Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Imaginile zilei vin din satul Șevcenkove, din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, unde Rusia a lansat luni dimineață un atac cu rachete asupra unei piețe locale. Un copil de 13 ani, printre răniți

sat din Ucraina

Foto: Sergey Bobok / AFP / Profimedia

Suntem în ziua cu numărul 320 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Câteva noi informații:

Imaginile zilei vin din satul Șevcenkove aflat în regiunea Harkov din estul Ucrainei, acolo unde Rusia a lansat luni dimineață un atac cu rachete asupra unei piețe locale. Cel puțin două persoane au fost ucise, iar șapte oameni au fost răniți, printre care și un copil de 13 ani.

Foto: Sergey Bobok / AFP / Profimedia

- Separat, Kremlinul a respins afirmațiile Kievului că Rusia ar exercita presiuni pentru un posibil acord de pace în Europa.

- Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a afirmat joia trecută, într-o declaraţie făcută televiziunilor publice din ţara sa, că Dmitri Kozak, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, a avut întâlniri cu oficiali europeni în încercarea de a forţa Kievul să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil Ucrainei.

- Întrebat despre această afirmaţie a lui Danilov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat să răspundă, spunând că este un „alt fake”.

- Danilov declarase că Federaţia Rusă încearcă să impună divizarea Ucrainei conform scenariului „coreean” al unei reglementări paşnice. „Ni se propune practic varianta coreeană, o aşa-numită [paralelă 38]. Ruşii vor inventa orice. Ştiu sigur că una dintre opţiunile pe care ni le vor oferi este un fel de paralelă 38”, a afirmat responsabilul ucrainean, adăugând că Ucraina nu va fi de acord cu un asemenea scenariu.

- Peninsula Coreea a fost divizată de-a lungul celei de-a 38-a paralele între Nord şi Sud, după Războiul din Coreea (1950-1953), căruia i s-a pus capăt printr-un acord de încetare a focului, dar care formal nu s-a încheiat.

- În acelaşi timp, Peskov a declarat luni că noile livrări de blindate de infanterie şi alte arme către Kiev, anunţate săptămâna trecută de mai multe ţări occidentale, nu vor face decât să „prelungească suferinţele” ucrainenilor şi „nu vor schimba” echilibrul de forţe.

- Ucraina, care a repurtat mai multe succese pe câmpul de luptă de când forţele ruse au invadat ţara în februarie trecut, a cerut aliaţilor săi occidentali să-i trimită arme mai grele şi sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce încearcă să încline în favoarea sa balanţa conflictului care durează de peste 10 luni.

- Între timp, un purtător de cuvânt al guvernului federal de la Berlin a declarat luni că Germania nu are în prezent planuri de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Anunțul vine după ce ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Berlinul nu poate exclude livrarea tancurilor Leopard.

- Sky News amintește că Germania a declarat săptămâna trecută că va trimite vehicule de luptă Marder la Kiev, răspunzând solicitărilor pentru mai multe arme grele pentru a respinge forțele rusești. În ceea ce privește tancurile Leopard, acestea sunt vehicule de luptă mai grele decât Marders.

- Dintr-un alt unghi, Ministerul britanic al Apărării a transmis în evaluarea de luni a frontului din Ucraina că din iunie 2022 și până acum, Forțele Aerospațiale Ruse au folosit aproape sigur Su-57 FELON pentru a efectua misiuni împotriva Ucrainei. 

FELON este cel mai avansat avion de luptă supersonic de generația a cincea al Rusiei, care utilizează tehnologii stealth (pentru evitarea detectării avioanelor, rachetelor și navelor militare) și avionică foarte avansată. Aceste misiuni au fost probabil limitate la zboruri deasupra teritoriului rusesc, lansând rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei, notează britanicii.

- Imagini recente din satelit prezentate Ministerul britanic al Apărării arată cinci FELON parcate la baza aeriană Akhtubinsk, care găzduiește Centrul de testare a zborurilor 929. Având în vedere că este singura bază FELON cunoscută, probabil că aceste aeronave au fost cele implicate în operațiunile împotriva Ucrainei, mai afirmă Londra.

- Ministerul britanic al Apărării mai spune că foarte probabil, Rusia are ca prioritate evitarea de daune contra reputației sale, preîntâmpinarea unei reduceri a perspectivelor de export și nu dorește o compromitere a tehnologiei secrete care ar rezulta din orice pierdere de FELON în Ucraina. Această abordare este simptomatică pentru atitudinea constantă a Rusiei de aversiune la risc în ceea ce privește angajarea forței sale aeriene în război, constată evaluarea britanicilor.

- La Moscova, presa rusă scrie că secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a declarat, într-un interviu acordat unei publicației rusești că evenimentele din Ucraina „nu sunt o confruntare între Moscova și Kiev, ci o confruntare militară între NATO, și mai ales Statele Unite și Anglia, cu Rusia”.

- „Nu suntem în război cu Ucraina, pentru că, prin definiție, nu putem avea ură față de ucrainenii obișnuiți. Tradițiile ucrainene sunt apropiate de locuitorii Rusiei, la fel cum patrimoniul poporului rus este inseparabil de cultura ucrainenilor”, a susținut Patrușev, reluând retorica obișnuită a Kremlinului. Și cu cât mai repede cetățenii Ucrainei „înțeleg că Occidentul luptă împotriva Rusiei cu mâinile lor, cu atât mai multe vieți vor fi salvate. Mulți și-au dat seama de mult timp de acest lucru, dar se tem să o spună, temându-se de represalii”, a mai declarat cel văzut de mulți analiști drept potențialul succesor al lui Vladimir Putin.

- „Temându-se de contactul direct, instructorii NATO îi conduc pe băieții ucraineni spre o moarte sigură. Cu ajutorul unei operațiuni militare speciale, Rusia își eliberează regiunile de sub ocupație și trebuie să pună capăt experimentului sângeros al Occidentului de a distruge poporul ucrainean fratern”, a mai spus Patrușev, fără să pomenească nimic despre faptul că Rusia este cea care a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, după ce în 2014 anexase ilegal peninsula Crimeea.

- În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că Rusia intenționează să înceapă producția internă de drone iraniene. 

- ISW precizează că forțele rusești au continuat contraatacurile pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kremina. Șeful regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că forțele rusești au transferat mai multe batalioane din zona Bahmut în zona Kremina.

- Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, Serhii Cherevaty, a spus că forțele rusești nu controlează Soledar, iar alte surse oficiale ucrainene au raportat că forțele ucrainene au capturat poziții rusești în apropiere de Bahmut, mai spune ISW.

- Totodată, experții militari din SUA au evidențiat faptul că bloggerii militari ruși de război s-au contrazis cu privire la potențialul încercuirii rusești a Bahmutului. Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului Bahmut și de-a lungul periferiei vestice a orașului Donețk, notează ISW.

- Forțele ruse continuă să intensifice măsurile de filtrare pentru a identifica partizanii din teritoriile ocupate. Autoritățile ruse de ocupație au afirmat că partizani ucraineni probabil au comis sabotaj prin minarea unei conducte de gaz în regiunea Lugansk. Autoritățile de ocupație au intensificat eforturile de emitere de pașapoarte rusești în teritoriile ocupate, mai spune ISW.

- Ucraina își consolidează forțele în regiunea Donbas și respinge atacurile constante asupra Bahmut și a altor orașe din această regiune din partea grupului de mercenari ruși Wagner, au spus luni autoritățile ucrainene, scrie The Guardian. Au fost trimise întăriri în Soledar, un orășel din apropiere de Bahmut, unde situația este deosebit de dificilă, potrivit acestora. „Inamicul a făcut din nou o încercare disperată de a lua cu asalt orașul Soledar din diferite direcții și a aruncat în luptă cele mai profesioniste unități ale wagnerilor”, a afirmat armata ucraineană.

- La rândul lor, separatiştii proruşi din regiunea Doneţk au afirmat luni că au preluat controlul asupra unui sat din apropierea oraşului Bahmut, epicentrul actual al luptelor pe care forţele Moscovei încearcă să-l cucerească de mai multe luni. Satul Bahmutske din în regiunea Doneţk, a „fost eliberată de către forţele armate ruse”, au indicat separatiştii din această regiune anexată de Moscova la sfârşitul lunii septembrie. Presa occidentală însă nu a putut verifica aceste afirmaţii din surse independente.

- Satul Bahmutske este situat la nord-est de Bahmut, oraşul cunoscut cândva pentru podgoriile şi minele sale de sare, cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de începerea ofensivei ruse în februarie trecut, este în prezent cel mai fierbinte loc de pe linia frontului. Forţele ruse, conduse în special de mercenari ai grupului Wagner, încearcă de mai multe luni să preia controlul asupra Bahmut, dar se confruntă cu o rezistenţă acerbă din partea ucrainenilor. Cele două tabere sunt angajate într-un duel feroce de artilerie care a transformat în ruine o parte a oraşului. 

-Bahmutske este situat chiar lângă oraşul Soledar, de asemenea scena unor confruntări violente. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un mesaj transmis duminică seara că zona situată între cele două oraşe este „unul dintre locurile cele mai sângeroase de pe front”. Totodată, liderul de la Kiev a spus că forţele ucrainene resping atacurile constante ale rușilor şi îşi menţin poziţiile deși condiţiile sunt foarte dificile.

- Alte informații care au legătură cu războiul au în vedere faptul că guvernul rus vrea să interzică hărțile care contestă „integritatea teritorială” oficială a țării ca materiale extremiste. De asemenea, Vladimir Putin a prezentat luni Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, un proiect de lege privind ieşirea ţării din Convenţia penală privind corupţia a Consiliului Europei şi retragerea din Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO).

Foto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

- În plus, Rusia și Belarus vor organiza exerciții comune ale diviziilor aeriene care fac parte din gruparea regională a celor două țări. Exercițiile vor avea loc între 16 ianuarie și 1 februarie. Rusia și Belarus și-au intensificat pregătirea militară comună, bazându-se pe experiența Moscovei de luptă în Ucraina, cu accent pe războiul urban, a informat postul TV al Ministerului belarus al Apărării.

- Comandanții militari ucraineni au primit în rândurile lor mii de voluntari din afara Ucrainei. Printre aceștia se numără ceceni, care sunt refugiați chiar din Rusia, precum și cetățeni străini din națiuni vecine, precum Georgia, care au un istoric de opoziție față de Moscova și față de Vladimir Putin, președintele Rusiei, potrivit New York Times. Mai multe unități cecene s-au alăturat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei în ultimii ani, după revolta din 2014 a separatiștilor susținuți de Rusia în estul Ucrainei și anexarea Crimeii. Mulți dintre voluntari trăiau deja în Ucraina, fie pentru a munci, fie pentru a se refugia de opresiunea politică de acasă, și au fost motivați să se alăture luptei de nemulțumirile istorice față de Moscova.

- În tot acest context, Vladimir Putin a lăudat Biserica Ortodoxă Rusă pentru că a sprijinit forțele Moscovei care luptă în Ucraina, într-un mesaj de Crăciun menit să mobilizeze populația în spatele viziunii sale despre Rusia modernă.

- Războiul purtat de Rusia în Ucraina a creat un vast teren minat de 250.000 kilometri pătrați din teritoriul ţării, adică aproape jumătate din țară, potrivit premierului ucrainean Denis Şmîhal.

- De la Vatican, Papa Francisc a spus luni că războaiele precum cel din Ucraina, în care zonele civile sunt supuse la ceea ce el a numit distrugere fără discernământ, sunt „o crimă împotriva lui Dumnezeu și a umanității”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult