Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Harta răspândirii tulpinii britanice de coronavirus în România

INSP - harta

Sursa: INSP/ legendă: un punct înseamnă un caz de infecție cu tulpina britanică a coronavirusului

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat marți că, în „viitorul apropiat”, există o probabilitate mare ca tulpina britanică a coronavirusului, denumită B.1.1.7 și considerată de specialiști cu până la 70% mai transmisibilă, să fie prezentă pe întreg teritoriul României.

Într-o analiză prezentată de INSP se arată că din primele 136 de cazuri cu noua tulpină britanică identificate în România, 80 de cazuri sunt în Bucureşti, iar restul în jumătate dintre judeţele din țară. Doar 4% din cazuri au apărut la persoane care au călătorit în Marea Britanie. 

„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7 denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, se arată într-un comunicat al INSP.

Citiți și:

Nu au fost însă detectate alte variante ale virusului care să determine îngrijorare, subliniază Insititutul Național de Sănătate Publică.

Cele 136 de cazuri confirmate cu tulpina britanică au fost înregistrate în: București (80), Timiș (11), Cluj (9), Suceava (5), Ilfov (5), Botoșani (4), Vâlcea (4), Argeș (2), Galați (2), Gorj (2), Caraș-Severin (2), Bihor (1), Brăila (1), Constanța (1), Covasna (1), Giurgiu (1), Hunedoara (1), Mureș (1), Prahova (1), Vrancea (1), Vaslui (1).

Din ultima săptămână a lunii decembrie și până în săptămâna a șaptea a acestui an, în România au fost realizate secvențieri pentru 499 de mostre de virus SARS-CoV-2, iar în 136 a fost identificată tulpina britanică, ceea ce reprezintă 27,3% din total, potrivit INSP. Rezultatele secvențierilor au fost comunicate de 4 laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife; Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV).

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani, dar au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

INSP atrage atenția că sunt necesare eforturi pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, pentru realizarea rapidă a anchetelor epidemiologice şi pentru instituirea măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a tulpinii britanice. 

Cele mai recente date sosite din Marea Britanie arată că, în cazul persoanelor vârstnice, tulpina britanică duce la o severitate mai mare a bolii, se mai arată în analiza INSP, citată de News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult