Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Formularul 088. Fiscul elimină unele documente, dar apar cerințe noi și detaliate despre activitate

Noul formular 088 ar trebui să se aplice cu luna iulie 2016, după cum au anunțat reprezentanții ANAF. Semnalăm două schimbări importante. Numărul de documente care trebuie anexate scade de la 11 la 4. Se renunță la actul de sediu social, actul privind sediul secundar, actul privind domiciliul fiscal, contracte de muncă, adeverință de venit, extras de cont, diplomă de studii.

A doua modificare semnificativă este că desi numarul intrebarilor este redus la 13, apar cerințe/întrebări noi care solicită informații detaliate despre planurile de investiții, active, clienți/furnizori, conturi bancare, natura achizițiilor/livrărilor, țările de destinație sau dacă valoarea estimată a TVA aferentă achizițiilor este mai mare decât cea aferentă livrărilor și de ce.

Care sunt principalele noutăți?

Ce întrebări/cerințe sunt introduse?

- Este introdusă o rubrică care permite reprezentantului legal/împuternicitului persoanei impozabile analizate să declare dacă societatea se află/nu se află în procedura insolvenței. Datele cu privire la asociați și/sau administratori se vor completa pentru asociații și/sau administratorii care îndeplineau această calitate la momentul declanșării procedurii insolvenței.

- Se introduce solicitarea ca activitatea economică să fie descrisă detaliat, precizând, după caz, principalii clienți/furnizori/prestatori.

- Se solicită informații despre planurile de investiții în legătură cu domeniul principal de activitate.

- Se solicită ca asociații și/sau administratorii persoanei impozabile pentru care se depune declarația care au deținut/dețin calitatea de asociat și/sau administrator în cadrul altor persoane aflate în insolvență sau inactivitate temporară înregistrată la registrul comerțului să precizeze motivul care a condus la aceste situații.

- Apare cerinta de a preciza dacă există deschise în țară/străinătate conturi bancare în numele persoanei impozabile, care sunt beneficiarii reali ai operațiunilor desfășurate prin intermediul conturilor bancare deschise în țară și/sau în străinătate în numele persoanei impozabile. În cazul în care nu există conturi trebuie precizat motivul acestei situații.

- Se solicita mentionarea activelor detinute în vederea desfășurării obiectului preponderent de activitate.

- Se solicita date referitoare la efectuarea sau intenției de a efectua în următoarele 12 luni: operațiuni intracomunitare, achiziții de bunuri/servicii din afara UE și/sau livrări de bunuri/prestări de servicii în afara UE (import/export).

- Se solicită informații legate de tipul operațiunilor intracomunitare respectiv de tipul operațiunilor efectuate în/din afara UE, natura bunurilor/serviciilor, tara de proveniență și cea de destinație a bunurilor/serviciilor livrate/prestate, precum și valoarea estimată a operațiunilor UE/non-UE.

- Se introduce cerința de a estima dacă valoarea TVA aferentă achizițiilor va fi mai mare decăt valoarea TVA aferentă livrărilor și, dacă da, motivul pentru care se înregistrează o asemenea situație.

Ce se elimină?

- obligativitatea anexării oricăror documente, cu excepția:

• celor care trebuie să se justifice tipul activității desfășurate în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare

• celor are trebuie să ateste tipul de viză și scopul șederii în Romania a administratorilor cetățeni non-UE

• contractul de prestări servicii încheiat de persoana impozabila, cu prestatorul de servicii în domeniul contabilității

• contractul de prestări servicii încheiat de persoana impozabilă cu prestatorul de servicii în domeniul punerii la dispoziție de personal calificat.

 -  Sunt eliminate precizările referitoare la modul de deținere a spațiului cu destinație de sediu social și dacă domiciliul fiscal declarat este diferit de sediul social, precum și despre deținerea de spații cu destinația de sedii secundare declarate.

 - Este eliminată solicitarea de a preciza dacă persoana impozabilă analizată desfășoară activități exclusiv în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare (puncte de lucru), respectiv la sediu social și/sau sedii secundare precum și în afara sediului social/profesional și a sediilor secundare (puncte de lucru).

 - Este eliminată întrebarea referitoare la obligațiile fiscale restante și la faptele de natură contravențională înscrise în cazierul fiscal al asociaților și/sau administratorilor.

 - Nu se mai solicită indicatorii realizați de asociații și administratorii, persoane juridice, în ultimul an fiscal încheiat.

Informațiile din D088 vor fi preluate de ANAF și în alte declarații și formulare obligatorii, modalitatea tehnică fiind analizată în prezent. Prin urmare, conținutul D088 va avea impact și asupra altor declarații fiscale.

De reținut este că D088 nu va mai fi obligatoriu de depus dacă se schimbă sediul, administratorii sau asociații, însă ANAF va scana, periodic, toate companiile și le va cere să depună declarația dacă au risc fiscal. În consecință, ANAF extinde aria de evaluare a riscului, practic, orice companie putând fi notificată pentru a depune formularul.

Informațiile din D088 sunt analizate agregat, potrivit ANAF, printr-un algortim informatic automatizat. Totodată, ANAF va obține electronic informații și documente interinstituțional, prin conectarea bazelor de date (Revisal, Recom etc).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult