Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

E timpul să vorbim despre China: vom face aceeași greșeală pe care am făcut-o cu Rusia?

Armata chineză

Foto: Profimedia Images

China a venit la Berlin să vândă Occidentului hainele noi ale împăratului, acuzând în mod implicit Vestul (a se citi mai mult SUA) de standarde duble în ceea ce privește situația din Ucraina și situația din Taiwan.

La Conferința de Securitate de la Munchen a fost mai devreme un panel intitulat „China in the World”, în care a vorbit șeful Biroului Comisiei de Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist din China. Wolfgang Ischinger, moderatorul discuției, i-a cerut lui Wang Yi să liniștească publicul că o escaladare militară asupra Taiwanului nu este iminentă.

Wang a refuzat să facă asta, precizând însă: „Permiteți-mi să asigur publicul că Taiwanul face parte din teritoriul chinez. Nu a fost niciodată o țară și nu va fi niciodată o țară în viitor”. De asemenea, Wang Yi a mai ținut să spună că „Taiwanul este o amenințare la adresa integrității teritoriale a Chinei”.

Totodată, diplomatul chinez a pledat împotriva folosirii armelor nucleare, chimice și biologice, subliniind în același timp că „orice conflict trebuie rezolvat pașnic”. 

Wang Yi a promis că Beijingul va oferi în următoarea perioadă o soluție politică la războiul dintre Rusia și Ucraina, care va include principiile suveranității și integrității teritoriale, preocupările legitime de securitate (de exemplu - plângerile Rusiei privind extinderea NATO) și angajamente că războiul nuclear nu trebuie purtat.

Wang Yi a scos toate armele pe masă, sugerând Europei să-și urmărească „autonomia strategică”, adică să asculte de China, dacă citim printre rânduri și luăm în calcul faptul că Europa este în prezent prea dependentă de China în ceea ce privește anumite tehnologii precum cele din sectorul tranziției la o energie verde. „Prietenii din Europa ar trebui să se gândească cu calm la cum să aducă pacea în Ucraina și cum să-și manifeste autonomia strategică”, a spus Wang Yi, indicând în același timp „forțe” nenumite (adică SUA) „care nu sunt interesate de pace” și au „obiective strategice mai puternice decât Ucraina”.

Pare că pentru Beijing este neliniştitor să vadă cât de aproape s-au apropiat din nou Europa şi SUA în faţa agresiunii ruse.

Vorbind și despre criza baloanelor, diplomatul chinez a mai spus că decizia americanilor de a doborî baloanele chineze intrate în spațiul aerian al SUA ca pe niște avioane de luptă a fost „absurdă și isterică”. „Nu arată că America este puternică, dimpotrivă, arată contrariul”, a spus Wang Yi.

Printre remarcile sale de pe scena Conferinței de Securitate de la Munchen se mai numără faptul că „lumea nu este mai sigură”, „se extind rupturile geopolitice”, iar „mentalitatea războiului rece a revenit”.

Wang Yi a făcut referire la faptul că noi tipuri de amenințări continuă să apară, precum cele legate de energie, alimente, climă, biosecuritate sau inteligență artificială. „Suntem într-un moment critic al istoriei, iar societatea umană nu trebuie să alunece din nou spre calea antagonismului sau a diviziunii ori să cadă în capcanele războiului”, a mai spus diplomatul chinez.

Cu alte cuvinte, trimisul lui Xi Jinping în Europa a încercat astăzi să vândă europenilor narațiunea - „China este pașnică, iar America este agresivă”.

E timpul să vorbim despre China. Stoltenberg: „Nu ar trebui să facem aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare”

Separat, secretarul general al NATO a transmis sâmbătă (tot de pe scena Conferinței de Securitate de la Munchen) că e timpul să vorbim despre China. „Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa”, a avertizat Jens Stoltenberg, „s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.

Moscova, a subliniat Stoltenberg, „dorește o Europă diferită”, în timp ce Beijingul „se uită îndeaproape pentru a vedea prețul pe care îl plătește Rusia – sau recompensa pe care o primește pentru agresiunea sa”.

„Chiar dacă războiul se încheie mâine”, a adăugat șeful NATO, „mediul nostru de securitate este schimbat pe termen lung”.

În timp ce țări precum SUA i-au împins pe aliații din Vest să supravegheze mai atent Beijingul și să se distanțeze de economia Chinei, unele voci occidentale și-au exprimat prudența cu privire la transformarea Chinei într-un inamic atât de categoric.

Jens Stoltenberg a ținut să precizeze că aliații occidentali trebuie să acționeze uniți atât pe frontul militar, cât și pe cel economic. „Războiul din Ucraina a evidențiat clar pericolul dependenței excesive de regimurile autoritare”, a menționat șeful NATO.

„Nu ar trebui să facem aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare”, a mai spus Stoltenberg, cerând Occidentului să evite dependența de China pentru materiile prime care alimentează societatea din Vest.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Greseala cu china s-a facut de mult timp. Din clipa in care au fost vazuti ca niste infantili ce pot fi exploatati, fara limite pentru cativa banuti. Au fost scosi din mizeria maoista si din primitivismul in care traiau si, incet incet, cuminti, au inceput sa acumuleze bani, cunostinte in toate domeniili. Se stie ca, datorita respectului fata de ierarhii, asiaticii sunt obedienti cu puterea pana la umila supusenie. Si iata, s-a ridicat un popor, foarte numeros, cel mai numeros, care a descoperit binefacerile civilizatiei,a descoperit invatatura si incet, incet, puterea. Nu vad cum s-ar putea intoarce lucrurile. Din contra, din cauza rapacitatii capitaliste va fi si mai puternic. O lume intreaga este dependenta, aproape in totalitate, de china. Cu rusia s-a procedat, oarecum, similar. S-a preferat o "intelegere" cu cel mai mare criminal al omenirii stalin si, peste capul popoarelor din estul europei, i s-a creat lui stalin un imperiu, pe care azi, un epigon stalinist il revendica si pretinde ca a fost din totdeauna. Si iata, avem si la inceputul secolului XXI un razboi de expansiune teritoriala, un razboi a carui efecte se rasfrang asupra intregii omeniri si creaza conditii optime urmatoarei expansiuni a chinei si a catelandrilor nord coreieni, iranieni, deocamdata. Aceasta haita de javre maidaneze abia asteapta sa se repeada asupra celui care, discutabil, i-a scos din mocirla si bezna in care traiau. Stiu, veti spune ca haita javrelor a avut civilizatii mult inaintea civilizatiior europeene si nord americana. Dar au fost civilizatii care, prin ei, au disparut. Cat despre "civilizatia" rusiei nu se pot spune foarte multe. Cu cativa poeti, scriitori, dramaturgi, artisti si sportivi nu se intemeiaza o civilizatie. In rest tot ce au avut si au le-au capatat prin furt, intelectual si material, prin teroare, prin orice mijloace necinstite.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult