Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

În prima iarnă după ce m-am mutat în Vancouver, am fost uimită să văd în magazine cum oamenii se înghesuiau să cumpere costume de baie. Explicația aveam să o aflu repede

Hawaii - Foto: Kent Nishimura/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Foto: Kent Nishimura/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

În prima iarnă după ce m-am mutat în orașul canadian Vancouver, intrând în magazine am fost uimită să văd la vânzare costume de baie și oameni care se înghesuiau să le cumpere. Așa am aflat că mulți dintre canadieni își petrec vacanța de iarnă la căldură, în Hawaii. În această iarnă, piața costumelor de baie s-a scufundat în marea de covid, iar canadienii au rămas acasă, la frig, îmbrăcați în pulovere. Asta până ieri...

De luni de zile, Hawaii, statul american cu cea mai mică rată de îmbolnăvire, a fost ca și închis pentru turiști, date fiind cerințele de carantină obligatorie de 14 zile. Dacă populația a rămas relativ protejată de virus, în schimb a fost puternic zguduită din punct de vedere economic. În luna februarie a acestui an, rata șomajului în Hawaii era de numai 2,7% - mult sub rata națională de șomaj a SUA – dar până la jumătatea lunii aprilie rata șomajului în insule atinsese deja 37%. Impunerea unei carantine de 14 zile înainte de a intra în Hawaii a avut drept rezultat o scădere cu 99% a numărului de turiști – după cum declara ieri pentru PBS News viceguvernatorul Hawaii, Josh Green. 

Din august până în octombrie au fost discuții despre o redeschidere treptată a turismului în insule, dar nimic concret nu s-a făcut până în data de 15 octombrie, când au fost acceptați din nou turiști veniți din America și care prezentau un PCR covid-test cu rezultat negativ, făcut cu maximum 72 de ore înainte. Dar în 24 noiembrie lucrurile s-au complicat iar pentru turiști, atunci când guvernatorul Hawaii, David Y. Ige, a anunțat că nu sunt acceptate orice fel de teste, ci doar cele de la „parteneri de încredere”. Procedura nu e foarte simplă, pentru că ar trebui să iți faci din timp o programare pentru testare ca să fii sigur că o să ai și rezultatul la timp, ca să te îmbarci în avionul spre Hawaii la care ți-ai luat bilet, iar testarea te costă 250 de dolari. Și nu poți fi sigur că toate se leagă așa cum ți-ai dori. Totuși e preferabil decât o carantină de 14 zile. Iar cei care au ajuns în Hawaii lunile acestea au văzut într-adevăr Paradisul – un Hawaii fară turiști, cu toată lumea încercând să-ți facă pe plac.

Dar economia Hawaii e la pământ, așa că de ieri, canadienii au din nou voie la căldură. Hawaii are nevoie de banii canadienilor, așa că îi vor lăsa să intre doar cu pre-testare covid de la laboratoarele indicate de companiile de transport aerian Air Canada și West Jet. Vice-guvernatorul Josh Green a declarat ieri că speră ca în curând să-și poată relua joburile circa 50.000 de locuitori ai insulelor care lucrează în industria turismului. Atât de mult se bazează Hawaii pe banii canadienilor.

Probabil că de mâine în Canada revine la viață și piața costumelor de baie. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Am doua duzini de fosti colegi de institut de cercetare din Romania - in zona Seattle-Vancouver si n'am putut trai cu ei. Am mers odata din Calgary acolo in august '01 sa vad concert Yes acolo si m'a facut leoarca ploaia. Asta mi'a dat verdictul ca eu nu pot trai acolo cu ei. Eu nu pot trai fara soare iar Calgary era cel mai insorit. Am venit in Canada in '94 si am parasit'o in '13. In Irlanda eram acasa dar e scumpa mai ales intre slujbe. Imi dau cu pumnii in cap ca am revenit in Romania in '17.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult