Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Harta răspândirii tulpinii britanice de coronavirus în România

INSP - harta

Sursa: INSP/ legendă: un punct înseamnă un caz de infecție cu tulpina britanică a coronavirusului

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat marți că, în „viitorul apropiat”, există o probabilitate mare ca tulpina britanică a coronavirusului, denumită B.1.1.7 și considerată de specialiști cu până la 70% mai transmisibilă, să fie prezentă pe întreg teritoriul României.

Într-o analiză prezentată de INSP se arată că din primele 136 de cazuri cu noua tulpină britanică identificate în România, 80 de cazuri sunt în Bucureşti, iar restul în jumătate dintre judeţele din țară. Doar 4% din cazuri au apărut la persoane care au călătorit în Marea Britanie. 

„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7 denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, se arată într-un comunicat al INSP.

Citiți și:

Nu au fost însă detectate alte variante ale virusului care să determine îngrijorare, subliniază Insititutul Național de Sănătate Publică.

Cele 136 de cazuri confirmate cu tulpina britanică au fost înregistrate în: București (80), Timiș (11), Cluj (9), Suceava (5), Ilfov (5), Botoșani (4), Vâlcea (4), Argeș (2), Galați (2), Gorj (2), Caraș-Severin (2), Bihor (1), Brăila (1), Constanța (1), Covasna (1), Giurgiu (1), Hunedoara (1), Mureș (1), Prahova (1), Vrancea (1), Vaslui (1).

Din ultima săptămână a lunii decembrie și până în săptămâna a șaptea a acestui an, în România au fost realizate secvențieri pentru 499 de mostre de virus SARS-CoV-2, iar în 136 a fost identificată tulpina britanică, ceea ce reprezintă 27,3% din total, potrivit INSP. Rezultatele secvențierilor au fost comunicate de 4 laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife; Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV).

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani, dar au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

INSP atrage atenția că sunt necesare eforturi pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, pentru realizarea rapidă a anchetelor epidemiologice şi pentru instituirea măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a tulpinii britanice. 

Cele mai recente date sosite din Marea Britanie arată că, în cazul persoanelor vârstnice, tulpina britanică duce la o severitate mai mare a bolii, se mai arată în analiza INSP, citată de News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult