Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În România, 15% din venitul unei gospodării se duce pe HoreCa, băuturi si tutun. Investim numai 0,5% în educație

bani - romani - Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Nu mai surprinde pe nimeni - din păcate România are cel mai scăzut nivel al educației financiare din UE. Câteva paradoxuri cauzate:

- distorsiunea timpului din cauza recompensei imediate: luăm credite pe 30 de ani, după un proces decizional simplu, dar percepem o strategie de investiții pe 10 ani ca fiind extrem de îndelungată

- când vorbim despre investiții în piața de capital, zicem că „jucăm banii la bursă”, dar pierdem bani la păcănele și jocuri de ghinion

- avem cele mai multe cărămizi (imobiliare) și cazane (70% din autoturismele aflate în circulație au mai mult de 10 ani de la fabricație) din UE și ne considerăm mai „bogați” decât vecinul, dar suntem dependenți financiar (dacă ne oprim din muncă nu mai putem să le întreținem)

- aproape 10% au asigurare CASCO pentru cazane (mașini), dar numai 3% se asigură împotriva decesului sau accidentelor care pot cauza incapacitate de muncă (familia este mai puțin importantă decât tabla)

- 15% din venitul unei gospodării se duce pe HoreCa, băuturi și tutun, dar investim numai 0,5% în educație și 5% în sănătate (de cele mai multe ori, la durere, nu din prevenție)

- ne gândim foarte rar „cât ne permitem” sau „care este prețul corect”, dar întrebăm „care este creditul maxim la care ne încadrăm”

- percepem călătoria cu avionul mai riscantă decât cea cu mașina, doar pentru că avem senzația că cea din urmă este mai mult în controlul nostru. Totuși, statistica ne contrazice: avem cele mai multe accidente rutiere. La fel și cu „investițiile”: aproape 65% din banii din bănci ai românilor sunt în conturi curente, nu remunerează dobânda, credem că „sunt în siguranță”, dar au pierdut 25% din cauza inflației doar între 2020-2022

- vrem să trăim mai bine, dar, de cele mai multe ori, fie riscăm banii în produse pe care nu le înțelegem - vezi cripto -, fie muncim mai mult (second job). Nu știm să punem banii să muncească pentru noi … noi muncim pentru bani.

Dragi români, haideți să punem banii în mișcare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    15% in medie.... Stiu familii care din doua salarii/pensii unul merge 100% pe tutun, alcool, cafea, coca cola. Eu numai pe bauturi carbogazoase si pe dulciuri dau 500 lei pe luna. Berea cu alcool cat si cea fara alcool n-am pus-o la socoteala, de fumat, nu fumez!
    • Like 0
  • Din pacate e greu sa faci investitii, trebuie sa citesti, sa te informezi, sa intelegi ca a investi in actiuni inseamna ca ai parte de bunele si relele unei firme sau a unei perioade economice. Cred ca e foarte greu sa vezi cum ti se reduce investitia la jumatate in cateva zile si sa ai rabdare sa treaca ani sa ajungi la aceiasi suma investita ( ma gandesc ce ar face cineva care a investit in 2007 in BVB - si-ar recupera banii abia in 2021). Cred ca pentru a face investitii pe bursa trebuie sa ai mai mult decat curaj, trebuie sa ai rabdare si sa reusesti sa iesi de pe piata inainte de spargerea bulei. Sau sa analizezi financiar si apoi sa stabilesti pretul corect al unei actiuni ( care nu e legat doar de P/E ci mai mult de starea financiara a companiei care a emis actiunea). Dar in primul rand trebuie sa ai rabdare, uneori zeci de ani de zile ( sa nu uitam ca au fost perioade in care piata nu a adus nici un castig timp de zece ani - daca investeai in indecsi ). Din pacate in Romania nici macar nu se fac raportarile financiare in GAAP si reglemementarea bursei nu e la acelasi nivel cu alte tari. Dar oricum ceea ce scrieti dumneavoastra sunt lucruri de bun simt. Din pacate trebuie educate iar educatia e ultima dintre investitii pe lista multora dintre noi.
    • Like 0
  • Dle. Guda, dar de faptul ca cheltuim mai mult de 30% dintre venituri pe mancare ce parere aveti? Nu ar fi mai bine sa nu mai mancam si "sa punem banii in miscare"?

    Eu ma gandesc ca nu traim vesnic si, in nici un caz, nu traim cu scopul de a pune banii in miscare. Procentul de 15% pe care il avansati pentru tutun si HoReCa nu bate cu ce spune INS in buletinul de preturi publicat in Iunie 2022. Tutunul reprezinta cam 7%, HoReCA cam 1.6%, incluzand cantinele. Mai punem un 2% pentru bauturile alcoolice si cafeaua consumate acasa. Deci un 10.6%. Dar sa spunem ca diferenta de aproape 5% este un amanunt si nu conteaza.

    Sunt de acord ca educatia financiara lipseste in Romania. Dar nu cred ca solutia sugerata - de a renunta la anumite lucruri - ar imbunatati situatia. Impresia mea este ca priviti oamenii ca pe niste masini, care pot fi reprogramate in timp record, care nu au nevoie de nimic altceva decat electricitate si ceva mentenanta. Si asta pentru un scop cel putin discutabil, de "a tine banii in miscare". Chiar si banii aia care stau in depozite ON in banci sunt in miscare, ii misca altii, cand iti cumperi un pachet de tigari misti bani etc. Singurele cazuri in care banii nu se misca sunt: 1. atunci cand sunt tinuti acasa, la saltea in forma fizica si 2. cand sunt scosi din sistemul bancar si plasati in crypto wallets.

    Pe puncte:
    Decizia de a lua credite pe 30 de ani este de regula asociata deciziei de a achizitiona un imobil. Este adevarat ca nu este un asset, dar poate oferi un confort psihic de care oamenii au nevoie. Nici mie nu mi-ar placea sa traiesc cu ideea ca trebuie sa ma mut la 2 ani cand imi expira contractul de inchiriere, chiar daca un calcul mi-ar demonstra ca as avea un castig marginal in conditiile in care nu as achizitiona proprietatea.

    Nu doar zicem ca "jucam la bursa". Multi chiar asta fac, sunt traderi sau speculatori sau asta cred ei ca sunt. In 80% dintre cazuri isi pierd banii exact ca la pacanele. Nu se intampla doar la noi, este specific incepatorilor si un proces de selectie naturala pana la urma.

    Suntem dependenti de munca? Pai numai noi? Oare cati americani ar putea supravietui daca nu ar mai avea job? Si pe aia nu putem sa ii banuim de lipsa de educatie financiara, au cea mai dezvoltata piata din lume.

    Nu avem asigurare de viata? Nici eu nu am vreun produs 100% cu asigurare de viata. Cum nu mai am nici CASCO. Am preferat sa ma "auto-asigur", mai ales in cazul asigurarilor de viata. Banii din prima pe care nu am platit-o i-am plasat la randamente bune si, alaturi de alti bani, constituie o buna "depagubire" in cazul in care mor.

    Referitor la cheltuielile pe HoReCa si tutun am scris. Mai precizez doar ca incidenta fumatului si consumul in Romania este mai mic decat in Germania de exemplu si nu numai. Cand spuneti ca cheltuim "doar" 1.5% pentru educatie cu ce ati comparat? Ati tinut cont de faptul ca in Romania in mare parte educatia scolara este gratuita si ca multe firme angajatoare platesc cursuri de perfectionare pentru angajati? Poate este putin, dar ar trebui sa avem si o referinta like-for-like.

    Ati spus bine: PERCEPEM calatoria cu avionul ca fiind mai riscanta. In ciuda statisticilor, multor oameni le e frica de zbor, inclusiv mie. pur si simplu nu imi place ideea ca as putea deveni o exceptie care confirma regula. Si eu nu imi tin banii in conturi curente la banci. Ca se tin banii in conturi curente a fost si pentru mine intotdeauna de neinteles. Dar un profil de risc foarte prudent, caruia i se potrivesc depozitele bancare, ce problema are?
    • Like 2
  • Pai neam de neamul nostru nu este neam de afaceristi. Nici macar comercianti. Asta e, venira turci, pakistaneszi, sirieni si altii si in anii '90 facura comert si afaceri cu ''doar 100 de dolari''. Sa lasam Caritas-ul schema aia piramidala, dar oamenii s-au fript cu fondurile de investitii cum au fost SAFI, FNI... toate bancile din anii '90 au disparut (Dacia Felix, Albina, Bancoop, Banca Religiilor, Bancorex), cupoanele de actiuni s-au fasait, ce mai vreti?
    Cica 0,5 educatie, pai la Spira Haret??
    Sau 15% horeca... Pai un fumator vrea/nu vrea da 6-700 pe tigari din, sa zicem, salariul mediu de 3600 de lei, adica 18% doar pe tigari pentru ca asa vrea statul si UE. Nu-s fumator dar jecmaneala e prea mare: din 6000 lei salariu brut statul ia 2400, mai raman 3600 din care accizele pe tigari, bautura, benzina, gaz, curent... sunt probabil 900 de lei mai scazi TVA inca 400 si ajungem mai rau ca Tugurlan procentual vorbind. Suntem prea tavaliti in mocirla asta de capitalism ca sa mai avem incredere in ''bunavointa'' unor afaceri vestice chiar. Dupa atata tepuiala mai vreti sa gandim cu un vestic, sa avem incredere?
    • Like 1
  • Ai și niște surse pentru prostiile astea pe care le susții, sau ah.. am uitat că pe Republica standardele sunt la pământ.
    • Like 2
  • Domnule Guda, Articolele si emisiunile dvs. sunt facute pentru vreo 10% din populatie adica cativa corporatistii cu venituri de peste 2000 eur pe luna sau cleptocratia care ne conduce. Realitatea este alta.
    • Like 1
  • Mirea check icon
    Domnu', matale sunteți de pe altă planetă!
    Coborâți vă rog cu picioarele pe pământ, mai luați din când în când autobuzul, veți vedea acolo viața adevărată!
    • Like 5
  • "În România, 15% din venitul unei gospodării se duce pe HoReCa, băuturi și tutun".

    Aiurea! Poate la burghezia exploatatoare să fie adevărat.

    La mine, omul muncii, proletar intelectual teoretic "freelancer", de facto slavelancer, procentul este muuult mai mare!

    Și nu ies în oraș decât în weekenduri, cu precizarea că uneori trebuie să muncesc ca un sclav și în weekend, nu neapărat din nevoie de bani, ci cu bătaie lungă, pt. ceea ce se numește Kundenbindung/customer binding; deci ies în oraș doar în weekedurile libere! Și nu merg în locuri de fițe! Și nu comand chestii de fițe!

    Dar da, recunosc că nu prea îmi place să beau apă chioară, și acasă beau în prostie bere cu și (în ultimul timp cel mai mult) fără alcool, radler și alte mixuri de bere, sucuri de fructe, dar și cola și tot felul de alte băuturi răcoritoare, băuturi energizante și cafea până-i hău' etc. etc.

    De fumat fumez țigări self-made nu numai acasă, merg pretutindeni cu "tutungeria" după mine: tutun, foițe, filtre, mașinăria de rulat.

    Și, chiar și așa, tot consum cel puțin vreo 25-30% din venituri pe cele de mai sus! Cum fac să scad consumul la numai 15%??? Sau chiar mai puțin? Fără să cresc prețurile la serviciile mele, că nu ține pe piață, și fără să trebuiască să muncesc mai mult, fiindcă nici asta nu ține???
    • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      I loled.

      PS Vezi ca OP e mega against your stupid freelancer ass. :))
      • Like 0
  • Cel mai bun articol de până acum, felicitări! Scoateți faza cu avionul, nu are susținere: statistica nu contrazice nimic, sunt expuneri diferite. Mai degrabă, teama avionului apare din strugurii amari ai libertății, e drept fără prea multe încercări.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon