Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Femeia cu ochi albaștri care mi-a făcut cadou o valiză cu fundă roz. „Când mi-au deschis-o vameșii la aeroport au căzut din ea sute de testere de Chanel no 5”

Silueta femeie langa mașină

Foto - Alexander Savchuk/ Panthermedia/ Profimedia

Eram cu o bursă Freedom House-JTI în America și făceam un stagiu la „The Oklahoman", ziarul local căruia eu îi spuneam „Oklahomanezul liniștit".

În locul ăla, în plin Bible Belt, trăiau votanți republicani hardcore, un obiectiv turistic era să îl vizitezi la pârnaie pe un terorist care aruncase sediul FBI din localitate în aer, era listă de așteptare la execuții, dimineața când deschideai televizorul un pastor îți ura o zi bună și în seara de sâmbătă nu se mai vindea alcool pentru ca lumea toată să meargă trează a doua zi la biserică.

Și pentru că Dumnezeu are simțul umorului fix în locul ăsta am nimerit eu.

Directorul ziarului m-a dat în grija unei doamne. Patti Schubert.

Patti Schubert avea cei mai frumoși ochi albaștri de pe planeta Pământ. Ireali, fabuloși. În rest, o doamnă de aproape 60 de ani, haioasă, sexy și foarte frumos mirositoare. Faza cu mirosul s-a lămurit când mi-a spus că lucrează part time la o parfumerie și că are acasă tone de testere.

Motivul pentru care fusesem dată în grija ei era că ea nu avea altă treabă pentru că era proaspăt divorțată. Toți ceilalți angajați erau chiar oklahomanezi liniștiți, cu familie, copii și scop în viață. Patti era un radical liber.

Și am început să petrecem timp împreună.

După ce îl slugărise pe domnul Schubert o viață întreagă a descoperit la 60 de ani libertatea. Era o furie dezlănțuită. Intra în baruri și în secunda doi era călare pe câte un cowboy și îl smotocea cu pofta cu care ar devora un condamnat la moarte ultima cină. Era letală. Nu ierta nimic. Și cowboy-ii ăia se căcau pe ei de frică. Nu puteau face față unui asemenea vulcan.

La un moment dat i s-a stricat mașina și nu putea da înapoi. Ea era nervoasă iar eu muream de râs. „Autoturismul tău e ca tine, un tanc fără milă care merge doar înainte și nu ia ostatici."

Am devenit prietene, normal.

Când a trebuit să plec, cu promisiunea fermă că mă voi întoarce, mi-a dat cadou o valiză cu o fundă roz. „Asta este valiza cu care voiam eu să vizitez lumea, dar nu am ieșit din Oklahoma niciodată. Eu nu plec oricum nicăieri, așa că du tu valiza mea peste tot pe unde mergi," mi-a spus. „Și i-am pus o fundă roz ca să nu o pierzi."

La plecare, când m-a condus la aeroport, era îngrozitor de tristă și eu încercam să o încurajez: „Patti, nu plânge! Ești o femeie fabuloasă: deșteaptă, veselă și oricum ar fi tot ai pur și simplu cei mai frumoși ochi albaștri de pe planetă!"

Fază la care ea a început să plângă cu sughițuri: „Ceeee? Ăștia? Sunt lentile de contact!!!!!!!"

Am vorbit o vreme la telefon. Avea vocea din ce în ce mai stinsă. Eu nu m-am mai dus în Oklahoma, dar multă vreme am purtat prin toate locurile pe unde am umblat valiza aia penibilă cu fundă roz din care cand mi-au deschis-o vameșii la aeroport au căzut sute de testere de Chanel no 5.

Atât mi-a venit mie în cap să vă povestesc de Ziua Femeii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    La multi ani!
    sa ai un 8 martie ca tine si ca Patti, liber si nebun!
    • Like 0
  • Si ce s-a intamplat cu Patti? .....Nu/mi plac povestirile fara un final concret....mai traieste? si de ce nu ati mai tinut legatura, in epoca comunicarii?????
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult