Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

În România, învățământul gratuit costă în medie 3.100 de lei pe an. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu Salvați Copiii

Școală (Alexandru Bușcă/ Inquam Photos)

Foto: Alexandru Bușcă/ Inquam Photos

În România, învățământul este gratuit doar pe hârtie. În realitate, părinții sunt obligați să plătească în fiecare an pentru a suplini neajunsurile unui sistem de educație deficitar. Dau bani la fondul clasei și la fondul școlii, dau bani pe meditații la materiile din programa școlară, dau bani pe programele tip afterschool chiar și atunci când acestea sunt desfășurate în școlile publice. Iar copiii ai căror părinți nu își permit să țină pasul cu cheltuielile sunt vulnerabili din start: bariera de cost le îngrădește de fapt accesul la educația la care au dreptul potrivit Constituției.

Un studiu dat publicității de organizația Salvați Copiii înainte de începerea anului școlar arată că, în ultimii opt ani, suma medie pe care un elev o aduce de acasă pentru a beneficia de educația gratuită s-a dublat, de la 1.490 de lei la 3.093 de lei. Astfel, potrivit raportului sociologic bazat pe date din teren, în ciclul primar părinţii plătesc, în medie, 2.545 lei anual, în cel gimnazial 3.083 de lei, iar dacă elevul este la liceu, părintele trebuie să scoată din buzunar 3.647 lei.

Iar valorile sunt mai mari în mediul urban faţă de cel rural (3.351 lei faţă de 2.757 lei).

Cei mai mulți bani se duc pe meditațiile la materiile studiate în școală, programele de tip after school, alimentele din pachețelul copilului, transport, rechizite, unifeormă, manuale și culegeri. 

Părinții mai trebuie să plătească pentru serbările școlare, fondul școlii, fondul clasei, paza unității de învățământ. „Față de 2010, procentul celor care apelează la meditaţii plătite la materiile studiate în şcoală (nu au fost incluse aici cursuri extracurriculare) a crescut de la 24% la 40%, iar costul acestora a crescut și el, pe măsura inflației: de la aproximativ 1.350 de lei media anuală în 2010, la peste 1.850 lei în 2018. Procentul variază de la aproximativ 19% dintre elevii din ciclul primar la 56% dintre liceeni. Fondul clasei rămâne unul dintre costurile neoficiale ale educației: deși procentul părinților care îl achită a scăzut, el rămâne o constantă a școlii românești: 56% dintre părinţi, comparativ cu 72% în 2010, contribuie la acest fond”, se arată în comunicatul de presă care însoțește raportul.

„Accesul egal al copiilor la educație de calitate este un beneficiu pentru întreaga societate. De aceea, condiționarea financiară a participării la programe de suport educațional constituie un factor de discriminare extrem de grav, pentru că sunt astfel dezavantajați tocmai acei copii care au nevoie de ajutor. În acest fel, decalajele sunt adâncite, iar sărăcia educațională devine un statut social permanent.

Singura cale de a garanta integrarea socială de calitate este accesul la educație. Salvați Copiii face eforturi constante pentru ca programul Școala după Școală să fie implementat la nivel național, cu prioritate crescută acolo unde sunt copii care au nevoie de tot suportul pedagogic pentru a putea rămâne în școală. Educația nu trebuie să fie un lux, ci, așa cum prevede și legea, un drept universal și neîngrădit, pentru toți copiii ”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.

90% dintre părinți plătesc pentru programul after school chiar și atunci când acesta este ținut în școala de stat. Toate aceste costuri generează un dezavantaj școlar sever pentru copiii din mediile defavorizate. Iar acest dezavantaj se va transforma, în următoarele decenii, într-un handicap major al societății românești.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Niciodata invatamantul gratuit, nu a fost, cu adevarat, gratuit. Nici pe vremea parintilor mei, nici pe a mea, nici acum. Fara aportul parintilor nici banci utilizabile nu ar exista. Dar.... cand pot fi admisi la facultate fara diploma de bacalaureat , cand ministrul invatamantului e incapabil sa se exprime corect in limba materna, cand profesorii obtin , la titularizare, note doar pentru prezentare.... Cand nu mai exista cercuri, in scoli. Da, ca parinte faci efortul si platesti meditatii , pregatire suplimentara .........in speranta, ca o pregatire cat de cat solida ii vor da viitorului adult, mai multa siguranta.
  • Like 0
 • Pai sa le luam pe rand: fondul clasei si fondul scolii, paza- da, astea sunt aiurea, asa e. Nu cred insa ca are cineva dreptul sa oblige parintele la plata lor.

  Alimentele din pachetel - da, OK, o masa servita la scoala (la o cantina a scolii de exemplu) are sens.
  Transport - aici e discutabil. In orase din cate stiu transportul in comun e gratuit pentru elevi si studenti, sau cel putin era la un moment dat. In zonele rurale nu se poate vorbi de asa ceva, acolo infrastructura de multe ori e varza. Asa ca da, aici sunt probleme de rezolvat, dar nu cred ca sunt legate neaparat de sistemul de invatamant.

  Rechizite - nu e un pic cam mult? Pentru cat sa plateasca statul, totusi? Pix, caiet, curentul electric de acasa, haine, unde ne oprim, totusi?

  Meditatii si afterschool - nu, astea nu sunt obligatorii. Se poate foarte bine si fara.
  • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Roxana B check icon
   Sint f multe contributii care privesc:doamna diriginta , doamna directoare, diversi profesori cu influenta asupra mediilor de absolvire, si asta cu diferite ocazii:inceperea anului scolar, Craciun, ziua femeii, martisor, zi de nastere etc.Iar cadourile nu se rezuma la flori.In plus sint multi parinti care cred ca o contributie de 200-300 de Ron de persoana pt fondul clasei e insuficient.
   Unii profesori de generala primesc cadouri chiar mobila, gen canapele, mobila mica in general.Nu pt ca le-ar cere, ci pt ca sint parinti care crec ca asta li se cuvine acestor profesori
   • Like 0
  • @ Roxana B
   Acele contributii nu sunt insa obligatorii. In plus, de la un punct in colo incep sa nu mai semene a cadouri, ci mai mult a spaga.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Roxana B check icon
   Asta e si parerea mea. Nu vorbesc din experienta proprie pt ca nu am copii.Dar am o verisoara care are doua fete de 8 respectiv 13 ani.Si cind apar aceste ocazii, primeste mesaje pe whtasapp de la asa zisul comitet de parinti, in care se anunta de ex ca de 8 martie trebuie facut un cadou doamnei profesoare X sau Y si ca se propune un "meniu" de cadouri si evident contributia parintilor.
   Si sint unii parinti care "militeaza"pt sume destul de mari.
   Ca fapt divers, verisoara mea are 46 de ani,majoritatea celorlalti parinti(ma refer la mame ,ca ele sint de fapt omniprezente) sint cu 20 de ani mai tinere.
   De unde concluzia ca old habits die hard, daca vor muri vreodata.
   Nici nu mai stiu daca e vorba de mita sau doar de o "traditie"mostenita din mosi-stramosi.Vezi "Lantul slabiciunilor"
   Nu cred ca aceasta "mita" are vreun alt rol, decit acela de a satisface "constiinta" parintilor care , majoritatea avind copii de virsta gimnaziului cred ca le fac vreo favoare cadorisind profesorii.Probabil asa fac ei si la serviciu si extrapoleaza.Dar avind in vedere nivelul educatiei de azi atit in rindul elevilor cit si al profesorilor mai ales la nivel de gimnaziu, ce poti sa mai spui?
   La urma urmei exemplelebde reusita-n viata sint manelistii, starletele gen Dragusanu,etc....deci la ce serveste scoala?Asta e mentalitatea in rindul oamenilor simpli, in care se inscrie si vara-mea......
   • Like 0
  • @ Roxana B
   E o situatie nefericita, intr-adevar. Avand in vedere punctul de plecare al articolului insa, ceea ce descrieti dvs. pare mai degraba o problema a parintilor, nu o problema a sistemului de invatamant.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Roxana B check icon
   Pai cam asa pare.Sistemul de invatamint oricum e la pamint.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   maripos check icon
   Asa e, cine da spaga are medii mari, cine nu, nu!
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   maripos check icon
   Nu are nimeni dreptul sa te oblige sa platesti fondul clasei, scolii, meditatii. Dar daca nu le platesti (nu esti bifat pe lista), copilul tau nu are sansa sa fie evaluat corect.
   • Like 0
  • @ Roxana B
   maripos check icon
   Roxana, fii serioasa! Daca profesorii primesc cadourile, e ca si cum ar cersi altele pe viitor. Ei sunt complicii parintilor care au asemenea idei. Iar acei parinti se asigura ca profesorii stiu cine a fost cu ideea cadourilor scumpe, ca nu cumva sa nu le fie rasplatita stradania prin notele (cumparate ale) copiilor.
   • Like 0
  • @ maripos
   Depinde de profi si oarecum si de parinti. Eu am avut medii mari din scoala primara pana la sfarsitul liceului (unul de top) si nu a fost nevoie vreodata de spaga, nici nu se punea problema. Daca un prof cere spaga sub orice forma acel prof poate si ar trebui sa raspunda penal.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   maripos check icon
   De regula nu cer. Dar primesc!!! Vezi exemplul cu canapeaua de 3200 lei! Daca a primit-o, ce spune asta despre acel profesor?
   • Like 0
  • @ maripos
   Ca nu are coloana vertebrala. Si, cum spuneam mai sus, ca poate fi (si ar trebui) chemata politia in asemenea cazuri. Asa se opreste fenomenul asta. Cadrul legal aferent exista deja, este vorba de mita si e ilegal. Iar parintele care a dat mita nu e cu nimic mai breaz decat proful care a luat mita. Asta nu e o problema de "sistem", e o problema a oamenilor, a mentalitatii, si de-o parte si de alta. Are si "sistemul" problemele lui.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult