Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un pas uriaș spre debirocratizare: Instituțiile publice nu le mai pot solicita contribuabililor avize și documente emise tot de stat

Digitalizare

Foto: Getty Images

Instituțiile de stat nu vor mai avea voie, de la 1 ianuarie 2022, să le solicite contribuabililor, persoane fizice sau juridice, avize și documente emise tot de stat, după ce un proiect de lege în acest sens a trecut de votul final al Camerei Deputaților, scrie Profit.ro.

Proiectul legislativ, inițiat de PNL și adoptat de Parlament, prevede că ”se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”. Astfel, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor solicita entităților care au emis documentele respective în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public, relatează Profit.ro.

Cu toate acestea, noile prevederi vor fi dificil de aplicat. de vreme ce numeroase instituții publice de pe teritoriul țării nu au tehnologia necesară și nici oameni pregătiți pentru a face acest lucru. 

Proiectul adoptat de Parlament va fi transmis spre promulgare șefului statului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Încă o dovadă că zicătoarea "Un şut în fund, un pas înainte" are aplicare în practică. Nu tehnologia (lipsa acesteia) este hiba, ci comoditatea lucrătorilor: mai bine vii tu cu copie după actul pe care ţi l-am emis tot eu, decât să încep să caut în arhivă (fie ea şi electronică).
  • Like 1
 • replica "greu de implementat" de rasul curcilor: un calculator cu email gasim in fiecare institutie, outlook de instalat si cineva sa preia email dupa email, pregateasca documentul si scaneze si sa raspunda in 1 ora cu un pdf. Si cu putina organizare isi poate tine template-uri, formulare, si documentele scanate pe calculator stocate.
  Asa ar duce la degrevarea multor ghisee si eliberat mental si fizic munca a multor functionari.

  • Like 2
 • Dar,de ce numai institutiile centrale au aceasta obligatie de la sfantu asteapta,cica,doar din 2022,ca online-ul si softurile la noi merg ca racu,apoi,la institutiile locale este "grosul"hartiilor"ca la Capitala n-or merge nenea Ion si tanti Ioana,ei avand treaba cu Primaria, finantele,politia,
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Greu de implementat!?. Păi dacă au oameni nepregătiți să-i de-a afară ( că doar nu i-am făcut mă-sa bugetari pe viață ) și să angajeze alții pregătiți .
  • Like 2
 • Spuneți-mi vă rog,. când ați redactat fraza ” Cu toate acestea, noile prevederi vor fi dificil de aplicat. de vreme ce numeroase instituții publice de pe teritoriul țării nu au tehnologia necesară și nici oameni pregătiți pentru a face acest lucru. ” ce anume v-a trecut prin cap, la ce fel de tehnologie v-ați gândit? O fi cineva, angajat într=o instituție publică care nu utilizează măcar un smartphone? Ce idee diseminați de fapt?

  Problema este alta: legea nu prevede sancțiuni pentru nerespectare!
  • Like 3
 • Adi check icon
  Adica cum nu au tehnologia necesara? Nu exista vreo institutie care sa nu aiba macar un PC. Apoi, in ziua de azi, oricine are un telefon mobil poate trimite un email care contine un fisier-document atasat la acel email. Daca functionarii nu sunt un stare sa faca nici macar asa ceva, atunci e vorba de ignoranta sau rea vointa! E nevoie de o deratizare generala a functionarimii ineficiente, nu de "tehnologie" - care este deja existenta.
  • Like 5
  • @ Adi
   Deratizare...bine zis.
   • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult