Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Finlanda, pregătită să preia președinția Consiliului UE în locul României, dacă va fi nevoie. Reacția MAE

Juha Sipilä

(Foto: Guliver/Getty Images)

Premierul finlandez Juha Sipilä a declarat luni seara că guvernul de la Helsinki s-a pregătit pentru o eventuală solicitare din partea Bucureştiului de a face schimb în preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE, însă o astfel de solicitare nu a fost făcută. 

Oficialul finlandez a revenit marți și a spus că România nu are nicio intenție să se retragă de la preluarea președinției UE în ianuarie anul viitor, scrie yle.fi.

Finlanda urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene din iulie 2019, conform calendarului stabilit.

Prim-ministrul Juha Sipilä a adăugat marți că tensiunile interne de pe scena politică din România nu influențează calendarul președinției finlandeze a UE.

Presa din Finlanda a amintit declarațiile președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia România nu este pregătită să preia președinția UE, cerând guvernului să demisioneze.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marţi seară, că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ca cei de pe...„taraba” politică să înțeleagă, ar trebui pusă problema la modul lor, în „limba” lor. Deci tu ăla care ești băgat în politică fără să fii politician, dacă în momentul când ești deasupra nevestei, amantei sau amantului și nu reușești să o faci, atunci (în cazul nostru) vine un finlandez și te dă la o parte și o face sau îl face el. Ce-i așa de neînțeles ? Simplu și cele două părți „ambele amândouă” sunt satis...făcute.
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Finlanda e de 10 ori mai organizata si disciplinata decat Germania, dupa parerea mea. In tara aceasta indepartata, lucrurile merg ceas. Nu exista notiunea "de FURT", daca va imaginati asa ceva ! Eu cred ca intelept ar fi sa ii lasam pe finlandezi sa preia preşedinţia rotativa a Consiliului UE in Ianuarie 2019. In intervalul Ianuarie 201 - Iunie 2019, Romania ar face bine sa ia notite si sa se consulte cu Finlanda. Nu e o rusine sa recunosti ca mai ai de invatat. E o rusine sa pretinzi ca esti foarte bine pregatit, cand tu in realitate esti "la pamant" si sa faci lucrurile praf. Aici e vorba de Respekt. Nu potii sa te duci in fata Europei cu gura mare ca "vai ce tare sunt eu" cand lucrurile nu stau asa si acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. Deja ne arata lumea cu degetul. Macar o urma de bun-smit sa mai lasam, pana nu e prea tarziu.
  • Like 0
  • @ Dan Dan
   Victor66 check icon
   De unde stii, esti finlandez?
   • Like 0


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult