Foto: Profimedia Images
China a venit la Berlin să vândă Occidentului hainele noi ale împăratului, acuzând în mod implicit Vestul (a se citi mai mult SUA) de standarde duble în ceea ce privește situația din Ucraina și situația din Taiwan.
La Conferința de Securitate de la Munchen a fost mai devreme un panel intitulat „China in the World”, în care a vorbit șeful Biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist din China. Wolfgang Ischinger, moderatorul discuției, i-a cerut lui Wang Yi să liniștească publicul că o escaladare militară asupra Taiwanului nu este iminentă.
Wang a refuzat să facă asta, precizând însă: „Permiteți-mi să asigur publicul că Taiwanul face parte din teritoriul chinez. Nu a fost niciodată o țară și nu va fi niciodată o țară în viitor”. De asemenea, Wang Yi a mai ținut să spună că „Taiwanul este o amenințare la adresa integrității teritoriale a Chinei”.
Totodată, diplomatul chinez a pledat împotriva folosirii armelor nucleare, chimice și biologice, subliniind în același timp că „orice conflict trebuie rezolvat pașnic”.
Wang Yi a promis că Beijingul va oferi în următoarea perioadă o soluție politică la războiul dintre Rusia și Ucraina, care va include principiile suveranității și integrității teritoriale, preocupările legitime de securitate (de exemplu - plângerile Rusiei privind extinderea NATO) și angajamente că războiul nuclear nu trebuie purtat.
Wang Yi a scos toate armele pe masă, sugerând Europei să-și urmărească „autonomia strategică”, adică să asculte de China, dacă citim printre rânduri și luăm în calcul faptul că Europa este în prezent prea dependentă de China în ceea ce privește anumite tehnologii precum cele din sectorul tranziției la o energie verde. „Prietenii din Europa ar trebui să se gândească cu calm la cum să aducă pacea în Ucraina și cum să-și manifeste autonomia strategică”, a spus Wang Yi, indicând în același timp „forțe” nenumite (adică SUA) „care nu sunt interesate de pace” și au „obiective strategice mai puternice decât Ucraina”.
Pare că pentru Beijing este neliniştitor să vadă cât de aproape s-au apropiat din nou Europa şi SUA în faţa agresiunii ruse.
Vorbind și despre criza baloanelor, diplomatul chinez a mai spus că decizia americanilor de a doborî baloanele chineze intrate în spațiul aerian al SUA ca pe niște avioane de luptă a fost „absurdă și isterică”. „Nu arată că America este puternică, dimpotrivă, arată contrariul”, a spus Wang Yi.
Printre remarcile sale de pe scena Conferinței de Securitate de la Munchen se mai numără faptul că „lumea nu este mai sigură”, „se extind rupturile geopolitice”, iar „mentalitatea războiului rece a revenit”.
Wang Yi a făcut referire la faptul că noi tipuri de amenințări continuă să apară, precum cele legate de energie, alimente, climă, biosecuritate sau inteligență artificială. „Suntem într-un moment critic al istoriei, iar societatea umană nu trebuie să alunece din nou spre calea antagonismului sau a diviziunii ori să cadă în capcanele războiului”, a mai spus diplomatul chinez.
Cu alte cuvinte, trimisul lui Xi Jinping în Europa a încercat astăzi să vândă europenilor narațiunea - „China este pașnică, iar America este agresivă”.
E timpul să vorbim despre China. Stoltenberg: „Nu ar trebui să facem aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare”
Separat, secretarul general al NATO a transmis sâmbătă (tot de pe scena Conferinței de Securitate de la Munchen) că e timpul să vorbim despre China. „Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa”, a avertizat Jens Stoltenberg, „s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.
Moscova, a subliniat Stoltenberg, „dorește o Europă diferită”, în timp ce Beijingul „se uită îndeaproape pentru a vedea prețul pe care îl plătește Rusia – sau recompensa pe care o primește pentru agresiunea sa”.
„Chiar dacă războiul se încheie mâine”, a adăugat șeful NATO, „mediul nostru de securitate este schimbat pe termen lung”.
În timp ce țări precum SUA i-au împins pe aliații din Vest să supravegheze mai atent Beijingul și să se distanțeze de economia Chinei, unele voci occidentale și-au exprimat prudența cu privire la transformarea Chinei într-un inamic atât de categoric.
Jens Stoltenberg a ținut să precizeze că aliații occidentali trebuie să acționeze uniți atât pe frontul militar, cât și pe cel economic. „Războiul din Ucraina a evidențiat clar pericolul dependenței excesive de regimurile autoritare”, a menționat șeful NATO.
„Nu ar trebui să facem aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare”, a mai spus Stoltenberg, cerând Occidentului să evite dependența de China pentru materiile prime care alimentează societatea din Vest.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.