Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

EXCLUSIV. Nu e prima dată. Mărturiile unor pacienți de la clinica stomatologică unde a murit copilul: „Anestezistul i-a dat fetiței mele un somnifer, în paharul cu suc. Am plecat cu ea pe brațe, legumă”

Un tată își ține pe brațe copilul ce pare leșinat. O mână îi atârnă la spate, în timp ce părintele îi susține capul pe brațul său. Pe canapea, lângă ei, stă mama, cu sufletul cât un purice. Pe peretele din spatele canapelei, un ursuleț zâmbește jucăuș, ținând o periuță de dinți uriașă. 

Imaginea este surprinsă pe holul uneia dintre cele două clinici Teddy Care, din Pitești. 

Un alt băiat, de 4 ani și jumătate, a murit miercuri, după ce zilele trecute i-a fost făcută o analgosedare la Teddy Care.

Sursa foto: Facebook/Bianca Georgiana Popescu 

Fotografia apare într-un comentariu la o postare de pe contul de Facebook al Teddy Care. Mesajul care o însoțește:

„Așa arătau copiii după ce ieșeau din astfel de intervenții, leșinați în brațele părințiilor ... Unde?!?! Chiar în sala unde îți așteptai rândul.... ultima dată am plecat de acolo cu un gust amar , întrebând-o pe doamna de la recepție de ce arată copilul acela așa ...mi-a spus că nu a colaborat și a trebuit să îi facă analgosedare.... Păcat că este nevoie să moară un copil, să se ajungă la verificările acestor cabinete”, a scris utilizatorul pe rețeaua de socializare.

Reacțiile la imagine arată indignarea părinților. Alții fac trimitere la cazul copilului care a murit după o anestezie, și adaugă că nu este singura clinică stomatologică fără secție ATI. 

„E cumplit ceea ce s-a intamplat. Nici nu vreau sa imi imaginez ce e in sufletul familiei acelui suflet nevinovat. Avem însă obiceiul de a da cu noroi in cei care trec printr-un moment greu. Pana acum 3 zile, Teddy Care era o clinică de top. Cum s-a întâmplat o nenorocire, brusc a devenit "nasoală". Haideți să stăm strâmb și să judecăm drept. Clinicile private functioneaza daca au pacienți. Deci aveau pacienți. Au preturi mari? Da, stiu! Si eu mi-aș fi dorit să îmi duc copilul acolo, dar nu mi-am permis. În schimb sunt oameni care isi permit. Nu cred ca te santajează cei de la clinica sa plătești serviciile lor daca tu nu vrei. Deci e vorba de alegerea fiecăruia. În legătură cu anestezie facuta copilului, dati o cautare pe Google sa vedeti cate clinici stomatologice fac asta, în România. Credeti ca au toate camera ATI? Eu cred ca nu are niciuna. De ce? Pentru ca se poate. Poate ca legea e prea permisivă. Concluzia este ca aceste clinici functioneaza și supraviețuiesc pentru ca foarte multi pacienți sunt mulțumiți de serviciile lor. Preturile nu sunt mari daca sunt oameni care isi permit sa plateasca aceste servicii. Haideți să așteptăm rezultatele anchetei și până atunci sa ne rugam pentru sufletul copilului și pentru părinții lui”, este unul dintre mesajele utilizatorilor.

UPDATE: De pe contul de Facebook al Teddy Care a fost ștearsă postarea din 18 noiembrie 2019, care promova analgosedarea


„Anestezistul i-a dat fetei un somnifer, într-un pahar cu suc”. „Am plecat cu fata pe brațe, legumă” 

La aceeași clinică a fost, în urmă cu aproximativ o lună, și Liliana Brezoi, o mamă care și-a dus acolo fetița, în vârstă de 3 ani, după ce copila își fracturase câțiva dinți. Femeia ne-a povestit că anestezistul de la clinică i-a dat fetiței un somnifer, într-un pahar de suc, și a încercat apoi, dar fără succes, să îi introducă branula pentru a-i face anestezia. A renunțat apoi, spunând că „nu voia să o chinuie”. 

Liliana a ieșit pe brațe cu copila care era „o legumă”. La fel pățise și altă familie, care avusese programarea chiar înaintea lor. Timp de două ore, după ce au plecat din cabinet, copilul ei „nu își ținea gâtul”, „râdea, plângea” și „îl tot vedea pe anestezist”, care „îi facea injecții”. „Fata mea a rămas traumatizată”, acuză tânăra mamă.

Redăm, mai jos, experiența Lilianei Brezoi la clinica stomatologică din Pitești, așa cum ne-a relatat-o chiar ea:

„Cea mică s-a jucat, a căzut, și-a rupt dințisorii și avea dureri foarte mari. Am mai fost la clinici unde ni s-a spus că nu au ce să îi facă, pentru că nu pot să îi facă anestezie. Am auzit de Teddy Care, că e clinică renumită în Pitești, și am zis să încercăm și acolo. Am fost, a văzut-o doctorul stomatolog și a zis că nu se poate face nimic fără anestezie totală. Noi, cum eram disperați, pentru că fata de câteva zile nu mâncase nimic și nu băuse apă, am fost de acord și cu anestezia totală. Ni s-a spus să așteptăm anestezistul, care a venit la ora 15.00. A  început să îmi spună că nu se poate altfel decât cu anestezie totală, în mai multe reprize. Mă costa vreo 1.300 lei totul, dar am zis că important e să fie copilul bine. Anestezistul i-a dat fetei un somnifer, într-un pahar cu suc i-a pus somniferul. A amețit-o. M-a băgat în cabinet cu ea, să o țin în brațe pe scaun. Nu a reușit să îi bage branula. Îi mulțumesc și acum lui Dumnezeu că nu a reușit să îi bage branula. Mi-a ciuruit-o, pe mâini, pe picioare, dar până la urmă a renunțat anestezistul, că a zis că «nu vrea să o chinuie». Apoi soțul a plecat cu ea „legumă” la mașină. Eu am rămas și l-am intrebat pe anestezist ce să fac cu ea în situația asta – fata nu își ținea gâtul, râdea, plângea..... Reacția după somnifer. Nu știu ce i-a dat. Noi am completat niște formulare, dar.....L-am întrebat: «Sigur nu se întâmplă nimic?» « Nu, vă garantez», mi-a zis anestezistul.

Am venit cu ea acasă, două ore copilul a fost terminat. Am zis că am nenorocit copilul. După două ore și-a revenit, am fost la consult cu ea, doctorul a zis că e ok.

Le-am scris eu atunci celor de la clinică, am vorbit și cu managerul. Săptămâna trecută am primit eu mesaj de la ei de la clinică, după sesizarea pe care am făcut-o. Și mi-au zis că s-au luat măsuri. 

Înaintea noastră, atunci, a mai fost o fetiță, mai mică decât a mea, cred că 2 ani și ceva avea. Și tot asa, anestezistul i-a dat somniferul și nu a reușit să îi bage branula în mânuță, ca să o anestezieze. Au plecat părinții cu copilul în brațe, exact cum am plecat noi cu a noastră. 

Fetița mea știe tot ce s-a întâmplat acolo. Când am ajuns cu ea acasă plângea, îl tot vedea pe doctor, zicea că i-a «făcut injecții». A rămas traumatizată”, ne-a povestit Liliana Brezoi. 

DSP a suspendat miercuri activitatea clinicii. Însă, surpriză: „Vă sunăm noi luni, acum avem serviciile temporar suspendate”

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș a anunțat miercuri că a suspendat activitatea clinicii stomatologice Teddy Care din Pitești, după ce copilul în vârstă de 4 ani și 6 luni a murit miercuri la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București. Băiatul, care a intrat în comă după anestezie, a făcut miercuri un al treilea stop cardiorespirator și nu a mai putut fi salvat.

„Având în vedere riscul major care s-a generat, copilul a murit, și având în vedere severitatea efectului din cauza expunerii la acest risc, am decis suspendarea activității clinicii Teddy Care până la intrarea în legalitate, până la încheierea contractului cu medicul anestezist și până la schimbarea certificatului de înregistrare la Colegiul Medicilor, pentru că au și funcție de ATI care trebuie să fie exclusă din obiectul de activitate”, a declarat dr Aura Copciag, şef serviciu control în sănătate publică, citată de Universul Argeșean.

Ministerul Sănătății a anunțat că inspectorii sanitari au decis interzicerea anesteziilor generale (analgosedare) în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti, potrivit unui comunicat, citat de Agerpres.

Cert e că persoanele care sunau joi la clinică erau rugate de operatoare să-și lase numărul de telefon, primind asigurări că vor fi contactați luni.

„Rugămintea mea e să așteptați că vom reveni noi către dvs cu apel, pentru că momentan serviciile destinate copiilor sunt temporar suspendate, pentru că trebuie să fim la dispoziția corpului de control și pentru investigații. Și atunci o să revenim noi, de săptămâna viitoare, începând de luni către dvs pentru a stabili o programare. M-ar ajuta numele copilașului si numărul dvs de telefon. (Săptămâna viitoare nu vor mai fi suspendate serviciile?) Nu știu să vă spun, știu că momentan sunt suspendate și de săptămâna viitoare revenim noi cu telefon, dar nu știu amănunte”, ne-a transmis operatoarea. 

Pe site-ul clinicii și pe pagina de Facebook sunt explicate „beneficiile” analgosedării, metodă despre care ni se precizează că „e foarte indicată pentru a asigura confortul necesar”.


Reactia Teddy Care: Dezinformarea, speculatiile si goana dupa senzational s-au dovedit o data in plus mai importante decat cautarea adevarului

Reprezentanții clinicii au reacționat joi, pe Facebook, printr-un comunicat, în care acuză „dezinformarea, speculatiile si goana dupa senzational”, care „ s-au dovedit o data in plus mai importante decat cautarea adevarului”.

Postarea de pe Facebook:

„Stim ca toata lumea asteapta o reactie de la noi si, mai mult decat orice, ne dorim sa intelegeti ca ne este la fel de greu ca fiecaruia dintre dvs. sa intelegem si sa acceptam ceea ce s-a intamplat in clinica noastra. O clinica in care sunt tratati si copiii nostri, ai colegilor, prietenilor si cunostintelor noastre.

Inainte de toate, suntem oameni si parinti - de aceea ceea ce s-a intamplat in casa noastra este atat de dureros, de greu de acceptat, atat de greu de trait si de inteles. In aceste momente, gandurile si inimile noastre sunt insa alaturi de parinti, nu facem decat sa ne rugam sa aiba putere si liniste.

Ne dorim mai mult decat oricine sa intelegem ce s-a intamplat, asteptam rezultatul investigatiilor si anchetelor in curs, speram din tot sufletul ca vor aduce raspunsurile pe care toata lumea le asteapta si ca nu vor lasa loc de alte interpretari. Caci, din pacate, pana in acest moment, dezinformarea, speculatiile si goana dupa senzational s-au dovedit o data in plus mai importante decat cautarea adevarului.

Inca o data va rugam sa aveti toata increderea ca, in momentul in care vom avea toate datele, vom fi primii care vom dori sa le facem publice. Pana atunci, ne dorim sa respectam durerea parintilor, alaturi de care suntem cu tot sufletul nostru”.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Dentişti s-au autosesizat în acest caz. Poliţiştii au deschis o anchetă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu apreciez că primul vinovat este anestezistul.Daca clinica avea autorizație de pt anestezie și se întâmplă tragedia,anestezistul nu era vinovat? Care e cauza decesului? Anestezia,intervenția dentistului,vreo boala ascunsă a băiețelului,absența autorizației pt anestezie sau....o asistenta că nu știe cantece de leagăn.
  • Like 1
 • in primul rand hai sa nu o mai dam cu traumatizarea, folosind logica asta de closca speriata orice tranta sau orice chestie puuutin peste limita e deja trauma suferita de saracuta odrasla, in ziua de azi o mica zgarietura e o trauma, vai vai copilul.
  in al doilea rand, de ce femeia asta semneaza documente si dupa intreaba ce se intampla?
  in al treilea rand modul in care autoarea descrie poza de la inceput e foarte cliseic
  • Like 1
  • @ Andrei Ciornei
   Acum nu ca as lua apararea mamicii (care mi se pare usor inconstienta...) dar fetita respectiva probabil avea nevoie de o anestezie mai serioasa.

   Ca insomniaca de cariera - am o problema fizica, din nefericire - sunt experta de nevoie in somnifere. Exista o perioada de 10-15 minute, depinzand de pastila, in care pari adormit, dar nu esti, si este o senzatie groaznica, mai ales in cazul in care somniferul nu este un opiat. (Daca nu stiati, un medicament antihistaminic mai puternic, cum ar fi Benadryl-ul te poate ameti bine de tot).

   In plus un somnifer nu e un analgezic. Daca fetita nu era adormita, ci numai ametita, si medici i-au cautat in disperare o vena, cred si eu ca a ramas speriata. Eu am aproape 40 de ani si inca imi mai amintesc operatia de extragere a amigdalelor, pe la sase-sapte ani, ca si cand ar fi fost ieri.

   Ca pe vremea aceea, nu isi punea nimeni problema de traumatizat copilul - m-a legat de scaun, doctorul respectiv, mi-a bagat un departator din acela mecanic pe gat, mi-a facut o anestezie locala care n-a prea prins, si apoi la lupta. Brrr! Am patit chestii mult mai nasoale - oase rupte, dinti sparti, un deget prins in usa unde a fost nevoie sa mi se scoata unghia, asa, medieval, dar pe asta cu amigdalele o tin minte si acum.

   Incerc sa spun ca este o linie fina intre a fi super-protector, degeaba (ai mei m-au dus la dentist, dar de check-up si de plombe [foarte rar]; extractiile dentare pentru dintii de lapte se faceau prin clasica metoda cu legatul dintelui de clanta :P) si a avea totusi grija ca fiul sau fiica sa nu ramana cu pasarele permanente la cap.

   Nasul meu de cununie, care e stomatolog (nu lucreaza cu copii mai mici de 10 ani) imi spunea ca din cauza unor experiente din acestea, super brutale, cum a fost a mea cu amigdalele, oamenii nu merg la dentist. Si nu numai la noi. E suficient sa sperii rau de tot un copil, o data, si vei avea un adult care vine la dentist numai cand ii explodeaza capul...

   Sunt de acord ca o zgarietura nu e o trauma. Pana la urma, nici o fractura in copilarie nu e o trauma. Da, OK, te doare - dar nu e chiar macel. Cred ca la dentist e mai delicat pentru ca ai un sentiment de vulnerabilitate aditional. Nu vezi ce face, oricat ar fi de buna anestezia locala tot simti vibratiile frezei, etc.
   • Like 0
 • Teodora check icon
  La o singură clinica, în Pitesti, a fost necesară analgosedarea în 400 de cazuri?? Asa se lauda anestezistul, ca a avut cel puțin 400 de cazuri.
  Citeam ca analgosedarea este necesară în cazul copiilor cu probleme ( autism, sindrom Down, fobie, altfel spus complet necooperanti), sau pentru intervenții majore. Am impresia ca stomatologii au ajuns să îi sedeze pe copii pur si simplu pentru a putea lucra nestingheriți si pentru bani, iar parintii accepta sau solicită procedura, inconstienti, din dorința de a-si feri copiii de orice suferinta si, în același timp, pentru a nu mai fi nevoiți să stea de vorbă cu ei, să le explice, să ii convingă. Toti adulții decid, deci, ca e mai bine sa adoarma copilul, sa nu ii mai deranjeze.
  Suntem un popor fara minima educație în domeniu. La fel se fac si cezariene, la cerere, tot pentru bani (medicul) si ca sa nu doară ( pacienta).
  Adulții iau hotărâri nu pentru binele copilului, ci pentru al lor.
  • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  M-am uitat în literatura de specialitate și iată ce am găsit: sunt mai multe clase de substanțe cu care se face analgosedarea. Printre efectele adverse se numără hipotensiunea și acidoza ( o stare patologică a organismului care poate apărea după un post alimentar prelungit ) la mare parte din ele. Fetița nu băuse și nu mâncase de câteva zile, era deja deshidratată. Anestezicul putea să-i accentueze problemele putând cauza și decesul! În acest caz copilul trebuia mai întâi rehidratat și echilibrat. Au scăpat la mustață. Nu însă și celălalt băiețel. Nu cunosc substanțele cu care lucrează și riscurile? NU știu să pună o perfuzie?????
  Si mai scrie așa: după, acel pacient trebuie să stea sub supraveghere câteva ore până își revine complet. COMPLET, nu în sala de așteptare și în nici un caz să ia părinții copilul de acolo ca pe o cârpă.
  Aceste clinici ar trebuisă aibă poate secție de ATI este exagerat, dar posibilitatea de a interveni rapid în caz de. Tot ce ține de resuscitare.
  Părerea mea, prea repede cu algosedarea. Cum spune dl Amaricai mai jos, la intervențiile stomatologice la copil mai bine cu dinozaurul, avionul, etc. Sedarea numai dacă alte tactici eșuează. Nu numai că se abuzează de această procedură dar se face prost și în condiții improprii.
  A, și aș sfătui toți părinții să nu mai sperie copiii cu " vie doctorul și-ți o face injecție dacă nu ești cuminte "...
  • Like 2
 • incerc sa raspund mai multor co-blogeri, acum niste ani, a fost un moment aparte si la facultatile de medicina de la noi s-a intrat cu 5, si ala rotunjit, ca sa se ocupe locurile (intre timp lucrurile s-au indreptat), si , din mai toate promotiile , cei cu pregatire buna si foarte buna, au cam plecat prin alte tari!!
  asa ca , uite cine a ramas (cumva o sa intelegem dece nepalezii si srilankezii devin o solutie)
  ( si exact la fel sta problema si la scoli gimnaziale, licee si ....chiar facultati - la facultatile cu profil de informatica si similare, cu greu se gaseste un asistent care sa accepte un salariu de 3-4 ori mai mic decat la o firma privata)
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Auzi, să așteptăm rezultatele anchetei ,Care anchetă?? Ăia făcută de niște organisme ale ale statului în care mișună incompetența, prostia și tupeul porcesc.Într-un stat cât de cât normal pentru o crimă ca asta , clinică era închisă pe loc, definitiv.
  • Like 2
 • Cri check icon
  Dincolo de drama inspaimantatoare a mortii copilului supus analgo-sedarii cu Propofol, poate ca ar fi bine sa observam de ce clinica respectiva a avut pana acum atata succes oferind analgo-sedare pentru tratamentele stomatologice.
  Raspunsul este simplu: in imensa majoritate a cazurilor, pacientii supusi unei interventii stomatologice sunt nevoiti sa suporte dureri, pentru ca dentistii ori nu dau importantza necesitatii combaterii durerii, ori, pur si simplu, nu sunt capabili sa efectueze o anestezie locala de buna calitate.
  Si atunci, cei care isi pot permite luxul unei anestezii generale intra-venoase, opteaza din toata inima pentru acest tip de anestezie, terifiati de durerile pe care altfel ar trebui sa le suporte.
  Si nu ma refer la interventiile stomatologice mai complerxe, ci ma refer la interventiile uzuale precum extractii dentare, interventii pe camera pulpara a dintelui ( "omorarea nervului" ) sau la clasicul tratament al unei carii, care poate fi extrem de dureros atunci cand dentistul foloseste freza pentru curatarea cariei dentare.
  Este pentru mine un mister de ce stomatologii reusesc arareori sa asigure aceste tratamente fara durere, chiar si atunci cand le fac sub anestezie locala.
  Pe de alta parte, anestezistul respectiv ar fi trebuit sa stie ca Propofolul poate genera stop respirator, necesitand intubarea imediata a bolnavului pentru a ventila mecanic plamanii pana la reluarea respiratiei spontane.
  Stopul respirator sub Propofol este un incident nu foarte rar, care se poate rezolva cu usurinta si in deplina securitate pentru pacient daca pacientul respectiv poate fi intubat si ventilat mecanic imediat.
  Insa pentru acest lucru, este necesar ca anestezistul sa aiba la indemana trusa de intubatie si aparatul de ventilatie mecanica. Evident ca la respectiva clinica aceasta aparatura a lipsit, astfel incat toti bolnavii supusi analgo-sedarii cu Propofol au fost supusi unui risc real, iar catastrofa ( moartea copilului respectiv ) s-a produs tocmai din neglijarea acestor aspecte.
  • Like 1
 • Acum cativa ani, am avut o fractura de glezna oribila, si o experienta complet opusa celei de mai sus.

  Chirurgul ortoped lucra si la stat, si la privat. Multi o fac.

  Imi fusese coleg de liceu, deci ne aveam la per tu; stiam ca lucreaza de ambele parti asa ca m-am mirat cand m-a chemat la un spital de stat in care se filmasera filme de groaza. Cand am ajuns acolo, am inteles de ce - era o mizerie de nedescris, iti era scarba sa te asezi pe pat... Era chiar ca intr-un film de groaza.

  Chiar eram pregatita sa ii zic ca nu e OK sa ma cheme la stat ca sa ma trimita la privat, pana cand m-a vazut si mi-a spus: Aici te-am chemat pentru ca aici vreau sa te operez.

  Glumesti, am zis eu. Vrei sa ma operezi intr-un spital in care a trebuit sa dau deja 1000 de lei spaga ca sa ma lase sa aduc lenjerie de acasa? Ca aduc de afara microbi, cand pe tavan infloreste mucegaiul?

  Nu, zice el, nu glumesc. Aici am ATI.

  In privat nu aveti ATI?

  Nu, imi zice el. Si nici interdisciplinaritate. Asculta, imi spune el, punand radiografia de glezna in geam, la ce vad eu aici, operatia va dura 7-8 ore. Daca ti se intampla ceva, orice, sub anestezie, la privat o sa mori. Da, vei avea un salon curat, da, vei avea asistente OK, carora nu trebuie sa le bagi un ban in buzunar, dar daca se intampla ceva, orice, nu au sange. Nu au anestezisti de urgenta. Nu au tot ce le trebuie.

  Si isi asuma riscul moral...

  Depinde de cine dai, mi-a raspuns el. Depinde. Vei da de unii care iti vor spune ca nici o problema, te rezolva, si daca le mori pe masa vor spune ca ai murit din cauza unor probleme anterioare despre care nu i-ai informat. Si vor avea dreptate. Vei mai da si de cate unul ca mine care iti va spune ca nu te poate opera pentru ca nu are ce ii trebuie.

  Dar aici, am spus eu, uitandu-ma la cai literal verzi pe pereti, mor de cangrena sau septicemie.

  Iti promit ca te trimit acasa in doua zile dupa operatie, daca esti OK. Daca ai veni la mine in privat, mie mi-ar fi frica sa te operez.

  Orice alegi, mi-a explicat, va fi riscant. Aici, poti muri de mizerie. Acolo, de cine stie ce. Eu prefer sa am ATI, ca nu vreau sa imi mori pe masa. Daca te operez in privat, si ti se intampla ceva, tot aici, la ATI vei ajunge. Dar dupa o ora, doua, timp in care....Cum vrei tu.

  Am avut incredere in el, si m-am operat in mizerie. Si bine am facut.

  Pe masa de operatie mi s-a oprit inima. Am avut nevoie de doua transfuzii de sange, pentru ca am probleme de coagulare. Nu stiam nimic despre ele; nici el nu stia. Imi tot dadea anticoagulante, pentru ca ii era frica de trombi.

  M-am trezit din anestezie in timpul operatiei, si am facut comentarii amuzante ca ma miros arzand, dar nu simt nimic - lucru foarte adevarat. Tot in timpul operatiei mi-a raspuns ca e normal sa ma miros arzand, pentru ca frecarea unui burghiu de os creeaza caldura, si ca faptul ca ma miros arzand este ca si cand ai trece un burghiu prin lemn.

  Miroase a lemn/os ars, de aia mirosi ca arzi. Stai cuminte acolo.

  Nu stiam ca e totul atat de mecanic, am raspuns eu.

  Cine era sefa la anatomie? Tu, tu, tu, acum dormi la loc.

  Pentru ca el isi cunostea echipa si spitalul scriu aceste randuri acum.
  • Like 4
  • @ Maria Zamfir
   Leo check icon
   Poate că clinicile care nu au „ATI” (nu știu ce e aceea, însă pare importantă) ar trebui să aibă ridicate autorizațiile de a opera (până când își fac/implementează ATI) ca să fie eliminate riscurile de care vorbiți.
   • Like 1
  • @ Leo
   Ada check icon
   ATI: Anestezie si Terapie Intensiva.
   Majoritatea clinicilor nu isi pot face ATI pt ca un asemenea salon costa foarte mult si trebuie dotari specifice+spatiu+personal specializat.
   • Like 2
  • @ Leo
   Leo, este foarte rar ca o interventie stomatologica sa aiba nevoie de anestezie generala, deci nu ar trebui sa aiba nevoie de ATI (acum ati aflat ce este).

   De cate ori ati fost la dentist si vi s-a facut o anestezie din care sa va treziti dupa trei-patru ore? Mie, niciodata. Si daca am cere tuturor clinicilor stomatologice private sa aiba ATI, nu ar mai exista nici una. Nici de ginecologie, nici de dematologie - nem. Nu asta e solutia.

   Un medic anestezist care isi asuma o sedare completa a pacientului trebuie sa stie si ca respectivul s-a trezit, si cum s-a trezit. Sunt cateva spitale private in Romania care isi asuma acest risc tocmai pentru ca sunt spitale, nu clinici.

   Articolul spune clar ca mama fetitei de 3 ani a fost refuzata de multe clinici pentru ca au dat peste niste oameni care si-au dat seama ca nu au ce le trebuie, si nu au riscat. Nici Teddy Care nu ar fi trebuit sa riste.
   • Like 3
  • @ Maria Zamfir
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu am avut niște intervenții laborioase stomatologice și mi s-a propus anestezie generală. Sigur, tot in clinică privată că la stat ce-mi trebuia mie nu se face. Ar fi fost mai complicat că ar fi trebuit anestezist. Am refuzat, optând pentru varianta clasică și bine am făcut. Dar cred, sunt pacienți care vor, altfel nu mi s-ar fi propus.
   • Like 0
  • @ Ada
   Leo check icon
   Dacă nu își pot face, atunci nu operează; e atât de simplu.
   • Like 2
  • @ Maria Zamfir
   Leo check icon
   Înțeleg, eu mă refeream la clinicile care vor să primească autorizația de a face operații.
   Presupun că și anestezia totală este specifică unor anumite tipuri de intervenții și nu poate fi folosită în cazul extracțiilor sau plombelor puse la măsele, caz în care anestezistul poate fi condamnat pentru omor - care se pedepsește cu minim 10 ani - în loc de ucidere din culpă - faptă pedepsită cu doar 2 ani și la care se poate da și suspendare.
   • Like 1
  • @ Maria Zamfir
   Adevărat ce susții, medicii trebuie să aibă BUNUL simt și să recomande unde se poate face ce ei nu pot(sau nu știu).
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Si eu am avut chestii mai complexe. Ma rog, nu complexe, dar multe, pentru nu am fost copil cuminte si nu m-am dus regulat la stomatolog.

   Asa ca le voiam pe toate, si repede, ca eram intre avioane si aveam multe chestii de rezolvat in o saptamana. Dar nu mi s-a propus niciodata anestezie generala - pur si simplu medicul mi-a facut locala, si mi-a spus: Cand incepi sa simti ceva, da din maini, si o reinnoiesc.

   Probabil aveti dreptate, cu pacientii care vor, pentru ca da, m-am plictisit groaznic. Au fost vreo doua ocazii in care a durat doua-trei ore; n-am simtit durere, era doar ca incepusem sa imi doresc ca medicul sa fi pus un televizor, ceva in tavan....

   Insa de anestezie generala n-am dat. Mi se pare foarte straniu.
   • Like 1
 • Scriitrucii si postacii fac ce stiu: arunca cu noroi ! Sa meraga afara, nu pot decat la cules de capsuni, dar aici primesc scuriri de toate felurile si-si duc mai departe trista lor viata. Medicii, haituiti aici, vor pleca; afara sunt primiti cu bratele deschise si cu multi bani. Deci, dati inainte !
  • Like 1
  • @ Bbeuroterm Sibiu
   Ada check icon
   Toti acesti medici "grozavi" nu sunt buni nici la cules de capsuni. Pt ca si acolo trebuie sa muncesti. In rest nu au decat sa isi faca o firma " Somn usor copii !"
   • Like 4
  • @ Bbeuroterm Sibiu
   - ai dreptate numai in principiu - pentru ca in medicina, la stat se pretinde sau se da spaga, se constata ceva mizerie peste tot, dar exista (inca) ceea ce se numeste interdisciplinaritate si experienta diversificata, iar la privat lucrurile stau invers, cat despre dotari, aici treburile se-mpletesc ....... in rest, lacomia de bani si faima ii mananca pe mai toti medicii, dascalii, juristii, politistii, economistii, inginerii, agronomii, arhitectii, politicienii, alesii, numitii, patronii, etc ....... pe artisti, sportivi, muzicieni, cantareti, actori, si altii, nu-i amintesc, caci acestia sant un fel de tichie de margaritar pe capetele popoarelor obosite, ca al nostru, indeosebi cele sarace .......
   • Like 0
  • @ Bbeuroterm Sibiu
   Ioana check icon
   Ati visat urat? E o discutie decenta, cred ca ar fi potrivit sa va incadrati, in decenta, vreau sa spun.
   Atitudinea iritata, iritanta si plina de orgoliu si frustrare nu va face cinste.
   • Like 3
  • @ Ada
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu mă mir cum de nu s-au gândit că acel copil, nemâncat și nebăut era într-o stare precară. Vino și ne dă nouă bani, nimic nu mai conteaza. Copiii nu arată, sunt in aparență bine până pică dar atunci îi bai. Cum se bazează să facă așa o procedură, dau Propofol ( se știe de la Michael Jackson ) sau ceva asemănător ca și cum ar da un paracetamol? Pe unii îi păzește Cel de sus dar Doamne ferește pân-te nimerește.
   Numai ca să iasă banul?
   Copiii la stomatolog de regulă nu cooperează dar să faci asta pe scara largă, una-două că nu te pricepi să lucrezi cu copiii? Pe scaune în sala de așteptare? Cum să joci ruleta rusească cu viața unor copii?
   PS: trebuie asigurat așa: tot ce trebuie pentru resuscitare, defibrilator, monitorizare minimă cu pulsoximetrie, măsurarea frecvenței respiratorii. Plus spațiul de supraveghere.
   • Like 0
  • @ Bbeuroterm Sibiu
   D-le Sibiu (vorbă vine) eu nu înțeleg ce vrei sa spui.Tu înțelegi? Un vinovat exista.Eu susțin că e anestezistul. Dentistul a cerut anestezie generala din motivele lui.Anestezistul știe cu ce și ce doza de anestezic se face,în funcție de pacient și intervenție.Daca nu exista autorizație,și ea e obligatorie, ce căuta acolo anestezistul? Poți să fi super bun,nu faci nimic ,,după ureche"Există protocoale.(și la noi și afara)
   • Like 1
 • mike mike check icon
  Stau si ma intreb din ce vagauni vin acesti medici dentisti? Ce fel de scoli au facut, daca au facut? Cum de este posibil sa mai existe un astfel de mod stalinist de a trata copiii in clinici, in anul 2020? Ministrul sanatatii n-ar trebui sa puna geana pe geana zilele astea si sa demareze investigatii serioase. Vrem sa vedem cum isi fac treaba autoritatile acestui stat mizerabil! Sunt curios. Vreau stiri din ora-n ora despre ancheta si situatia din toate cabinetele. Vreau inspectii la toate cabinetele din tara. Orbane sper ca n-ai dormit asta noapte.
  • Like 4
  • @ mike
   Ada check icon
   Au facut scoli pe banii parintilor si cu examenele cumparate.
   Sunt destui "impostori" ( medici cu diploma ).
   Bineinteles ca trebuie verificate toate clinicile private, nu control de la nivel local ci de la guvern.
   Sunt curioasa de altceva: a cui este clinica ?
   • Like 2
  • @ Ada
   Dorin check icon
   Adrian Mutu îți spune ceva.a fost făcută cu banii lui pe numele altora.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult