Foto: Guliver/ Getty Images
Companiile românești se confruntă cu lipsa forței de muncă, iar o soluție la această problemă ar putea-o reprezentan lucrătorii străini, spune analistul economic Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal.
„Un lucru este absolut clar: toate companiile - și merg în toată țara, mă întâlnesc cu antreprenori în toate zonele țării, au același păs. Lipsa forței de muncă calificate. Rata șomajului e de 3% în România, sunt zone în țara asta unde aș spune că șomajul e chiar zero și zone în care ai autobuze care vin de la zeci de kilometri distanță cu oameni pe care îi aduci din alte părți pentru că nu mai găsești pe nimeni în zona respectivă.
Când decrețeii vor începe să iasă la pensie, o să avem o mare problemă. Va trebui să acceptăm muncitori din afara țării, cum au acceptat și polonezii. Polonezii au adus un milion de ucraineni”, a declarat Ionuț Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Sunt voci din mediul de business care susțin că România ar avea nevoie de un milion de lucrători străini ca să acopere deficitul de forță de muncă. „robabil că cifra e un pic cam mare. dar sigur e vorba de un număr mare”, crede el.
Emisiunea „În fața ta” e difuzată de Digi24 sâmbătă și duminică, de la ora 14:00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ați făcut cele 10 clase obligatorii, aveți peste 20 de ani, știți să citiți și să vă folosiți creierul? Atunci ce vă oprește să învățați singură și să vă construiți o carieră?
În orașul ”meu” roșu, cu complicitatea organelor statului corupt, câțiva ”angajatori” și-au bătut joc de viețile și drepturile cetățenilor angajați. Oamenii primeau un salariu, minimul pe economie, pentru un program de 10-12 zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica. Cea mai mare batjocură pe care am putut să o aud a fost aceea că sâmbetele și duminicile erau considerate zile de concediu. Angajatorul, cel mai hidos personaj din localitate, mare fan al plocoanelor oferite de către protipendada politrucilor locali, a avut un parcurs de invidiat, devenind majoritar în oferta locală din domeniul său. Șefii ITM, ai poliției, ai primăriei etc, erau înfipți în sfârcurile beneficiilor de la firmele acestui individ, iar oamenii, înjurând pe sub mustăți, și-au căutat un loc de muncă prin alte părți, chiar dincolo de granițe. Acum, inclusiv acel hidos individ, caută forță de muncă, fără să mai găsească suficientă...
Foștii angajați, întorși în vacanță, adresează numai cuvinte de ”laudă” față de fostul angajator și mafia instituționalizată care i-a sărăcit și i-a alungat de lângă casă; având grijă să-și arate respectul pentru gașca mafiotă și în rarele procese electorale.
Acum, fără să se gândească la a oferi condiții umane de lucru, gașca le râde iarăși în față, aducând lucrători din țările mai sărace, iar nu gândind la drepturile constituționale ale românilor.
Oamenii nu cer pomană, oamenii vor respect; demnitatea fiind un deziderat viciat de către gașca politrucilor de după lovitura de stat din decembrie.
Cred insa ca un program guvernamental coerent - o fi contradictie in termeni? - care sa adreseze aceasta problema strategica si critica in acelasi timp ar putea fi solutia la criza actuala....si uite...dau si un exemplu, poate citeste cine trebuie:
1. Cel mai usor de accesat este potentiala forta de munca aflata deja pe teritoriul Romaniei, deci aceasta ar trebui sa aiba prioritate.
2. Atragerea romanilor din diaspora - Ungaria si Polonia au deja astfel de programe pentru emigrantii lor - si acestea functioneaza intr-o oarecare masura.
3. Importul de forta de munca - ca ultima resursa - pentru ca este scump, ridica uneori probleme uriase de integrare sociala/bariere lingvistice/culturale....
Dacă răspunsul este zero, veți înțelege de ce unii dintre noi doar râdem de ce ați scris.
Ați identificat: 1. tineri care nu au muncit niciodată; 2. asistați social; 3. șerbi (însă pe acest punct îl eliminăm, pentru că, din cauza faptul că sclavia este interzisă în România, cred/sper că ați anunțat deja autoritățile și, cel puțin din ce știți dv, nu mai sunt astfel de persoane); 4. caftangiii (?!) - vă referiți la șefii de șantiere, maiștrii, șefii de echipă?
Ați dat ca soluție angajarea tinerilor dar nu ați spus care tineri; cei care nu au muncit niciodată de ce ar munci, dacă nu au nevoie să o facă? cei care primesc ajutoare sociale cum pot fi determinați să muncească? șerbii nu au de ales iar caftangiii muncesc deja.
Dezvoltare de funcții - se face (se face de ani buni: cel mai bun meseriaș primește un salariu mai mare, îi învață pe ceilalți, se ocupă de proiecte mai sensibile; dacă are ceva în cap, este pus să conducă echipe; doar că sunt prea puțini cei care au dorința de a face și alte sarcini ca să dovedească faptul că merită promovați și că pot prelua definitiv acele sarcini).
Delegare - merită o discuție separată.
--Deci ,de ce unui angajat strain i se da un salar mai mare ,decat salriul minim ,care-l primeste romanul Explicatia , de patron smecher este;;
Pentru ca ,strainul trebuie sa- si plateasca ,chiria si masa !! Dar Romanul ,nu trebuie sa-i plateasc achiria si masa ?? Apoi , doresc ,sa fac public o afirmatie ,sanatoasa , si de actualitate,,
---DACA ,MA PLATESTI CUM VREI ,,TU,, VOI LUCRA ,CUM VREAU ,,EU,,IAR DACA MA PLATESTI ,CUM VREAU ,,EU ,,VOI LUCRA ,CUM VREI ,,TU,, Cred ca spun multe aceste cuvinte, Adevarul trist, este ca , f. multi patroni ,ocolesc .legea, si ,platesc ,salariul minim pe ,CM ,iar diferenta in p[ic, ptr ca omul sa fie cat de cat multumit, Dar Omul nu realizeaza ca ,darile ,la pensii si sanatate, sunt minime ,iar pensia ,va fi la fel . Pacat.Mai ,este un alt ,adevar, , daca ,pana nu demult ,patronii strigau la angajati ca ,,Vezi ai de grija ,ca stau la poarta 100 ,ca sa-i angajez, !! Ei ,acum ,,s-a intors roata, si stau ,la poarta 100 de patroni ,ca sa gaseasca Oameni muncitori si seriosi !!
Dacă semnezi un CIM cu firma mea, muncești cum stabilesc eu, nu cum vrei dumneata.
Cine te pune să accepți plata salariului la plic? Îți dau adresa ITM din localitatea dumitale, pentru că nici mie nu-mi convine când alte firme care operează în aceeași piață cu mine încalcă legile, și te rog să le denunți (dacă știi de astfel de firme și nu semnalezi autoritățile, comiți o infracțiune și sper să fii aruncat după gratii).
Dacă vreți să curățăm societatea, avem nevoie să lucrăm împreună, nu mai așteptați ca alții să vă scoată castanele din foc.
In plus, unde mai exista muncitor calificat , in tara asta?
Sclavi moderni, ai statului suntem cu totii, deopotriva: si patroni, si angajati.
Sa gandim bine cand punem stampila ! Si, mai ales, sa mergem sa o punem!
Daca asta este intelegerea capitalismului , nu ma mai mira ca tot iese comunismul la vot...
Glumesc, toti suntem saraci, dar unii mai mult ca altii.
Explicatia ta ca nu poti mari pretul produselor/serviciilor oferite de firma pentru a mari salariile angajatilor arata lipsa multor antreprenori de cunostinte manageriale dar si de notiuni elementare de economie de piata.
1.Pretul unui produs nu e dat in economia de piata de suma costurilor ci de raportul cerere/oferta , degeaba vrei tu sa vinzi painea cu 5 lei ca nu o cumpara nimeni. Problema care se pune la multi patroni romani e ca nu inteleg fenomenul. Plata unor salarii mai bune nu trebuie sa rezulte din scumpirea produsului/serviciului ci pe baza introducerii unor metode moderne de management si a inovarii. E evident ca salariatii care aduc inovarea nu pot fi platiti cu minimul/economie pentru ca aia au cunostinte si experienta dar pot contribui la oferirea unor produse/servicii mai scumpe pe piata. Un management modern duce la organizarea mai buna a activitatii si implicit la reducerea costurilor. E adevarat inceputul e greu si e influentat si de raportul capital/forta de munca sau mai precis raportul intre profit si salariu. Patronii romani nu au capital ca cei din vest de 3 generatii si atunci din dorinta de a acumula rapid capitalul o fac doar in defavoarea salariului pentru ca nestiind alte metode considera ca asa e normal ca patronul sa castige de 10 pana la 100 de ori mai mult ca salariatul pe care-l considera un fel de negru pe plantatie. Rezultatul va fi ca vor veni doar salariati slab pregatiti avand in vedere salariile oferite ceea ce va duce la o productivitate slaba si implicit la costuri mari la care de cele mai multe ori se adauga costurile suplimentare incluse de patron in societate dar care nu sunt aferente obiectului de activitate al companiei dar sunt pentru confortul patronului ca ratele la automobil , la vila sau sejururi in locuri exotice decontate ca vizite la conferinte, participari la targuri etc . Poate de aia piata romaneasca e invadata de importuri de produse/servicii mai ieftine din alte tari ale UE dar care provin din tari cu salarii de 3-5 ori mai mari ca in Romania. Nici un patron roman nu-si explica cum vin mere din Polonia cu 3-4 lei/kg de la 2500 km avand in vedere si ca in Polonia salariile sunt de peste 700 de euro. Nu mai vorbesc de cele din Germania , Franta sau UK. Patronilor romani cu astfel de probleme le recomand cursurile speciale de management antreprenorial si competitivitate oferite de ASE , vor avea multe de invatat de acolo.
Am să mă refer la un singur aspect.
„degeaba vrei tu sa vinzi painea cu 5 lei ca nu o cumpara nimeni.”
Ultima pâine pe care am cumpărat-o eu a costat 6 lei; Bugatti vinde doar mașini al cărui preț depășește 1 mil de €; cel mai ieftin iPhone e 4000 de lei; Starbucks vinde o cafea cu 18 lei etc.
În România o fabrică face pantofi care costă 2000€ perechea (două mii euro) - găsești uneori și la 1500, însă în general sunt cam 2000; care piață a influențat prețul acela? Ce monopol tehnologic nu poate fi obținut de o companie românească?
Cu toată considerația, citindu-vă părerile îmi este clar că eu n-am ce învăța din această discuție, pentru că subiectul vă depășește mult, așa că mă retrag.
Succes!
2. Nu zic ca nu se fac in Romania pantofi care sa coste 2000 de euro perechea , ideea e sa-i si vinzi in Romania ( asa sunt o gramada de lohnuri care produc articole de confectii sau incaltaminte pentru firme celebre ( ca si In Sri Lanka, Bangladesh sau Vietnam )dar care nu se vand in Romania. Exista cum am aratat si oameni cu bani in Romania ( e adevarat sub 1 % care sa indeplineasca cerintele de incadrare in clasa mijlocie cum m-am referit mai sus) problema ca patura de bogati e asa de subtire in tara incat chiar daca ai scoate pantofi cu 2000 de euro nu pre ai cui sa-i vinzi aici pentru ca sunt prea putini clienti care sa-i cumpere ( peste 90 % din bogatii romani nu cumpara pantofi de 2000 de euro din tara , aia cumpara de la Londra ,Paris sau Milano pentru ca isi permit si acolo gasesc mult mai multe produse asemanatoare si au de unde alege ( asa cum am scris m ai sus , bogatii sunt mai zgarciti , mai greu de multumit si aia cand fac o achizitie verifica toate firmele producatoare , compara pretul si calitatea etc ( nu cred ca sunt in tara cel putin 10 branduri de pantofi care sa puna la vanzare pantofi de peste 2000 de euro care sa aiba si calitatea corespunzatoare pur si simplu pentru ca piata e prea saraca in Romania ca sa poata sa vanda aici. ( Asa cum spuneam chiar daca exista manufacturi care lucreaza pentru firme celebre alea nu vand aici ( de altfel cunosc cateva din aceste firme de confectii nu incaltaminte si toate exporta produsele dar importa materia prima si accesoriile iar din tara utilizeaza doar forta de munca pentru ca e mai ieftina. Din pacate multe din astfel de firme au inchis filialele din Romania pentru ca au gasit forta de munca mai ieftina in Asia de sud-est , asta e soarta lohnului pentru ca in aceasta bransa marja de profit e foarte mica).
3 La multe capitole Romania nu beneficiaza de monopol tehnologic care sa ii permita sa impuna un pret pe piata care fiind mare sa fie insotit si de calitatea necesara dar mai ales de complexitatea tehnologiei ( am sa dau cateva exemple ca sa va lamuresc :
a) Automobile de lux ( Bugatti , ex dvs , Lamborghini, Ferrari , Aston Martin , se adreseaza unei paturi subtiri de bogati dar aia nu cumpara din Romania , chiar daca sunt si in tara posesori ei cumpara de la Londra , Paris sau Munchen sau chiar daca firmele respective au reprezentanta in Romania ele importa respectivele produse aici nu le fabrica in tara)
b) Electronice de top ( Apple ,Samsung, Panasonic, Sony - nu sunt produse in Romania chiar daca se importa aici
c) Microprocesoare, chipset-uri , memorii , medii de stocare se produc de cateva firma mari la nivel mondial dar nu de firme romanesti
d) Sateliti artificiali indiferent de marime ( electronica si senzorii necesari) nu se produc in Romania ( asa cum spuneam nu avem expertiza necesara)
Iar exemplele pot continua dar am monopoliza subiectul cum spuneti dvs. Doar avansul tehnologic poate asigura o calitate superioara care sa justifice pretul unui produs pe piata nu comerciantul ( tehnologia poate asigura fie o calitate superioara fie un cost redus sau pe amandoua). Din pacate Romania nu poate beneficia de acest avans pentru ca cercetatorii sau inginerii cu inalta calificare care pun in valoare aceste tehnologii noi sunt acaparati fie de firme straine fie de filiale de multinationale din tara pentru ca vor salarii decente ca in vest ( nu 10 lei/activitate ca la patronii romani cum spuneati dvs , pe ei nu-i intereseaza ca patronul roman nu are decat un buget redus si atunci aplica unde sunt platiti decent) e simplu.
1. Să luăm o piață cunoscută: cea a vehiculelor rutiere.
Avem mașini de 2000€ și avem mașini de milioane €; să zicem că Bugatti și RR fac parte din grupuri cu putere financiară mare, care își permit să țină (și) mărci scumpe, însă există și Pagani sau Koeningsegg care fac doar mașini mai scumpe de 1 mil; Tesla făcea doar mașini peste 100.000€ până când a făcut una de 90.000 apoi una de 30.000€.
În piață este loc pentru toate categoriile de preț, ceea ce înseamnă că nu piața dictează prețul unui produs ci comerciantul alege să se adreseze clienților care sunt dispuși să plătească un anumit segment de preț pentru un anumit produs.
2. Cine spune că trebuie să vând în România, în Vaslui sau în Ferentari?
Costă câteva minute să faci o pagină de Facebook și să ajungi la clienți din Noua Zeelandă și Alaska; cine te ține legat de glie când puterea UE este faptul că închirierea unui magazin din Milano se face la fel de simplu ca închirierea unuia din Zărnești?
Crezi că eu mi-am pus o gheretă în mijlocul străzii ca să agăț clienți de acolo? Nu, prietene, am strategii de marketing prin intermediul cărora ajung la clienții țintă.
3. Poate că este complicat să produci în România uleiuri de măsline, însă poți produce țuică pe care să o vinzi cu 1000 de € sticla, brânză puturoasă și scumpă sau un Bitdefender2 și un UIPath2.
Economia are o plajă foarte extinsă de activități și trăiește bine cel care își înțelege și folosește atuurile.
Iar România are capacitatea de a crea acele produse și servicii cu valoare adăugată foarte mare și care costă pe măsură.