greve. Cei mici nu amenință cu neplata taxelor. Copiii nu votează.

S-au închis școlile fără ca probabil cineva să realizeze că un părinte care stă acasă e o povară financiară dublă pentru stat: pe de o parte pentru că nu mai lucrează și, implicit, nu mai plătește taxe și pe de altă parte pentru că primește și ajutor social.

Da, și la anul 2+2 tot 4 vor face. Da, poate că materia se va recupera într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu. Dar toate lacrimile plânse de copiii care fără nicio vină au fost ținuți prizonierii unui sistem gândit exclusiv pe interese politice nu se vor mai recupera.

Și-a pus cineva problema impactului pe care izolarea pe termen lung îl are asupra psihicului unui copil? Realizează cineva ce înseamnă depresie la un copil de clasă primară? Realizează cineva nevoia acută de socializare a copiilor? De ce priviți școala doar ca pe un baby sitter?

Cât despre calitatea educației online și impactul asupra obiceiurilor nesănătoase nici nu mai vorbesc. Și nu mai vorbesc nici despre copiii din medii defavorizate, care fie nu pot face școală online, fie au nevoie efectivă să „scape" din familie chiar și pentru câteva ore. Sau acei copii pentru care cornul și laptele de la școală sunt poate singura masă de care beneficiază în cursul unei zile.

Îi înțeleg pe toți cei care se tem. Și mie mi-e teamă, chiar dacă nu avem în jur vârstnici sau bolnavi cronici. Dar un an de izolare pentru acești copii e deja prea mult. Un an în care autoritățile au sacrificat tot, la grămadă, în loc să găsească și să aplice soluții punctuale pentru cei vulnerabili.

Știu, la fel a fost peste tot în lume. S-au prăbușit afaceri peste tot, peste tot sunt victime colaterale, poate mai multe decât cele directe. E drept că se putea face altfel (închiderea din martie a fost pripită, din punctul meu de vedere). E drept că presiunea a fost și este mare din toate părțile. E drept că școlile românești nu sunt sigure din punct de vedere sanitar. Dar nu au fost niciodată. Și nici nu cred că vor fi prea curând. Iar vaccinarea nu e nici ea pe roze. Iar noi tot așteptăm să „se" rezolve ceva. Însă pe această așteptare, timpul trece. Și nu trece deloc în favoarea copiilor

E o problemă că se deschid școlile? Nu! Problema e relaxarea altor restricții în același timp cu deschiderea școlilor: deschiderea restaurantelor la interior, a păcănelelor etc. Iar când va veni următorul val, ia ghici ce se va reînchide mai întâi. Care vor fi primii pedepsiți?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De acord cu autoarea, nimic nu este mai important ca educatia copiilor nostri, cum nimeni nu a dovedit ca ei sunt focare de transmitere. Copiii au o uriasa nevoie de socializare pe care digitalizarea nu o ofera. La urmatorul val pandemic sper sa nu mai persiste tâmpenia meschină a inchiderii scolilor!
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Un articol scris cu atâta mânie proletară nu am văzut demult. Seamănă cu un discurs de comisar NKVD pentru soldații trimiși să lupte la Stalingrad unul cu pușca altul cu un încărcător, urmând să ia pușca primului când este rănit. Cam așa este și acum situația cu școlile. Nu au vaccinat toți profesorii care doresc nici măcar cu o doză dar se apropie semestrul 2 și trebuie să îi dăm drumul indiferent de consecințe, ordin de la tovarășul prim. Acum că avem mutația britanică mult mai infecțioasă care afectează și copiii, apar tot mai multe dovezi legate de sechelele infecției cu acest virus și întârzierile față de planul inițial de vaccinare e momentul să fim curajoși și să sacrificăm pe cei puțini pentru marele bine. Iar dacă vorbim de probleme psihologice la copii oare nu sunt acestea mai mari dacă își pierd părinții sau aceștia vor avea probleme tot restul vieții ca urmare a infecției? Copiii nu socializează doar la școala, ci și în parcuri, în aer liber. Unele lucruri într-adevăr se pierd dar pot fi recuperate, altele deloc. Și atunci riscăm unele pentru altele? Risc să pierd ceva definitiv să câștig ceva tranzitoriu? Nu cred că e merită, chiar dacă e vorba de o minoritate.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Că s-au închis școlile a fost salutar. Asta ne-a ferit de un val imens, așa cum a venit peste toate țările care s-au încăpățânat să-i trimită pe copii la școală.
    Prin alte părți, cu argumentul deja perimat că la școală nu se îmbolnăvesc, au rămas deschise. Spre bucuria părinților. Dar cum au învățat? Și-au cărat cu ei termos cu ceai cald, pătură, haine groase căci instrucțiunile au fost să se aerisească la fiecare jumătate de oră. S-au încăpățânat așa, închizând restaurante și mai toate locurile de agrement. Dar valul s-a încăpățânat și el să nu scadă, ba uneori chiar a crescut. Și o țin într-un lockdown de luni de zile însă luminița de la capătul tunelului nu se întrevede.
    "E o problemă că se deschid școlile? Nu!" Ba eu zic că da, fiindcă iar nu se face cum trebuie. Și să nu ne doară prea tare de capra restaurantelor. E oricum pe moarte că mult ajutor de la stat n-au primit și aș putea să pariez că se vor închide imediat, oricum au fost deschise foarte puțin timp.
    PS: dacă autoarea consideră că închiderea din martie a fost pripită, cum altfel se putea face? Ori ne arătăm viteji după război?
    • Like 3
  • Nimic despre isprava vajnicei primăriţe de sector 1? Nu merită doamna Clotilda nişte aprecieri din partea site-ului Republica, că doar a tăiat banii de la patru spitale? Ce poate fi mai european şi mai responsabil decât asta? Eu zic să nu puneţi batista pe ţambal. Măcar o laudatio merită şi ea.
    • Like 0
  • Mă autodemasc. Sunt proprietar de restaurante.
    Astfel, subiectivitatea fiind asumată, respectuos vă aduc la cunoștință că restaurantele s-au deschis progresiv în aproape toată țara în ultimele două luni. Bucureștiul acum o săptămână. In tot timpul acesta indicii de infectare au scăzut constant.
    Peste câteva zile o să înceapă și școala. Mă bucur pentru bucuria copiilor deși fiul meu, fiind în clasa a 7-a , nu se va avea parte de ea.
    Întrebarea este.:
    Dacă cu școala închisă indicii au scăzut și cu ea deschisă indicii vor creste sunt de vina restaurantele?
    Mulțumesc
    • Like 0
  • Nu vă place SĂ SE, dar îl folosiți în tot articolul! Este încă o discuție printre miile de alte discuții similare. Mă uit la părinți: când încă nici vorbă nu era de pandemie admirau fără rezerve țările care făceau pași timizi să digitalizeze învățământul. Când ne-am digitalizat prin forța lucrurilor nimănui nu i-a mai plăcut, și-au dorit copiii înapoi la școală. Cât au fost vacanțele de lungi părinții și-au purtat copiii prin cele mai aglomerate locuri posibile. Când a venit deschiderea școlii au început să se teamă că se vor îmbolnăvi copiii în înghesuiala de la școală sau vor duce virusul bunicilor care dărâmau gardurile școlilor în înghesuiala creată la intrarea și ieșirea de la școală. A reînceput școala online, tot nemulțumiți au fost - școala nu dă rezultate, copiii sunt izolați (stau lângă un părculeț și pot să văd pe fereastră grupurile de copii de toate vârstele care se plimbă, se joacă acolo). Când autoritățile au decis reînceperea școlii, părinții tot nemulțumiți au fost, au început să caute avocați și medici care să le ofere motive să nu-și trimită copiii. la școală. De reprezntanții elevilor ce să mai vorbim! Activiști perfecți - dau indicații tuturor ce trebuie făcut. Dar când se închide școala vor la școală, iar când se anunță începerea școlilor mai au nevoie de încă o săptămână cel puțin să se pregătească. Ce să pregătească, ghiozdanul? Profesorii la rândul lor, când au fost întrebați dacă vor să se vaccineze mai mult de jumătate nu voiau, iar acum când trebuie să înceapă școala, se vaită că nu sunt vaccinați. Unde este logica? Cum poate mulțumi cineva pe toți acești Gică-contra? Probabil că așa e în toate țările, doar peste tot există câte o doamnă Șoșoacă ce le dă idei tuturor nemulțumiților de profesie! Mie mi se pare că suntem într-un fel de război, totul nu poate fi organizat decât în funcție de mișcările dușmanului, care de această dată pare inepuizabil în răutăți. E drept că și o mică organizare în spatele frontului ne-ar fi de folos.
    • Like 6
  • Ce este destul de curios este ca intr-o tara cu un popor declarat adesea ca cel mai sărac din UE exista acesta preocupare majora pentru distractie,carciumi si jocuri de noroc!Cozile la ski sunt formate din cei care nu au putut sa mearga in Austria,Italia sau Elvetia,La jocuri de noroc sa zicem ca se duc dependentii ,dar cu carciumile ce o fi?Se poate comanda mancare acasa,de baut pot sa-si cumpere sau sa-si comande,chiar trebuie sa-si riste sanatatea lor si eventual a celor din jurul lor ,ca sa bea o bere la carciuma?Iar astia care se plang de pierderi sunt in majoritate evazionisti,platesc la 90% din personal salariul minim sau lucreaza la negru,serviciile sunt de cele mai multe ori slabe,adausuri si de 300% etc.(am lucrat in sistem si stiu!).Ar fi corect ca autoritatile sa ii mai pondereze,mai intai trebuie sa produci si apoi sa cheltuiesti!
    • Like 7
    • @ Arthur Chivulescu
      A reînceput lupta de clasă? E retorica întrebarea. Evident că la o asemenea abordare, ea nu s-a oprit niciodată.
      Aveți idee ce inseamna să permiți unui business ca, într-un an, să funcționeze la 10% din capacitate vreme de doar 3 luni.
      Probabil că nu, altfel nu v-ați mai fi lansat in acuze generalizatoare!
      V-ați pus vreodată problema cine a plătit în ultimii zeci de ani salariul sau pensia pe care probabil vi le furnizează statul român?
      • Like 0
    • @ George Ghitulescu
      Nu e vorba de "lupta de clasa". E vorba de prioritizarea celor cu adevarat necesare, iar horeca NU esta necesara. Caracterizarea facuta este reala. Nu este obligata societatea sa asigure "dezvoltarea investitiei" pusa in folosul unor betivi, bisnitari sau inconstienti. Oare cum ii numiti pe imbecilii care, saptamana de sapatamana, pierd 7-8 ore, fie vara fie iarna, pe niste rute care ar trebui parcurse in maximum 2,5 ore, care se vaita atunci cand sunt bagati in seama de cate un reporter ratacit, care merg sa arunce cu bani pe produse si servicii de cea mai proasta calitate?
      • Like 0
  • Nimeni nu pomenește ca profesorii care se tem pt sănătatea lor odată cu deschiderea școlilor , nu aveau nicio problema sa ofere meditații contracost acasă .... eu cred ca povara cea mai mare este tot pe spatele părinților , care au trebuit sa facă sacrificii , doar cu un salariu intr-o familie , cu rate și cheltuielile actuale ... numai Dumnezeu știe prin ce sacrificii trec unii oameni pentru a asigura cele necesare.... și vorba d-voastră când se vor înmulți cazurile (cu siguranța asta se va întâmpla când nu se asigura condițiile necesare... 30-32 elevi intr-o clasa) se vor Închide iar școlile și iar o luam de la capăt ... numai incapabili puși in toate funcțiile decizionale și de conducere , nicio implicație din partea celor răspunzători de a găsi o modalitate cât de cât acceptabila . 30 intr-o clasa e chiar o invitație la virus . Cum pot sa spună ca vor tine orele cu usa și ferestre deschise... dacă nu ne virusam sigur vom raci. Cum poți tine un copil de 7-9 ani in izolator in cazul in care prezintă simptome... chiar nimeni nu mai gândește ?!? Ce sa mai zicem de aglomerația din mijloacele de transport , aglomerația de la porțile școlilor .... Suntem in 2021 , dar gândirea celor din conducere a rămas la evul mediu.
    Și care cornul și laptel?!? De ani de zile figurează doar pe hârtie acest program, in realitate nu am văzut sa mai existe prin scoli .
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult