Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Învățătoarea care, în timpul pandemiei, a cumpărat o tablă și o cameră video și și-a transformat bucătăria în sală de clasă: „Când ești un dascăl bun, poți să apari relaxat în fața elevilor și părinților”

Aida Frujină

Învățătoarea Aida Frujină predă de 31 de ani la Școala nr. 195 din București, iar anul acesta are o clasa I, de 37 de copii, cu care face educație după scenariul hibrid: jumătate dintre ei participă fizic la cursuri, cealaltă jumătate online.

Încă din martie, din primele zile de închidere a școlilor, a ținut ore în fața unei camere de luat vederi, fără să se gândească să invoce regulamentul GDPR folosit de unii profesori drept motiv pentru a nu face educație online.

„Atunci când ești un dascăl bun la clasă și ești foarte stăpân pe meseria ta, poți să te expui relaxat în fața celor de 37 de elevi, x 2 părinți, x 3 bunici sau a altor rude care sunt în preajmă și vin să îți vadă lecțiile. Întotdeauna mă adresez și dumnealor și facem în așa fel să fim o echipă în actul predării. Din martie, când am început să predau online, lângă elevii mei erau părinții sau buncii. Eu am știut de la început că mă expun clar în fața tuturor, însă am considerat mereu că părinții acestor copii sunt echipa mea, nu sunt acolo să mă judece, să mă critice. Dacă fac și lucrul acesta, evident putem realiza niște discuții constructive să vedem ce nu e bine. Dar au apărut pe internet tot felul de filmări neplăcute, ale copiilor de 12-13 ani, care au adăugat comentarii nelalocul lor deasupra lecțiilor și apoi le-au aruncat în văzul tuturor. Este posibil ca unii dintre dascăli să se fi gândit la asta (n.r. când au invocat regulamentul GDPR). Însă nu ar trebui să oprească acest lucru felul în care ajungi la elevi”, a spus Aida Frujină în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Când școlile s-au închis, învățătoarea a căutat soluții pentru a se conecta cu elevii săi, care atunci erau în clasa pregătitoare, online. 

„Imediat cum am rămas acasă, a trebuit să iau legătura cu cei mici. Fiind clasa pregătitoare, evident că disperarea mea era să mă poată vedea și să pot să desenez, să cânt, să ajungem în firescul lucrurilor, cât de cât. Am cumpărat o tablă ecologică, am pus-o frumos pe peretele din bucătărie, am comandat o cameră web, trepied. am descărcat platformele. Am lucrat pe Zoom, ca să le fie mai ușor. Și din 12 sau 13 martie, deja am început să lucrăm, Până a venit tabla a fost o perioadă mai eficientă, de 2 zile, când am lipitpe perete pur și simplu niște foi mari albe”, explică ea.

A fost pentru prima dată când a folosit platforma Zoom în predare și, din acest motiv, a exersat înainte, cu câteva colege învățătoare. Este convinsă că educația online nu se poate face pe WhatsApp, cu atât mai puțin la clasele mici, unde copiii au nevoie să își dezvolte abilitățile sociale și inteligența emoțională.

„În momentul în care un copil îmi aude vocea, îmi vede zâmbetul, știe că l-am încurajat, lucrul acesta poate să facă învățarea mult mai eficientă”, spune Aida Frujină.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acesta NU este învățământ online. Este predare video cu mijloace simple, cu eficiență discutabilă. Este o soluție de criză care a costat, probabil, cca. 300 lei. (camera 150 și tabla 150). S-a expus de bună voie, a folosit metoda care i a fost la îndemâna. Bravo ei! Dar aceasta nu înseamnă să incrimineze alți profesori cărora un ministru incult le cerut să înregistreze lecțiile din clasă și să le expună public. Rog pe cei ce fac reportaje și interviuri să înțeleagă bine tehnologia, folosirea ei și atitudinea educatorilor. Noi nu suntem vedete machiate și asistate de echipe de specialiști. Suntem oameni obișnuiți care caută soluții în condițiile în care avem un minister incapabil să ne ajute cu soluții practice și bine gândite. Educatorii buni vor ști întotdeauna să se apropie de învățăceii lor... Mulți lucrează cum pot ei și nu se văd la TV...
    • Like 0
  • Felicitari!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult