Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Indiferent cât de mult am încercat să le fac pe plac celor din jur, niciodată nu reușeam să-i fac fericiți. Într-o zi am făcut o alegere diferită

Femeie pe stradă Foto - Eugenio Marongiu/ ImageSource/ Profimedia

Foto - Eugenio Marongiu/ ImageSource/ Profimedia

A alege nu este ceva ușor și nu vorbesc despre alegerea unor pantofi sau a unei mașini, deși și aceste tipuri de alegeri pot fi grele.

Acum mă refer la alegerile conștiente, la alegerile în care trebuie să te încrezi în tine, în judecata ta și mai ales în intuiția ta. Da, în intuiție. Intuiția nu este ceva ce vine din neant și fără logică. Definiția intuiției conform DEX-ului este: “INTUÍȚIE, intuiții, s. f. 1. Capacitatea conștiinței de a descoperi, pe cale rațională (în mod spontan), esența, sensul unei probleme, al unui obiect. Principiu didactic conform căruia procesul predării și însușirii cunoștințelor trebuie să pornească de la reflectarea senzorială nemijlocită a obiectelor și fenomenelor studiate. 2. Descoperire bruscă, neașteptată, a unui adevăr, a unei soluții etc. Pătrundere instinctivă în esența unui lucru. – Din fr. intuition, it. Intuizione”.

De asemenea mai există și ceva ce se numește microbiom in corpul nostru. Microbiomul intestinal cuprinde toate bacteriile, ciupercile și virușii ce populează intestinul uman și influențează creierul. O legătură foarte importantă și care nu ar trebui ignorată, pentru că noi știm literalmente înăuntrul nostru când ceva este în regulă și când nu.

De-a lungul vieții am învățat să îmi ignor intuiția, ba chiar să o combat și să o sufoc. Am “învățat” că judecata mea este greșită și nu ar trebui să am încredere în ea pentru a fi pe plac celorlalți. Am “învățat” că validarea celor din jur este mai importantă decât ceea ce cred eu despre mine sau aș vrea să fac eu cu viața mea..

Indiferent cât de mult am încercat să fac pe plac celor din jur, niciodată nu reușeam sa fac oamenii fericiți, iar eu eram total nefericită, frustrată și obosită. Mi-am dat seama de curând că am ales să fac toate astea, deși până în momentul descoperirii, am crezut că doar mă duce viața (o forță independentă, în care eu nu am nici un cuvânt de spus) în diferite direcții. Acum știu că alegerile mele m-au făcut să fiu nefericită, așa că oricât de greu ar fi, de acum vreau să-mi aleg conștient calea. Știu ca nu-mi va fi ușor, însă dacă am reușit să fac lucrurile care nu-mi plăceau, cu siguranță abia aștept să le descopăr și să le fac pe cele care-mi plac.

Astăzi aleg să aleg.

Astăzi aleg să fiu eu.

Astăzi aleg să fac ceva, chiar dacă există riscul să greșesc.

Astăzi aleg să fiu lângă mine.

Astăzi aleg să descopăr ceea ce îmi place.

Astăzi aleg să fac ceea ce vreau.

Astăzi aleg să văd cine sunt.

Astăzi aleg să văd care sunt nevoile mele.

Astăzi aleg să am încredere în mine.

Astăzi aleg să mă iubesc necondiționat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult