Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În timp ce ne uitam în altă parte, politicienii ne pregăteau încă două „țepe”

politician - Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia)

Foto: Mihajlo Maricic / Panthermedia / Profimedia

În timp ce războiul ne suflă în ceafă, clasa noastră politică, profitând de lipsa de atenție a opiniei publice, se pregătește să ne (mai) administreze câteva țepe care să se adauge la cele înregistrate în ultimii 33 de ani. Acest context dramatic nu i-a împiedicat pe politicienii noștri să-și continue concursul de sfidare și nepăsare la adresa alegătorilor.

Clasa politică nu se dezminte nici de această dată și și-a construit o agendă diferită de cea a populației: cetățenii îngrijorați de război și de venirea unei iminente crize economice, politicienii preocupați de amnistierea plagiatelor și de reducerea termenelor de prescripție în domeniul penal. Și de această dată clasa politica ne-a arătat că este situată pe tărâmul celălalt. Cele două țepe care se dospesc în „vestiarele” partidelor se adaugă celor înregistrate în perioada post-decembristă, și nu sunt puține: construcția de autostrăzi, reforma administrației publice, construcția de spitale regionale, meritocratizarea societății, regionalizarea, privatizarile șamd.

Să facem totuși o scurtă incursiune în istorie, pentru a ne face o imagine despre cum a fost văzută clasa politică de-a lungul timpului. Constantin Argetoianu afirma faptul că dezastrul de la Turtucaia (1916) a fost momentul declanșator al disprețului față de partidele politice: „Turtucaia înseamnă o dată mare în evoluția politică a țării noastre. Cu Turtucaia a început la noi ura împotriva partidelor. Turtucaia a pus în lumină goliciunea oamenilor cărora țara le încredințase soarta ei, aproape fără niciun control”.

Dar și Eminescu și Caragiale au fost contemporani cu o clasă politică disprețuită și contestată. Nici perioada interbelică nu a excelat din punct de vedere al calității clasei politice. Perioada comunistă, zisă și orwelliană, nici nu poate fi luată în discuție. Se poate afirma, fără teama de a greși, că am avut de-a lungul istoriei o clasă politică de proastă calitate? Sau mai explicit, de-a lungul istoriei, soarta țării a fost dată pe mâna unor nulități. Percepția politicului ca fiind ceva murdar a fost o constantă în viața publică românească. Etica șubredă a politicianului și moralitatea îndoielnică au contribuit la prăbușirea încrederii în politică, ca modalitate de a rezolva problemele țării.

Prima țeapă care ni se pregătește se referă la amnistierea plagiatorilor, adică a „hoților de cuvinte”, cu doctorate anterioare anului 2011. Metoda prin care doreau să introducă acest amendament dovedește existența unei supradoze de tupeu la parlamentarii noștri și aparține de domeniul șmecheriei juridice: într-o lege care nu avea nicio legatură cu doctoratele au introdus această „șopârliță”, care a fost descoperită din fașă. Pericolul nu a trecut, amendamentul fiind returnat la comisiile de specialitate.

Tot o șmecherie juridică este și a doua țeapă, care este pe țeavă. Se urmărește desființarea prescripției speciale de 14 ani și revenirea în Codul de Procedură Penală la prescripția de șapte ani. Și această lucrătură este tot cu dedicație.

Vrem, nu vrem, trebuie să recunoaștem că România este o țară chinuită și ținută captivă în sărăcie, de 33 de ani, de o clasă politică netedă, formată din jupâni și nu din lideri autentici. Din cauza precarității intelectuale a clasei politice, România a dezvoltat o cultură a ratării, foarte greu de schimbat în situația actuală. Partidele au bifat doar cerința cantitativă de gașcă, fiind castrate de orice ideologie sau doctrină.

Este politicianul român un dealer de speranțe? Răspunsul este DA, politicianul este dealer de speranțe, doar în campaniile electorale! Se spune că cele mai mari minciuni se spun în timpul campaniilor electorale sau după o partidă de vânătoare. Da, în timpul campaniei electorale, politicianul debitează celebrele poeme electorale în care excelează în arta seducției, vânzând iluzii la kilogram. Toate campaniile electorale au fost prilejuri de a turna minciuni votanților. După campanie, se revine la setările anterioare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ani la rând, electoratul a fost ținut captiv în panteonul naivității politice.

Disprețul față de politicieni este o constantă a vieții noastre publice și din păcate este alimentat zilnic prin comportamentul de troll al politicianului. Cele două țepe care urmează să ni se servească nu fac decât să confirme această stare. Dar sunt mai multe cauze care generează această stare de fapt. Poate cea mai importantă cauză este reprezentată de răspunsul la întrebarile: „Cine populează această clasă politică ?” și „Ce studii au politicienii noștri?”

O parte dintre politicieni, când aceștia au intrat în politică, nu aveau decât certificate de naștere, iar ulterior și-au făcut rost de diplome pe bandă rulantă. Cei care n-au știut unde să se oprească, s-au făcut și doctori, unii prin plagiate grosolane, de care vor acum să se debaraseze. În urma unei prime analize făcute de echipa „Integritate pe Bune” asupra unui eșantion de 50 de deputați, din punct de vedere al seriozității studiilor, au rezultat următorele cifre: 69 diplome de licență dintre care 20 primite de la o fabrică de diplome, 34 diplome de masterat dintre care 15 provenite de la o fabrică de diplome și 10 diplome de doctorat. Și-au inventat și un domeniu doctoral, unic cred, pe tot mapamondul: „Ordine publică și siguranță națională”. Astfel, politicianul școlit fictiv și cu aere de „buric” amprentează negativ întrega societate românească și așază straturi groase de incompetență în toate structurile pe care le păstorește. El este artizanul mersului poticnit al lucrurilor, România fiind în momentul de față împotmolită, în imposibilitate de a demara reforme structurale. Politicienii dâmbovițeni au aere de lorzi și vor să fie venerați, precum înalții prelați ai vremurilor. 

Politologul american Harold Lasswell afirma faptul că politica înseamnă „numai cine pune mâna pe toate prăjiturelele”. Nu cred că politicienii au aflat de acest politolog, dar un lucru este cert: au aplicat din plin această teorie. În cultura mioritică intrarea în politică înseamnă accesul la „cașcaval”. Ei, politicienii, sunt cei care au pus în aplicare principiul de distribuție a banilor de la buget „întâi îmi pun mie și alor mei și după aceea celorlalți”. În baronat, unitate administrativ-teritorială condusă de politician pe principii cleptocrate, a devenit întâiul prăduitor.

Tot ei au girat privatizările postdecembriste, ignorând în totalitate interesul public. Privatizările au fost, indiscutabil, cele mai mari țepe pe care politicienii le-au girat în ultimii 33 de ani. Ei, politicienii alpha, au fost cei dintâi care au sesizat că domeniul politic este generator de „lovele” (scuze pentru urâțenia cuvântului, dar este în consonanță cu comportamentul lor) din fonduri publice, politica fiind, eminamente, un cuibușor de nebunii pe bani publici. După alegeri, fiecare câștigător primește franșiza prin care poate înțepa sacul cu bani publici. Sunt contaminați cu „sindromul realimentării”, ceea ce înseamnă că îmbuibarea este un proces continuu pentru politicianul haplea.

Este o fantasmagonie să credem că actuala clasă politică, ce a organizat administrația publică în bande de partid, are capacitatea de a se autocorecta și că poate rezolva problemele țării în aceste vremuri tulburi. România are nevoie de modele reale în politică, știutoare de carte, nu școlite prin facultăți cu sediul prin camere închiriate. Aici un rol major trebuie să-l aibă și electoratul, printr-o mai atentă selecție a idolilor politici și prin renunțarea la doctrina bucegiană „măcar ceva”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice.” George Orwell.
  • Like 1
 • Cum sa faci selectia cand ai o lista, intocmita pe criterii negustoresti, de catre partidele participante in campania electorala? Intocmite cu acordul vatafului adica a "presedintelui" de partid impreuna cu acolitii apropiati. Accederea in "parlamentul romaniei"se face dupa achitarea unor "taxe", foarte mari catre conducatorii discutabili ai partidelor si catre partid. Taxe ce urmeaza a fi recuperate de catre profitor inzecit pe perioada mandatului. Mandat ce-i ofera imunitate nelimitata si multe alte privilegii post.
  Nici cu listele uninominale nu-i mare scofala. Aceste liste sunt intocmite tot la varful partidului, pe aceleasi criterii. Si apoi cine ii cunoaste pe cei de pe liste, care sunt de regula infractori verosi, cu condamnari penale ne puse in executare prin influenta cu ajutorul "lovelelor" dobandite prin furt. Apoi, dupa "succesul" in alegeri vin tot felul de amnistieri, de care omul de rand nu are parte; schimbari de legi, in favoarea borfasilor "alesi".
  Mai este un aspect blamat dar ne eradicat: cumpararea votantilor cu diverse, menite a-i deturna atentia in momentul votului.
  Si mai este furtul, fara scrupule, la numararea voturilor. Asa a intrat necunoscutul partid aur, alcatuit din golani, borfasi, mardeiasi, analfabeti, descreierati cu ifose de patrioti, partid care nu s-a multumit cu atat ci a "promovat" hidosenia fizico-morala sosoaca in mod fraudulos pusa pe lista. Se vede cat rau face aceasta adunatura, in prezent, prin manifestarile ei. Iar autoritatile dorm in cizme.
  Cine,cand si cum va putea indrepta aceasta ticaloasa stare de fapt din politica romaneasca?
  De remarcat ca adevaratele valori, intelectuali de marca, bine intentionati nu au rezistat in functii si s-au retras, multi fals compromisi, pentru ca nu s-au lasat cumparati de majoritatea, covarsitoare, a nemernicilor pripasiti la ciolan.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   Dorin check icon
   Toate tarele pe care le-ați pomenit sunt inerente sistemelor politice bazate pe partide.
   • Like 0
  • @ Dorin
   Păi nu am văzut astfel de tare la partidele din Danemarca, Suedia, Norvegia, Islanda, Elveția
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Sunt de acord cu dumneavoastra , mai putin cu ce ati spus despre AUR. Nu au ajuns prin furt la 9% ( iar acum pe la 15%), ci din cauza clasei politice care si-au dorit o masa de votanti prosti pe care pot ei sa o manipuleze , iar acum reversul ii ca oamenii au devenit asa prosti ca oricine ii poate manipula. Iar AUR o sa mai creasca , cu toata propaganda impotriva lor, pt ca clasa politica actuala dezamageste crunt. PSd si PDL-PNL , sunt mai ingrijorati de USR , ca nu cumva astia din urma sa ridice stafeta prea sus. Cu AUR , desi acum ii injura , se pot alia ca doar PNL , PSD si AUR sunt la acelasi nivel.
   • Like 3
  • @ Rusu Liviu
   Dorin check icon
   Fiindcă nu trăiți acolo.
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Referitor la AUR or fi fost si furturi, nu stiu, dar prostie multa sigur a fost. Si inca mai este.
   • Like 1
  • @ Dorin
   Ce alte sisteme politice, mai performante, cunoasteti?
   • Like 1
  • @ Nicu Niculescu
   Dorin check icon
   Unul în uz nu cunosc. Dar am imaginat unul care, structural, nu se bazează pe partide. Mai mult chiar, partidele de orice fel nici nu vor exista fiindcă vor fi superflue.
   Ideea e destul de simplă și tehnic fezabilă dar o discuție asupra ei e practic imposibilă în contextul actual.
   Poate după ce se termină războiul.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult