Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Într-o zi, am primit o sticlă specială de vin cu acest mesaj: „Te rog să o deschizi atunci când ceva măreț se va fi întâmplat în viața ta!”

Pahar de vin roșu

Foto - Profimedia Images

În urmă cu ceva ani, am primit în dar o sticlă de vin, cu o poveste atașată. O sticlă minunată, impunătoare, într-o cutie de lemn remarcabilă. Nu mă îndoiesc că interiorul este pe măsură. Am primit această sticla de la o prietenă dragă mie, un profesionist de înaltă clasă. Hai să o numim Ana, deși nu este numele ei. Ana este o persoană deosebită, entuziastă, ambițioasă, cu o viziune foarte clară despre viața ei, pe care o iubește infinit ! Mi-a oferit vinul și, mai mult decât atât, povestea lui. „În urma cu ceva ani, spunea Ana, am luat această sticlă într-un moment în care mă simțeam foarte bine. Era extrem de scumpă pentru mine la acel moment, dar starea pe care o aveam făcea ca banii să nu însemne mare lucru. Mi-am propus să o deschid într-un moment al vieții mele în care să consider că am ajuns la vârf! La un vârf! La o realizare extrem de importantă! Ieri am simțit profund că trebuie să-ți ofer ție sticla asta, cu rugămintea să-i păstrezi povestea. Te rog să o deschizi atunci când ceva minunat și măreț se va fi întâmplat în viața ta!” A doua zi, cutia de lemn, cuprinzând sticla de vin, a poposit în casa mea.

„O voi deschide într-un moment important al vieții mele !”, mi-am spus, așezând-o cu grija în locul pe care i l-am ales. 

În lunile ce au urmat, de câte ori o vedeam, o întrebare apărea în mintea mea: „Oare ce ar trebui să se întâmple încât să justifice deschiderea sticlei? Ce ar fi suficient de măreț încât povestea ei să fie împlinită ?” Multe și diverse răspunsuri au trecut prin mintea mea, fără a stărui asupra vreunuia în mod deosebit. O vârstă rotundă, a mea ori a cuiva foarte apropiat. Începutul sau finalul unui proiect de excepție. Se va mărita fiica mea. Voi avea un nepot. Câte și mai câte. După o vreme, o lumina mi s-a aprins, iar întrebările din mintea mea s-au schimbat. Vârsta se va rotunji oricum. Ce aport am la asta ? Proiectele vin, se desfășoară, se încheie. Cum știu care este de excepție ? Fiica mea se vă mărita, ori nu, după propria alegere. Care e meritul meu în asta? Mda, aia cu nepotul e mai delicată. Nu e reușită mea, dar e într-adevăr aparte. Povestea începe să se schimbe, să arate altfel. Treptat, din Ce să se întâmple?”, întrebarea a mers către “Care să-mi fie starea ?”. Iar răspunsul mi-a apărut firesc, natural. Nu însă imediat. „De împlinire ”. 

„Cum ar arăta asta?” 

De aici, drumul către acțiune a devenit unul firesc. „Voi construi acest lucru!”, mi-am spus. Iar desenul a prins contur foarte repede sau cel puțin așa credeam eu.

Desenul s-a complicat pe măsură ce avansam. 

Lecția pe care am primit-o în acești ani de reflecție este despre construcția momentelor relevante, de excepție. Despre faptul că putem, fiecare dintre noi, să reflectăm, să „desenăm” ce va urma, să construim astfel încât să ajungem acolo. Putem să vrem suficient de mult! Iar atunci când uzual am formula „s-a întâmplat!”, vom fi deja antrenați să spunem “am împlinit !” Am revăzut parcursul acesta. Cum au curs gândurile mele, cum au evoluat întrebările și răspunsurile. Ce am învățat din povestea sticlei de vin, ce îmi spune de fiecare dată când o văd. Le mulțumesc, în gând și cu voce tare, Anei, pentru a-mi fi inspirat aceasta reflecție constructivă și acelei sticle de vin special, pentru a fi acolo spre a-mi aminti mereu și a fi martorul tăcut al parcursului în care momentele relevante, speciale, se făuresc, nu se așteaptă! 

Și, în mod special, pentru șansa de a înțelege că un moment măreț creează un vis și mai măreț, o stare de împlinire inspiră și te inspiră pentru o împlinire și mai mare. Pentru toate aceste înțelegeri, sticla este încă în casa mea, nu a fost deschisă și nu știu dacă va fi vreodată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    Hm... eu as fi deschis-o pe loc. Sa ai astfel de apropiati, care gandesc asa despre tine, sa vezi in ei ca viata e frumoasa, sa iti faca un astfel de cadou la care sa adauge povestea... pentru mine e un moment maret, ceva cu totul special ce merita punctat, merita sa nu treaca ne observat! dar oate sunt doar eu...
    • Like 0
  • [Ana]: "Mi-am propus să o deschid într-un moment al vieții mele în care să consider că am ajuns la vârf! La un vârf!"
    ORI Ana nu a ajuns la vârf (sau la un vârf), adică încă este pe panta ascendentă, dacă nu, pe platou sau, Doamne feri, pe o pantă descendentă
    ORI
    Ana este o tipă care nu se ține de promisiuni, chiar dacă și le face sieși.

    Scuzați comentariul prozaic, dar măcar depozitați sticla aia de vin "special" orizontal ("pe dop"), la întuneric și răcoare. Altfel, când cineva, mai puțin poet, se va decide în sfârșit să transforme metafora într-o bucurie pur dionisiacă, va avea o surpriză neașteptată.
    • Like 0
  • Buna ziua.
    Eu cred că a venit momentul să dăruiți acea sticla de vin, altcuiva. Daca o deschideți vreodată sau o pastrati simt că se pierde ceva din intenția inițială a 'Anei'.
    Tot respectul și admiratia mea pentru persoana care v-a dăruit sticla cu acel mesaj. Tot respectul și aprecierea mea că ne-ați împărtășit aceasta experiență.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult