Incendiu cu flacără deschisă și mari degajări de fum la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Incendiul a izbucnit vineri dimineață la secția de Terapie Intensivă. Șapte persoane și-au pierdut viața. Anterior un anunț din partea DSU a indicat „din greșeală” un bilanț de 9 victime.
UPDATE: Premierul Florin Cîțu a cerut demiterea managerului spitalului din Constanța unde a avut loc tragedia. Totodată, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe șeful Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).
UPDATE: Niciunul dintre pacienții transferați la alte spitale în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nu are arsuri sau alte leziuni grave, potrivit șefului DSU, Raed Arafat.
Raed Arafat a declarat că la controalele făcute de ISU în noiembrie 2020 și februarie 2021 la spitalul de boli infecțioase din Constanța au fost descoperite unele improvizații și lipsa instalației de detectare a incendiilor. În 2017 ISU ar fi atras atenția reprezentanților unității medicale că trebuie să aibă autorizație de securitate la incendiu, însă aceștia nu au depus documentele pentru obținerea autorizației.
Aflați și:
- Cristina Stîngu: „E adevărat că era în stare gravă, dar de ce să moară așa?”
UPDATE: Cinci persoane au murit în spital și două au decedat după ce au ajuns la spitalul unde au fost transferați. Eu vă spun public, 7 oameni au murit în total în urma acestui incendiu. Eu am venit aici să vă spun informația corectă, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Ministrul a spus că „a fost o greșeală”, atunci când DSU a anunțat că în incediu și-au pierdut viața 9 persoane.
Ministrul a adăugat că în spital, la ora producerii incendiului, erau 125 de pacienți, 10 erau internați la ATI. Investigatorii clarifică dacă spitalul avea sau nu avea obligație să dețină autorizație de protecție la incendiu.
„A existat un control desfășurat în luna noiembrie a anului trecut, respectiv un control desfășurat în luna februarie. Au fost constatate o serie de nereguli, au fost aplicate sancțiuni, vă va spune mai multe domnul Arafat”, a spus Lucian Bode.
UPDATE: Primele imagini de la locul tragediei (sursa digi24)
UPDATE: În fața spitalului, mai multe rude ale celor decedați stau de vorbă cu reporterii și își arată revolta.
„Mama e adevărat că era în stare gravă, dar de ce să moară arsă? De ce e atâta nepăsare și incompetență?”, spune o femeie.
„Sora mea, am văzut-o alaltăieri, zicea că era în stare stabilă. Am venit din București să o văd. Și a murit asfixiată acum”, spune o altă rudă.
„Oamenii au murit arși ca șolobolanii! E posibil așa ceva?! Nu ne învățăm lecția. Incendii, nimeni nu face nimic, totul se repetă. Mama e moartă pentru că era intubată, a murit arsă. O moarte groaznică!”, spune o altă femeie.
Foto: Inquam Photos/Daniel Stoenciu
UPDATE: Managerul spitalului a spus că toate problemele descoperite în februarie de ISU Dobrogea au fost remediate. „Toate defecțiunile erau remediate, totul funcționa conform legii. Dar s-a întâmplat un necaz”, a declarat managerul spitalului de boli infecțioase de la Constanța.
UPDATE: Nouă pacienți internați la ATI au murit în incediu, din cei 10 internați în secție
Citiți și:
UPDATE: A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la spitalul de boli infectioase din Constanța.
UPDATE: În momentul izbucnirii incendiului, în spital erau internați 113 pacienți, din care 10 la terapie intensivă, a declarat la Digi24 ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. E în curs evacuarea în totalitate și transferul lor în spitalul județean, spitalul de pneumoftiziologie din Constanța, și la spitalele din Medgidia și Mangalia, a mai spus ministrul.
UPDATE: Surse din MAI spun că opt persoane, pacienți internați la secția ATI, au decedat în incendiu, potrivit Digi24
IGSU a anunțat că a fost activat Planul Roșu de intervenție.
Televiziunile prezintă imagini cu persoane care ies pe geam din saloanele pline de fum.
Cel puțin patru persoane ar fi murit în incendiul de la secția ATI a spitalului.
In curs de actualizare
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nimeni nu a reactionat. M-am speriat de limitele lor.
Intre timp nimeni nu a făcut legătura intre afirmațiile ministrului Ceske Attila ca in domeniul specialiștilor s-a făcut o „casta” [a se citi corupție] si aceste tragedii.
Deci adaca nu schimbam „casta” si normativele aceste tragedii vor continua. Autorizatiile sunt inutile atata timp cat regulile sunt depasite.
In acest caz Tabelul 4.2.53 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 prevede pentru evacuarea bolnavilor din spitale in 95 secunde pe 38 de metri in 2 direcții si 45 secunde pe 18 metri intr-o direcție.
In primul caz, 1 minut si ½ pentru a scoate un bolnav cu aparatul de respirat (oxigen), cu transfuzia pusa, cu cel puțin 5 electrozi lipiți de el de catre 3 persoane cate sunt un mod normal pe o secție de reanimare si a parcurge cu patul mobil 38 mmetri este imposibil.
Daca intr-o reanimare sunt doi bolnavi, al doilea este condamnat.
In al 2-lea caz este si mai dramatic pentru ca timpul de 45 secunde este mai puțin de 1/2 .
In plus aceleasi prevederi al P118-1999 nu tin cont de aptitudinile fizice si psihice ale utilizatorilor cum sunt copii scolari din ciclul primar.
Tabelul 4.2.109 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 face diferența la evacuare in doua direcții intre copii școlari si cei preșcolari – chiar daca la gradinita au minim doua persoane care pot controla o grupa de maxim 20 de copii, la școala in clasa a I-a este in o singura persoana, invatatorul, care se descurca mai greu cu cei 30-36 de copii din clasa care sunt mai mulți decât la grădinița – copii in panica sunt ca si pui de găina, se strâng in jurul cloștii - ar trebui făcuta diferența in opinia mea după 10-11 ani.
Aceleasi norme tehnice aberante stabilesc prin tabelul 4.2.134 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999 la clădiri de cult ca utilizatorii preponderent persoane in vârsta au aceleasi performante fizice de evacuare, 125 de secunde pe 50 de m. cu ale studenților tineri si sanatosi din invatamantul superior stabilit prin tabelul 4.2.109 din Normativul de securitate la incendiu P118-1999.
Deci oricand se pot produce acest fel tragedii si la scoli si la biserici.
Dupa asemenea evenimente dureroase fostii guvernanti nu ar mai trebui sa deschida gura, cat au avut puterea au neglijat criminal sanatatea si au deturnat fondurile rezultate din cotributia populatiei, in afara de vorbe goale, promisiuni mincinoase, machete ( vezi ticaloasa de firea ), nu au facut si nici nu intentionau cu adevarat sa faca, nimic. Legislatia privitoare licitatiilor este defectuasa. Permite celor ce nu au castigat executia proiectului sa franeze inceperea lucrarilor pana cand binevoieste justitia corupta si aservita sa dea un verdict si acela cu posibilitataea de a fi contestat. Iar partidele aparute recent nu au dreptul de a vorbi si acuza. Pana acum nu au demonstrat nimic in afara luptei pentru putere si sabotarea masurilor luate de conducerea guvernului.