Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Harta răspândirii tulpinii britanice de coronavirus în România

INSP - harta

Sursa: INSP/ legendă: un punct înseamnă un caz de infecție cu tulpina britanică a coronavirusului

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat marți că, în „viitorul apropiat”, există o probabilitate mare ca tulpina britanică a coronavirusului, denumită B.1.1.7 și considerată de specialiști cu până la 70% mai transmisibilă, să fie prezentă pe întreg teritoriul României.

Într-o analiză prezentată de INSP se arată că din primele 136 de cazuri cu noua tulpină britanică identificate în România, 80 de cazuri sunt în Bucureşti, iar restul în jumătate dintre judeţele din țară. Doar 4% din cazuri au apărut la persoane care au călătorit în Marea Britanie. 

„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7 denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, se arată într-un comunicat al INSP.

Citiți și:

Nu au fost însă detectate alte variante ale virusului care să determine îngrijorare, subliniază Insititutul Național de Sănătate Publică.

Cele 136 de cazuri confirmate cu tulpina britanică au fost înregistrate în: București (80), Timiș (11), Cluj (9), Suceava (5), Ilfov (5), Botoșani (4), Vâlcea (4), Argeș (2), Galați (2), Gorj (2), Caraș-Severin (2), Bihor (1), Brăila (1), Constanța (1), Covasna (1), Giurgiu (1), Hunedoara (1), Mureș (1), Prahova (1), Vrancea (1), Vaslui (1).

Din ultima săptămână a lunii decembrie și până în săptămâna a șaptea a acestui an, în România au fost realizate secvențieri pentru 499 de mostre de virus SARS-CoV-2, iar în 136 a fost identificată tulpina britanică, ceea ce reprezintă 27,3% din total, potrivit INSP. Rezultatele secvențierilor au fost comunicate de 4 laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife; Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV).

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani, dar au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

INSP atrage atenția că sunt necesare eforturi pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, pentru realizarea rapidă a anchetelor epidemiologice şi pentru instituirea măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a tulpinii britanice. 

Cele mai recente date sosite din Marea Britanie arată că, în cazul persoanelor vârstnice, tulpina britanică duce la o severitate mai mare a bolii, se mai arată în analiza INSP, citată de News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult