Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un pas uriaș spre debirocratizare: Instituțiile publice nu le mai pot solicita contribuabililor avize și documente emise tot de stat

Digitalizare

Foto: Getty Images

Instituțiile de stat nu vor mai avea voie, de la 1 ianuarie 2022, să le solicite contribuabililor, persoane fizice sau juridice, avize și documente emise tot de stat, după ce un proiect de lege în acest sens a trecut de votul final al Camerei Deputaților, scrie Profit.ro.

Proiectul legislativ, inițiat de PNL și adoptat de Parlament, prevede că ”se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”. Astfel, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele respective în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public, relatează Profit.ro.

Cu toate acestea, noile prevederi vor fi dificil de aplicat. de vreme ce numeroase instituții publice de pe teritoriul țării nu au tehnologia necesară și nici oameni pregătiți pentru a face acest lucru. 

Proiectul adoptat de Parlament va fi transmis spre promulgare șefului statului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Încă o dovadă că zicătoarea "Un şut în fund, un pas înainte" are aplicare în practică. Nu tehnologia (lipsa acesteia) este hiba, ci comoditatea lucrătorilor: mai bine vii tu cu copie după actul pe care ţi l-am emis tot eu, decât să încep să caut în arhivă (fie ea şi electronică).
  • Like 1
 • replica "greu de implementat" de rasul curcilor: un calculator cu email gasim in fiecare institutie, outlook de instalat si cineva sa preia email dupa email, pregateasca documentul si scaneze si sa raspunda in 1 ora cu un pdf. Si cu putina organizare isi poate tine template-uri, formulare, si documentele scanate pe calculator stocate.
  Asa ar duce la degrevarea multor ghisee si eliberat mental si fizic munca a multor functionari.

  • Like 2
 • Dar,de ce numai institutiile centrale au aceasta obligatie de la sfantu asteapta,cica,doar din 2022,ca online-ul si softurile la noi merg ca racu,apoi,la institutiile locale este "grosul"hartiilor"ca la Capitala n-or merge nenea Ion si tanti Ioana,ei avand treaba cu Primaria, finantele,politia,
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Greu de implementat!?. Păi dacă au oameni nepregătiți să-i de-a afară ( că doar nu i-am făcut mă-sa bugetari pe viață ) și să angajeze alții pregătiți .
  • Like 2
 • Spuneți-mi vă rog,. când ați redactat fraza ” Cu toate acestea, noile prevederi vor fi dificil de aplicat. de vreme ce numeroase instituții publice de pe teritoriul țării nu au tehnologia necesară și nici oameni pregătiți pentru a face acest lucru. ” ce anume v-a trecut prin cap, la ce fel de tehnologie v-ați gândit? O fi cineva, angajat într=o instituție publică care nu utilizează măcar un smartphone? Ce idee diseminați de fapt?

  Problema este alta: legea nu prevede sancțiuni pentru nerespectare!
  • Like 3
 • Adi check icon
  Adica cum nu au tehnologia necesara? Nu exista vreo institutie care sa nu aiba macar un PC. Apoi, in ziua de azi, oricine are un telefon mobil poate trimite un email care contine un fisier-document atasat la acel email. Daca functionarii nu sunt un stare sa faca nici macar asa ceva, atunci e vorba de ignoranta sau rea vointa! E nevoie de o deratizare generala a functionarimii ineficiente, nu de "tehnologie" - care este deja existenta.
  • Like 5
  • @ Adi
   Deratizare...bine zis.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult