Foto: Getty Images
Pe măsură ce social media evoluează și se adaptează, cred că putem fi cu toții de acord că acest fenomen va face parte din viața noastră mult timp de acum înainte. Fie că sunt copii, tineri adulți sau persoane mature, utilizatorii de social media sunt extrem de variați.
Acest lucru poate avea efecte benefice precum accesarea rapidă de informații media, conectarea cu colegii sau prietenii, posibilitatea de construi și administra business-uri sau joburi noi la care acum câțiva ani nici nu visam că ar putea exista.
Dar, din păcate, studiile efectuate pe toate eșantioanele de vârstă dovedesc corelația dintre timpul petrecut în online și un grad ridicat de anxietate, depresie și stimă de sine scăzută.
Ce înseamnă mai exact acest lucru?
Cu cât petrecem mai mult timp utilizând social media, cu atât suntem mai înclinați să ne comparăm și să ne raportăm la viețile ideale pe care le vedem în majoritatea postărilor.
Făcând o analiză obiectivă ne putem da seama, desigur, că realitatea din SM este una artificială, trunchiată, în care părțile fericite ale vieții sunt expuse în cele mai spectaculoase moduri posibile, iar părțile mai puțin plăcute sunt fie minimizate, fie șterse cu desăvârșire.
Astfel ni se creează involuntar percepția ca acei oameni aproape magici pe care îi urmărim cu ardoare în online au o viață ideală, plină de lux, sănătate din plin și relații excelente cu cei din jur, iar viața noastră începe să devină anostă, fadă și se instalează o stare de nefericire care devine din ce în ce mai prevalentă.
Astfel, anxietatea și depresia sunt consecințe care vin relativ firesc. Brusc realizăm că locul nostru de muncă nu ne permite să avem un stil de viață în care să putem călători 8 luni pe an sau casa în care locuim nu are o priveliște magnifică la ocean, așa cum vedem la nenumărați influenceri, sau poate chiar fizicul nostru nu este la fel de sculptat și tonifiat precum al unui om care practică sportul ca profesie full time.
Și, inevitabil, imaginea și stima de sine se degradează.
Ce putem face?
În primul rand, putem alege conștient cât de mult ne expunem la aceste platforme.
În acest caz ar fi ideal să ne instalăm, pe telefon, un tracker/contor al timpului petrecut în on-line, iar, la finalul unei perioade fixe, o zi sau o săptămână să facem un inventar al acestui timp.
Cel mai probabil vom conștientiza că petrecem o perioadă mult mai mare decât ne-am aștepta doar scrollând pe diverse platforme. Timp practic pierdut, în care nu învățăm nimic, nu exersăm nimic și nu contribuim cu nimic la propria stare de bine.
Apoi, după ce avem o idee clară a timpului petrecut online, ne putem fixa un obiectiv pentru a-l reduce treptat. Dacă, de exemplu, eu petrec 3 ore pe zi online, ce s-ar întâmpla în viața mea dacă aș reduce acest timp la doar 1 oră. Ce aș putea să fac în cele două ore rămase libere?
Poate pornesc un proiect pe care îl tot amân de foarte mult timp, poate merg la o alergare prin parc sau o ieșire la sala fitness, sau de ce să nu iau nișe lecții la ceva ce vreau să învăț de mult, dar nu reușesc să găsesc timp. Orice activitate care implică mișcare, socializare, dezvoltare de abilități noi va fi mult mai benefică atât pentru minte cât și pentru corp.
Vom vedea astfel că începem să ne recăpătăm controlul asupra propriului nostru timp.
Nenumărate studii ne arată că cei mai fericiți oameni sunt cei care se integrează și participă activ în comunitatea din care fac parte. În afara faptului că acele persoane simt că sunt integrate în ceva mai mare, practic o familie extinsă, când facem activități în grup, de voluntariat sau petrecem timp în colectivități mari, căpătăm un scop și o satisfacție de a ajuta și a construi lucruri și astfel apare creșterea stimei de sine, reducerea simptomelor de stres și anxietate.
Ca orice instrument sau invenție nouă, social media ne poate aduce cu siguranță multe beneficii, dacă suntem atenți și conștientizăm de ce și cât de mult o consumăm.
Noi suntem stăpânii propriul nostru timp și doar noi putem decide unde și în ce il investim.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cât despre timpul online, lucrurile vor deveni diferite. Deja există pe piață, la prețuri piperate - dar rezonabile - ochelari speciali (ochelari X-Real, cam 2000 ron) care pot afișa ferestre de calculator peste vederea obișnuită. Adică alergi pe pajiște, vezi cerul, dar cu o înclinare a capului îți poți verifica mailul.
În definitiv căștile cu care asculți muzică sunt o realitate atât de răspândită încât nu le mai considerăm ciudate. Așa va fi și cu online-ul, care va putea fi luat la purtător. Și dacă există hrană pentru auz de ce să nu existe și pentru vedere? Problema nu e cu invenția în sine, ci cu capacitatea noastră de a ne adapta.
cât privește participarea „activă” pomenită de autor... s-avem pardon, e-o trufie semidoctă: un filosof mizantrop poate produce o filosofie de viatză care salvează toată omenirea.