Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Îndemn din diaspora: Toți cei care încă nu s-au decis dacă vor vota la alegerile din decembrie ar trebui să vadă filmul „Colectiv”. Dacă nu vrem să luăm parte la deciziile din societatea în care trăim, o vor face alții, și nu neapărat pentru binele nostru

colectiv - film - Foto Facebook/colectiv film

Toți cei care încă nu s-a decis dacă or să voteze la alegerile din decembrie ar trebui să vadă filmul documentar „Colectiv”, de Alexander Nanau. Să ne amintim că dacă nu vrem să luăm parte la deciziile luate în societatea în care trăim, alții o vor face și nu neapărat pentru binele nostru.

Sistemul de sănătate din România, cum este prezentat pe bună dreptate în acest film, este cangrena acestei țări și din păcate deși economia și alte sectoare au evoluat în ultimii ani, sănătatea nu a prins același ritm accelerat.

Făcând parte din diaspora mă gândesc cu durere la anii petrecuți în România, când a trebuit să beneficiez de spitalele de la noi și am oroare de faptul că părinții mei ar putea oricând să aibă nevoie să fie tratați în spitalul de provincie unde locuiesc.

Niciun guvern până acum nu a făcut din Sănătate maxima prioritate a țării și deși unii au mărit salariile doctorilor nu au reușit să reformeze sistemul total, să depolitizeze pozițiile de manager de spitale, să construiască la scară largă noi clădiri și să pregătească personalul medical din toate punctele de vedere, inclusiv cel uman. Și ceea ce e cel mai important – nu au reușit să schimbe mentalitățile oamenilor din sistem, în special ale celor din provincie. Ne mirăm de exodul medicilor tineri către țări precum Franța și Marea Britanie și ne gândim că se duc acolo numai pentru salarii mai bune, fără să înțelegem că problemele principale sunt „eminențele” și „profesorii” care au rămas eterni în poziții de șefi de secție, de spital, etc și care îi tratează pe cei noi veniți că pe niște angajați personali cărora le pot schimba traiectoriile profesionale în funcție de cât de obedienți sunt, aparatura nesatisfăcătoare, infecțiile spitalicești, dezinfectantele diluate, secțiile ATI care iau foc etc.

Lucrul care m-a îndurerat cel mai tare în interacțiunile mele cu spitalele din România este faptul că mulți medici și asistente și-au pierdut umanitatea. În spitalele din vest nu îți este frică de infecțiile din spitale, infirmierele nu refuză să îți schimbe așternuturile sau să dezinfecteze dacă nu primesc vreun plic, doctorii nu te ceartă și amenință că nu te vor mai trata dacă ai consumat alcool, și nu trebuie să ai emoții dacă ai dat suma corectă sau când trebuie să găsești momentul propice să strecori suma în buzunar, fără să îl faci pe doctor să se simtă stânjenit – pentru că deși așteaptă vrea să păstreze totuși demnitatea și aparențele, iar asistentele știu cum să îți vorbească să nu îți cauzeze vreo suferință, pentru că știu că și sănătatea mentală trebuie protejată.

Cu siguranță există și personal medical capabil și uman, dar ei tind să fie în orașele mari sau la spitalele private. Orașele mici au fost date uitării.

Și cu toate acestea indiferența românilor față de acest subiect mi se pare uluitoare, având în vedere că toți vom trece printr-un spital la un moment dat și că ne aflăm în mijlocul unei pandemii. În afară de o parte a presei și câteva ONG-uri care s-au implicat și au construit spitale, majoritatea românilor pare indiferentă față de acest subiect, chiar dacă în străinătate singurele știri care vin din România care vizează sistemul medical de la noi sunt fie „secție ATI în flăcări”, fie „scandalul dezinfectantelor diluate”.

Dacă pentru societatea civilă sănătatea nu este o prioritate, nu va fi nici pentru politicieni.

Sper să putem să spunem în anii ce vor veni că sistemul de sănătate de la noi are și alte merite în afară de a influența capodopere cinematografice precum „Moartea domnului Lăzărescu” sau „Colectiv”.

Articol publicat și pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Degeaba am ieșit în stradă de atâta ori în ultimii 4 ani dacă pe 6 dec vom stă acasă în număr mare. Măcar pentru Ordonanța 13, recursul compensatoriu și faptul de a fi suportat o vită analfabetă în fruntea guvernului României atâta timp ar trebuii să ne facă să punem ștampila pe cineva.
    • Like 0
  • Crabu check icon
    Am vazut, doamna Stoica, filmul documentar.
    Dupa vizionare am ramas doar cu impresia unei campanii de imagine facuta lui Vlad Voiculescu. E bine, este rau?
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Stimata doamna, dvs sunt sigur ca credeti in ce sustineti. Fiind de buna credinta. Eu nu cred. In 2016 le-am spus acelasI lucru unor colegi si nu au votat. Apoi, seara de seara erau in piata Victoriei. Alt argument: Va rog sa imi spuneti cine i-a votat in 2016 pe cei care conduc acum tara !? Daca faceau o opozitie adevarata si democrata, acum castigau cu peste 50 %. Asa, sa vedeti ce smetie pot sa ia in decembrie si o sa avem inca 4 ani de instabilitate, fara o forta politica capabila sa implementeze reforme adevarate cu o sustinere puternica in Parlament. Sa dea Domnul sa ma insel.
    • Like 0
  • Nume check icon
    A merge la vot inseamna sa iti pese de ce se va intampla in viitor pentru ca trecutul nu il mai putem schimba, iar ce trebuie schimbat in aceasta tara stim foarte bine cu totii.
    Vizionarea unui film/documentar cu tragedia de la Colectiv duce votul, din nou, in sfera votului emotional sau un vot dat impotriva cuiva si nu pentru ceva.
    Poate si acest lucru este o problema in RO pentru ca votam cu "ura" si nu votam pentru "bine" si votam sa pedepsim nu sa construim.
    Si toti care vin la putere se razbuna pe cei care au fost inainte. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fie judecati si condamnati pentru ce au facut, dar din ce observ in ultima perioada de dupa locale pare sa fie activitatea principala a celor alesi in loc de rezolvarea problemelor urbei, impreuna cu plasarea clientilor politici in pozitii importante (vedeti reportajul recorder.ro cu situatia de la Mures).
    Revenind la diaspora, cei carora le pasa intr-adevar ce se intampla in RO au apelat la votul prin corespondenta. O parte sa spunem ca din motive obiective nu pot apela la aceasta metoda - in continuare incerc sa le gasesc, dar sa zicem ca exista. In schimb marea majoritate a celorlalti vor vedea iesirea la vot ca pe o distractie de Duminica (sau caterinca in limbajul lor) si o posbilitate de a ne revedea prietenii, nasu, finu sau cumatru si de a ne simti bine impreuna. Daca ne gandim cam cum s-a votat in anii trecuti, chiar daca acum cred ca sunt doua zile, imbulezeala din anii trecuti in combinatie cu pandemia din acest an nu arata prea bine.
    Oricum, in Romania, va ramane eterna intrebare: eu cu cine votez. In acest moment cei care intr-adevar doresc o schimbare adevarata in societate nu au alta solutie decat USRPLUS. Chiar daca unii dintre ei au ceva bube in cap, iar lupta recenta dintre tabere pentru locurile eligibile au aratat cu au si ei rechinii lor - mai ales PLUS-ul, totusi cel putin pana la momentul actual sunt singurii care par bine intentionati si nu vad ciolanul pentru ca au luptat ca pentru o trambulina spre afaceri cu statul, ci mai degraba o posibilitate de a demonstra ca sunt in stare sa schimbe ceva (sper sa nu fiu prea naiv..)
    In schimb nu este un inca un partid consolidat, ci inca in devenire. Deasemenea mesajul lor prea alambicat adresat numai unei categorii sociale, neglijarea completa a claselor sociale de la baza societatii combinat cu dorinta de baga in inchisoare toata clasa politica nu va duce prea curand - poate niciodata - la o majoritate suficienta sa poti influenta mersul tarii in bine. Pacat...
    • Like 1
  • Sau poate reusim sa ne uitam si la secventele cum se fura voturi in sect.1 sau si mai nou cum ard 10 oameni in spitalul de STAT!
    • Like 3
    • @ Constantin Aurel
      "Sau poate reusim sa ne uitam si la secventele cum se fura voturi in sect.1"

      Va referiti la manipularea dovedita care a rulat pe anumite posturi de televiziune zile in sir, sau aveti in vedere adevarata tentativa de furt care, din fericire anul acesta, spre deosebire de acum 4 ani, a esuat?
      • Like 3
    • @ Constantin Aurel
      La sect. 1 si nu numai incercarile de furat voturi au fost din partea psd. Ati uitat tam tam-ul facut de jigodia firea? De amenintarile ei? De siguranta cu care afirma ca a castigat alegerile? La fel si tudorache, ca apoi sa mearga la dna pentru jaf?! Nu conteaza ca instanta nu le-a dat castig? Doar daca le dadea atunci conta? Cat de partinitori ticalosi sunteti cu hotii! Faceti parte din tagma lor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult