Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un pas uriaș spre debirocratizare: Instituțiile publice nu le mai pot solicita contribuabililor avize și documente emise tot de stat

Digitalizare

Foto: Getty Images

Instituțiile de stat nu vor mai avea voie, de la 1 ianuarie 2022, să le solicite contribuabililor, persoane fizice sau juridice, avize și documente emise tot de stat, după ce un proiect de lege în acest sens a trecut de votul final al Camerei Deputaților, scrie Profit.ro.

Proiectul legislativ, inițiat de PNL și adoptat de Parlament, prevede că ”se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”. Astfel, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele respective în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public, relatează Profit.ro.

Cu toate acestea, noile prevederi vor fi dificil de aplicat. de vreme ce numeroase instituții publice de pe teritoriul țării nu au tehnologia necesară și nici oameni pregătiți pentru a face acest lucru. 

Proiectul adoptat de Parlament va fi transmis spre promulgare șefului statului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Încă o dovadă că zicătoarea "Un şut în fund, un pas înainte" are aplicare în practică. Nu tehnologia (lipsa acesteia) este hiba, ci comoditatea lucrătorilor: mai bine vii tu cu copie după actul pe care ţi l-am emis tot eu, decât să încep să caut în arhivă (fie ea şi electronică).
    • Like 1
  • replica "greu de implementat" de rasul curcilor: un calculator cu email gasim in fiecare institutie, outlook de instalat si cineva sa preia email dupa email, pregateasca documentul si scaneze si sa raspunda in 1 ora cu un pdf. Si cu putina organizare isi poate tine template-uri, formulare, si documentele scanate pe calculator stocate.
    Asa ar duce la degrevarea multor ghisee si eliberat mental si fizic munca a multor functionari.

    • Like 2
  • Dar,de ce numai institutiile centrale au aceasta obligatie de la sfantu asteapta,cica,doar din 2022,ca online-ul si softurile la noi merg ca racu,apoi,la institutiile locale este "grosul"hartiilor"ca la Capitala n-or merge nenea Ion si tanti Ioana,ei avand treaba cu Primaria, finantele,politia,
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Greu de implementat!?. Păi dacă au oameni nepregătiți să-i de-a afară ( că doar nu i-am făcut mă-sa bugetari pe viață ) și să angajeze alții pregătiți .
    • Like 2
  • Spuneți-mi vă rog,. când ați redactat fraza ” Cu toate acestea, noile prevederi vor fi dificil de aplicat. de vreme ce numeroase instituții publice de pe teritoriul țării nu au tehnologia necesară și nici oameni pregătiți pentru a face acest lucru. ” ce anume v-a trecut prin cap, la ce fel de tehnologie v-ați gândit? O fi cineva, angajat într=o instituție publică care nu utilizează măcar un smartphone? Ce idee diseminați de fapt?

    Problema este alta: legea nu prevede sancțiuni pentru nerespectare!
    • Like 3
  • Adi check icon
    Adica cum nu au tehnologia necesara? Nu exista vreo institutie care sa nu aiba macar un PC. Apoi, in ziua de azi, oricine are un telefon mobil poate trimite un email care contine un fisier-document atasat la acel email. Daca functionarii nu sunt un stare sa faca nici macar asa ceva, atunci e vorba de ignoranta sau rea vointa! E nevoie de o deratizare generala a functionarimii ineficiente, nu de "tehnologie" - care este deja existenta.
    • Like 5
    • @ Adi
      Deratizare...bine zis.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult