Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Indiferent cât de mult am încercat să le fac pe plac celor din jur, niciodată nu reușeam să-i fac fericiți. Într-o zi am făcut o alegere diferită

Femeie pe stradă Foto - Eugenio Marongiu/ ImageSource/ Profimedia

Foto - Eugenio Marongiu/ ImageSource/ Profimedia

A alege nu este ceva ușor și nu vorbesc despre alegerea unor pantofi sau a unei mașini, deși și aceste tipuri de alegeri pot fi grele.

Acum mă refer la alegerile conștiente, la alegerile în care trebuie să te încrezi în tine, în judecata ta și mai ales în intuiția ta. Da, în intuiție. Intuiția nu este ceva ce vine din neant și fără logică. Definiția intuiției conform DEX-ului este: “INTUÍȚIE, intuiții, s. f. 1. Capacitatea conștiinței de a descoperi, pe cale rațională (în mod spontan), esența, sensul unei probleme, al unui obiect. Principiu didactic conform căruia procesul predării și însușirii cunoștințelor trebuie să pornească de la reflectarea senzorială nemijlocită a obiectelor și fenomenelor studiate. 2. Descoperire bruscă, neașteptată, a unui adevăr, a unei soluții etc. Pătrundere instinctivă în esența unui lucru. – Din fr. intuition, it. Intuizione”.

De asemenea mai există și ceva ce se numește microbiom in corpul nostru. Microbiomul intestinal cuprinde toate bacteriile, ciupercile și virușii ce populează intestinul uman și influențează creierul. O legătură foarte importantă și care nu ar trebui ignorată, pentru că noi știm literalmente înăuntrul nostru când ceva este în regulă și când nu.

De-a lungul vieții am învățat să îmi ignor intuiția, ba chiar să o combat și să o sufoc. Am “învățat” că judecata mea este greșită și nu ar trebui să am încredere în ea pentru a fi pe plac celorlalți. Am “învățat” că validarea celor din jur este mai importantă decât ceea ce cred eu despre mine sau aș vrea să fac eu cu viața mea..

Indiferent cât de mult am încercat să fac pe plac celor din jur, niciodată nu reușeam sa fac oamenii fericiți, iar eu eram total nefericită, frustrată și obosită. Mi-am dat seama de curând că am ales să fac toate astea, deși până în momentul descoperirii, am crezut că doar mă duce viața (o forță independentă, în care eu nu am nici un cuvânt de spus) în diferite direcții. Acum știu că alegerile mele m-au făcut să fiu nefericită, așa că oricât de greu ar fi, de acum vreau să-mi aleg conștient calea. Știu ca nu-mi va fi ușor, însă dacă am reușit să fac lucrurile care nu-mi plăceau, cu siguranță abia aștept să le descopăr și să le fac pe cele care-mi plac.

Astăzi aleg să aleg.

Astăzi aleg să fiu eu.

Astăzi aleg să fac ceva, chiar dacă există riscul să greșesc.

Astăzi aleg să fiu lângă mine.

Astăzi aleg să descopăr ceea ce îmi place.

Astăzi aleg să fac ceea ce vreau.

Astăzi aleg să văd cine sunt.

Astăzi aleg să văd care sunt nevoile mele.

Astăzi aleg să am încredere în mine.

Astăzi aleg să mă iubesc necondiționat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult