Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Se va termina războiul în 2023? Și dacă da, cum? Ce răspund cinci analiști militari

Bakhmut

Bakhmut, Ucraina, după atacurile rusești, 27 decembrie 2022. Foto: Libkos / AP / Profimedia

Războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina este pe cale să intre în al doilea an calendaristic. Se va termina războiul în 2023? Și dacă da, cum? Pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor? Luptele se vor prelungi până în 2024? La aceste întrebări au încercat să răspundă cinci analiști militari chestionat de BBC News.

Ofensiva Rusiei în primăvară va fi cheia

- Michael Clarke, director al Institutului de Studii Strategice Exeter din Marea Britanie, a declarat că cei care caută să invadeze o altă țară din stepele eurastiatice sunt condamnați să petreacă iarna acolo.

- Acesta amintește de faptul că atât Napoleon, cât și Hitler sau Stalin au fost nevoiți să-și împingă armatele prin iernile stepelor. Michael Clarke subliniază că în condițiile în care invazia rusă nu și-a atins obiectivele, Vladimir Putin își pregătește forțele armate pentru iarnă ca să aștepte o nouă ofensivă în primăvară.

- Acesta amintește de faptul că atât Napoleon, cât și Hitler sau Stalin au fost nevoiți să-și împingă armatele prin iernile stepelor. Michael Clarke subliniază că în condițiile în care invazia rusă nu și-a atins obiectivele, Vladimir Putin își pregătește forțele armate pentru iarnă ca să aștepte o nouă ofensivă în primăvară.

- Michael Clarke mai spune că ambele tabere au nevoie de o pauză, dar ucrainenii sunt mai bine echipați și motivați să continue, așa că ne putem aștepta ca ei să continue să preseze, cel puțin în Donbas. De asemenea, expertul britanic notează că forțele armate ale Kievului sunt foarte aproape de o mare victorie lângă Kreminna și Svatove, ceea ce ar împinge forțele rusești cu vreo 65 de kilometri înapoi spre linia lor defensivă naturală, aproape de locul în care au început invazia.

- Altfel spus, Kievul nu va dori să se oprească tocmai acum, când premiul imediat e atât de mare. Ofensivele ucrainene ar putea, însă, să se oprească temporar în sud-vest, după recucerirea Hersonului, mai spune Michael Clarke.

- Trecerea pe partea de est a râului Nipru pentru a pune presiune pe legăturile rutiere și feroviare slabe ale Rusiei ar putea fi, totuși, prea solicitantă. Însă posibilitatea ca Ucraina să lanseze o nouă ofensivă nu poate fi exclusă, mai transmite Michael Clarke.

- Pentru 2023, factorul determinant va fi soarta ofensivei din primăvară a Rusiei. Putin a recunoscut că în jur de 50.000 de soldați mobilizați recent sunt deja pe front, iar ceilalți 250.000 dintre cei mobilizați se pregătesc să se alăture anul viitor.

- Nu există alt scop decât mai mult război până când soarta acestor noi forțe introduse în luptă de armata rusă nu va fi stabilită pe câmpul de luptă, mai spune Michael Clarke. Acesta precizează că o scurtă și firavă încetare a focului e singura alternativă, amintind în același timp că Putin a spus clar că nu se va opri, iar Ucraina va continua să lupte pentru existența sa.

Ucraina își va recâștiga teritoriile

- Analistul militar Andrei Piontkovsky susține ideea că Ucraina își va reface complet integritatea teritorială până cel târziu în primăvara anului 2023 și precizează că doi factori conturează această concluzie:

- Pe de o parte, Piontkovsky invocă motivația, determinarea și curajul armatei ucrainene și ale națiunii ucrainene, ceea ce este fără precedent în istoria războiului modern.

- Pe de altă parte, expertul militar transmite că după ani în care i-a făcut pe plac dictatorului rus, Occidentul a înțeles, în sfârșit, amploarea provocării istorice pe care o înfruntă. Aceasta e ilustrată cel mai bine de declarația recentă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg: „Prețul pe care noi îl plătim este în bani. Prețul pe care ucrainenii îl plătesc este în sânge. Dacă regimurile autoritare vor vedea că această forță este răsplătită, vom plăți cu toții un preț și mai mare. Iar lumea va deveni una mai periculoasă pentru noi toți”.

- Tot Andrei Piontkovsky subliniază că momentul exact al victoriei inevitabile a Ucrainei va fi determinat de viteza cu care NATO poate livra Kievului un nou pachet de arme de asalt militare, precum tancuri, avioane sau rachete de croazieră.

- Piontkovsky notează că Melitopol ar urma să devină un punct-cheie al luptelor din următoarele luni, poate chiar din următoarele săptămâni. Dacă vor recuceri acest oraș, ucrainenii se vor deplasa ușor spre Marea Azov, ceea ce îi v aduce în poziția de a le putea tăia rușilor liniile de comunicare și aprovizionare cu Crimeea.

- Andrei Piontkovsky mai spune că o capitulare a Rusiei lui Putin va fi stabilită formal la discuțiile tehnice după ofensivele devastatoare ale ucrainenilor pe câmpul de luptă. Într-o notă extrem de optimistă, expertul militar spune că forțele învingătoare în acest război (Ucraina, SUA, Marea Britanie) vor forma o nouă arhitectură de securitate internațională.

Nu se întrevede sfârșitul

- Barbara Zanchetta, cercetătoare în cadrul Departamentului de Studii ale Război la King's College din Londra, spune că Vladimir Putin se aștepta ca Ucraina să accepte acțiunile vecinului său mai puternic, fără ca alte țări să se implice. Această gravă eroare a dus la un conflict prelungit, fără un deznodământ ce ar putea să se întrevadă la orizont.

- Iarna va fi grea, mai apreciează Barbara Zanchetta, iar atacurile rușilor asupra infrastructurii ucrainene vor încerca să distrugă moralul și rezistența populației ucrainene deja afectată profund de războiul început pe 24 februarie. Însă reziliența ucraineană s-a dovedit remarcabilă, mai transmite cercetătoarea britanică. 

- Acesta mai notează că perspectivele pentru negociere sunt slabe, iar pentru a se ajunge la un posibil acord de pace e nevoie ca cerințele de bază ale cel puțin uneia părți să se schimbe. Însă nu există există indicii că acest lucru se întâmplă sau că se va întâmpla curând.

- Cum se va ajunge la sfârșitul războiului?... - se întreabă Barbara Zanchetta, urmând apoi să precizeze că costurile războiului, atât materiale, cât și umane, ar putea face ca elita politică din Rusia să-și rupă atașamentul față de obiectivele de război ale lui Putin. De aceea, spune tot Barbara Zanchetta, cheia sfârșitului războiului se află în interiorul Rusiei.

- Războaiele anterioare în care calculul greșit s-a dovedit un element crucial, precum Vietnamul pentru Statele Unite sau Afganistanul pentru Uniunea Sovietică, s-au încheiat doar în acest fel. Condițiile politice interne s-au schimbat în țările care au făcut eroarea de calcul, făcând ieșirea din război, onorabilă sau nu, să fie singura opțiune viabilă.

- Acest lucru s-ar putea întâmpla acum doar dacă Occidentul rămâne neclintit în sprijinirea Ucrainei, în fața presiunilor interne tot mai mari legate de costurile războiului. Din păcate, suntem în fața unei lupte politice, economice și militare de lungă durată, care până la sfârșitul anului 2023, cel mai probabil, va fi încă în desfășurare, consideră Barbara Zanchetta.

 Nicio altă variantă în afară de înfrângerea Rusiei

-  Generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane din Europa, crede că este prea devreme pentru a vorbi despre o paradă a victoriei la Kiev, însă nu se îndoiește că Ucraina va câștiga acest război, probabil în 2023.

generalul Ben Hodges/ Foto Markiyan Lyseiko / Zuma Press / Profimedia

- Lucrurile se vor mișca puțin de-a lungul iernii, dar forțele ucrainene vor fi mai pregătite decât cele ruse, grație echipamentului care provine din Marea Britanie, Canada și Germania. Până în ianuarie, Ucraina ar putea fi în poziția de a începe faza finală a campaniei, care înseamnă „eliberarea Peninsulei Crimeea”. „Știm din istorie că războiul este un test al voinței și un test al logisticii. Văzând determinarea poporului ucrainean și a soldaților și îmbunătățirea rapidă a situației logistice a Ucrainei, nu găsesc alt rezultat decât o înfrângere a Rusiei”, a declarat Ben Hodges pentru BBC News.

- Totodată, generalul american subliniază că retragerea rușilor din Herson l-a condus parțial spre această concluzie. În primul rând, e un succes psihologic pentru poporul ucrainean, în al doilea rând, e o rușine pentru Kremlin, iar în al treilea rând, le oferă forțelor Kievului un avantaj operațional decisiv. Ben Hodges mai spune că toate intrările în Crimeea sunt acum în raza de acțiune a sistemelor militare ale Ucrainei.

- Ben Hodges crede că la sfârșitul anului viitor vom vedea Crimeea reintrată complet sub controlul Ucrainei, deși ar putea exista un acord care să-i permită Rusiei să-și încheie o parte din prezența navală în Sevastopol, poate chiar înainte de sfârșitul tratatului (undeva în jurul anului 2025) care a existat înainte de anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia.

 Războiul va continua

- Expertul militar israelian, David Gendelman, a vorbit despre ce va obține fiecare parte în următoarea fază a conflictului.

- Doar jumătate din cei 300.000 de soldați mobilizați de Rusia sunt în zona de conflict. Ceilalți, împreună cu trupele scoase din luptă după retragerea din Herson, îi dau Rusiei oportunitatea de a lansa o ofensivă, spune Gendelman. Acesta mai notează că ocuparea regiunilor Lugansk și Donețk va continua, dar o mișcare majoră a Rusiei, cum ar fi o ofensivă majoră din sud spre Pavlograd pentru a încercui forțele ucrainene, e puțin probabilă.

- Mai degrabă vom asista la o continuare a tacticilor actuale, care este reprezentată printr-o măcinare lentă a forțelor ucrainene pe direcții înguste și o avansare ușoară, precum în zonele Bahmut și Avdiivka, cu posibil aceleași tactici în zona Svatove-Kreminna, mai transmite David Gendelman.

- Tot el spune că continuarea atacurilor asupra infrastructurii energetice ucrainene și alte atacuri în spatele liniilor de apărare ale Ucrainei vor completa această strategie a războiului de uzură.

- Retragerea rușilor din Herson a eliberat, însă, și importante forțe ucrainene de sarcinile din regiune. Pentru acestea, cea mai plauzibilă direcție este sudul, către Melitopol și Berdiansk, pentru a tăia principalul culoar terestru al rușilor către Crimeea. Aceasta ar putea fi o victorie majoră a Ucrainei și, de aceea, rușii întăresc Meliopolul, mai notează Gendelman.

- O altă opțiune pentru Ucraina este Svatove, oraș aflat în regiunea Lugansk. Un succes aici ar amenința întreg flancul nordic al frontului rusesc. Marea întrebare este câte trupe ucrainene sunt disponibile în acest moment pentru ofensivă și ce date are pe masă acum generalul ucrainean Valeri Zalujnîi despre numărul de brigăzi și unități de rezervă care trebuie să fie gata într-o lună, două sau trei, inclusiv cu arme, blindate și armament greu. După ce noroiul va îngheța, vom avea răspunsul la această întrebare, mai spune expertul israelian, subliniind că acest răspuns ne va aduce puțin mai aproape răspunsul la întrebarea de „cum se va termina războiul”. 

Separat, George Friedman scrie pe platforma Geopolitical futures că cel mai probabil rezultat va fi cel al negocierilor de pace, forțate de tulburările interne din ambele țări.

- Există deja unele tulburări în Rusia, dar puține în Ucraina. Rușii nu au reușit să stârnească tulburările acolo și, prin urmare, vor trebui să se angajeze într-o campanie și mai intensă de teroare, dacă pot. Dar discuțiile de pace nu vor avea loc până când nu va exista un sentiment de dezechilibru, de ambele părți. Trebuie să existe un element de constrângere. Așadar, cheia este manipularea populației civile străine, apărarea populației interne și introducerea de arme noi și practice care să impună durere fără a declanșa intervenția străină, notează Friedman. Tot el spune că sentimentul imposibilității victoriei va declanșa discuțiile de pace, dar nu până atunci când realitatea va forța spre acest lucru.

- În evaluarea din ziua cu numărul 307 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a transmis că Vladimir Putin nu s-a oferit să negocieze cu Ucraina pe 25 decembrie, contrar știrilor apărute.

- Liderul de la Kremlin este probabil îngrijorat de lipsa de sprijin pentru război în rândul elitelor și este posibil să stabilească condițiile de informare pentru naționalizarea proprietăților acestora.

- ISW mai spune forțele ruse și ucrainene au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kremina, iar sursele ucrainene au raportat că trupele ucrainene luptă în apropiere de Kremina.

- Totodată, forțele ucrainene par să fie aproape de recucerirea orașului Kremina (controlat de ruși) din provincia Lugansk, scrie The Guardian.

O femeie a sosit în Varșovia cu o pisică din Ucraina, adoptată de la un adăpost din Cracovia/ Foto Mark Edward Harris / Zuma Press / Profimedia

- Surse rusești au afirmat că armata lui Vladimir Putin a obținut mici avansuri limitate la nord-est de Bahmut. De asemenea, forțele ruse au continuat atacurile terestre la periferia vestică a orașului Donețk, conform ISW. 

 Oficialii militari ucraineni au indicat că este posibil ca forțele ruse să concentreze unele forțe pentru operațiuni ofensive sau demonstrative în regiunea Zaporojie și că forțele ruse încearcă să desfășoare operațiuni de recunoaștere în forță la scară redusă pentru a ajunge în regiunea Herson, pe malul drept al Niprului.

Funeraliile unui soldat ucrainean/  Abaca Press / Profimedia

- În plus, ISW mai transmite că oficiali și naționaliști ruși au început să critice politicile indulgente ale Kremlinului în materie de migrație și de eliberare a pașapoartelor pentru migranții din Asia Centrală. 

La rândul său, Ministerul britanic al Apărării a transmis în evaluare frontului de marți, că în ultimele 48 de ore, luptele au rămas concentrate în jurul sectorului Bakhmut din regiunea Donețk și în apropiere de Svatove, în Lugansk. Rusia continuă să inițieze frecvent atacuri la scară mică în aceste zone, însă puține teritorii au trecut de sub controlul unui combatant la altul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult