Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Învățătoarea care, în timpul pandemiei, a cumpărat o tablă și o cameră video și și-a transformat bucătăria în sală de clasă: „Când ești un dascăl bun, poți să apari relaxat în fața elevilor și părinților”

Aida Frujină

Învățătoarea Aida Frujină predă de 31 de ani la Școala nr. 195 din București, iar anul acesta are o clasa I, de 37 de copii, cu care face educație după scenariul hibrid: jumătate dintre ei participă fizic la cursuri, cealaltă jumătate online.

Încă din martie, din primele zile de închidere a școlilor, a ținut ore în fața unei camere de luat vederi, fără să se gândească să invoce regulamentul GDPR folosit de unii profesori drept motiv pentru a nu face educație online.

„Atunci când ești un dascăl bun la clasă și ești foarte stăpân pe meseria ta, poți să te expui relaxat în fața celor de 37 de elevi, x 2 părinți, x 3 bunici sau a altor rude care sunt în preajmă și vin să îți vadă lecțiile. Întotdeauna mă adresez și dumnealor și facem în așa fel să fim o echipă în actul predării. Din martie, când am început să predau online, lângă elevii mei erau părinții sau buncii. Eu am știut de la început că mă expun clar în fața tuturor, însă am considerat mereu că părinții acestor copii sunt echipa mea, nu sunt acolo să mă judece, să mă critice. Dacă fac și lucrul acesta, evident putem realiza niște discuții constructive să vedem ce nu e bine. Dar au apărut pe internet tot felul de filmări neplăcute, ale copiilor de 12-13 ani, care au adăugat comentarii nelalocul lor deasupra lecțiilor și apoi le-au aruncat în văzul tuturor. Este posibil ca unii dintre dascăli să se fi gândit la asta (n.r. când au invocat regulamentul GDPR). Însă nu ar trebui să oprească acest lucru felul în care ajungi la elevi”, a spus Aida Frujină în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Când școlile s-au închis, învățătoarea a căutat soluții pentru a se conecta cu elevii săi, care atunci erau în clasa pregătitoare, online. 

„Imediat cum am rămas acasă, a trebuit să iau legătura cu cei mici. Fiind clasa pregătitoare, evident că disperarea mea era să mă poată vedea și să pot să desenez, să cânt, să ajungem în firescul lucrurilor, cât de cât. Am cumpărat o tablă ecologică, am pus-o frumos pe peretele din bucătărie, am comandat o cameră web, trepied. am descărcat platformele. Am lucrat pe Zoom, ca să le fie mai ușor. Și din 12 sau 13 martie, deja am început să lucrăm, Până a venit tabla a fost o perioadă mai eficientă, de 2 zile, când am lipitpe perete pur și simplu niște foi mari albe”, explică ea.

A fost pentru prima dată când a folosit platforma Zoom în predare și, din acest motiv, a exersat înainte, cu câteva colege învățătoare. Este convinsă că educația online nu se poate face pe WhatsApp, cu atât mai puțin la clasele mici, unde copiii au nevoie să își dezvolte abilitățile sociale și inteligența emoțională.

„În momentul în care un copil îmi aude vocea, îmi vede zâmbetul, știe că l-am încurajat, lucrul acesta poate să facă învățarea mult mai eficientă”, spune Aida Frujină.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acesta NU este învățământ online. Este predare video cu mijloace simple, cu eficiență discutabilă. Este o soluție de criză care a costat, probabil, cca. 300 lei. (camera 150 și tabla 150). S-a expus de bună voie, a folosit metoda care i a fost la îndemâna. Bravo ei! Dar aceasta nu înseamnă să incrimineze alți profesori cărora un ministru incult le cerut să înregistreze lecțiile din clasă și să le expună public. Rog pe cei ce fac reportaje și interviuri să înțeleagă bine tehnologia, folosirea ei și atitudinea educatorilor. Noi nu suntem vedete machiate și asistate de echipe de specialiști. Suntem oameni obișnuiți care caută soluții în condițiile în care avem un minister incapabil să ne ajute cu soluții practice și bine gândite. Educatorii buni vor ști întotdeauna să se apropie de învățăceii lor... Mulți lucrează cum pot ei și nu se văd la TV...
    • Like 0
  • Felicitari!
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult