Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Circula pe Facebook următoarea comparaţie:
2011: aproximativ 13.000 de oameni în stradă – Guvernul Boc demisionează.
2015: aproximativ 30.000 de oameni în stradă – Guvernul Ponta demisionează.
2017: 600.000 de oameni în stradă – Dragnea şi Tăriceanu sunt preocupaţi de cum şi-a obţinut Iohannis casele şi dacă şi-a plătit impozite pentru meditaţii.
După o creştere susţinută în ultimii 27 de ani, favorizată de integrarea europeană și de consolidarea societăţii civile, sensibilitatea puterii faţă de vocea din stradă a cetăţenilor a revenit în jurul valorii zero, cam acolo unde era în perioada Pieţei Universităţii. Mulţi vor da vina pe PSD. Dar PSD nu este la primul abuz împotriva justiţiei şi nici la prima revoltă publică. Şi totuşi, atitudinea lor este fundamental diferită.
Fie că vrem sau nu, PSD este instituţia care a influenţat decisiv istoria democratică a României în ultimii 27 de ani. Mai mult de jumătate din această perioadă s-a aflat de jure la guvernare. Politica de cadre a PSD-ului a intrat în ultimii ani într-o nouă eră, iar Liviu Dragnea este primul său exemplar. Toţi predecesorii săi, de la Ion Iliescu, trecând pe la Adrian Năstase şi Mircea Geoană şi până la Victor Ponta, au fost figuri ale căror ambiţii politice treceau dincolo planul intern. Tipologia foştilor lideri PSD a avut mereu câteva constante: intelectuali (un diplomat şi un profesor univesitar), lideri cu o imagine cultivată, atât intern, cât şi extern. Deşi înconjuraţi de baroni locali şi infractori condamnaţi, aceştia păstrau aparenţa unor lideri politici frecventabili, cu discurs elaborat, croiţi să dea bine „la extern”.
Liviu Dragnea nu are nimic din toate acestea. De aici şi stângăcia sa evidentă din timpul întâlnirii cu Trump sau scăparea din interviul acordat presei străine când a declarat că lupta împotriva corupţiei e „bullshit”. Este un politician provincial prin definiţie. Şi aici nu mă refer la originile sale binecunocute (localitate Gratia, pentru cine nu ştie – ce ironie a sorţii!), ci la prestaţia sa politică. După ani în şir în care a fost omul din spate, responsabil de treburile murdare, fostul şef al baronilor PSD a ajuns şeful PSD. Puteau fi la fel de bine Marian Oprişan sau Radu Mazăre. PSD nu ar fi arătat altfel acum. Doar că cele peste 300 de milioane de lei acordate Teleormanului pentru construcţia de drumuri s-ar fi dus în Vrancea sau, respectiv, la Constanţa.
Prin Liviu Dragnea, PSD s-a întors în timp. Partidul suferă o involuţie fără precedent în ceea ce priveşte dialogul cu cetăţenii românii. Fostul şef de baroni şi „căpitan de judeţ” conduce în manieră proprie PSD şi Guvernul României prin câteva marionete: Sorin, Călin, Florin şi Codrin, cum se spune în alt videoclip viral în mediul online. Fără dialog, fără transparenţă, fără argumente. Tacticile sale sunt învechite şi au încetat să mai fie convingătoare, politicienii din ultimele două decenii abuzând din plin de ele.
Liviu Dragnea a pariat în mod greşit pe o neutralizare a reacţiei faţă de graţiere şi modificarea Codului Penal prin măriri de pensii şi salarii. Un alt calcul greşit a fost disocierea de ordonanţa graţierii, despre care susţine că nu a ştiut nimic, fiind plecat din ţară, urmând ca apoi să fie nevoie să o promoveze public. Astfel se explică şi stupoarea sa cauzată de proteste – este un exerciţiu democratic cu care nu s-a confruntat în trecutul său de baron local. Nu în ultimul rând, Liviu Dragnea a transformat PSD într-o armată, disciplinată ce-i drept, de executanţi. Speriat de posibili rivali în PSD, acesta a anihilat toate vocile articulate din partid. Merită remarcat doar că preşedintele executiv al PSD, primul om după Liviu Dragnea, este Nicolae Bădălău. Baron local implicat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro şi cercetat pentru spălare de bani şi fals în declaraţii, acesta a fost condamnat, în 1988, la un an de închisoare pentru că a furat patru saci de grâu. Ulterior, el a fost graţiat de Nicolae Ceauşescu, în urma unei amnistii de care au beneficiat toţi infractorii care au primit o condamnare mai mică de zece ani. Cu astfel de oameni la conducere nu este de mirare de unde vine preocuparea intensă a actualei conduceri a PSD pentru graţieri şi amnistii!
Un alt exemplu relevant pentru încremenirea în timp a PSD-ului este reacţia lui Codrin Ştefănescu la protestele din ţară, care a declarat că faxul PSD-ului s-a stricat de câte mesaje de susţinere primește. În 2017, cel mai mare partid din România foloseşte... faxul.
Spuneam că, în era Dragnea, partidul suferă o involuţie fără precedent în ceea ce priveşte dialogul cu cetăţenii români. Pe termen lung, este cu siguranţă un pariu pierzător pentru Dragnea şi ai lui. Lărgirea bazei electorale trebuie să reprezinte un deziderat pentru orice partid, mai ales atunci când, potrivit cercetărilor sociologice, o bună parte dintre alegătorii săi o reprezintă populaţia de vârsta a treia. Dar nu soarta PSD este acum principalul motiv de îngrijorare, ci modul în care se raportează la cetăţenii săi, ca principal partid de guvernare. Dacă preşedintele Iohannis a devenit ţinta televiziunilor prietene din cauza exprimării „sute de mii dintre românii mei”, interpretată drept „dezbinatoare”, PSD a demonstrat deja că este un partid care refuză aproape explicit dialogul cu toţi cei care îl contestă. Este un partid care propune o complicitate între el şi alegători săi, pe de-o parte şi radicalizarea celorlalţi, pe de altă parte. „Cine nu e cu mine e împotriva mea” pare deviza actualilor lideri din Kiseleff.
Există într-adevăr o dezbinare în societatea românească, dar de ea nu sunt responsabili nici preşedintele Iohannis, nici sutele de mii de români din stradă. Responsabil este partidul care, în urma celor mai ample manifestaţii de stradă din ultimii 27 de ani, se comportă de parcă acestea nu ar exista: nicio reacţie, nicio asumare politică, nicio explicaţie. Acelaşi partid părăseşte sala în timpul discursului preşedintelui care îi recunoaşte dreptul legitim de a guverna şi respinge ipoteza organizării de alegeri anticipate. Partidul al cărui reprezentant declară: „Suntem aleși de poporul nostru, nu de poporul lui. Iohannis să stea cu cei 6 milioane care l-au ales”.
În fine, ultimul exemplu este faimoasa poză publicată de câţiva lideri PSD, în frunte cu Gabriela Firea, prin care scriau procentele partidelor deasupra tricolorului uman format de protestatari duminică în Piaţa Victoriei. Este expresia pură a obtuzităţii actualei conduceri care „a reuşit” să batjocorească un simbol naţional şi totodată să sugereze că cei mai mulţi protestatari ar fi de fapt votanţii PSD, o catastrofă din punct de vedere comunicaţional. Dincolo de asta, gestul trădează obsesia dezbinatoare a PSD-ului care a transformat superbul gest civic de solidaritate şi patriotism al unor oameni uniţi de principii într-o banală discuţie politică despre „cine a avut procentul mai mare” . Nu pot să nu mă-ntreb ce fel de om politic eşti atunci când te uiţi la tricolor şi în loc să vezi România, vezi PSD, PNL şi USR? Este o divizare simbolică pentru modul în care PSD priveşte România azi. Da, România e formată din votanţi PSD, PNL, USR, precum şi din cei care nu merg la vot. Pentru mulţi dintre noi cei care am protestat, Piaţa Victoriei a fost un moment în care ne-am regăsit unii pe alţii şi am arătat mai presus de toate că ne pasă de ţara noastră. Din păcate, PSD a demonstrat că pentru el contează doar roşul de pe tricolor.
Mai mult decât refuzul dialogului, PSD a demonstrat că are de gând să guverneze doar pentru o parte a cetăţenilor, manifestând o atitudine vindicativă şi dispreţuitoare faţă de cetăţenii care au sancţionat în trecut abuzurile sale. Un exemplu în acest sens este numirea domnului Marius Dunca în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, adică tocmai cel care a fost primul demis chiar de către Guvernul PSD condus de Victor Ponta de altfel, după dezastrul de la Colectiv. Acesta era şeful ANPC, instituţie care făcuse verificări cu o zi înaintea incendiului în clubul din Bucureşti. Un alt exemplu este numirea domnului Teodor Meleşcanu ca şef al diplomaţiei române, adică tocmai cel care şi-a asumat prin demisia de onoare ruşinea cozilor la secţiile de votare din 2014.
România este acum spaţiul de manevră al primului baron local al ţării. El o va conduce aşa cum ştie. În ultima lună, ne-a demonstrat că limitele până la care este dispus să meargă pentru salvarea sa şi a celor din jurul său ating noi praguri. Pentru el, aparenţele nu mai contează, imaginea este ceva relativ, iar legile se pot modifica oricând. El conduce după o regulă simplă: noi vă dăm, iar voi tăceţi. Altfel spus, avem un regim care se bazează pe instituţionalizarea principiului mafiot de cumpărare a tăcerii. Îndrăzneşte să crezi ce-ţi spunem noi. Îndrăzneşte să crezi în Liviu Dragnea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La obiect. Marea problema a momentului nu e atat coruptia cat acest leadership de prosti si ticalosi care pot periclita valorificarea oportunitatii extraordinare pe care o are Romania in acest moment, membra UE si NATO!
Un partid politic ajuns la guvernare are ca principal obiectiv administrarea ţării şi bunăstarea cetăţenilor. Aşa este peste tot în lume, doar la noi asemnea preocupări sunt catalogate pomeni electorale de către nişte indivizi care au alte interese decât cel general.
Doar în ţări ca România creşterea punctului de pensie şi a salariului minim pe economie reprezintă pomeni... În ţările civilizate se numeşte apărarea şi respectarea dreptului la un trai civilizat. Dragnea dă... Dar Merkel nu dă? În Germania, de la 01 01 2017, salariul minim pe economie este de 1414 EURO/LUNĂ... În România, doar 1450 LEI/LUNĂ. Şi asta în condiţiile în care preţurile sunt asemănătoare. Cumprăm benzina la preţuri de Germania, cumpărăm roşiile la preţ de Germania, cumpărăm laptele la preţ de Germania, cumpărăm ouăle la preţ de Germania, cumpărăm carnea la preţ de Germania, cumpărăm maşini la preţ de Germania, cumpărăm gazele la preţ de Germania... Cumpărăm TOTUL la preţ de Germania. Cifrele de afaceri ale multinaţionalelor sunt ca-n Germania iar profitul nu este ca-n Germania, pentru că în Germania există un Fisc adevărat. Doar salariul este ca-n Nigeria... Şi când creşte este pomană! Provincialul Dragnea... Aţi vrea un om cizelat ca Cioloş care să menţină România în subdezvoltare pentru bunăstarea unor şmecheri. Aşa-i?
Domnule Alin Iliescu, cum este posibil ca multinaţionalele din România să aibă un profit de 9 mld de lei , la o cifră de afaceri de 580 mld de lei, iar companiile de stat româneşti 10% din cifra de afaceri? Asta este dimensiunea furtului? Aşa le este furat românilor dreptul la Bunăstare? Asta n-o vedeţi. Nu...
Dragnea dă pentru că trebuie să dea.România este o ţară bogată iar românii sunt săracii Europei. Asta vreţi? Pentru asta militaţi?
Aici un partid politic aflat la guvernare are ca principal obiectiv administrarea țării în interesul lor, pentru bunăstarea lor. PSD nu face excepție.
Salariul în România nu este ca-n Nigeria, este de 4 ori mai mic decât în Germania. Iar faptul că multinaționalele fac 90% din cifra de afaceri înseamnă doar trei lucruri, foarte seci: (1) au capital mai mult (2) au obiectivul să-și mărească acest capital, și (3) se pricep mult mai bine decât românii să-și sporească acest capital.
Nu v-ați întrebat niciodată de ce casele românilor de la țară dintre cele două războaie erau mult mai mici, mai înghesuite și mai murdare decât casele țăranilor din Germania? Și de ce, la sute de ani depărtare de țara de origine, casele sașilor transilvăneni semănau în continuare cu casele țăranilor germani, nu cu ale vecinilor lor români?
Iar de dat, Dragnea „dă” deocamdată bani din pix, nu ce se colectează. Ce veți spune însă atunci când România se va împrumuta ca să plătească aceste măriri, amanetându-ne viitorul? Pentru că nu veți mai putea spune că Dragnea trebuie să plătească - proștii rămași să lucreze în România vor trebui să plătească!
Apropo de Boc şi parizieni... Boc a tăiat salariile cu 25% iar francezul Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI la acea dată, a spus ulterior că instituţia pe care o conducea nu a recomandat aşa ceva. Şeful FMI s-a delimitat de măsurile barbare luate de Boc împotriva poporului român. Ăsta este un caz unicat în istoria FMI... Până şi FMI-ul a simţit nevoia să se delimiteze de nişte măsuri de austeritate pe care le-a considerat barbare. Tu înţelegi? Nu înţelegi, normal... Trebuie să fii un civizat pentru a înţelege această barbarie.
Hai sa le luam pe rand ca altfel iar nu intelegi nimic(ne-am mai contrazis plecand de la niste cifre da' tot n-ai inteles nimic):
profitul impozitat al multinationalelor te deranjeaza,dar salariile duble ale angajatilor(cu asigurarile aferente),costurile duble cu pregatirea angajatilor nu?
Calitatea vietii a 1,2 milioane de oameni nu inseamna nimic?Ok.
Maririle promise sunt pomeni,abuzuri,minciuni atata timp cat MF se imprumuta pentru a acoperi deficitul,capisci?
Vorbim de mariri de salarii(media salariului la patronul roman era aproape de salariul minim,de ce oare?) fara a vorbi de mariri ale productivitatii...hai c-am mai trait raportari d-astea pe vremea impuscatului si nu au fost in folosul nostru.
Sa traim bine nu in folosul politicienilor!
Eu sunt convins ca dvs. aveti o intelegere distorsionata a conceptului "democratie" si o intelegere extrem de personala a democratiei (originale) din Romania.
Multinaţionalele nu fac 90% din cifra de afaceri. A fost o aberaţie spusă de un pesedist grăbit. Cifra de afaceri a multinaţionalelor este de vreo 580 mld lei şi profit de 9 mld lei, iar firmele româneşti (privat şi stat) au o cifră de afaceri de vreo 601 mld lei şi un profit de vreo 31 mld lei... Adică firmele româneşti sunt mult mai profitabile decât multinaţionalele... Iar dintre firmele româneşti, companiile de stat au un profit de 4 mld de lei la o cifră de afaceri de 40 şi... mld lei.... 10% din cifra de afaceri. Vă vine să credeţi că în România cele mai profitabile firme sunt cele de stat iar cele mai nerentabile sunt multinaţionalele? Asta-i situaţia pe hârtie şi la Fisc. Realizaţi cât profit subtilizează multinaţionalele din România? Că îmi este greu să cred că CEO de la multinaţională, plătit cu milioane de euro, este mai prost ca directorul de la companie naţională.
PS : îmi permit să folosesc persoana a doua singular, am 67 de ani...(dovadă încă vie :) că nu toți pensionarii sunt la fel - cu cei de la Cotroceni :)... iar eu, ca clujean, l-am votat pe Boc cu toate mâinile, chiar și când mi-a tăiat din pensie : am supraviețuit, iar România...a mers mai departe, cumva...
Sorry și de comparația cu...metroul : dar am un prieten cu numele ăsta, a fugit din țară (efectiv !) în 1990, când a fost reales...Iliescu, s-a întors cetățean american după 20 de ani - iar azi e NEDIZLIPIT de Antena 3 !!!...
Stau și mă crucesc : cât poate fi de nebună lumea asta, a noastră...
...Îmi păreți un om cultivat : cum se face că ați rămas lipit de Stânga ??? (vezi Țuțea ;)...
OK, sper să ne mai auzim și pe alte teme...
Eu sunt de stânga pentru că nu-mi permite portofelul să fiu de dreapta. Să fie de dreapta Ţiriac... Apropo, aproape toţi intelectualii lumii sunt de stânga. Nu fac referire la mine, îmi cunosc locul. Să auzim de bine!
Până la urmă, asta-i toată...TAINA (pe care o urăsc pesediștii !).
N-ar fi o problemă, câtă vreme vor exista ASISTAȚII, cărora li se adresează ei.
Grav e, după părerea mea, că mai există oameni ca Dvs., care :
*ori n-au capacitatea să înțeleagă (mă îndoiesc)
*ori nu vor. Și preferă să stea pe loc.
Statul pe loc (și îngurgitarea informației livrate cu intenție...bine direcționată de canalele media : vezi tâmpenia cu FMI a zis că Boc nu face bine :)) e cea mai comodă soluție.
Cărări bătătorite adică... Numai că, vorba lui S.J.Lec - cine merge NUMAI pe ele, are toate șansele să alunece...
...Și gata, merg să studiez predicțiile pentru OSCAR-uri. Că doară mie și dumitale nu ni le acordă nimeni :)...
Eu unul nu mai lucrez pentru patroni (romani )tocmai din cauza mentalitatii lor ...totul se rezuma la buzunarul lor(taxat prin impozit pe profit de stat).Pina la profit trebuie sa investesti si in angajati...
Pe de alta parte salariul minim ar putea pune capac unor afaceri aflate la limita asa cum impozitul forfetar a terminat multe afaceri dupa decizia minerului aflat la MF(Pogea),mai ales in zonele sarace.Ori social-democratii tocmai de aceste aspecte ar trebui sa se preocupe(cel putin asa cred eu).
Sa traim bine!
Revolta mea a fost împotriva multinaţionalelor care nu vor un salariu minim pe economie decent, deşi ele nu depind de acest salariu. Şi dacă îl pot înţelege pe CEO de la multinaţională, nu-l pot înţelege pe salariatul român de la multinaţională, pentru că dacă în România creşte salariul minim pe economie, atunci şi salariul lui va creşte... Pentru a păstra o distanţă faţă de angajatorul român, CEO de la multinaţională trebuie să mărească şi el salariile... Altfel nu ar mai avea aria de selecţie aşa de mare. Corect? Şi atunci, întrebarea mea, de ce voi, salariaţii, nu susţineţi creşterea salariului minim pe economie? Este şi în interesul vostru... Nu în interesul CEO, este adevărat. Unde am greşit?
Cu privire la PSD şi nepotism, eu zic să avem rezon... În privinţa hoţilor, ce zici de hoţia de dreapta de la ANRP? Au împărţit un MILIARD DE EURO la cinci hoţi, atunci când în România se tăiau salarii... Cum să uiţi aşa ceva? Iar Cocoş a primit mai puţină puşcărie decât o amărâtă care a furat un salam şi nişte carioci pentru fata sa ...
Corupţia şi nepotismul caracterizează societatea românească, nu doar clasa politică.
Evident că mi se par anomalii faptele semnalate de dvs., iar guvernul și parlamentul ar trebui să aibă asta pe lista de priorități, nu OUG-uri de grațiere a corupției.
Dacă se pot crește salariile în domeniul public, foarte bine - drum bun și cale bătută, dar (1) ar trebui să facă puțină ordine și pe-acolo, că sunt prea mulți frecători de hârtii și prea mulți oameni care lucrează prea puțin, și (2) să n-o facă pe datorie.
Păi guvernul a anunţat că are ca prioritate aplicarea directivei europene care combate subtilizarea profitului de multinaţionale din ţările unde este produs. Că problema este europeană, chiar mondială. Ei nu vor să plătească impozit pe profit şi-l scot din ţările unde activează prin diferite metode. Dar ce să vezi? Cu prima ocazie (Ordonanţa 13) multinaţionalele au scos lumea în stradă, vizând, probabil, căderea guvernului, scindarea PSD-ului şi aducerea unui guvern gen Cioloş care să nu-i deranjeze. Asta-i părerea mea şi nu cred în sinceritatea protestelor din Piaţa Victoriei. Au fost acolo şi mulţi oameni de bună credinţă, este adevărat, dar pe valul unei manipulări odioase. S-a făcut din ţânţar armăsar. O să vezi că prevederile Ordonanţei 13 or să se transforme în lege, pentru că sunt cerinţe ale CCR-ului şi ale Convenţiei de la Veneţia.
De noaptea mintii!PSD e raul suprem.Ceilalti sunt "arieni",o specie de extraterestrii care nu au nicio legatura cu romanii si coruptia.Ma intreb ce arieni din astia ar putea fi solutia la PSD ?Ca pe ciolosisti i-am vazut la lucru.
Nu vedeti ca va agitati degeaba?Suntem in razboiul Johanis+DNA contra PSD.In care se folosesc toate loviturile sub centura.Si oamenii.Dar v-ati gandit ca asa cum se executa un politician azi,adica in doi timpi si trei miscari,puteti fi si voi executati maine?Ca legile sunt tot acolo.Tot acolo si codul penal facut de procurori.Adica facut de aia care considera 20 de mil de insi din Romania vinovati,aprioric?
Nu pot decat sa va doresc decat "la galera"!Ca aia ne paste pe multi daca nu vedem ca problema principala e apararea drepturilor individului si eliminarea abuzurilor.
Intalnirea lor pe furis in crucea noptii ca borfasii ca sa ne fure si sa ne insele (OUG 13) a fost parte din obiectivul ala cu bunastarea cetatenilor ?
Apoi zici matale "Aşa este peste tot în lume" , sa traiesti jefu' nu ne dai si noua un exemplu similar dintr-o alta tara unde se stransera in miez de noapte ca sa-si fure poporu' ?
Semnat-am io, inca unu' care nu intelege democratia.
Prevederile OUG 13 vor face obiectul unei legi, o să vezi. Modificarea Codului penal este obligatorie, altfel o să curgă condamnările României de la CEDO. Nu-i treaba cetăţenilor legislaţia penală pentru că este un domeniu prea tehnic.
Asta e diferenta pe care te faci ca nu o vezi jefu'. S-au dus noaptea pentru ca in prima tentativa, la lumina zilei a venit Johannis peste ei si i-a blocat. De aia s-au dus apoi noaptea. Ca borfasii.
Legislatia penala, domeniu prea tehnic zici jefu ? hehe, noi astia 600,000 din strada, corporatisti si sorosisti nenorociti, cum n-avem noi destula educatie si IQ ca sa intelegem legislatia penala elaborata de profesionisti ca Dragnea, Iordache, Tutuianu.
Vai de capu' nostru amarasteni, ce bine ca va avem pe voi PSD-ul.
Vom fi zi de zi î stradă, pănă când presiunea ce va apăsa pe ei, îi va sparge în bucăți !
Multi au credinta ca PSD este un partid muribund, ca pe masura ce se schimba electoratul procentele PSD o sa scada constant, ca deciziile astea scandaloase o sa le indeparteze votantii. Nimic mai departe de adevar. Cunosc o groaza de oameni tineri si foarte tineri care au votat cu PSD. Nu se lauda cu lucrul asta, de-asta nu-i vedeti la manifestatii, poate e si un mic sentiment de rusine si in general nu le prea pasa de politica din Romania. Poate o portiune dintre ei nu ar mai vota cu PSD, dar peste 4 ani???? Sincer, eu sunt foarte ingrijorat, chiar daca in cativa ani am avea alegeri anticipate nu cred ca s-ar schimba nimic.
Singura solutie e sa iesim la vot,nu sa venim cu vesnica prosteala romaneasca"si pe cine sa aleg?" de parca am alege sfinti pentru calendarul ortodox...
Sa traim bine!
"Interlocutor:Ai vazut dom'le ce-a facut?
Eu:Cine?
Interlocutor:Ei cine,Iohannis!
Eu:Dar ce-a facut?(ma gandeam ca iar iesise ca mutu' in mijlocul manifestantilor,zisese el ceva undeva,...)
Interlocutor:Nu-i de acord cu maririle...
Eu:A zis el asta?
Interlocutor:Las' ca stim noi..."
si monologul fiecaruia a continuat ...
Mai tarziu am aflat ca sursa informatiilor era A3...si omul nu era mumbru psd!