Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.
Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.
Un tânăr de 27 de ani a ajuns să vândă, în două restaurante mobile și un mic bistro în zona centrală a Bucureștiului, aproximativ 3.000 de burgeri pe lună.
În urmă cu mai puțin de doi ani, Alex Manole a deschis Burger Van, despre care spune că a fost primul food truck (camionetă mobilă cu mâncare) din Capitală, după ce a cumpărat cu 17.000 de euro plus TVA o rulotă de la fostul Mic.ro, afacerea defunctului Dinu Patriciu. Cu încă 5.000-6.000 de euro a pus la punct bucătăria și a dat drumul afacerii. Era în vara anului 2014. Tănărul, absolvent al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), nu avea nici un fel de experiență în domeniul HORECA.
Ideea i-a venit lui Alex pe când era la studii în Amsterdam și a văzut de cât succes se bucură acolo restaurantele pe roți.
„A fost un pic mai greu atunci să achiziționăm mașina. A fost un litigiu între Mic.ro și firmele cu care a lucrat. Acum sunt disponibile vreo 70 de astfel de mașini”, povestește Alex Manole.
Deși le poți întâlni în multe orașe din lume, unde vând între altele sandvișuri, burgeri, cartofi prăjiți, băuturi răcoritoare, în România legislația este deficitară în ce privește funcționarea restaurantelor mobile.
Parcarea lor pe spațiul public este interzisă.

„Poți să mergi doar la festivaluri târguri, piețe și bâlciuri. Încă se mai păstrează această terminologie în legislația noastră foarte frumoasă. La târguri, bâlciuri și piețe poți să mergi doar cu certificatul, pentru că de obținerea autorizațiilor se ocupă organizatorii. Ideea de bază e că nu ai cum să parchezi pe domeniul public, trebuie să parchezi doar pe spații private. Și nu există o autorizație de comerț ambulant mobil. Există alte coduri CAEN prin care poți să funcționezi, dar nu există o prevedere special gândită pentru food truck-uri”, explică Alex Manole.
Burger Van încheie contracte cu firme fie pentru catering, fie pentru locul din parcare unde își poate desfășura activitatea. Pe contul de Facebook anunță unde pot fi găsite Burger van-urile.
„Știam de la început că nu există așa ceva în legislația română. Așa cum nu există atâtea lucruri în România, dar care în alte părți există”, spune Alex.
La un an după primul Burger Van, afacerea s-a extins cu un Bistro, ca la câteva luni să urmeze și un al doilea restaurant mobil.
„Le-a dat un punct de întâlnire să colecteze șpăgile”
Alex își amintește cum, anul trecut, la Electric Castle Festival, a venit în control cineva „pus pe șpagă”.
„La Electric Castle, anul trecut, o persoană de la DSV a venit să se uite pe la toate mașinile, la toate standurile. Nici nu s-a uitat foarte bine, a completat el ceva în procesul verbal și le-a zis să se întâlnească cu el a doua zi, în Gherla. Le-a dat un punct de întâlnire să colecteze șpăgile. Și cum nu s-a dus nimeni să îi dea nimic, le-a trimis amenda prin poștă. Problema e că fiind în Cluj, nu aveai cum să contești amenda decât în Cluj. Nu a contestat-o nimeni. Ideea e că pentru el, 20 de comercianți într-un singur loc la un festival era o mană cerească”, arată el, adăugând că „teoretic, controalele trebuie să se facă înainte de începerea vânzărilor”.
„Cine vine în timpul vânzărilor, e clar că e pus pe șpagă. Cine are timp îl poate da în judecată pentru că el perturbă până la urmă activitatea comercială. Controalele se fac la început, când festivalul își ia toate autorizațiile”, susține fondatorul Burger Van.
Cel mai bine vândut este burgerul cu bacon. Prețul este de 18 lei. Meniul, care cuprinde un burger, cartofi prăjiți și salată, costă 23 de lei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
http://ionescusava.ro/insolvency