Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ipoteza Gaia și economia circulară. Dacă natura este cea mai avansată tehnologie pe care o avem?

Pământul văzut din spațiu

Foto: Profimedia Images

Este important să facem schimbări la scară personală, noi, prietenii noștri, familia noastră? Să sortăm deșeurile, să consumăm mai puțin, să economisim, să reciclăm? Da, este foarte important. Cu cât mai mulți oameni fac asta, cu atât beneficiile vor fi mai semnificative. Suntem însă presați de timp, schimbările climatice se întâmplă deja. Și nu numai pe continente pe care cu greu ni le putem imagina, ci chiar aici, în Europa, în România, o simțim pe propria piele. Avem nevoie, așadar, nu doar de conștiință ecologică, ci și de o schimbare de paradigmă. Dar dacă natura este cea mai avansată tehnologie pe care o avem și imitând mecanismele ei de autoreglare, omenirea poate depăși prin circularitate impasul ecologic în care se află?

Asta este soluția pe care o propune noul documentar Going Circular produs de ONG-ul olandez Circle Economy. Filmul pornește de la ipoteza Gaia, mult timp controversată, a omului de știință britanic James Lovelock, care susține că biosfera funcționează ca un superorganism care se autoregleaza. Conform acestei teorii, organismele vii ale sistemului interacționează cu materia anorganica și o modifică, contribuind la stabilitatea temperaturii globale, a salinității oceanelor, a oxigenului din atmosferă și a altor factori de habitabilitate.

Un exemplu concret este procesul de formare a norilor deasupra oceanului, influențat semnificativ de algele care emit molecule de sulfură ca deșeuri ale proceselor metabolice, molecule care apoi devin nuclee de condensație pentru ploaie. Ploaia, la rândul său, ajută la reglarea temperaturilor de suprafață. Acest fenomen de buclă se observă în multe ecosisteme, inclusiv la nivel macro. Conform teoriei Gaia, condițiile de pe planeta noastră sunt atât de neobișnuite, în comparație cu cele de pe alte planete, că nu pot fi decât rezultatul activității biosferei. Practic, biosfera funcționează prin procese multiple de reciclare (negative feedback loops) pentru a crea și menține un mediu propice pentru viața pe pământ. Însă intervențiile agresive ale activității umane asupra mediului, sub forma poluării și a defrișărilor, periclitează aceasta abilitate a biosferei de a-și autoregla clima și compoziția chimică.

Dezvoltată în anii ’70, împreună cu microbiologul Lynn Margulis, această teorie a fost contestată și ridiculizată de comunitatea științifică în primă instanță. Un inventator și clarvăzător mai degrabă decât om de știință cu pedigri academic, Lovelock s-a folosit de povești și figuri de stil pentru a sensibiliza publicul la criza de mediu, alienându-i astfel pe mulți dintre colegii săi de breaslă, care au perceput teoria ca pseudoștiință sau filosofie new age. 

Totuși, Lovelock fost printre primii care au atras atenția asupra consecințelor devastatoare ale activităților umane asupra echilibrului fragil al biosferei. Cu timpul, atât ipoteza Gaia, pe măsură ce aspecte ale sale au fost elucidate de cercetarea științifică, cât și încălzirea globală ca fenomen provocat de arderea fosililor și defrișări, au intrat in mainstream, punând bazele științelor pământului.

Documentarul Going Circular pornește de la teoria circularității biosferei concepută de Lovelock și Margulis, pentru a promova economia circulară și biomimetica ca soluții la criza de mediu. Un om de știință controversat, un biolog împătimit, un arhitect de inspirație renascentistă și un bancher reformat imaginează un viitor mai bun pentru planetă. Un fel de Ocean’s Eleven al sustenabilității, Going Circular prezintă viziunile iconoclaste ale acestor proscriși ai capitalismului de consum.

Janine Benyus scrie despre biomimetică, iar organizația pe care o conduce Biomimicry Institute ajută companiile să dezvolte tehnologii inovatoare inspirate de natură. Iluminare stradală de tip LED inspirată de licurici în Olanda, filtre de aer inspirate de violete africane in Taipei, vopsea anti-căldură inspirată de anemone și delfini in Statele Unite - sunt doar câteva exemple. Inventatori din întreaga lume își pot înscrie proiectele in competiția Biomimicry Global Design Challenge.

Arthur Huang este un tânăr arhitect și inginer structural care folosește deșeuri pentru a crea design inovativ. De la generatoare solare și eoliene din deșeuri electronice, la spitale Covid modulare din deșeuri de unică folosință (doze de aluminiu și PET-uri, printre altele), la restaurante construite din deșeuri combinate cu resturile organice ale producției de bere, la magazine decorate cu materiale reciclate din încălțăminte Nike uzată, Arthur Huang face artă din gunoaie, iar creativitatea laboratorului său de gunoi (Trash Lab) este inepuizabilă.

Un bancher de pe Wall Street reformat, John Fuller este autorul economiei regenerative, un model economic circular inspirat de procese naturale sustenabile, care promovează trecerea de la un sistem bazat pe supraproducție la un sistem bazat pe servicii (reparații, modernizare, upgradare) ale unor produse concepute din start să fie reutilizate (aparate electronice si electrocasnice, de exemplu), minimizând astfel deșeurile și risipa.

Sună ca un scenariu de film science fiction? Poate că da, însă pentru cei patru protagoniști ai documentarului viitorul nu este așa departe. Mai multe detalii despre obiectivele proiectului găsiți pe pagina de web a documentarului Going Circular.

Articol publicat inițial pe minimamoralia.blog.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    ce titlu fain.
    Inspirat tare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon