Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Fotografia frontului: cum arată în realitate contraofensiva. Forțele ucrainene au reușit să obțină câștiguri teritoriale „limitate”

Soldați ucraineni

Foto - Profimedia

Suntem în ziua 481 a războiului pe scară largă început de Vladimir Putin în Ucraina, iar cele mai recente date arată că forțele ucrainene au continuat atacurile în cel puțin patru sectoare ale frontului și au reușit să obțină câștiguri teritoriale „limitate”.

Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu e exclus ca trupele Kievului să-și suspende „temporar” contraofensiva și să ia o pauză operațională pentru a-și reevalua tacticile pentru viitoarele operațiuni.

Publicația The Wall Street Journal a relatat sâmbătă că forțele ucrainene „și-au întrerupt în mare parte avansările în ultimele zile”, în timp ce comandamentul ucrainean își reexaminează tacticile. Aceste informații sunt în concordanță cu observațiile recente ale ISW cu privire la amploarea și abordarea contraatacurilor ucrainene localizate în sudul și estul Ucrainei.

ISW notează că a observat anterior că Ucraina nu a angajat încă majoritatea forțelor sale disponibile în operațiuni de contraofensivă și nu și-a lansat încă efortul principal.

Pauzele operaționale sunt o caracteristică obișnuită a întreprinderilor ofensive majore, iar această pauză nu înseamnă sfârșitul contraofensivei ucrainene, mai spune ISW. Șeful Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, colonelul Margo Grosberg, a subliniat că forţele ucrainene desfăşoară o etapă preliminară a unei operaţiuni ofensive, al cărei scop este identificarea punctelor slabe ale apărării ruse. Totodată, armata ucraineană a pierdut mai puțin de 10% din echipamentul occidental furnizat în luptele cu invadatorii ruși, a mai spus colonelul Margo Grosberg. El a precizat și că această cifră ar putea crește, deoarece pierderile de echipamente sunt o consecință inevitabilă a oricăror acțiuni ofensive.

Grosberg a evidențiat, de asemenea, protecția superioară oferită de echipamentele occidentale soldaților, care permite adesea echipajelor să supraviețuiască și să evite răni grave chiar și atunci când echipamentele devin nefuncționale. O analiză realizată de un expert militar al Institutului Regal pentru Studii Strategice de la Londra arată că, deși ucrainenii au reușit să străpungă o primă linie a rușilor, trupele Kievului se află încă la kilometri buni distanță de principala linie de apărare a forțelor Moscovei.

Deși este prea devreme pentru a ști dacă ofensiva ucraineană va reuși, direcția conflictului va depinde în mare măsură de aceasta, a declarat Seth Jones, directorul Programului de securitate internațională al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult