Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Imitațiile de sinteză ale incretinelor, zorii unei noi ere, fără obezitate. Cu pandemii, dezastre naturale, războaie și crize financiare, dar fără obezitate

Administrare de medicamente

Foto: Baurzhan Ibrashev/ Alamy/ Profimedia

Incretinele, un nume ciudat pentru un rol așa de important, sunt hormoni secretați în mod natural de organism. Mimeticele incretinelor, imitațiile lor, sunt analogii lor de sinteză care se leagă de receptorii peptidei (unu care seamănă cu glucagonul) care astfel rămâne în sânge și reduce evacuarea gastrică, inhibă secreția de glucagon și stimulează secreția de insulină care scade nivelul zahărului din sânge și care ajută la tratamentul diabetului și care, da, ajută la pierderea în greutate.

Imitațiile de sinteză ale incretinelor sunt medicamentele de slăbit, care costă câteva zeci de mii de euro tratamentul anual și care sunt buzz-ul viitorului. Câteva informații și titluri, fără o ordine anume.

Cea mai valoroasă companie europeană 2023, cu o capitalizare mai mare decat LVMH, asta însemnând 50 miliarde de euro mai mult decât PIB-ul României din 2024. Persoana anului 2023 în viziunea publicației de afaceri Financial Times.

În 2021 59% din adulții europeni și unul din trei copii erau supraponderali sau obezi, conform OMS.

Revelația anului 2023 în viziunea publicației specializate Science. Bonus – rezultatele studiului SELECT, care a înrolat peste 17.000 de adulți din 41 de țări, au demonstrat reducerea cu până la 20% a riscului de moarte cardiovasculară, infarct miocardic non-fatal și accident vascular cerebral non-fatal.

10 miliarde dolari investiții cu efect imediat pentru extinderea capacităților de producție în Danemarca, Franța și Germania - deci în Europa, unde lanțurile de aprovizionare au fost insuficiente.

3,1 miliarde dolari a plătit o companie elvețiană pentru achiziția unei companii americane specializate în dezvoltarea de tratamente orale ale unor medicamente anti-obezitate. Alte 1,8 pregatite într-un parteneriat între o companie europeană și una din China.

Și este de abia începutul. Încă zece molecule noi în diverse etape de dezvoltare. Tratamente orale în loc de injectii. Rezolvarea reacțiilor adverse și recaderilor. Variante generice, mult mai accesibile, începând cu 2026. Credeți sau nu, se sondează sectorul veterinar. O piață care va atinge 100 miliarde de dolari până în 2030, conform Goldman Sachs Research, după ce estimările anterioare, din luna mai, dădeau mai puțin de jumătate.

Comentariul de mai sus nu se dorește o reclamă la un medicament, oricum la o căutare Doctor Google, Conferențiar Yahoo și Profesor AI vor întoarce o abundență greu de stăpanit de reclame pe subiect.

Comentariul dorește să sublinieze, încă o dată, ca țările puternice sunt cele în care se investește în public, în privat și în parteneriat public-privat în cercetare și dezvoltare, capacități de producție industrială, lanțuri de aprovizionare și desigur, marketing. Abia după aceea vin mall-urile, clădirile de birouri și cartierele de blocuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mhai Nai check icon
    Uau! Sa poti manca precum un porc si sa nu te ingrasi... Asta e extraordinar!
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Privatul investeste acolo de unde vine profitul. Si pana la urma trebuie investit in mall-uri pentru ca sa avem persoane obeze iar apoi se investeste in medicamente. Sigur ca daca vii din industria farmaceutica e normal sa doresti ca banii de la stat sa vina in gestiunea ta dupa care sa ii directionezi spre bonusuri pentru conducerea firmelor. Ca asa merge treaba si e de preferat sa bage statul mana in buzunarul oamenilor daca industria farmaceutica nu poate.
    • Like 0
  • Andrei check icon
    Sună destul de bine titlul, dar articolul m-a băgat în ceață, care persistă și după o căutare sumară pe net. Să înțeleg că oamenii nu vor mai mânca în exces (cum ar fi de bun-simț) sau vor putea să se îndoape fără repercusiuni personale (decadență jignitoare față de cei care nu au ce, și față de mediu...). Oricum ar fi, este o soluție de tratare a efectului (în cele mai multe cazuri), nu a cauzei care duce la obezitate. Scuze pentru întrebarea din topor, dar mecanismele biochimice nu sunt pe înțelesul meu...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult