Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Eu (nu) sunt Simona! Singurătatea unei campioane într-o țară ostilă performanței

Simona Halep - rochie - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Iulie 2014: Sunt foarte fericit pentru că am avut onoarea să fiu arbitru de linie la finala turneului WTA Bucharest Open în care Simona Halep a învins-o pe italianca Roberta Vinci. Nu mă gândeam la acea vreme că voi sta la 2 metri de o viitoare nr. 1 mondial, campioană de Roland Garros și Wimbledon.

După încheierea meciului a urmat evident festivitatea de premiere la care am asistat de pe terenul arenei centrale (care astăzi nici nu mai este funcțională). A luat cuvântul președintele de atunci al Federației Române de Tenis, George Cosac. După o scurtă introducere, acesta a continuat spunând „Pentru a putea organiza acest turneu mi-am permis chiar să apelez la premierul României (pe atunci Victor Ponta, aflat în precampanie electorală pentru prezidențiale) care și-a dat imediat acordul”... După aceea n-am mai reușit să aud continuarea frazei. S-a stârnit un cor de huiduieli virulente venite din tribune cum n-am auzit vreodată pe un teren de tenis. Un alt arbitru de linie venit din Elveția m-a întrebat uluit la ureche ce se întâmplă și de ce huiduie lumea așa copios, îi răspund că s-a invocat numele unui politician detestat de public.

În spatele acelor huiduieli, dincolo de antipatii politice și ploconeala în fața mai marilor decidenți, se simțea însă că oamenii au vrut să taxeze și altceva, anume dorința președintelui FRT de a-și face aiurea reclamă și de a-și băga capul în poza, pentru a-și însuși merite ilegitime.

Iulie 2019: Îmi rememorez cu nostalgie scurta mea „carieră” de tenismen: Am început tenisul pe când aveam 5 ani și pentru o perioadă de câțiva ani, am participat la zeci de turnee de juniori. Am fost mereu un jucător de pluton fără prea mari performanțe. Marele meu regret este că nu am reușit niciodată să câștig un turneu oficial. Am rămas însă cu multe amintiri și faze absolut memorabile pe care nu le voi uita niciodată.

În România, din păcate, totul pleacă de la dihotomia „ori faci carte, ori faci sport, amândouă nu se poate” că deh, mai greu de implementat modelul străin al academiilor sportive sprijinite de stat. Iar mai apoi, dacă doamne-ferește te accidentezi, ce back-up ai? Singura excepție din România o reprezintă inițiativele în care se implică investitori privați.

Dacă veți arunca o privire la situația jucătorilor de tenis din SUA, mulți dintre ei provin din campionatul universitar de tenis, în care se joacă la un nivel foarte intens, iar de acolo jucătorii se lansează în ATP/WTA. Cel mai elocvent exemplu este fostul jucător american James Blake. La noi, sportul universitar ce mai face?

Mergând din turneu în turneu, observam că România avea o garnitură de elită a juniorilor extrem de apreciată. Toată lumea îi lăuda pe acei 5-6 băieți care reușeau deja performanțe uriașe la nivel european și internațional. Se vorbea despre fiecare în parte că vor ajunge mari jucători profesioniști.

Mă uit în top 1000 ATP de astăzi, doar 4 jucători români. Prin comparație, Franța are peste 60, Spania are 44. Dar să ne uităm și la țări din est. Slovacia are 9 jucători, Cehia are 17, Serbia are 13, Croația are 8, iar Slovenia, țară de numai 2 milioane de locuitori are 5 jucători în acest top.

Cum s-au pierdut pe drum atâția jucători extrem de talentați despre care se vorbea numai la superlativ? Sigur, România oferă o generație extraordinară la fete, dar sunt convins că mai multă implicare ar fi condus la rezultate pe măsură și la băieți. Bănuiesc că ați auzit de tenismena româno-canadiană Bianca Andreescu. Iată ce dezvăluie mama sa într-un interviu.

Maria Andreescu a explicat în 2017 pentru prosport.ro că, deşi fiica ei a început tenisul la Piteşti (familia s-a întors pentru o scurtă perioadă în România după ce s-a născut Bianca), ei n-au luat niciodată în calcul varianta ca fiica lor să joace pentru România. „Nu ne-am gândit la asta. Dacă sunt nişte copii talentaţi, federaţia canadiană le oferă mult sprijin. Canadienii sunt foarte organizaţi în tot ceea ce fac. La început, investeşti ca părinte 100% bani şi timp. Dacă un copil se remarcă pentru că e talentat, dacă are rezultate importante şi constante, federaţia canadiană începe să investească foarte mult. Acest sport e foarte scump, costurile se ridică la 250.000 de dolari pe an la acest nivel“.

Dacă mă întrebați pe mine, cauza principală e simplă, totala lipsă de implicare a Federației Române de Tenis care nu-și susține cu absolut nimic tinerele speranțe. Să fii un junior de perspectivă în tenis e greu și extraordinar de costisitor, iar sponsori se găsesc cu greu. Ai nevoie în permanență de echipament, rachete, mingi, bani pentru închirierea terenurilor, bani pentru a-ți plăti antrenorul și preparatorul fizic, iar dacă joci turnee naționale și internaționale, bani pentru taxa de înscriere, plata costurilor de deplasare și cazare etc. În țările civilizate, federațiile primesc bani consistenți de la stat tocmai cu scopul de a-și subvenționa sportivii în perspectiva în care vor ajunge jucători profesionișți și se vor putea întreține din propriile câștiguri.

De multe ori părinții nu își pot permite să-și susțină singuri copiii pe drumul performanței și se ajunge la cazuri celebre precum Victor Hănescu care a fost la un pas să se lase de tenis din cauza problemelor financiare sau tatăl Simonei Halep care a investit tot ce avea pentru a suporta cheltuielile fiicei sale.

Aceasta este drama juniorului român, faptul că trebuie să se descurce de cele mai multe ori singur în fața unor obstacole uneori imposibil de întrecut. În aceste condinții, nu e de mirare că cei mai mulți aleg să renunțe. Faptul că avem atâtea performanțe este un miracol de care trebuie să ne bucurăm, însă meritul este exclusiv al jucătorilor/jucătoarelor care reușesc să răzbată în condiții vitrege.

Cel mai enervant este la final când apare și Federația care vrea să bage capul în poza campionilor, dat fiind că atunci când a fost nevoie nu a contribuit cu nimic, trimițând un buchet de flori sau o călduroasa bătaie pe umăr de la caz la caz la aeroportul unde este așteptat(ă) campionul/campioana.

În aceste circumstanțe a făcut furori declarația lui Ion Țiriac care spune că dacă ar fi ministru ar rupe masa la ședințele de guvern întrucât Ministerul Tineretului și Sportului primește o alocare bugetară insignifiantă față de necesitățile actuale. Așa este, iar după ce că bugetul e insuficient, nici acela nu este cheltuit cu cap.

Recent, Ion Țiriac a fost ales Președintele FRT-ului. Să-i urăm succes în încercarea de a reforma aceste probleme sistemice legate de finanțare și organizare, iar statul român să facă ce spun toți economiștii că este necesar în orice domeniu pentru a avea rezultate durabile: investiții!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Simona draga,esti in adevar un model de urmat de catre tinerii nostrii tenismeni. Dar ca sa poti urma un model ,ai nevoie de sustinere financiara,Sti acest lucru din propria experienta. Ma gandeam la modul cum HAGI creste fotbalisti de performanta .Am mai aflat ca este financiar pe plus fata de alte echipe..AR PUTEA SIMONA sa infiinteze o ,,academie de tenis" ptca acest sport sa nu se piarda in timp la fel ca gimnastica feminina ?
    • Like 0
  • Mihaela check icon
    Romania este ostila performantei in toate domeniile, una din dovezi fiind nepotismul din domeniul public. Ce este foarte trist e faptul ca Romania poate da si are performanta in toate domeniile. Simona aste modelul si exemplul suprem, insa sunt mici 'Simone' peste tot, dar ca fie sunt nabustite/indepartate/nesprijinite, fie pleaca peste mari si tari, unde se pot desfasura si dezvolta ca atare.
    • Like 1
    • @ Mihaela
      Mihaela check icon
      *nabustite=inabusite
      • Like 1
    • @ Mihaela
      check icon
      Stiu o "mica Simona" din asta in Roman, jud. Neamt. Are deja 17 ani. E putzin pe invers insa fatza de ce spuneti - e nascuta peste mari si tzari dar parintii ei au ales sa revina aici. Sa vedem insa care va fi optiunea ei.

      Acuma - marea campioana spune ca vrea sa faca un itinerar prin tzara, pentru repopularizarea sportului. Poate include si orasul acela, macar pentru faptul ca are si acolo deja o discipola.
      • Like 0
  • La noi sa-ti placa munca, sau rezultatele ei, nu se considera a fi suficient. Iar munca poate fi facuta de placere sau de nevoie. Rezultatele efective fac diferenta - cum e la noi si cum e la altii.
    • Like 1
  • GabiC check icon
    Conosc personal un junior cu rezultate excelente (locul I la cupa CS Major- in cativa ani, consecutiv,) dar care are exact aceleasi sanse ca si ceilalti: Adica ZERO suport din partea statului; Stand de vorba cu tatal sau, constat ca statul "sprijina" talentele, indiferent ce fel de talente, bagandu-le bete-n roate si umilindu-i - daca au ocazia; Un alt caz, pe care l-am mai reclamat ( degeaba) fiind al unui copil talentat la muzica (peste 50 de premii nationale si internationale) dar care nu primeste bursa scolara de merit (exact ca si pustiul- tenismen) deoarece nu participa la concursurile scolare organizate de Ministerul Invatamantului (si la care NU are cum sa participe deoarece ei nu sunt inscrisi la una dintre formele de invatamant "de profil" - precum imi spunea o secretara de liceu : Deci- primeste bursa de merit un copil care dantuieste intr-un ansamblu folcloric de 20 de persoane- care a participat la concursul "floarea muntilor" din localitatea Vaideeni, si au luat locul III din 3 prezenti,( pentru ca se afla "inregimentata" intr-un club autorizat al copiilor si pentru ca a participat la manifestarile inscrise pe o anexa publicata de Ministerul Invatamantului) insa NU primeste bursa de merit un copil care ia marele Premiu al unui concurs international, sau ia locul II in strainatate la un concurs de profil, pentru ca "nu se afla inscris la una din scolile de profil si/sau nu a participat la concursurile autorizate de Minister). Aceeasi situatie la tenismeni (tatal micului tenismen imi spunea acest lucru)
    Si atunci- de ce sa dai doi bani pe tara asta> Tara asta e pentru frituristi, pentru pomanagii, pentru laudarosii pe spatele altora, pentru mediocrii si "las-ca merge si asa";
    • Like 2
  • mike mike check icon
    Simona Halep pe Arena Nationala: „Acest trofeu este al nostru, al țării în primul rând. " Deja cand spui ca este al tarii, "in primul rand", inseamna ca il dedici si politicienilor romani, precum si FRT-ului, institutii care nu au facut nimic pentru tine. Trofeul este al tau, "in primul rand", pentru ca tu ai jucat pe teren, tu ai adoptat o anumita strategie pe teren si tu ai avut puterea mentala s-o invingi pe cea mai mare jucatoare de tenis din ultimii 20 de ani.
    • Like 6
    • @ mike
      GabiC check icon
      Exact! Subscriu!
      • Like 1
    • @ mike
      GabiC check icon
      Si- comment pentru ca urasc sa scriu fara "nume si prenume" - exemplu aici:
      https://www.waz.de/sport/lokalsport/gladbeck/rumaenische-tennistalente-spielen-fuer-den-tc-haus-wittringen-id217081867.html
      • Like 1
  • Alex check icon
    La dumneavoastra totul se rezuma la interventia statului. Statul sa faca si sa dreaga, pentru a incuraja performantele unor cetateni ai sai. Daca am merge cu acest rationament pana la capat, o teza marxista in fond (fiecaruia dupa nevoi..) nu ar ajunge banii nici daca am avea bugetul SUA. Nu, statul nu are de facut nimic, cel mai bine ar fi sa se retraga elegant din peisaj, sa elimine taxele pe activitatile sportive si sa lase investitotrii sa aduca banii. Chiar daca anumite tari estice stau mai bine ca noi, nu e motiv sa ne stresam prea tare. Ele stau mai bine si la puterea economica, iar acest lucru se reflecta si in performante. De ce sa intervina statul in sport, si de ce in tenis? Sunt foarte putini practicanti, iar moda de acum e legata de momentul Halep, Cand Halep va iesi din circuit, toata tevatura se va stinge, ca si cum nu ar fi existat. Pana una alta statul sa faca bine sa reintroduca cele 2 ore de sport de pe vremea noastra, ca am inteles ca abia mai fac o ora de sport in scoala. Si sa incurajeze practicarea sportului si nu bautul de bere. Ca vad ca te uiti la sport si in pauza doar reclame la pariuri si alcool. Ce treaba au astea cu sportul? Ar putea foarte bine sa fie interzise, tot asa cum au fost cele de la tigari.
    • Like 4
    • @ Alex
      GabiC check icon
      A fost "moda" Nadia, Teoora Ungureanu s.c.l. Cu acea ocazie Romania a iesit in fata si a fost o mandrie; De ce n-ar fi acum cu Halep? ( desi- pentru Nadia si celelalte gimnaste, cineva s-a ocupat, cum-necum, de Simona...noroc cu parintii!!!);
      Insa de acord- orit sunt tratati toti la fel, ori, mai bine sa ne lase cu "grija fata de sportivi" Dupa cum stim, in afara de fotbal, majoritatii nu le pasa de nimic; Iar de fotbal le pasa ca mai pot manca o samanta pe stadion, sau nota un 2x1 pe un formular de pariu...
      • Like 2
  • Dorin check icon
    Ce Performanță ? Pomana și Hoția ,astea sunt bune în România pentru generații întregi .
    • Like 2
  • Vreti sa va raspund cu un adevar sau cu o minciuna ?...am s-o fac din amandoua perspectivele. Priviti la numarul de comment-uri la articolele politice de cancan ( partidelor ) de pe acesta platforma Republica si la numarul de comment-uri la subiecte privind educatia ori reformarea unor conduite sau comportamente si in special la ceea ce tine de rational iar DIFERENTA sare in ochi. ( adevarul ). Minciuna este de fapt pe invers....ca acest popor se hraneste din iluzii fugind de responsabilitate performanta dar mai ales munca si neconcepand ca alegand calea mai grea de fapt recunostiinta va fi mult mai satisfacatoare....putin efort depui putin castigi in termeni de prestigiu bineinteles financiar la fel...toti cei scurti ajungand in final sa se uite peste gard si sa zica " Bai dar cat castiga asta " !...restul este poveste.
    • Like 4
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Chapeau,d-le Panaitescu,despre asta este vorba:în România nu este „la modă” să parvii prin tine însuți,prin muncă și efort personal,treaptă cutreapă!
      La actuala populație română(că națiune NU mai suntem)este „la modă” să parvii rapid și fără efort,pe căi lăturalnice,indifrent de compromis.
      • Like 0
  • Poate ca daca dl Ion Tiriac ar fi fost Prim Ministru macar 1 an sau 2 ani am fi avut si noi un model de politician eficient , capabil , iar ca tara am fi aratat altfel .
    Iar la Min Sportului as da ca ideie de numire o lista cu toate numele mari din sport , care sa fie ministru macar 1 an : Hagi , Nadia , Lucescu si toti cei care au demonstrat de ce sunt in stare . Sigur sportul in Romania ar arata altfel .
    La fel si-n alte domenii .
    Cred ca unii ar face-o si gratis , doar sa li se ofere ocazia sa-si puna in valoare ideile .
    Cu respect .
    • Like 1
    • @ Petrisor Constantin
      GabiC check icon
      A fost Szabo; Ce-a facut? Crezi ca daca esti sportiv, ai si viziune politica? Bpoate viziune de business, ( vezi Hagi) insa.... ce poti face cu banii tai nu poti face cu banii repartizati din buget. Iar banii din buget sunt pentru a fi papati- nu pentru a dezvolta o viziune pe termen lung
      • Like 2
    • @ Petrisor Constantin
      check icon
      Oricare dintre cei numiti mai sus, posibil sa fi facut treaba, dacă cei din extern i-ar fi lăsat, dacă am fi avut coloana vertebrală, dacă nu am fi fost țară de jumulit..etc, etc..
      Referitor la Sport,performanta se face pe puterile tale, afara nu esti sustinut, crescut ca la Avicola, fără să fii taxat.
      • Like 1
    • @ Petrisor Constantin
      check icon
      Tiriac Prim Ministru chiar si 1-2 ani - hai sa fim seriosi, totusi, parca era vorba ca nu mai punem in frunte toti bisnitarii ordinari.
      • Like 0
    • @ GabiC
      Cred ca Hagi este un exemplu bun pt ceea ce am scris .
      A perpetuat ( cu banii proprii ) un model de crestere a sportivilor pe care si el l-a parcurs cand era mic si-n urma caruia a ajuns cine este .
      A facut ceea ce nu se face in Romania in perioada post comunista : a investit in copii , tineri , in cresterea lor in performanta . Lucru care ar trebui facut in multe domenii , institutii comunitati ( scoala , politic , la nivel de tara etc ) . Si din ce vad eu nu-i nici pe departe " omul banului " comparativ de ex cu multi investitori din fotbal .
      Burleanu cu bani publici ( foarte multi ) prin FRF a adus fotbalul romanesc la performante ...0 ,Bani aruncati in vant !
      Iar Hagi cu banii proprii a adus echipa U21 pe locul 4 in Europa . Asta ce spune ? Ca-i ahtiat dupa bani , sau ca i-a folosit foarte bine ?
      Hai sa comparam viziunea politica a prim ministrilor post comunisti si cea a " tehnocratului " Tiriac ! Ma indoiesc ca-l depasesc !
      Sau cea a ministrilor politici din sport si pe cea a sportivilor performeri enumerati mai sus . Ma indoiesc ca-i depaseste vreun politruc in viziune .
      Vis a vis de Szabo pot spune cazul Elisabeta Lipa si rezultatele din ultimul timp din canotaj .
      Iar la Halep , tenis, este cam la fel : statul arunca banii ( in multe domenii chiar) iar rezultatele se obtin individual , cu eforturi personale , de familie . Iar politicul , statul vrea sa se " impopotoneze " cu rezultatele ei .
      Anul trecut a incercat Firea iar anul asta sper sa nu incerce asta Federatia .
      Cu respect .
      • Like 1
    • @
      Daca faci afaceri in Gernania , Romania si unde o fi mai facut si ai succes se cheama ca esti bisnitar ?
      Daca dai sute de milioane statului , create de tine , sub forma de taxe , impozite , etc din care se sustin cheltuielile statului esti catalogat ca bisnitar ?
      Daca dai zeci de ani salarii la zeci de mii de oameni , esti bisnitar - ordinar ?
      Probabil in conceptia unora daca nu dai nimic statului si primesti doar de la el ( din ceea ce a luat acesta de la acesti " bisnitari-ordinari " ) se cheama ca esti onorabil !
      Cu respect!
      • Like 1
    • @ Petrisor Constantin
      check icon
      Bun, mai ramane atunci vanatoarea.
      • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult