Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lecția pe care am învățat-o de la Gigi, morarul demotivat care își făcea doar treaba. Până într-o zi, când a devenit cel mai bun din țară

Fabrică de făină

Foto: Profimedia Images

Tare des aud nemulțumiri ale șefilor privind oamenii pe care-i păstoresc. „Nu se implică, nu sunt motivați, nu-i interesează” și altele asemenea. Este mereu despre ei, cei nemotivați și neinteresați.

Da’ oare eu, eu liderul, unde sunt în filmul ăsta? Cum și cât îi ajut, cum și cât îi încurajez ori descurajez?

Gigi e un morar foarte pasionat de meseria lui. De a face lucrurile bine, de a dovedi că se pricepe. Că iubește ce face, că e bun în ce face. Doar că nimeni nu i-a cerut vreodată să fie bun, i-a cerut doar să facă. Atât. Să fie prezent și să facă. Așa că e prezent și face. Zi după zi, cu un zâmbet amar pe buze.

Și mai are o frustrare, adâncă și ascunsă. Viața nu i-a oferit șansa de a face o facultate. Sufletul și priceperea îi spun că putea, că merita. Soarta a zis altfel. Așa că așteaptă liniștit vremea pensiei, ce se apropie.

Septembrie, o dimineață ca oricare alta, până pe la 9. Cade trăsnetul. Gigi află că fabrica în care-și așteaptă pensia a fost vândută. Totul se va schimba, poate au venit capitaliștii s-o închidă. „Nu-i nimic, plec la pensie”, își împacă teama.

Asta îi spune și noului manager, care le vorbește de planurile de viitor. „Plec, la vârsta mea nu mai fac față schimbărilor. Veți cere calculatoare, poate limbi străine, cine știe ce minuni mai vreți”. Fața-i e tristă, „de-aș fi mai tânăr, v-aș arăta eu vouă” citești în tristețea lui.

„Gigi, poți pleca la pensie, meriți asta”, i-a spus cel venit în acea zi să conducă destinele fabricii. „Poți rămâne doar dacă dovedești că ești cel mai bun din țară. Prin produsul pe care-l faci, făina ta, Gigi!”

Să ne înțelegem. Gigi e un bărbat mic de stat, cu o căutătură ce arată inteligența. Instant s-a înălțat cu o palmă, coloana i s-a îndreptat, ochii au scos flăcări. „Domnu’ director, mie nimeni nu mi-a cerut asta vreodată. În trei luni o aveți!”

După trei luni, Gigi privea tirurile ce așteptau să încarce făina lui. „N-am crezut să trăiesc asta!”

Doar că o altă pozna i se întâmplă. Tot pentru prima dată. Evaluarea psihologică a angajaților. „Cei cu studii superioare în stânga sălii, cei fără, în dreapta”, cere evaluatorul. Radu, cel mai bun evaluator din țară, atunci și acum. 

„Gigi, tu vii și stai lângă mine, aici”, cere ferm tânărul manager. „Da’ n-am facultate” susură trist frustrarea lui Gigi. „Ești cel mai bun din țara, asta nu-i despre diplome”, iar ochii lui Gigi sunt încă o dată în flăcări. „Iar mâine mergem împreună la Iași să evaluezi tehnic o moară foarte mare”. „Acolo sunt ingineri, sunt 4, îi cunosc”. „Te temi de competiție?”

Gigi este deja un bărbat înalt, ochii lui încălzesc un întreg amfiteatru. Ce nu i se ceruse o viață, i se cerea în pragul pensiei. Să fie cel mai bun, să arate ce și cât poate. Să tragă de el spre a arăta că poate fi un campion. Un gând ascuns o viață iese la suprafață. I se cerea să-l scoată la lumină. I se cerea performanța. Gigi a descoperit cum e să fii apreciat și iubit în job-ul tău. Și a dat în schimb ce avea mai bun. Ce ținuse ascuns atâția ani, pentru că nu i se ceruse să arate.

„Cum e să lucrezi cu tânărul manager?”, l-au întrebat oamenii de la marea moară.

„Când a venit, i-am fost împotrivă, am vrut să plec. Acum, de-mi cere să merg pe jos la București, o fac, știu că ne iubește și crede în noi!”

Iubește oamenii, încurajează-i din iubire, dă aripi pasiunii lor, arată-le că-i știi și-i vrei cei mai buni. Riști să te uimească.

Gigi e un personaj cât se poate de real, trăiește într-un mic oraș al Moldovei, la o intersecție de vânturi. Îi mulțumesc pentru lecția învățată împreună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult