Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Harta răspândirii tulpinii britanice de coronavirus în România

INSP - harta

Sursa: INSP/ legendă: un punct înseamnă un caz de infecție cu tulpina britanică a coronavirusului

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat marți că, în „viitorul apropiat”, există o probabilitate mare ca tulpina britanică a coronavirusului, denumită B.1.1.7 și considerată de specialiști cu până la 70% mai transmisibilă, să fie prezentă pe întreg teritoriul României.

Într-o analiză prezentată de INSP se arată că din primele 136 de cazuri cu noua tulpină britanică identificate în România, 80 de cazuri sunt în Bucureşti, iar restul în jumătate dintre judeţele din țară. Doar 4% din cazuri au apărut la persoane care au călătorit în Marea Britanie. 

„Faptul că pentru jumătate dintre județe, provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7 denotă o răspândire extinsă și o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul țării în viitorul apropiat”, se arată într-un comunicat al INSP.

Citiți și:

Nu au fost însă detectate alte variante ale virusului care să determine îngrijorare, subliniază Insititutul Național de Sănătate Publică.

Cele 136 de cazuri confirmate cu tulpina britanică au fost înregistrate în: București (80), Timiș (11), Cluj (9), Suceava (5), Ilfov (5), Botoșani (4), Vâlcea (4), Argeș (2), Galați (2), Gorj (2), Caraș-Severin (2), Bihor (1), Brăila (1), Constanța (1), Covasna (1), Giurgiu (1), Hunedoara (1), Mureș (1), Prahova (1), Vrancea (1), Vaslui (1).

Din ultima săptămână a lunii decembrie și până în săptămâna a șaptea a acestui an, în România au fost realizate secvențieri pentru 499 de mostre de virus SARS-CoV-2, iar în 136 a fost identificată tulpina britanică, ceea ce reprezintă 27,3% din total, potrivit INSP. Rezultatele secvențierilor au fost comunicate de 4 laboratoare: INCDMM Cantacuzino, INBI Bals, MedLife; Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV).

Cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (95,6%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani, dar au fost înregistrate 2 cazuri cu vârsta sub 1 an, ambii copii provenind din focare familiale de COVID-19.

INSP atrage atenția că sunt necesare eforturi pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, pentru realizarea rapidă a anchetelor epidemiologice şi pentru instituirea măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a tulpinii britanice. 

Cele mai recente date sosite din Marea Britanie arată că, în cazul persoanelor vârstnice, tulpina britanică duce la o severitate mai mare a bolii, se mai arată în analiza INSP, citată de News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult