Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gospodăria fiscală pregătită de PSD diferă sensibil de gospodăria fiscală din Statele Unite. Cele 97 de taxe anuale, vizibile sau mascate, pe care le plătește un american

Gospodărie fiscală SUA

Foto: Guliver Getty Images

În afara taxelor pe venit, detaliate în articolul precedent, cetățenii americani mai plătesc un număr de 97 de taxe anuale, vizibile, sau mascate.

Un exemplu de taxe ascunse sunt cele incluse în prețul benzinei (44 de cenți pe galon), al băuturilor alcoolice (3,5 - 22 de dolari pe galon), al biletelor de tren și de avion și al țigărilor (0,67 - 4,3 dolari pe pachet). Articolele foarte scumpe se taxează suplimentar, prin „taxa luxului".

Sunt apoi taxele pentru permise de circulație (mașini, motociclete, vehicule de excursie, avioane, bărci), taxele profesionale (practic în toate statele se cer și se taxează licențele profesionale), taxele de înregistrare a business-urilor, taxele pentru construcții, câini și alte animale, pentru permise de port armă, pentru permise de pescuit și vânătoare, pentru daruri de valoare mare, taxele incluse în prețul hotelurilor, taxele de circulație pe anumite autostrăzi, taxele pentru localitățile turistice, taxe de parcare, de reînnoire a pașapoartelor, taxele incluse în abonamentele telefonice și de tv, taxele de căsătorie, taxele pentru eliberare de acte și multe altele.

Dar cele mai mari trei taxe, în afara celor de venit, sunt taxele școlare, cele de proprietate și cele de moștenire.

Pentru școlile de stat, se percep taxe de venit prin moștenire (SDIT - school district income taxes) plătite de cei care moștenesc proprietăți imobiliare sau bani de la decedații din districtul școlar respectiv, sau procentele pentru educație extrase din taxele anuale de proprietate (SET - state education tax). Elevii și studenții care urmează școlile de stat nu plătesc taxe.

La toate categoriile de școli particulare, taxele anuale au atins valori foarte mari, care sunt prohibitive pentru multe familii, mai ales cele cu mulți copii (grădinițe și școli elementare 8.000-15.000 dolari / an, școli liceale 11.000 - 20.000 dolari / an, colegii și universități 18.000 - 60.000 dolari /an).

Taxele de proprietate se aplică la toate imobilele și terenurile și se calculează pe baza valorii estimate, care este de obicei de 25-30% din valoarea proprietății pe piață. Estimarea se actualizează la câțiva ani, iar taxa anuală este de 1-3% din valoarea estimată. Pentru proprietățile situate în orașe, taxele se percep dublu, pentru consiliul orașului și pentru comitat. Astfel un apartament modest ajunge să fie taxat cu aproximativ 1.000 de dolari pe an pentru fiecare din cele două autorități, unul de valoare mijlocie cu 3.000-4.000 de dolari de asemenea pentru fiecare, iar totalul anual pentru un apartament de lux depășește 10.000 de dolari.

Situația este foarte diferită de la stat la stat pentru moșteniri. Multe state au stabilit o sumă de excepție care nu se taxează și aceasta variază de la 1 la 5 milioane de dolari. Pentru valorile moștenite (imobile, busines-uri, conturi de bancă, bani primiți de la asigurările de viață) care depășesc baremul exceptat se aplică taxe de 11 -20%.

Gradul de rudenie între decedat și moștenitor contează foarte mult. Astfel, în statul Nebraska, rudele apropiate plătesc taxe de succesiune de 1% pentru valorile mai mari de 40.000 de dolari, rudele îndepărtate sunt taxate cu 13% pentru sumele mai mari de 15.000 de dolari și moștenitorii neînrudiți plătesc 18% pentru o moștenire în valoare mai mare de 10.000 de dolari.

Există și o taxă de moștenire federală, dar ea se aplică doar la moșteniri foarte mari, cele care depășesc valoarea exceptată de 5 milioane de dolari pentru fiecare moștenitor.

Taxele de succesiune, poreclite taxarea morților, sunt foarte rău privite de public, fiindcă cea mai mare parte, dacă nu întreaga valoare a moștenirilor a fost făcută de cel decedat cu bani deja taxați de guvernul federal și cel de stat. Succesiunea vine și taxează pentru a doua oară aceiași bani și pentru cei mai mulți aceasta este un abuz și un furt, ambele neconstituționale. De aceea în multe state au fost introduse excepțiile, impuse de referendumuri și intervențiile grupurilor cetățenești.

O noutate în propunerea de reformă a sistemului fiscal din România este conceptul de gospodărie fiscală. În mare, noțiunea se referă la un grup de oameni care locuiesc împreună și completează formele de taxe împreună.

Varianta de gospodărie fiscală din Statele Unite cuprinde familia de bază (părinți, copii), lărgită (bunici, socri, alte rude, copii adoptați), dar și persoane neînrudite, dacă ele sunt dependente de venitul capului de gospodărie pe durata întregului an. Deși majoritatea gospodăriilor fiscale sunt constituite într-o singură locuință, sunt acceptate excepțiile cu copii aflați la studii în alte orașe, sau membrii de familie care lucrează la distanță. Nu sunt admise situațiile în care soții divorțați continuă să locuiască împreună, de asemenea nu sunt considerați membri ai aceleiași gospodării fiscale partenerii sexuali, colegii de cameră, prietenii, copiii maturi care nu sunt dependenți financiar. Se acceptă însă condiția de membri ai aceleiași gospodării financiare pentru soții care locuiesc la adrese diferite.

Gospodăria fiscală românească

Într-o postare pe Facebook, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a dat detalii despre cum va fi gospodăria financiară în legea reformată a taxelor din România și aceste detalii trebuie privite ca informații de tipul unei prime variante, nu ca niște componente legale definitivate.

Partenerii necăsătoriți și soții divorțați care locuiesc împreună sunt - în proiectul fiscal românesc - acceptați. De asemenea, este acceptată includerea mai multor familii care au capi de gospodărie fiscală diferiți (ex. familiile fraților care locuiesc împreună).

Sunt excluse de la taxare salariile medicilor, specialiștilor IT și cercetătorilor, probabil cu scopul de a limita efectul de „fugă a creierelor", de asemenea câștigurile realizate pe piața de capital. Scopul ultimei excepții este mai greu de înțeles.

În aceste postări sunt detaliate mai multe excepții, reduceri și deducții din taxe.

Se anticipează dispariția ghișeelor de secție financiară, din moment ce taxele tuturor vor fi declarate și confirmate de consilierii fiscali, numiți de doamna ministru un fel de „medici fiscali ai familiilor".

Revenind la sistemul de taxe american, el este complicat, taxele sunt prea mari, o prea mare parte din populație nu plătește taxe și modelul existent nu respectă principiile de fairness și echitate.

În anul 1913, când taxele au fost înscrise în constituția țării, ele erau de 1-7% din venit, legea permitea numeroase deduceri a căror medie era de 98.425 dolari pe familie și codul fiscal avea 400 de pagini. Astăzi codul cu toate formele, anexele și instrucțiunile, are 74.608 pagini, numără 3,8 milioane de cuvinte, taxele federale sunt cuprinse între 10 și 39,6% iar deducerile care se pot aplica unei familii s-au restrâns la 12.600 de dolari.

O mare parte dintre persoanele fizice și totalitatea întreprinderilor sunt obligate să recurgă la serviciile contabililor specializați. Pe de altă parte, marile companii, care își pot permite să angajeze mulți avocați și consilieri, găsesc și folosesc portițe de scăpare, contribuind mult mai puțin decât cere legea la fondurile fiscale.

Economiștii au făcut de mult legătura între nivelul taxelor și vigoarea economiei: creșterea taxării încetinește ritmul de producție și creșterea economică și scăderea taxelor pe venit stimulează piața și dezvoltarea economică. Cele mai cunoscute exemple sunt anii 1963 și 1983, când președintele democrat John Fitzgerald Kennedy și respectiv președintele republican Ronald Reagan au redus taxele. În amândouă situațiile s-a înregistrat o relansare economică puternică și susținută.

Pe toată durata campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2016, Donald Trump a făcut din reducerea taxelor pe venit ale cetățenilor și ale întreprinderilor economice unul din principalele puncte ale programului care i-a adus victoria.

Acum se așteaptă cu mare nerăbdare această măsură. Nu s-a precizat cât de mare va fi scăderea taxelor individuale, dar s-a făcut în mod repetat afirmația că profitul companiilor va fi taxat cu 20%, reducând cu 15% actuala taxare de 35%, una dintre cele mai ridicate din lume.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mr.Oh check icon
  Se compara mere cu pere. SUA e un stat liberal. Platesti taxe pentru diferite servicii ale statului. Ai permis de conducere atunci trebuie sa contribui la cheltuielile statului cu politia rutiera. Ai proprietate? Atunci trebuie sa contribui la toate cheltuielile ce implica aceasta realitate si pe care face statul. Trebuie sa platesti si armata, politia care au grija de proprietatea ta. Ce are de pierdut un om care nu are proprietate in cazul unui razboi? In sensul de proprietate absolut nimic. El oricum tot in chirie sta.
  SUA e o tara a proprietarilor indiferent de forma de proprietate. Acesta e visul american. Sa devi proprietar si sa poti face ceea ce crezi de cuviinta pe proprietatea ta. Fie ca e imobiliara sau intelectuala. In SUA conceptul de libertate nu poate fi izolat de conceptul de proprietate. Proprietatea e singurul instrument care da stabilitate si continuitate unei societati fiindca nu se supune votului. Adica majoritatea nu poate decide ce face individul la el pe proprietate. Omul poate sa-si faca proiecte si planuri pe termen lung fiindca stie ca nimeni nu interfera la el in ograda. Poate cere un imprumut pentru o idee garantand cu proprietatea etc.
  Proprietatea publica este vesnic supusa votului multimii si proiectele sunt vesnic contestate, dezbatute, modificate si votate. Azi faci una pe poprietatea publica, maine alta. Nu poti face absiolut nimic fara acordul coproprietarilor. E ca la bloc. Mereu, trebuie sa ceri voie cuiva. O vesnica instabilitate. Americanii au inteles asta si au gandit o constitutie care sa-i permite SUA sa se dezvolte. Si au construit in 200 de ani o natiune mare. De acea SUA ramane o referinta. Fiecare american isi foloseste dreptul la proprietate cum stie mai bine si in interesul sau. Alergia americanilor la comunism se refera exact la opozitia conceptelor de proprietate individuala versus proprietatea publica pe care nu o poti folosi liber, ci mereu cineva trebui sa-si dea acordul. Si cine e acel cineva? Cui sa ceri voie?

  (In SUA ai o idee buna. Mergi la seful tau si spui. " Eu pot face asa si asa. Va fi mai bine pentru toti." Daca seful e destept si tu ai dreptate va fi probabil de acord si te va incuraja. Daca insa nu intelege ce vrei sa faci iti va rasoune "Pe raspunderea mea fac doar ceea ce inteleg. Pe raspunderea ta faci ce vrei. Fa-ti compania ta. la mine in companie nu vei face asta." Proprietatea aduce cu sine nu doar posibiliattea de imbogatire ci si responsabilitate.)

  Romanii se lamenteaza de situatia lor economica fiindca au prea multa proprietate publica pentru care nu exista oameni capabili sa o adminstreze. O sursa vesnica de conflict, de frauda. De instabilitate si de saracire. De aceea se spune ca statul e cel mai prost administrator.

  Socialismul european spre deosebire de socialismul bolsevic nu se gandeste la impartirea proprietatii celor saraci. Aceasta ar fi o greseala fiindca un sarac, prin saracia sa, dovedeste ca e incapabil sa gestioneze o situatie mai complexa cum ar fi cea de proprietar. Ii lispeste experienta si uneori chiar si responsabilitate. Bolsevicii au facut-o si dupa 50 de ani au dat faliment. Si taranul roman dovedeste acelasi lucru. Desi are pamant, nu stie cum sa-l lucreze si cum sa faca profit.

  Socilaismul european se gandeste ca cea mai buna forma de sprijinire a saracilor e sa le acorde egalitate de sanse in viata. Sanse si nu bogatie. Bogatie fara proprietate nu poti avea. Nu poti lua bogatia de la unii si da la altii. Asta nu e o solutie. Ca sa finantezi un sistem de egalizare a sanselor ai nevoie de bogati responsabili. Scopul este sa treaca cat mai multi din randul saracilor in cel al bogatilor si nu invers.
  Saracilor li se asigura egalitate de sanse cu bogatii prin acces la invatamant gratuit de CALITATE. SI prin acces la tratamente medicalae de CALITATE.
  Romania a esuat in ambele directii. Fiindca romanii (la nivel de masa) nu au constiinta si inteligenta necesara sa inteleaga anumite subtilitati sociale si economice.
  Cu politicieni fara o ideologie, corupti. cu oameni nepasatori fata de prorpia lor viata (aruncand responsabilitatea saraciei si neputintei lor asupra celorlalti), Romania e asa cum e.
  Fara o ideologie clara, masurile de reforma fiscala sunt doar un pretext pentru a delapida mai multi bani de la cetateni. De la cei care muncesc si au, ca de la ceilalti nu ai ce.

  Sistemul economic si cel fiscal inclusiv sunt precum o instaltie su presiune in care se produce bunastare. Trebuie gandit in asa fel incat sa se produca bunastare. Aceasta sa circule armonios catre toate colturile sistemului, la toti. Daca nu o faci cu inteligenta, fie nu mai produci bunastare, fie arunci in aer instalatia.cnd prapad totul.

  Apucaturile acestea revolutionare pe care le-am vazut in invamant si sanatate si care au facut prapad nu mai au ce cauta in societatea romaneasca.
  Modificarea sistemuiui fiscal in asa proportie dovedeste ca guvernantii habar nu au ce fac. De fapt ei "stiu". Ca sa ajunga la putere au mintit in mod ordinar. Acum trebuie sa transforme minciuna in adevar. Pe munca si banii altora.
  Dar ce sa te astepti de la niste inculti? Daca nu fura atunci distrug. Modificarile facute uni sistem dinamic, in miscare, imprevizibil (pentru ca nu suntem genii), se fac cu pasi marunti si succesvi. Nu schimbari revoultionare care creeaza doar haos.
  Asta este. Au ajuns prostii sa conduca Romania din nou. Hoti si incompeteti. Si ne spunem ca strainii ne fura. Nu ne fura nici-un strain. Suntem noi romanii niste prosti cum n-a mai vazut planeta. Prostii dau voie altor prosti sa conduca o tara.
  • Like 0
 • Mai pe scurt : fraieri ( clasa mijlocie )plătesc taxe multe și mărunte iar șmecheri ( bogați ) plătesc taxe mici și dese ca au contabili deștepți care pt un onorariu ridicat ( pe care nu și-l permite oricine ) te "ajuta " sa deduci și aerul pe care-l respiri .
  • Like 0
 • Chiar eram curios sa citesc o analiza pe tema asta, dar articolul asta a reusit doar sa creeze o confuzie si mai mare. Pe langa o insiruire alandala a diverselor dari platite de americani, amesteca din plin taxe cu impozite; probabil pornind de la genericul anglo-saxon "taxes".
  In primul rand ar trebui diferentiat intre cele doua (desi chiar si specialistii le amesteca frecvent). Impozitele sunt calculate pentru un venit si percepute la realizarea acestuia (in categoria venit intrand si profit, dividente, mosteniri, etc.) Taxele in schimb sunt percepute cu ocazia si in legatura cu prestarea unui serviciu public. Cel mai confuzant cred ca este TVA-ul, care, desi se numeste "taxa", de fapt este un impozit indirect pe circulatia marfurilor.
  In cazul unui impozit, acesta nu e legat de o prestatie in contrapartida a statului, pe cand la taxe da. Practic, taxele au o destinatie specifica pe cand impozitul merge intr-un sac general al statului.
  Acuma, noi ar trebui sa vorbim despre impozitul pe venit, care pana acum se calcula individual, iar acum se propune a fi calculat la comun pe "gospodarie"; fara sa amestecam aici taxe de autostrada, scoala si altele. Acestea din urma pot constitui doar deduceri din impozitul global, fara a avea vreo legatura cu el.
  • Like 1
  • @ Vlad Popescu
   tva cum ii spune si numele nu impoziteaza circulatia marfurilor ci doar valoarea adaugata in etapele circulatiei sau procesarii produsului
   la noi circulatia marfurilor are un impozit/taxa , cel putin la micile intreprinderi (imm) , mascat si nu ii zice asa (cred ca e pe cifra de afaceri, care e ruda cu circulatia marfurilor)
   • Like 0
 • Nu înțeleg argumentul autorului. Încearcă să spună că România va primi taxe ascunse dacă adoptă un sistem de taxe american? Autorul utilizează o definiție foarte extensivă pentru "taxe". Sunt impozitele bazate pe vânzări într-adevăr diferite de taxele pe valoarea adăugată (TVA)? TVA în România este 19%. În America impozitele pe vânzări nu sunt atât de ridicate. Este costul pentru o educație la o universitate privată o taxă sau preţul unui serviciu? Cred că sunt taxele de tutun și alcool în România. Nu trebuie să ignorăm puterea ridicată de cumpărare în SUA. Cei mai bogați americani își restructurează veniturile ca să devină câștiguri de capital care sunt taxate mult mai puțin decât cele de pe salariu. Într-adevăr SUA are impozite foarte mici în comparaţie cu altele ţări cu economiile avansate. Dacă o firmă americană plătește impozite de 35% pe profit, are contabili foarte răi. Românii trebuie să hotărăscă dacă vor un sistem de impozite simplu ca sistem actual sau un sistem progresiv care ar taxa mai mare veniturile bogaţilor. Toate economiile avansate au un sistem progresiv.
  • Like 0
 • check icon
  După primul război Mondial, SUA ca și celelalte țări europene(și nu numai) au îmbrățișat cu foc prin politicienii proprii introducerea unui control tot mai mare al statului în economie, ceea ce implicit a născut în permanență tot felul de taxe, unele utile dar cele mai multe făcute să acopere furturile (directe și indirecte) și incompetențele din administrație(ultimul mare ex. este recenta mare criză, care nici acum nu a confiscat averile sau tras la răspundere penal al vinovaților adevărați, ba din contră).Apoi rolul militar asumat de SUA necesită enorm de mulți bani și asta înseamnă surplus de taxe.Dar așa cum a precizat și autorul, taxele afectează de facto doar marea masă a oamnilor, nu pe cei bogați sau marile concerne care, ori știu să se ferească prin avocați specializați ori mituiesc(așa zisul lobby) politicienii să modifice legile de așa natură ca să apară portițe de scăpare.
  • Like 0
 • In primul rand nu cred ca piata de capital va fi scutita (nu stiu sigur), doar dividendele nu si profitul din tranzactii. Apoi cel mai important lucru la plata taxelor daca vrei sa ai o colectare cat mai mare e simplitatea. O familie cu 4 membri care are fiecare salariu sau alte venituri (care inseamna depozite, actiuni, afaceri, bonusuri, credite, cheltuieli de tot felul etc etc) deja e IMM va trebui sa-si angajeze contabil, sa aiba dulap sau chiar camera separata pentru documente care trebuie pastrate 5-10 ani ca nu stii niciodata cand iti bate fiscul la usa deci mai complicat de atat nu se poate. Apoi urmeaza greselile si regularizarile pentru care trebuie sa tii evidenta. Stoparea impozitului la sursa era un lucru bun. Nu e ca si cum primesti 3 hartii le aduni aplici 10% si asta e. Mai sunt si deducerile, plafoanele etc. Totul cade acum pe contribuabil care va cauta si va si gasi (unii descurcareti cu prieteni contabili) tot felul de scheme ca sa scape de impozit. Sa vedeti milioane de carti citite, bilete la teatru si abonamente la fitness chiar si acolo unde nu sunt cluburi de fitness. Eu inca sper ca nu se va aplica :D
  • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   Florin check icon
   Deducerea nu poate fi mai mare decat plafonul. Una peste alta, impozitul se micsoreaza, mai ales la cei cu venituri doar din salarii sau activitati independente.
   • Like 0
 • check icon
  $10'000 pe an impozit pe imobil ?!
  1% impozit pe moștenire pentru copii ?!
  Taxă pe galonul de benzină, într-o țară în care ești mort fără mașină ?!
  Astea mi se par de o mare nesimțire pentru „țara tuturor posibilităților”...
  • Like 1
  • @
   I se spune visul american pentru ca trebuie sa fii adormit ca sa-l crezi :)
   • Like 1
  • @
   10.000$ pentru apartament de lux este o taxa fireasca. Pentru o casa obisnuita platesti aproximativ 4-5000$. Pentru aceeasi casa poti plati niste sute sau mii de dollari in plus daca acesta se afla pe malul apei, in buricul targului sau intr-o zona privilegiata. Taxele se maresc anual. Daca aduci imbunatatiri locuintei platesti o taxa pentru ca primaria sa permita modificarea plus o al;ta crestere a taxei anuale. Dragul meu, indragostitii de usturoi au nevoie de guma de mestecat :-)
   Cand cumperi cumperi un Hammer nu te doare de taxa pe galonul de benzina. Americanii iubesc motoarele puternice. Cauta traffic cameras in US, uita-te dupa fotografii cu trafic pe autorute si vei vedea ce procent de pickup-uri si SUV circula pe highway-urile americane. Cum se face ca un mare procent de autovehicule este ocupat de masini cu motoare puternice, consumatoare de benzina?
   Pretul benzinei in US este mai mic decat pretul benzinei in Romania. Daca ai impresia ca benzina romaneasca nu este taxata te inseli.
   Canada de exemplu taxeaza posesorii de premise pentru motociclete deoarece riscul de accidente al acestora este superior. Daca ai puncte de penalitate pentru infractiuni rutiere platesti mai mult pentru taxa anuala de permis. Amenda este separate, taxele vin in plus. Sunt sigur ca reteta este imprumutata de la vecinii nostri din sud.
   In cele din urma problema se pune daca ai de unde plati. Se pare ca americanii au posibilitatea de a plati birurile, asa mari cum par ele.
   • Like 2
 • So what?
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult