Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

În Silicon Valley, dacă cineva are ideea unui produs nebunesc cu care speră să îmbunătățească lumea, cei din jur îl încurajează, în Europa i se spune că e nebun

Trăim în era internetului. Teoretic suntem conectați, și totuși nu pot să nu remarc cât suntem de deconectați.

Conversăm în milioane de mesaje, dar parcă ne este greu să comunicăm față în față cu un interlocutor.

Cred cu putere că o mai bună comunicare la nivel personal și profesional poate duce la o îmbunătățire substanțială a modului în care evoluează circumstanțele în care ne regăsim zilnic.

Viață de expat te provoacă la experiențe foarte diferite. Ai ocazia să te reinventezi, să te integrezi, să te adaptezi, să îți dovedești abilitățile și să alegi cine ești: un român care nu mai vrea să audă de România, sau cineva care rămâne conectat și caută să contribuie.

Personal, experiența de a trăi în afara țării, m-a ajutat să dezvolt o viziune macro asupra posibilităților din România și din străinătate, care mi-a permis să gândesc la scală mai mare. Din acest punct am plecat la drum cu ceea ce astăzi se numește Romanian IT-Comunitatea globală a românilor din tech.

Cu Romanian IT ne-am dorit încă de la început să creăm un canal prin care să putem interacționa, comunica și colabora. În diaspora este mult mai dificil să îți creezi un network și să te conectezi cu oamenii, cum erai obișnuit acasă. Vedem pe pielea noastră puterea comunităților și a grupurilor. Petrecem timp împreună, organizăm ieșiri, colaborăm, ne ajutăm. Simți că ești parte din ceva mai mare și asta te face să te simți oarecum protejat.

Toți ne dorim, sau cel puțin așa îmi place să cred, ca România să evolueze. Fie că asta înseamnă lupta anticorupție, fie că înseamnă dezvoltarea sectorului agricol sau cel informatic. Orice evoluție, în orice domeniu, reprezintă un pas în direcția normală și atât de necesară pe care celelalte țări europene îl fac în mod natural și constant. Acest proiect este modul în care am ales noi să ne aducem contribuția la această evoluție.

Ideea comunității Romanian IT a plecat dintr-o nevoie simțită la nivel personal, atât de mine, cât și de colega mea din cadrul proiectului, Oana Bouraoui. Când te relochezi, intervine o perioadă de acomodare, de integrare, care devine mult mai ușoară când faci parte dintr-o comunitate. Personal am resimțit-o ca un dezavantaj, întrucât nu eram familiar cu mediul IT francez. Nefiind vorbitor fluent de limbă franceză, nu m-am putut integra rapid, așa încât am căutat sprijinul colegilor români, care speram să fie deja coagulați în cadrul unei comunități cu profil IT. Nu a fost cazul, așa încât am decis să creăm noi o astfel de comunitate. Destul de rapid însă, în urmă feedback-ului primit, ne-am dat seama că am putea să scalăm această idee la nivel mai mare. Nu ne gândeam la vremea respectivă la o rețea globală, dar proiectul a evoluat de la sine în momentul în care am început să discutăm cu alte persoane din diaspora, care și-au arătat interesul față de concept.

Am știut încă de la început că va trebui să fie în strânsă legătură cu România, așa încât am căutat pe cineva bine ancorat și conectat în ecosistemul local, care să ne se susțină în demersul nostru de a promova proiectul în țară. Așa ni s-a alăturat Vlad Pop din Cluj-Napoca, fost coleg de facultate, împreună cu care am reușit să realizăm și evenimentul de lansare din 2016 de la Cluj-Napoca: Romanian IT 1.0-un ecosistem global pentru IT-ul românesc.

Am atras speakeri din cadrul structurilor partenere: RBL (Romanian Business Leaders), ANIS (Asociația Patronală a industriei de software și servicii), Griffiths school of management, dar și antreprenori și reprezentați ai organizațiilor studențești. Ideea principală a fost aceea de a discuta despre importanța dezvoltării unui astfel de ecosistem global pentru IT-ul românesc.

Știm cu toții că în mod individual specialiștii români plecați în străinătate și-au făcut un renume, fie lucrând la companii de top, fie lansând startup-uri sau business-uri de succes. Ce simțeam noi că lipsește era un cadru în care să reușim să interconectăm acești actori ai mediului IT românesc, în vederea promovării lor și înlesnirii comunicării și colaborărilor dintre ei. Încă de pe vremea în care lucram cu clienți din Tel-Aviv, Israel, am rămas plăcut surprins de modul în care sunt conectați, se ajută și susțin reciproc, rezultatul fiind unul evident, întrucât Tel-Aviv este considerat pe bună dreptate în momentul de față al 2-lea Silicon Valley. Am îndrăznit să credem că și România ar putea ajunge să aibă un asemenea reper, deși poate sună nebunesc acum.

Apropo de „a îndrăzni să crezi”; de curând am avut plăcerea să particip la o conferință care l-a avut invitat special pe Sam Altman, președintele Y-Combinator, cel mai mare incubator din lume. Mi-a plăcut răspunsul lui la întrebarea: Ce anume crezi că diferențiază în momentul de față Europa de Silicon Valley?  

„Cred că cel mai important și evident aspect este legat de mentalitate și modul în care sunt privite inițiativele foarte ambițioase. În Silicon Valley dacă cineva vine cu ideea creării unui produs nebunesc cu care speră să îmbunătățească lumea, cei din jur îl încurajează; tocmai pentru că au înțeles cât de bine se plătește să ai încredere, și cât de costisitor e să fii naiv. În Europa, nu există încă această abordare, fie că vorbim de Londra, Paris sau alte orașe. Aici dacă ai o idee nemaiîntâlnită, lumea îți zice că ești nebun și că e prea dificil. Într-o formă sau alta te descurajează. Nu e vorba de capital financiar, ci de încrederea pe care o resimți și modul în care sunt privite ideile inovatoare".

Există bineînțeles mai multe orașe în România care s-au dezvoltat puternic pe acest sector: București, Cluj, Brașov, etc dar nici unul care să poată intra în aceeași categorie cu Tel-Aviv sau Silicon Valley. Există însă potențial și asta este îmbucurător. Nu trebuie însă uitat de potențialul extern imens care este reprezentat de know-how-ul specialiștilor din diaspora, interesul nefiind acela de repatriere fizică, ci mai degrabă de reconectare cu România și de colaborare. Beneficiile sunt bineînțeles bidirecționale, întrucât în România nu ne dorim dezvoltarea unei noi comunități, ci o colaborare strânsă cu toate comunitățile regionale existente, cu care avem deja relații foarte strânse; majoritatea fiindu-ne deja parteneri sau în discuții pentru desfășurarea de proiecte în parteneriat.

Noi, Oana, Vlad și cu mine, echipa de fondatori, am crezut încă de la început că o colaborare strânsă între actorii IT-ului românesc din diaspora și România poate contribui la accelerarea acestui sector. Am fost plăcut surprinși să vedem cum misiunea proiectului atrage tot mai mulți susținători.

Ceea ce se vede astăzi nu este doar munca noastră, a fondatorilor, ci a unei întregi echipei de voluntari: oameni cu joburi, owneri de startup-uri sau business-uri, și a partenerilor, precum LSRS (Liga studenților români din străinătate), care au vrut să ne ajute să ducem proiectul mai departe.

Împreună cu ei am reușit să demarăm mai multe proiecte în cadrul comunității prin intermediul cărora să dăm valoare membrilor și să le oferim ocazia de a se promova și de a-și promova inițiativele.

În momentul de față există următoarele activități în cadrul comunității:

-Webinarii bilunare-pe tematică tehnică, susținute de membrii comunității cu experiență bogată în domeniile în care activează; proiect gestionat de Ruben Luca de la Microsoft România.

-Startup Feedback Session, proiect gestionat de Cezar Grigore, CTO la Index.io (startup incubat de YCombinator). Sesiunile sunt înregistrate și accesibile ulterior pe canalul de Youtube.

-Un blog pentru cei pasionați și interesați de articole tehnice, gestionat de Titus Căpilnean, Growth Manager & Product Marketer la Digital Genius, San Francisco;

-Întâlniri în centrele locale, cu scop de networking și prezentare de subiecte de interes pentru comunitate.

-O serie de proiecte tehnice cu caracter civic;

-Canalul de Slack, unde se desfășoară comunicarea între membri pe diferite topicuri;

Urmează ca în perioada următoare să organizăm evenimente de anvergură mai mare cu sprijinul colaboratorilor și partenerilor noștri, precum și a Ambasadei Române la Paris și din Londra.

Ne-am propus așadar să aducem în primă fază împreună cât mai multe persoane, atât din afara țării, cât și din țară, iar astăzi, după un an de la demararea proiectului, comunitatea noastră înregistrează peste 850 de membri din peste 10 țări. Am reușit să demarăm crearea de centre în diaspora în Paris, Londra, Manchester, Munchen și San Francisco, având în plan ca până la finalul anului să ajungem la 10 centre și peste 2500 de membri. Scopul acestor comunitați este multiplu: networking, intra-ajutorare, colaborare.

Din experiența proprie am observat cât de important este să ai un network bine dezvoltat în momentul în care demarezi un proiect sau cauți colaboratori. De aceea ne dorim să creăm un astfel de cadru, în cât mai multe locații astfel încât, de exemplu, o inițiativă plecată din Londra să poată foarte ușor să se dezvolte în România, dar și invers. Pentru mai multe informații ne puteți găsi pe site, pe Facebook, pe LinkedIn și pe Twitter, sau pe office@romanianit.com.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cat timp in Romania se plateste prostia si smecheria cei din IT si nu numai isi iau zborul spre ceea ce au visat si anume implinirea materiala si de cunoastere iar in tara vor ramane doar uscaturile votante...si la drept vorbind cine sa-i opreasca ? Abranburica si cohorta parvenita ? La noi cand da unul din Guvern o basina sar zece s-o miroasa si s-o interpreteze neaoseste ca pe plaiurile noastre mioritice netrecand prin nici un filtru deontologic jurnalistic, putine televiziuni facand asta concret (ca fapt divers) de asta eu as sustine pentru Presedinte sau Prim Ministru tineri practicanti sau deja formati de Harvard sau Cambridge sau de ce nu din Silicon Valley-iul american...dar cum ii faci sa se intoarca ?.poate cu o portie de fasole aburinda data de pomana de primarii "redutei" ! (inutil dragi politicieni , chiar este inutil)
    • Like 1
  • E greu sa vezi padurea din mijlocul ei din cauza copacilor ! Proiectele IT nu au nici o valoare cand sunt facute din 'amorul artei' indiferent cat de perfecte ar fi. IT&C nu este altceva decat un mijloc, un instrument binevenit pentru un buna functionare a unui ecosistem social. Din momentul in care ati facut din IT&C un scop in sine si ati redus notiunea de ecosistem la domeniul ingust al IT&C ati pierdut din vedere padurea, nu vedeti decat copacii, chiar daca vi se pare ca sunt sequoia. De aici rezida si principala judecata/constatare de valoare din articol : "Trăim în era internetului. Teoretic suntem conectați, și totuși nu pot să nu remarc cât suntem de deconectați.". Ceea ce cred ca lipseste comunitatii IT este interfata dintre lumea interna a comunitatii si lumea beneficiarilor proiectelor dezvoltate de catre aceasta comunitate. Adica cred ca trebuie inteles mai bine rolul si locul fiecarei verigi din cadrul ecosistemului social.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Faptul că Europa a pierdut practic orice luptă pe domeniul IT este evident: a pierdut supremația în telefonia mobilă, deși Ericsson și Nokia erau, la sfârșitul anilor ’90, lideri mondiali; a pierdut lupta în sistemele de operare, deși Linux a pornit de la un finlandez; calculatoare fac doar americanii și orientalii. În perioada 1998–2002, mulți IT-iști români voiau să pună bazele unei mișcări autohtone, răspunsul guvernului român a fost, incredibil „cumpără licențe de Windows”, la ora la care mai toate guvernele Europei încurajau softul gratuit bazat pe Linux și OpenOffice. Când totul a devenit istorie, s-a apucat și DNA de cazul Microsoft. Prea târziu și prea puțin. Sunt momente în istorie care, odată ratatate, ratate rămân de-a pururi.
      • Like 1
    • @
      Anon check icon
      Asa e. Si porcaria cu licentele Microsoft se mentine bine-mersi si azi.
      • Like 0
  • check icon
    Un răspuns scurt: felicitări lui „Sam Altman”!

    1. Citeam cu câteva luni în urmă în legătură cu Lara Fabian (cea foarte tânără), despre reacțiile presei franceze la vremea respectivă, care demolează noul (propriu și valoros!), în loc să îl încurajeze (cum fac anglo-saxonii) - articolul era în franceză, un IT-ist poate găsi așa ceva pe net fără să îi dau referințe. Nu știam că era un citat din ... „Sam Altman”.

    2. Toți „democrații” vor să „dezvolte” România! Dacă ne-am întâlni pe stradă, ei ne-ar scuipa în față - echivalentul modului în care ne scriu articole în presă. Adică România e nou-născută și trebuie „ajutată” să se dezvolte - noi nu am existat, înaintea lor decât într-o țară subdezvoltată! Cum am ajuns aici nu vor să ne spună. Noroc cu americanii, care ne povestesc pe gratis.

    3. Cu ce lucruri mărețe se ocupă un IT-ist nu pot să ne povestească fiindcă e cel puțin secret de serviciu, dacă nu și militar. Da, și nemții spun că „Tel Aviv”-ul ar fi al doilea Silicon Valley - au robotică și la grădiniță (acesta a fost un reportaj cu video, le-am văzut roboțeii printre „șoimii patriei”, la Tel Aviv). Să nu vă așteptați să vă explice autorul articolului de față cum și de ce Tel Aviv-ul stă așa bine! Fosta dvs. colegă - Lelia V. Munteanu - v-a tradus știrea unui acord pe 10 ani, de aprox. 40 miliarde de dolari „ajutor”, semnat relativ recent de Președintele Obama.

    4. IT-iștii „vor să ajute” România, ajutând strângerea ”colaborării” cu diverse comunități profesionale românești. Ei nu vor să creeze o nouă comunitate IT în România (Doamne feri, că doar există deja, deci s-ar scandaliza!), vor doar „ecosistem” pentru ei - sună ca un fel de ... „căutăm colaboratori”. Că asta se face în pragul celei de-a treia conflagrații mondiale (între țări capitaliste toate!) nu mai e timp să se discute fiindcă ... s-a terminat articolul. IAR!

    5. Autorul cooperează cu succes chiar aici și acum cu un alt raportor al Democrației: articolul despre pensii, cu fotografia unui bărbat mai în vârstă, doborât de bunăstare și oportunități, odihnindu-și deznădejdea pe treptele unei mărețe clădiri (rămase din socialism, probabil). Acolo, ni se explică precum unor idioți cum „contribuția pentru pensie a fiecăruia nu i se întoarce respectivei persoane la vârsta pensionării, ci este folosită pentru plata pensiilor curente”! Cu implicația ... „populația evoluează negativ” etc. Democrația ne-a promis bunăstare până prin 1989, apoi a lovit-o criza veșnică a prețului (LIBER manipulat!) al petrolului, pe durată eternă - anume până cade Putin, dacă nu toată Rusia. Mult mai sofisticată decât „Comunismul”, Democrația e oricând gata să vă explice științific de ce nu e așa cum vi s-a promis! Puțintică răbdare!

    Americanii numesc asta pescărește: „bait and switch”. Pe românește: „una spui, alta faci”.

    Adică până și americanii mint în cursurile lor universitare de economie și asigurări, când susțin că și ei (nu doar „comuniștii”) investesc sumele respective, nu le folosesc direct pentru plata beneficiarilor imediați și urgenți! Schema aceasta din urmă - zic ei - s-ar numi „schemă Ponzi” și ar duce drept la închisoare, după cum a pățit precedentul lor Bernie (M.) de faimă internațională!

    Dar românilor le poți spune orice, fiindcă ei sunt subdezvoltați! Cum s-a ajuns aici veți afla după ce se va schimba vântul - dacă supraviețuiți.

    6. Fac și eu precum francezii (latinii), când dau de ceva de valoare de-al lor: „Mai vreți onestitate democrată ? Nici măcar nu contează, fiți siguri că Democrația vă va oferi același „regim alimentar” pe mai departe, fie că vreți, fie că nu. Țineți-vă bine, că s-au pus pe dezvoltarea României IT (India, watch out!), ridicarea școlilor din propria mizerie autoindusă etc. Numai să supraviețuiți!”

    P.S.

    Dacă v-ar spune Democrația câte scriu americanii de a lor proprie ... atunci măcar presa românească ar fi antrenantă! Traducători aveți, nu ? Decizia în legătură cu care sunt „Fake News” (ei alintau „Fox News” cu apelativul „Faux News” de multă vreme!) și care nu, care sunt „Alt News” și care nu, rămâne la intuiția fiecăruia.

    Să nu vă închipuiți că își face Democrația probleme că „publicul” va trăi momente de confuzie, din motive lingvistice: „Altman(n)” înseamnă „OldMan”; „Altnews” înseamnă „Alternative News”, vine din altă limbă - poporul democrat înțelege instantaneu și instinctiv.

    Și o vorbă bună pentru autor: da, „comunitatea” e importantă (și multiubită în Democrație - câtă vreme nu degenerează în „comunism”!), mai ales dacă e comunitate de „birds of a feather”, cum i-ar spune americanii.
    • Like 0
    • @
      Lunga postarea, TL;DR: daca ati fi lucrat vreodata cu IT-isti indieni, nu ati fi introdus "metafora" in text. Eu ii angajez pe aici pe unde sunt, si nu am pe cine. 10 indieni fac munca unui IT-ist "pe bune", dureaza dublu ca timp, si e la 50% din calitate. Un exemplu de inovatie IT aplicata in "ecosistem" : farmbot, dati o cautare pe google...
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      Bună ziua,

      Mulțumesc pentru răspuns.

      Nu, nu am lucrat cu ei, am fost doar vecin cu unul, aterizat din Germania - un puști. Lucra la o bancă, rapid.

      Este bine că nu mi-ați sugerat să fi căutat „farmbot” înainte să îl menționați - doar articolul e scris pentru cunoscători, nu pentru toți cititorii!

      Să vă întreb și la ce folosește „farmbot”, sau să îl întreb pe Google ? Și, mai ales, de ce asemenea „detalii” nu au mai încăput în articol ?

      P.S.

      India e mare, plus ... s-ar putea să progreseze. De exemplu, au ceva numit ”GATE”, un examen de admitere la programe de masterat și doctorat pentru ingineri. Priviți subiectele date la examenele de admitere (trecute), să vedeți nivelul. La matematică, merg până la anul 3 al RSR; la fizică, asemănător. La fiecare examen, numărul de întrebări este MARE (câteva zeci bune), timpul este SCURT. Și e vorba de ingineri, nu de matematicieni ori fizicieni.

      Serios, va lua România fața Indiei ?
      • Like 0
  • check icon
    Dl. Maior? Nu cumva rudă cu...? Sau e doar coincidență?
    • Like 0
  • ProBono check icon
    Bine, şi care e planul? Nu am gãsit SMART-ul.
    • Like 0
  • Felicitări! Mult succes!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult