Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fata femeii de serviciu a ajuns directoare și a salvat o școală. „Povestea mea este despre depășirea condiției”

Marinela Culea

Vreau să o cunoașteți pe această doamnă foarte bravă! A luat un liceu agricol în prag de desființare și l-a transformat într-un centru de excelență. O poveste despre puterea educației de a schimba oameni și comunități întregi.

„Dacă nu înveți, ajungi la Agricol! - un stereotip pe care sunt convinsă că l-ați auzit cel puțin o dată în viață. În 2012, când am preluat funcția de director al Liceului tehnologic „Cezar Nicolau” școala era în pericol de desființare: erau puțin peste 400 de elevi și o singură clasă de a IX-a. Acum sunt 965 de elevi și 10 clase a IX-a”.

Așa a început discursul Marinelei Culea, inimoasa directoare a unui liceu agricol din Brănești. Doamna Culea nu doar că a salvat școala de la desființare, ci a transformat-o într-un centru de excelență în formarea profesională, cu accent pe înverzirea urbană și dezvoltarea competențelor antreprenoriale. Dintr-o școală la care ajungeau copii care „eșuau la Agricol”, liceul trimite azi elevi și profesori la stagii de formare în Danemarca, are parteneriate cu mediul privat și cu asociații neguvernamentale și le-a acordat copiilor șansa să participe la stagii de practică internațională Erasmus+.

Un munte de hotărâre, doamna directoare nu cunoaște expresia „nu se dorește” și nu așteaptă „să se facă”. Conștientă că doar inițiativa personală schimbă lucrurile, a scris proiecte și a atras finanțări externe, ca să modernizeze, să doteze cu tehnologie laboratoarele școlii și să formeze profesorii și elevii în spiritul inițiativei și antreprenoriatului. Doar în anul școlar 2023-2024, școala a derulat proiecte de 1,2 milioane de euro.

„Povestea mea este despre depășirea condiției”, spune doamna Culea. A înțeles de foarte tânără că educația este calea să se realizeze în viață și să-i schimbe și pe alții. În discursul ei, a amintit de Dina, o fostă elevă care în 2005 venea din Republica Moldova și nu avea pe nimeni. I-a fost dirigintă și a ajutat-o să meargă la toate competițiile naționale care se iveau. Așa a văzut Dina țara și a ajuns pentru prima dată la mare. „Dina este absolventa unui liceu agricol din rural, este absolventa Politehnicii București și de curând și-a luat doctoratul. Dina este dovada vie că alături de oameni buni îți poți depăși condiția”.

Marinela Culea este Directorul anului pentru antreprenoriat, premiată la Gala AVE, unde sunt celebrați anual oamenii care au performanțe deosebite în școlile lor. În sală au fost și părinții doamnei Culea. Erau extrem de emoționați. A fost pentru prima dată când au văzut-o pe fata lor pe o scenă.

Mama profesoarei Culea a fost femeie de serviciu în școala unde învăța fata ei. Când era mică, Marinela Culea își ajuta mama după ore să termine treaba. „Din clasa întâi până în clasa a opta am fost colegă de clasă cu fata dirigintei și fata directoarei, eu, fata femeii de serviciu. De fiecare dată, nu știu cum se făcea, că ne asculta împreună și eu aveam atâta ambiție să nu fiu mai prejos. Când ne asculta la ore, mama stătea întotdeauna după ușă, și la ieșire mă întreba mereu cu inima strânsă ce am făcut, ce am răspuns…”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari. Inca odata povesti si mai ales oamenii care inspira. Tot respectul. Despre ei trebuie sa se vorbeasca mai mult in societate.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon