Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Finlanda, pregătită să preia președinția Consiliului UE în locul României, dacă va fi nevoie. Reacția MAE

Juha Sipilä

(Foto: Guliver/Getty Images)

Premierul finlandez Juha Sipilä a declarat luni seara că guvernul de la Helsinki s-a pregătit pentru o eventuală solicitare din partea Bucureştiului de a face schimb în preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE, însă o astfel de solicitare nu a fost făcută. 

Oficialul finlandez a revenit marți și a spus că România nu are nicio intenție să se retragă de la preluarea președinției UE în ianuarie anul viitor, scrie yle.fi.

Finlanda urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene din iulie 2019, conform calendarului stabilit.

Prim-ministrul Juha Sipilä a adăugat marți că tensiunile interne de pe scena politică din România nu influențează calendarul președinției finlandeze a UE.

Presa din Finlanda a amintit declarațiile președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia România nu este pregătită să preia președinția UE, cerând guvernului să demisioneze.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marţi seară, că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ca cei de pe...„taraba” politică să înțeleagă, ar trebui pusă problema la modul lor, în „limba” lor. Deci tu ăla care ești băgat în politică fără să fii politician, dacă în momentul când ești deasupra nevestei, amantei sau amantului și nu reușești să o faci, atunci (în cazul nostru) vine un finlandez și te dă la o parte și o face sau îl face el. Ce-i așa de neînțeles ? Simplu și cele două părți „ambele amândouă” sunt satis...făcute.
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Finlanda e de 10 ori mai organizata si disciplinata decat Germania, dupa parerea mea. In tara aceasta indepartata, lucrurile merg ceas. Nu exista notiunea "de FURT", daca va imaginati asa ceva ! Eu cred ca intelept ar fi sa ii lasam pe finlandezi sa preia preşedinţia rotativa a Consiliului UE in Ianuarie 2019. In intervalul Ianuarie 201 - Iunie 2019, Romania ar face bine sa ia notite si sa se consulte cu Finlanda. Nu e o rusine sa recunosti ca mai ai de invatat. E o rusine sa pretinzi ca esti foarte bine pregatit, cand tu in realitate esti "la pamant" si sa faci lucrurile praf. Aici e vorba de Respekt. Nu potii sa te duci in fata Europei cu gura mare ca "vai ce tare sunt eu" cand lucrurile nu stau asa si acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. Deja ne arata lumea cu degetul. Macar o urma de bun-smit sa mai lasam, pana nu e prea tarziu.
  • Like 0
  • @ Dan Dan
   Victor66 check icon
   De unde stii, esti finlandez?
   • Like 0


Îți recomandăm

Nicolle Birta

- Maman, c'est du vrai chocolat? (mami, este ciocolată adevărată?). Întocmai ca în povești, băiețelul își lipise nasul roșu, înghețat de frig, de geamul vitrinei frumos decorate, cu prilejul Sărbătorilor de iarnă. - Mais bien sûr c'est du vrai chocolat, (desigur că este ciocolată adevărată), îi răspunsese mama.

Citește mai mult

Povestile Cristinei autografe

„Pe cerul albastru, într-o casă de nori mare și albă, trăiau șase norișori frați. Cinci dintre ei erau gri, iar unul era roz. Cei gri făceau mereu glume pe seama celui roz, pentru că era altfel. Nu numai că era roz, dar atunci când norișorii făceau ploaie, el nu putea să stoarcă nici măcar o picătură. Oricât de tare se străduia. Și toți norișorii râdeau de el...”

Citește mai mult

Eataly

„Am lucrat mulți ani pentru a alege mici furnizori excelenți din Sicilia, Sardinia, Calabria, din toate regiunile din Italia. Am reușit să conving furnizorii să producă mai mult, dar la același standard de calitate. Și să le scriu și spun povestea, să le creez noi ambalaje și tot programul tehnic pentru a face față birocrației. Acum avem 2.000 de furnizori, foarte, foarte mici”, spune Oscar Farinetti.

Citește mai mult