Sari la continut
Republica
Comunicare

În momentul apariției tractorului, mulți fermieri se simțeau amenințați că nu vor avea ce să mai lucreze. A fost atât de rău oare? Ce impact are de fapt inteligența artificială asupra viitorului locurilor de muncă

AI agricultură

Foto: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Tehnologia și inteligența artificială (sau automatizarea în majoritatea cazurilor) – concepte care înainte erau privite cu atât de multă speranță și optimism, iar în prezent cauzează anxietate și reticență. Acest lucru este și urmare a modului de promovare (în special prin mass-media), dar și din cauza lipsei informațiilor relevante și calitative pentru oamenii din societate. După cum bine știm din diversele noastre experiențe de viață, în momentul în care transmitem o informație către cineva și rugăm să se retransmită mai departe aceeași informație către una sau mai multe persoane, șansele sunt foarte mari ca „știrea” transmisă de noi să ajungă în cu totul altă formă la celelalte persoane, din cauze diverse (fiecare a înțeles altceva, unii au înțeles doar o parte din discuție, alții pur și simplu modifică cu totul conținutul și așa mai departe). Ei bine, așa se întâmplă și în cazurile acestea, când scopul sau informația de bază comunicate de cercetătorii recunoscuți la nivel mondial sunt unele clare iar, în final, prin filtrele mass-media, la noi, oamenii de rând. ajunge cu totul altă concluzie.

Ceea ce este clar, ușor de înțeles și reținut ar fi că inteligența artificială nu este aici să ne lase șomeri. Această informație, personal, aș pune-o pe toate panourile publicitare, cu atât mai mult într-o perioadă de instabilitate economică, atunci când orice factor extern afectează și alimentează si mai mult teama oamenilor (pe lângă război, de exemplu). Imaginați-vă ce panică s-a creat în momentul apariției tractorului și cam câți fermieri se simțeau amenințați că nu vor avea ce să mai lucreze. A fost atât de rău oare?

Din păcate, teama, din punct de vedere psihologic, ne este atât de familiară din cauza regimului comunist, dar și în urma experiențelor de viață, astfel încât mulți dintre români își duc zilele în modul de „supraviețuire” (pentru unii chiar este un stil de viață). Conform studiului celor de la Salarium, 70% dintre români trăiesc de la un salariu la altul (adică nu au economii și le este foarte greu), deci cum am putea trăi diferit? Păi, în primul rând, să avem curaj să recunoaștem că avem probleme personale, ca mindset. Dar despre comportamentul românului în vremuri de criză am scris aici, în alt articol, tot pe Republica și nu vreau să întru în detalii din nou.

Ca să mergem direct în zona mea de expertiză și anume cea a resurselor umane, din ce în ce mai multe companii încep să utilizeze soluții de automatizare pentru a îmbunătăți procesele de recrutare, selecție și evaluare a performanțelor. Să luăm de exemplu aria recrutării, care se referă la o practică mai eficientă de atragere a oamenilor (deci nu a roboților  ) - inteligența artificială poate fi utilizată pentru a îmbunătăți procesul de recrutare, prin eliminarea bias-urilor inconștiente și creșterea eficienței în identificarea candidaților potriviți. Aceasta poate include utilizarea algoritmilor de învățare automată pentru a analiza CV-uri și a identifica candidații potriviți, precum și pentru a îmbunătăți procesul de selecție a candidaților prin interviuri video sau chiar față în față. Eu, ca practician în HR, care fac inclusiv zona aceasta de recrutare, mă bucur enorm. Voi scăpa de niște taskuri repetitive și mă voi putea focusa pe alte aspecte importante ce țin de acest domeniu complex. Unele încă apar, altele nici nu au apărut, dar creativitatea și ideile apar când avem timp disponibil să ne inspirăm și să citim diverse informații. Când petreci 7 - 8 ore de la birou cu niște sarcini repetitive, creativitatea ta are de suferit.

În majoritatea cazurilor, inteligența artificială este folosită în automatizarea proceselor repetitive, după cum exemplificam și mai sus, ceea ce poate reduce timpul și costurile asociate cu aceste activități. Acest lucru poate permite angajaților să se concentreze mai mult pe activități cu valoare adăugată, în special în zona de interacțiuni inter-personale, dar și oferă posibilitatea de a se crea noi joburi. În același timp, sunt mulți angajați care au meserii cu sarcini repetitive. Acest lucru, într-adevăr, pe de o parte este de speriat, însă pe de altă parte ne împinge, atât la nivel individual, cât și la nivel de colectiv social, să nu ne mai plafonăm în joburi “de bază”, ci să fim mai flexibili, inovativi și să avem mai mult curaj. Ca să fim realiști și cu cărțile pe masă până la capăt, un job repetitiv este regăsit preponderent la persoanele care doresc siguranță constanța ( unde asumarea de riscuri nu prea există), indivizi care nu au o viziune clară despre ce își doresc să facă cu adevărat pe termen lung - curajul a dispărut de mult din vocabularul lor și nici nu (mai) vor să experimenteze. Dar, desigur, trebuie să privim și celelalte cauze ce nu țin de ei, ca indivizi, în anumite situații, precum: educația (lipsa sau calitatea ei a fost influențată consistent în perioada de adolescență și primii ani din viața adultă) sau bagajul unor traume psihologice transgenerationale care te sabotează cu fiecare ocazie. Ca să mă asigur că informația va fi înțeleasă corect: nu judec și nu vreau să blamez o categorie de oameni sau alta. Ceea ce puțini conștientizează, mai ales în zona de business, este că fiecare job/meserie are un profil psihologic al omului, nu doar din punct de vedere tehnic. La fel cum și în relațiile din viața noastră personală  avem niște “tipare de personalitate și comportamentale” de care ne atașăm, fie că sunt prieteni sau parteneri romantici.

Întrebarea mea ar fi dacă nu cumva inteligența artificială este aici să ne dea un impuls în plus, să ieșim cu capul din nisip și să respirăm un aer diferit? Schimbarea va fi privită tot timpul ca fiind ceva dificil de gestionat și este în regulă să fie așa. Este foarte bine de amintit că schimbările se întâmplă la nivel mondial, nu doar în România. Oare cei care creează inteligența artificială nu sunt tot oameni? Credeți că aceștia au un scop malefic pentru a elimina joburile de bază? Sper că răspunsul este negativ la ambele întrebări.

În final, vreau să las un gând personal: îndrăzniți să schimbați optica sau filtrele prin care priviți anumite evenimente din jurul vostru. Haideți să nu mai fim „victime ale oamenilor cu interese mari la mijloc”, ci să fim eroii propriei vieți. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa cum nu toți fermierii și-au achiziționat tractoare, din diverse motive, mulți rămânând la "tehnologiile" ancestrale, tot astfel numai o parte din populație se va adapta la era digitală. Inteligența artificială este de fapt un nou instrument care va ajuta toate domeniile de activitate, prin procesarea mult mai rapidă și mai avansată a informațiilor decât ar putea vreodată un analist uman să o realizeze. Vorbim deci de o nouă eră în care, așa cum în trecut boul a fost înlocuit de tractor, urmează un noul nivel tehnologic: cel al prelucrării mult mai productive a informațiilor. În mod cert această revoluție, în conjuncție cu dezvoltarea roboticii și a interfețelor om-mașină, va face să dispară zeci și sute de meserii. Pe termen lung vor fi amenințate zeci, poate sute de milioane de locuri de muncă. Întrebarea care se pune este dacă toți cei care se vor trezi concurați de mașinile inteligente vor fi capabili să găsească noi obiecte de activitate. Pentru că mașina inteligentă va fi, la un moment dat, preferată de orice angajator: nu va intra în grevă, nu va face parte din niciun sindicat, nu va cere măriri de salariu, zile libere, nu va comenta că lucrează peste program și nu va obosi niciodată. Și nu va greși decât în măsura în care programatorii ei vor greși vreun algoritm. Viitorul sună interesant...
    • Like 0
  • @dy check icon
    Comparatia este total eronata. Tractorul a eliminat o munca fizica nociva si prost platita in vremea in care nu exista nici urma de criza a locurilor de munca , somaj etc. AI elimina locuri de munca bine platite si lipsite de orice urma de efort fizic in vremea in care criza locurilor de munca se adanceste , somajul creste , economia se prabuseste , inflatia explodeaza etc.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Este foarte clar ca multe lucruri vor fi imbunatatite in bine si omenirea va face un pas mare inainte. O sa apara tehnologii noi care sa ne faca viata mai usoara, zboruri interegalactice, etc. Pe termen scurt eu nu cred ca sarcinile de jos vor disparea din prima. Cine ne aduce mancarea de la Glovo cand noi discutam cu ChatGPT, cine o sa repare router-ul de la Digi ca sa pot sa discuta cu ChatGPT, daca este furtuna si cade curentul cine o sa il repare ca sa discut cu ChatGPT? Eu cred ca meseriile - nu job-urile - vor disparea mai greu, iar job-urile cu un risc mai mare si mai mic sunt aceste job-rui de "acasa" de intrare care nu necesita neaparat o interactiune intre oameni si poti fi preluate de anumite aplicatii. Dupa ce vor apare robotii vom vedea, dar pana atunci este cale lunga...
    Problema importanta este ce o sa faci cu surplusul de oameni? Dupa cum se observa din studii tehnologia in general tampeste. IQ-ul global scade, prin urmare chiar credem ca toata lumea va programa in cod - oh, am uitat se va ocupa ChatGPT de acest lucru - sau ne vom apuca toti de agricultura pe balcon si folosim AI sa ne vanda produsele pe FB? Eu cred ca populatia se va polariza si mai mult din toate punctele de vedere: educatie, profesii si avutie. Vom avea o patura super-inteligenta si super-bogata si una relativ mediocra si saraca. Cum va functiona societatea? Dificil de spus acum.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult