Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Explozie a ofertelor de angajare: cele 3 domenii în care job-urile se dau ca pâinea caldă

angajati

Foto: Guliver Getty Images

Oferta pe piața muncii continuă să fie mai mare decât cererea. Reprezentanții companiilor de recrutare online spun că în domenii precum IT, inginerie și financiar există un mare deficit de personal. 

Numărul de locuri de muncă oferite în primele șase luni de angajatori prin intermediul unuia dintre cele mai mari portaluri de profil a fost cu 35% mai mare decât în același interval din anul precendent.  

„Prima jumătate a acestui an a fost foarte bună pentru cei care au căutat un nou job, numărul anunțurilor de recrutare depășind atât nivelurile înregistrate în anii anteriori crizei economice (2007/2008), cât și pe cele din perioada recentă. Astfel, s-a observat o creştere de peste 35% a numărului de locuri de muncă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar deficitul de personal continuă să fie o problemă în aproape toate domeniile, dar mai ales în sectoare precum IT, inginerie și financiar", declară Bogdan Badea, Head of Sales eJobs Group.

Angajatorii din România au căutat să angajeze în total peste 220.000 de persoane în primele șase luni din 2017, arată datele eJobs Group.

Un raport recent al Comisiei Naționale de Prognoză arată că România va avea un număr mediu de 4,95 de milioane salariați în 2017, în creștere cu peste 200.000 de angajați comparativ cu 2016, după cum reiese din datele de mai jos, care arată evoluția numărului mediu de angajați în perioada 2015-2020:

(Sursa: Comisia Națională de Prognoză)

În primele șase luni, cele mai multe locuri de muncă disponibile au fost, potrivit informațiilor eJobs, în vânzări (9.590 de anunțuri de angajare), administrativ/logistică (6.330 de anunțuri de angajare) și financiar (4.480 de anunțuri de angajare).

Topul primelor 10 domenii în care angajatorii au căutat personal în primul semestru al acestui an mai include alimentație/HoReCa cu peste 4.300 de anunțuri de angajare, IT Software cu 3.690 de anunțuri, construcții/instalații cu 3.480 de anunțuri, transport/distribuție cu 3.350 de anunțuri, relații clienți/call center cu 2.770 anunțuri, inginerie cu 2.760 anunțuri și domeniul auto cu 2.210 de anunțuri de angajare.

În această perioadă, cei mai mari angajatori au fost agențiile de recrutare personal, precum Adecco (cu peste 1.400 de anunțuri de angajare), APT Resources & Services (433 anunțuri) și GI Group Staffing Company (377 anunțuri). Din rândul companiilor, printre cei mai activi 10 angajatori în funcție de numărul de anunțuri de recrutare publicate pe platforma eJobs.ro în primele șase luni ale acestui an se numără și Lidl (617 anunțuri), compania Emerson, care se ocupă cu furnizarea și proiectarea de servicii tehnologice și servicii de inginerie (458 anunțuri), Interbrands - cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie (445 anunțuri), Sensiblu (415 anunțuri), dezvoltatorul de jocuri video Ubisoft (372 anunțuri) și producătorul german de componente auto Hella România (321 anunțuri).

Cei mai mulți candidați s-au orientat către companiile din domeniul retail. Astfel, aproape 57.000 de candidați au aplicat la pozițiile deschise de compania Profi Rom Food pe eJobs.ro în primul semestru, în timp ce Altex România a înregistrat peste 37.000 de candidați pentru joburile publicate. Totodată, foarte căutate au fost și locurile de muncă oferite de Adecco Resurse Umane (33.400 de candidați), Kaufland România (peste 25.000 de candidați), Grup Renault România (25.000 de candidați) sau Pepco Retail (22.700 de candidați).

Cele mai multe locuri de muncă disponibile în primele șase luni ale anului au fost în București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Iași.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ia sa va văd eu când va îmbolnăviți ,cum va duceți la un inginer IT sa va trateze...Despre deficitul în sănătate nu mai vorbiți niciodată. Eu cred ca acolo e deficitul cel mai mare dar sunt și oferte destule.ceva ptru a împiedica exodul personalului din sănătate în străinătate, vreo idee,propunere,un plan ceva...?degeaba ai experți în IT dacă nu are cine îi trata când sunt bolnavi sau sunt tratați f prost.
    • Like 2
  • miti check icon
    Vorbiti de numarul de oferte..nu vorbiti si de calitatea financiara a acestora..lasand la o parte it ul..e praf si pulbere peste tot...joburile sunt multe dar sunt prost platite..bani
    la negru in altele..conditii de munca improprii..de astea nu scrieti? traiasca guvernul socialist al Romaniei care plateste multi bugetari care stau degeaba pe carca unora care muncesc de rup pe salarii mizere in privat
    • Like 4
    • @ miti
      Nu e chiar asa, astea-s experiente personale din trecut. Cel putin in IT nu munceste nimeni pe branci si nici pe salarii mici... Cumnatul meu e pe IT la o banca, are un salariu bun, program ok si mediu de lucru foarte bun. A venit din distributie/retail unde intr-adevar era haos , dar de ce ? Pentru ca legile nu se aplica. Mai mult, romanii nu prea stiu sa se vanda cand se angajeaza, accepta orice salariu daca e mai mare cu 200 de lei ca la firma anterioara si intreaba de zilele de concediu. Cu asemenea atitudine, eu nu as angaja daca as fi patron. Multi nu au niciun fel de plan personal de dezvoltare, niste obiective in viata, zero.
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      Ne puteți detalia aici planul dumneavoastră personal de dezvoltare? Cu cel mult 1500 lei/lună net plus eventual 500 la negru pentru o săptămână de lucru de 60 de ore într-o firmă în care șefii sunt rude sau amante/amanți și n-au nici o treabă cu meseria? Apoi, ne puteți spune și despre obiectivele pe care le aveți în viață, când propuneți să le atingeți, etc, etc.
      Nu vă sfiiți, suntem gata să învățăm!
      Spuneți că nu ați angaja oameni fără asemenea idealuri?
      Puteți încerca, vă doresc succes!
      Așadar, cum facem?
      Ne expuneți care este „atitudinea” dumneavoastră? Aștept cu curiozitate!
      • Like 1
    • @
      Planul e simplu: am lucrat in privat de la 18 ani, acum am 35, si singurul tel pe care l-am avut de atunci a fost sa ajung intr-un stadiu in care sa devin antreprenor. Gradual, am pornit cu salariu de 1200 de lei pana in 2013 cand avea 5700 de lei net. In 2013 am plecat din tara dar nu definitiv, pentru a strange bani mai rapid pentru o casa (vreau casa , nu apartament) . Intre timp, prin cursurile pe care le-am facut si experienta dobandita in Romania cat si in afara, ma pot intoarce pe un salariu undeva la 11-12000 lei net. Doar ca , acum am mijloacele necesare antreprenoriatului (finante dar si cunostinte) doar ca nu ma ajuta mediul de afaceri din Romania ( a se citi : legile neclare, instabilitatea fiscala, etc). Planul care include casa ramane in picioare, cat si antreprenoriatul, dar sa vedem in ce forma il adopt. Cea mai mare problema a romanilor in general este ca se uita in curtea altuia si sunt invidiosi. Eu la fiecare loc de munca mi-am spus parerea si critica, dar am facut-o pentru ca eram sigur pe cunostintele mele. Asa ca , invatatura mea pentru dvs, asta in cazul nu ati fost ironic, este ca EDUCATIA este primordiala, care te ajuta in toate domeniile personale, incepand cu bunele maniere, cultura generala, si terminand, cu ce faci la munca, finante, cum functioneaza un buget, etc. Asta ca sa stii ce semnezi cand un functionar de la banca iti baga pe gat un contract pagubos cand vrei o rata la casa, sau sa stii ce inseamna cand spune Tudose ca da X bani la salarii, dar creste cursul euro cu 10 bani in 2 saptamani. Asta inseamna dezvoltare personala, si odata cu toate aceste calitati dobandite prin educatie, veti avea acces si la locuri de munca mai bine platite cu sefi respectabili si nu patroni de Dambovita.
      • Like 2
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      Mă bucură răspunsul dumneavoastră, dar constat mai multe erori (și nu vorbesc aici despre cele gramaticale, care-s destule): dumneavoastră până acum vreți (ceea ce este bine), credeți că puteți (iarăși foarte bine), dar încă nu ați reușit nimic în afara dobândirii statutului de angajat! Curajul de a spune ceea ce gândești la locul de muncă este lăudabil dar nu și recomandabil - dar asta-i altă gâscă-n altă traistă.
      Mă bucur că aveți planuri, idealuri, dorințe și, vă doresc din tot sufletul să vi le îndepliniți! Dar, până acum aveți numai și numai aceste planuri, idealuri și dorințe!
      Lecții puteți da abia atunci când veți fi reușit ceva din ceea ce v-ați propus: până atunci, toată vorbăria este fără substanță, fără nici un conținut, fără cap și fără coadă! Vă doresc din tot sufletul să reușiți (FĂRĂ IRONIE) ce aveți în plan și, atunci când veți fi pus în situația de a angaja un om, să-l alegeți pe cel care cere cel mai mult, este rău de gură și te contrazice pe tine care ai pus afacerea pe picioare!
      Dați-mi de știre când se va întâmpla utopia aceasta!
      Atunci și numai atunci!
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      miti check icon
      Daca raspundeti la un comentariu, macar aveti decenta sa l cititi cu atentie..am specificat clar " lasand la o parte It ul"..si veniti si mi povestiti despre It..post ul meu se referea la multele domenii din piata muncii unde sunt probleme mari si unde aceasta relativa crestere a ofertei de munca nu a adus , nici pe departe, o crestere a beneficiilor ptr angajati..motivele sunt multiple dar au in centru politicile economice primitive ale acestei guvernari sfertodocte
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult