Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Exercițiul paharelor pline care nu mai pot fi golite niciodată

barbat - bucurie - Foto Guliver/Getty Images)

Foto: Guliver/Getty Images

Să ne imaginăm o linie automată de umplere a paharelor. Fiecare pahar trece prin fața dozatorului. După fiecare plin, banda se pune în mișcare și noi pahare sunt poziționate în fața dozatorului. Ciclul continuă, paharele se succed în ritm constant. Dacă suntem norocoși, pentru câteva zeci de ani, banda nu se oprește niciodată.

În acest exercițiu, paharele reprezintă zilele vieții noastre. Ele se umplu pe parcursul celor 24 de ore. Apoi sunt sigilate și nu le mai putem schimba conținutul niciodată. Nu putem controla numărul paharelor sau banda care le aduce în fața dozatorului. Însă putem controla conținutul lor.

Dacă am revizita paharele deja umplute, cum ar arăta ele? Sunt opace sau transparente? Mirosul lor este plăcut sau dureros? Este gustul lor bogat în experiențe și oameni dragi, sau sărăcăcios? Ne transmit bucurie și recunoștință sau tristețe și regret? Și dacă le-am lua pe fiecare în mână, am recunoaște fiecare conținut? Sau poate chiar am avea impresia că nu sunt paharele noastre?

Revizitarea paharelor nu dă timpul înapoi. Ele sunt deja sigilate pentru totdeauna. Le putem privi și analiza, le putem retrăi sau reinterpreta. Însă niciodată nu le putem înlocui conținutul. Prin urmare, scopul demersului poate fi doar cum vrem să umplem următoarele pahare.

Poate vrem să conțină mai multă bucurie și pace sufletească. Poate mai multă răbdare și empatie. Poate să aibă mai multe amintiri cu cei dragi. Sau un gust mai tonic din momente frumoase, veselie și noi experiențe de neuitat. Poate vrem noi obiceiuri care să infuzeze paharul cu texturi deosebite, gusturi pline și mirosuri adânci. Sau poate vrem mai mult curaj, căci un pahar cu greșeli nu este nici pe departe atât de amar ca un pahar irosit.

Deși în viața de zi cu zi avem impresia că paharele nu se vor opri niciodată, realitatea este că numărul lor este finit. Nu știm și nu putem controla câte pahare avem la dispoziție. Nu putem controla nici măcar toate circumstanțele în care sunt umplute paharele. Dar putem controla care este contribuția noastră la umplerea paharului din fiecare zi. Și poate, de ce nu, la un număr de pahare umplute corespunzător, putem primi și un bonus în număr de pahare viitoare.

O viață trăită cu intenție și motivație este decizia fiecăruia dintre noi să luăm înapoi controlul umplerii paharelor. Înseamnă că în fiecare zi, indiferent prin ce trecem, ne vom asigura că paharele conțin ceva benefic sufletului și vieții noastre. Și nu doar pentru acea zi, ci și pentru viitoarele redegustări ale paharelor.

Nu există o rețetă perfectă. Fiecare suntem diferiți, rețeta fiecăruia este diferită. Benefic ar fi să nu irosim niciun pahar, ci să-l folosim pe fiecare pentru a distila gusturi din ce în ce mai bogate. Bogate în emoții frumoase, râsete zgomotoase și oameni dragi. Bogate în compasiune pentru cei din jurul nostru și pentru noi înșine. Bogate în curiozitate și curaj pentru descoperirea de noi ingrediente. Bogate în decizii înțelepte și echilibru pentru a nu tulbura conținutul lor.

Prin urmare, ce ne-am dori pentru paharul de astăzi? Ce am vrea să adăugăm fără excepție în fiecare zi? Ce am vrea să nu mai punem niciodată? Le vom lăsa pe toate într-un morman fără sens și misiune sau le vom pune pe rafturi atent montate? Valoarea lor va înceta odată cu noi sau va sluji și următoarelor generații?

Frumusețea este că noi decidem cu ce umplem paharele. Ceea ce ni se întâmplă sau ceea ce fac alții nu vor mai avea loc într-un pahar deja plin. Să ne asigurăm că anul viitor pe vremea aceasta vom avea 366 de pahare pline cu ceea ce este benefic nouă și vieților noastre.

Articol publicat inițial pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Flor check icon
    Este sugestiva imaginea acestor pahare pline care marcheaza zilele vietii noastre pe care nu le-am pierdut degeaba, ci le-am "umplut" cu fapte bune, cu dragostea pe care am daruit-o celor dragi, semenilor nostri, etc., etc. Ma gandesc insa ca lucrurile nu sunt atat de simple precum par, si ca, uneori, gasim paharele deja umplute, dar nu de catre noi, si nu cu fapte bune, cu amintiri frumoase, ci de catre altcineva, fie el stat, politicieni, functionari...Cu ce ne umplu acestia "paharele" vietii? Ma gandesc la intamplari prin care am trecut in ultimii ani, total neprevazute, consecinte ale unor erori ale institutiilor statului, care ne-au umplut "paharele" vietii, de n-a mai incaput nimic bun in ele. Astfel, in 2017, in urma unei "erori materiale" de carte funciara, ne-am trezit cu sechestru pus pe apartament pentru a carui ridicare am investit patru luni din viata; din 2022, ne luptam cu institutiile statului: UAT, Prefectura, ANCPI si ANRP, pentru a clarifica situatia juridica a unor terenuri mostenite si fara titlu de proprietate, la peste 33 de ani de la intrarea in vigoare a legii fondului funciar. Si exemplele ar putea continua, sigur, alterand mesajul pozitiv al demersului dumneavoastra. Pentru a putea pune tot ce-i mai bun din viata in aceste pahare, ar trebui mai intai golite de toate aceste "rele". Cum, pe timpul si pe socoteala vietii noastre, care, pentru cei pe care i-am amintit mai sus, nu pare sa valoreze mare lucru. V-ati gandit la aceasta interpretare pentru "paharele" vietii?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon