Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Finlanda, pregătită să preia președinția Consiliului UE în locul României, dacă va fi nevoie. Reacția MAE

Juha Sipilä

(Foto: Guliver/Getty Images)

Premierul finlandez Juha Sipilä a declarat luni seara că guvernul de la Helsinki s-a pregătit pentru o eventuală solicitare din partea Bucureştiului de a face schimb în preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE, însă o astfel de solicitare nu a fost făcută. 

Oficialul finlandez a revenit marți și a spus că România nu are nicio intenție să se retragă de la preluarea președinției UE în ianuarie anul viitor, scrie yle.fi.

Finlanda urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene din iulie 2019, conform calendarului stabilit.

Prim-ministrul Juha Sipilä a adăugat marți că tensiunile interne de pe scena politică din România nu influențează calendarul președinției finlandeze a UE.

Presa din Finlanda a amintit declarațiile președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia România nu este pregătită să preia președinția UE, cerând guvernului să demisioneze.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marţi seară, că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca cei de pe...„taraba” politică să înțeleagă, ar trebui pusă problema la modul lor, în „limba” lor. Deci tu ăla care ești băgat în politică fără să fii politician, dacă în momentul când ești deasupra nevestei, amantei sau amantului și nu reușești să o faci, atunci (în cazul nostru) vine un finlandez și te dă la o parte și o face sau îl face el. Ce-i așa de neînțeles ? Simplu și cele două părți „ambele amândouă” sunt satis...făcute.
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Finlanda e de 10 ori mai organizata si disciplinata decat Germania, dupa parerea mea. In tara aceasta indepartata, lucrurile merg ceas. Nu exista notiunea "de FURT", daca va imaginati asa ceva ! Eu cred ca intelept ar fi sa ii lasam pe finlandezi sa preia preşedinţia rotativa a Consiliului UE in Ianuarie 2019. In intervalul Ianuarie 201 - Iunie 2019, Romania ar face bine sa ia notite si sa se consulte cu Finlanda. Nu e o rusine sa recunosti ca mai ai de invatat. E o rusine sa pretinzi ca esti foarte bine pregatit, cand tu in realitate esti "la pamant" si sa faci lucrurile praf. Aici e vorba de Respekt. Nu potii sa te duci in fata Europei cu gura mare ca "vai ce tare sunt eu" cand lucrurile nu stau asa si acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. Deja ne arata lumea cu degetul. Macar o urma de bun-smit sa mai lasam, pana nu e prea tarziu.
    • Like 0
    • @ Dan Dan
      Victor66 check icon
      De unde stii, esti finlandez?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult