Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Istoricul Mădălin Hodor: „Acum au făcut o campanie împotriva homosexualilor, mâine vor face o campanie împotriva țiganilor. Este o deschidere a unui capac al urii”

Protest iubire

 (Foto: Facebook/Simo Paraschi)

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție s-a încheiat, foarte multă lume este mulțumită de rezultat, care a fost unul neașteptat. Coaliția pentru Familie nu a reușit să își promoveze ideile, dar există în spatele acestor lucruri o realitate îngrijorătoare, vede istoricul și cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor.

„În România referendumul a fost în jurul acestei teme, dar de fapt tema nu e neapărat legată de drepturile homosexualilor, este o deschidere a unui capac al urii, care nu se știe unde va duce”, spune cercetătorul CNSAS.

Discutiile legate într-o formă sau alta de reglementarea familiei, a relațiilor homosexuale se întind din SUA până în Uganda. România nu este un actor singular pe scenă. 

„Ideile acestea sunt promovate de foarte mult timp în spațiul occidental, există organizații care se ocupă în mod explicit cu această agendă. Referendumurile au fost promovate în foarte multe țări din Europa. Agenda despre familia tradițională a fost adoptată inclusiv în Rusia”, spune Mădălin Hodor.

În 2013 Duma de Stat din Rusia a adoptat o lege care interzice propaganda homosexuală. Legea are efecte juridice și azi, spune istoricul. Există persoane în Rusia condamnate pentru ceea ce se numește propagandă homosexuală, pentru difuzarea de imagini. E interzisă difuzarea de imagini pe această temă pe rețelele de socializare.

Istoricul a vorbit recent, la o dezbatere organizată la Grupul pentru Dialog Social, despre mesajele antieuropene și de promovare a urii, vehiculate în ultima perioadă în spațiul public.

„Există o problemă la scară mondială pe care România a receptat-o așa cum a receptat-o în ultima vreme. În spațiul nostru lucrurile au luat o întorsătură specific locală. Am avut lideri de opinie cu ieșiri extreme, de natură legionaroidă, am văzut discursuri antieuropene. Pentru prima dată în România s-a vorbit explicit de Roexit, nu neapărat într-un context marginal, ci în presa mainstream. Iată că suntem într-o zonă de provocare, depinde noi, ca societate, cum vom reacționa, însă înainte de toate ideal ar fi să înțelegem cu ce ne confruntăm”, a subliniat cercetătorul CNSAS.

În sprijinul ideii că lucrurile nu se vor opri aici, istoricul a prezentat un exemplu de succes al acestui tip de propagandă în Rusia.

„O doamnă care se numește Yelena Mizulina, un politician rus foarte cunoscut, este unul dintre vectorii de promovare a mesajelor de acest tip. În 2010 doamna depunea un proiect privind protejarea copiilor față de informațiile dăunătoare sănătății lor, era o propunere pentru cenzurarea internetului. În 2013 propune o lege prin care să se interzică adopția de copii de către cetățeni ai SUA. În 2014 propune o lege referitoare la limitarea dreptului tinerilor gravide la educația superioară, în sensul că dacă sunt gravide să nu urmeze cursurile până nu duc la îndeplinire sarcina. În 2017 a devenit ultramediatizată pentru că ea a stat în spatele dezincriminării violenței domestice în Rusia. A reușit să facă astfel încât această chestiune să nu mai fie considerată o faptă penală, ci în cazul în care nu sunt «leziuni serioase» fapta se lasă doar cu o amendă administrativă”, a spus Hodor.

Odată ce cutia urii este deschisă subiectele variază, lucrurile escaladează și nu se opresc, sunt pe un trend ascendnt, a punctat Mădălin Hodor.

În 2017 un alt politician rus, tot o femeie, s-a prevalat de o lege care exista în momentul respectiv pentru a interzice jocul video FIFA 2017 în Rusia. Motivul a fost că cei ce joacă acest joc - un simulator de fotbal – puteau să pună culoarea curcubeului pe jucători, o opțiune prevăzută de producătorul jocului, care promova un mesaj pro LGBT. Rușii au luat în discuție această temă și au considerat că nu e bine ca acest joc video să fie distribuit în Rusia.

„Dacă mă duc la referendum înseamnă că îl votez pe Dragnea, nu?” „Da.” „Nu mă duc”

Cercetătorul CNSAS a vorbit și despre modul în care au perceput tema referendumului oamenii simpli din mediul rural.

„Înainte de referendum am auzit foarte multe discuții la țară ale unor oameni simpli, care nu au o reprezentare a ideilor care se vehiculează în general, care au văzut lucrurile în termeni foarte simpli. „Dacă mă duc la referendum înseamnă că îl votez pe Dragnea, nu?” „Da.” „Nu mă duc”. Asta a fost percepția”.

Biserica iese în urma referendumului cu mari învățăminte de tras, în opinia istoricului.

„Cu toată propaganda pe care au făcut-o, oamenii nu au ieșit la vot la referendum. Dacă biserica ar fi reușit să-și capaciteze enoriașii, făceau pragul pentru validarea referendumului. Dar nu a reușit să își mobilizeze enoriașii. Și aici este o întrebare. De ce nu au reușit? Pentru că ne așteptam toți ca în duminica referendumului să defileze toți cu icoanele în frunte și să se oprească la secția de votare. Nu s-a întâmplat acest lucru.”

Mădălin Hodor a făcut o paralelă cu atmosfera anilor '30 și a remarcat recrudescența unor idei.

„Istoricii văd în general lucrurile care s-au întâmplat și presupun că se repetă într-o altă formă. Secolul XX-lea a fost marcat de idei, în secolul al XX-lea ideile au ucis. Au fost două idei care au ucis. Se pare că nu am învățat mare lucru din această experiență, suntem din nou în situația în care ideile pot ucide, se pot transforma în vehicole politice de ură, se pot transforma în lucruri foarte periculoase.

Există această criză a Uniunii Europene, există un curent populist masiv în Europa. În România în prezent această zonă populistă nu e ocupată, după părerea mea. Sunt niște mici ințiative ale unor grupări. E o problemă de timp. Va fi ocupată această zonă, pentru că electoratul PSD și PNL, cei care vor abandona partidele tradiționale vor vrea să fie reprezentați, și dacă nu vor găsi reprezentare în zona USR, și așa mai departe, vor găsi reprezentare într-o zonă care va promova de tipul mesaje: «Ne vom lupta cu ea»” , a punctat cercetătorul CNSAS.

În opinia sa, deocamdată nu avem acest inamic, nu știm cum să reacționăm, pentru că deocamdată nu vedem fața acestui inamic. E amorf. 

„Acum au făcut o campanie împotriva homosexualilor, mâine vor face o alt fel de campanie împotriva țiganilor, vor relua temele acestea, vor găsi ceva. Aici nu e vorba despre o singură temă, e vorba de a vinde o idee. E o operațiune de marketing. Naziștii în anii '30 au fost niște vânzători de idei foarte performanți, care au transformat Germania peste noapte, dintr-o societate fără probleme mari semite, din cea mai liberală din Europa pe tema asta, au transformat-o într-o societate radical antisemită. Au făcut asta vânzând o idee, în câțiva ani, beneficiind de contextul politic, de criza economică”, a subliniat Mădălin Hodor.

Istoricul şi cercetătorul Mădălin Hodor a fost suspendat şi este cercetat disciplinar, după ce în luna aprilie anul acesta a prezentat o listă cu personalităţi care ar fi colaborat cu fosta Securitate şi se ocupau de urmărirea emigraţiei româneşti. 

Află și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Istoricul Madalin Hodor este citat in articolul de fata folosind diverse tipuri de parsivenii logice, in sprijinul ideii ca referendumul instiga la ura, urmand in consecinta nici una nici alta decat o forma de fascism. Pasamite, maine se vor mobiliza susținătorii familiei traditionale impotriva tiganilor si tot asa.
    Acest articol are tiparul explicit al unui text care instiga la ura: uite-i pe astia, uite ce fac, seamana cu Baba Cloanta (Rusia) o sa urmeze asta si asta ba si un razboi si ei sunt de vina!
    Sigur, recunosc, ma regasesc in cauza Coalitiei pentru familie. Ma tem de propaganda pentru homosexualitate care se va desfasura astfel incat copiii nostri sa considere normalitate a fi homosexual (ca pana atunci, tot vor fi discriminati).
    Drag homosexual - ai o cruce. Poart-o cum stii, cum poti. Cred ca nu e usor. Cu ce pot sa te ajut, in afara de a pierde reperul a ce e natural astfel incat sa fie toate o apa si un pamant?
    • Like 2
  • Victor66 check icon
    Ce tampenie, de unde pana unde se va ajunge la genocid de la o simpla campanie menita sa impiedice casatoriile gay?
    • Like 1
    • @ Victor66
      Alien check icon
      Știi povestea aia veche de un secol: cand au venit să-i ia pe gay nu m-am băgat, ca nu-s gheu. Apoi au venit după evrei și am stat în banca mea ca nu-s evreu. Au venit după țigani și după comuniști însă nu mi-a pasat ca nu-s nici țigan nici comunist.
      Când au venit și după mine nu mai rămăsese nimeni sa ma apere.
      • Like 4
    • @ Alien
      Victor66 check icon
      Da, o stiu, ce-i cu ea?
      • Like 0
    • @ Victor66
      Alien check icon
      Nimic, chestiile astea se întâmplă doar altora din alte timpuri. Noua nu ni se ar poate întâmpla.
      • Like 1
    • @ Alien
      Victor66 check icon
      Esti ca aia care ziceau ca daca se interzice casatoria gay, ii arde pe rug a doua zi.
      • Like 0
    • @ Victor66
      Alien check icon
      Neah... ti-am spus, noua nu ni se poate intampla, ca suntem mult mai destepti decat inaintasii.
      In plus, chiar si daca ma insel, interzicand o casatorie imaginara (adica care nu exista) si rugurile ar fi tot imaginare.
      • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Da, așa incepe.Da, nu a fost o campanie " veniți la referendum, toți vor avea până la urmă ce vor" ci una parșivă, anti homo, sperând că oamenii se vor revolta vor scuipa în sân și vor veni incolonați la vot.NU a fost despre "casatorie nu dar parteneriat civil da", asta ar fi fost normal.A fost " să dispară homosexualii da/nu".Referendumul a trecut, totuși o parte din ură a rămas și mai mult, a creat un precedent.
    Aviz celor ce doresc o societate în care drepturile unora sunt limitate, nu se stie încotro evoluează si cat de repede, și mai ales care categorii se vor trezi că li s-au limitat drepturile până la interdicție.Aviz creștinilor înfocați dar și celor de la alte culte, într-o zi ar vedea că nu mai au nicio libertate.Cum a fost în comunism puțini își aduc aminte, cum se fofilau pentru o cununie religioasă, cum se spunea la școală elevilor sus și tare că Dumnezeu nu există, la slujbă pe furiș și undeva departe de secu, etc.Grijă la ce vă doriți că se poate să se împlinească încă în variantă extinsă...Asta vrea să spună și are dreptate.

    Post-edited: într-o notă mult mai relaxată, dacă tot nu le place Fifa că dă posibilitatea de a pune curcubeul pe jucători, de ce nu se interzice pur și simplu curcubeul de pe cer?Sau poate ăla e singurul "legal"...Nu numai rușii fac din astea, aici e exagerarea.Mai nou americanii, noul președinte brazilian, și mai sunt.Aceste ideologii merg mână în mână cu naționalismul, anti-sorosismul, tendința spre autoritarism, prezente în toată lumea...Oamenii învață greu și uită prea ușor.
    • Like 1
  • nicu check icon
    Incă e OK sa nu fi homo, sa nu fi țigan, sa ai o familie compusa din tata de sex masculin și mama de sex feminin, in Romania.
    Indivizii de teapa lu' Hodor ăsta incearca sa aprinda focul sub cazanul cu ura. Ură a minorităților de tot felul pentru cei care nu se incadreaza in stereotipurile dumnealui. Nu esti minoritate, esti deja hitler.
    Articol pentru #NPCs.
    • Like 0
    • @ nicu
      Alien check icon
      Unde ai citit chestiile alea ca nu-i ok sa fii "normal"?
      • Like 1
    • @ nicu
      Nu mi se pare ca pozitia lui Mădălin ar fi partinitoare. Poti sa dai exemple?

      Sau NPC se refera aici la "non player characters"?
      • Like 2
    • @ Altcineva
      Alien check icon
      Fiecare npc are impresia ca doar ceilalți sunt npcs fără să-și dea seama cât de liniar și previzibil e propriul lui algoritm de funcționare.
      • Like 1
    • @ Alien
      nicu check icon
      Sa înțeleg din logica comentariului tău ca cine e homo si/sau tigan nu este "normal"? Ti-a scapat un porumbel, Aliene! ...Aha! Azi zici despre ei ca nu sunt normali, apoi interzici avorturile la travestiti si educatia sextuala la cresa iar maine-poimaine te vad cum bati pas de gasca à la Berlin!!!...
      • Like 0
    • @ nicu
      Alien check icon
      Slabe sperante, tinand cont ca-s "normal". Poate ca daca eram femeie musulmanca lesbi si negresa eram deja pornit(a) sa distrug lumea aia creata de "noi", ca ca principal dusman al omenirii. Deja transsexualele ne-au dărâmat autostrăzile și emigranții spitalele.
      • Like 2
    • @ nicu
      Delia MC Delia MC check icon
      Ura a fost deja aprinsă de diverse secțiuni ale propagandei și întreținută de homofobi și naivi(adică fanatici, înfocați, etc)."Hodor ăsta" cum spuneți nu face decât să atragă atenția. NU el e Hitler, cu maximă siguranță.Sau poate n-ar trebui să deschidă gura pentru că e dintr-o minoritate!!?
      • Like 1
    • @ Altcineva
      nicu check icon
      1. Ex.: referendumul "...este o deschidere a unui capac al urii...", deci a fost instigare la ura. Fals, a fost despre definirea familiei. Ura a fost mai degrabă îndreptată către cei care au mers la vot.
      2. Da, asta însemna, articolul cuprinde toate elementele uzuale ale instrucțiunilor pentru NPC: ghei, minoritati, rusia, nazisti, etc. relationate după scheme binecunoscute.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      nicu check icon
      De unde știți, Doamnă, ca Hodor ăsta e minoritate? Eu nu pot sa vad din poza daca e tigan sau gheu sau evreu sau lesbiana. Pentru mine e doar un tip care răspândește inepții, care are o agenda politica clara, care face propaganda. El este cel care arata cu degetul catre altii si spune ca sunt "literally" hitler.
      Si a-propos de hitler, Doamna, hitler avea niste slujbasi care gineau minoritatile dintr-o privire asa cum reusiti si Dvs. Ce sa zic, felicitari!!?
      • Like 1
    • @ nicu
      Alien check icon
      IF (articol.progresist) THEN display "ineptii, comunism, stânga, dictatura, ura"
      ELSE display "respect"
      • Like 1
    • @ nicu
      Delia MC Delia MC check icon
      Multumesc!Și dvs felicitări pentru ridicarea în slăvi a URSS și comparația UE cu aceasta. Spuneți singur că rău mai mare decât comunismul nu a fost.Aici complet de acord.Insa Ro nu mai avea datorii...Comentariul dvs e de la început un atac, fără să mai pomenesc de afrontul la politețea elementară, atunci ce așteptați?Combateti tot ce mișcă și nu gandeste ca dvs.Algoritmul dvs e tuturor cunoscut: definirea familiei cu mimarea de rigoare a naivității, educația sexuală la creșă-ăsta da argument - combaterea cu propriile arme(știți la ce mă refer), Europa a greșit, migranții sunt si ei vinovați( numai că in Ro nu prea sunt) etc .Nimic nou sub soare.Numai că NU schimbă opinii ci generează doar dispute sterpe.Mie îmi pare că autorul are perfectă dreptate, felicitările de data asta fără ghilimele i se cuvin de fapt dumnealui.
      • Like 1
  • karla check icon
    Ciudat...asadar acum au inventat o alta idee pe care o vand, anume ideea anti-UE. Vor sa distruga acest proiect politic european pentru a destabiliza continentul si pentru a-l slabi economic si social. Pentru a genera haos, practic. Aceste regimuri politice, prin organizarea de referendumuri, speculeaza dorinta majoritatii in vederea destabilizarii lumii democratice dupa ce in prealabil au influentat opiniile prin media si alte canale de comunicare. In acest fel politicienii sunt "acoperiti" de opinia majoritatii exprimata la referendumuri, opinie care nu-i asa, trebuie neaparat respectata si luata in calcul.
    • Like 3
    • @ karla
      Vreau doar sa adaug ca nu este o idee chiar noua, ea a fost vehiculata de la inceput de unele grupuri periferice.

      Cred ca "ideea anti-UE" in Romania nu este una autentica, ci mai degraba o manifestare naturala de respingere a ceva greu de inteles. Cum zicea si Mădălin, orice obiect care poate atrage ostilitatea majoritatii este bun, pentru ca astfel, cetatenii sunt ocupati cu altceva decat problemele vietii de zi cu zi. Care probleme nu se rezolva prin atacul acestor tinte arbitrare (ba poate chiar se amplifica), si astfel se creeaza un cerc vicios.
      • Like 0
    • @ Altcineva
      karla check icon
      Intr-adevar, modul in care "mecanismul" UE functioneaza poate fi greu de inteles, insa atat timp cat acest sistem mentine linistea si pacea pe acest continent cred ca isi demonstreaza eficienta. Este singurul mod de a mentine pacea aici avand in vedere diversitatea de state, culturi, regiuni. Este un model geopolitic unic in lume si trebuie mentinut , in caz contrar nu stiu unde am ajunge...
      • Like 1
    • @ karla
      nicu check icon
      asa era si URSS-ul, aducea pacea intre popoare.
      • Like 0
    • @ nicu
      Alien check icon
      URSS a adus pacea cu tancurile. UE n-are tancuri, și s-a construit după ce marile națiuni europene aproape s-au anihilat reciproc deși practic nu aveau aproape nimic de împărțit, ci doar ideologii cretine și orgolii de politicieni și mai cretine. Au murit milioane de tineri ca să apere interesele unor basinosi bătrâni.
      Pentru tinerii de azi asta e doar teorie, și au impresia ca lor nu li se poate întâmpla și ca pacea și drepturile le sunt garantate....
      • Like 1
    • @ karla
      Cand am scris "greu de inteles", ma refeream tocmai la genul de dezbatere care se contureaza aici.

      Sigur ca exista niste beneficii incontestabile, dar majoritatea nu percep aceste beneficii direct. Daca traiesti de la o zi la alta, nu-ti pasa ca e pace. Daca abia poti citi in limba romana, nu-ti pasa ca poti calatori fara pasaport in toata Europa. Daca lucrezi doar la negru, nu te intereseaza de standardele europene privind conditiile de munca. Daca toata familia ti-a plecat la munca in Belgia, nu-ti mai pasa ca vor invata mai mult acolo despre lume. Daca te-ai descurcat cu oarecare succes in comunism si/sau imediat dupa, nu-ti convine ca cineva vrea sa "asaneze mocirlele".
      • Like 2
    • @ Altcineva
      karla check icon
      N-am spus ca UE este usor de inteles si nici ca este proiectul perfect, insa nu putem compara UE cu URSS, va rog. UE se poate reforma si exact asta se va intampla in viitor, insa este posibil ca anumite state intr-adevar sa treaca in "alta viteza" nefiind compatibile cu vestul. Insa tu ca stat membru UE, sa refuzi sa ajungi la acelasi nivel cu statele vestice d.p.d.v. al infrastructurii si bunastarii, fie esti prost facut gramada, fie esti un hot care are tot interesul sa tina Romania in aceeasi bezna din anii '90. Este exact ce se intampla la noi, noi doar mimam ca vrem sa avem aceleasi conditii ca in vest, iar asta este un lucru trist cred... Care este interesul pana la urma? Nu vrem spitale si drumuri ca-n Franta?? Nu vrem o justitie independenta si un stat de drept ca in Olanda sau Danemarca? Pracic, nu vrem aceleasi conditii ca in vest? Asta este scopul UE, este foarte simplu doar ca mai trebuie sa si dorim acest lucru.
      • Like 1
    • @ karla
      nicu check icon
      UE nu da nici un semn ca intenționează sa se reformeze, ca intelege unde a gresit când a impins UK pana la brexit, ca intelege nemultumirile deplorabililor care voteaza "populist" in Italia sau in Polonia. UE nu face decat sa interzica si sa cenzureze chestii, de la becuri si aspiratoare la motoare diesel; sa impinga cenzura internetului (Art. 11 si 13, parca) si sa aduca migranti ca sa mai mozoleasca o Europa prea alba. Si sa resplateasca obedienta proeuropenilor cu bani, cumparandu-si practic supunerea statelor membre. Nu cu tancuri, cu fonduri europene.
      UE trebuie privita critic, nu cu indulgenta. Altfel se va prabusi.
      Neputinta UE de a fi transparenta si nepartinitoare se traduce in munitie politica pentru PSD si altii care mimeaza patriotismul. Sa vedeti cum va fi cand isi va face armata proprie si o va trimite in tarile neascultatoare.
      • Like 2
    • @ karla
      Delia MC Delia MC check icon
      He-he, din banii UE nu se poate fura, ba iți spune și să lupți contra corupției sau te trage de urechi dacă n-o faci....de asta nu le place și vor să ne bage gogoși anti-unioniste pe gât...
      • Like 0
    • @ nicu
      Alien check icon
      Fondurile europene sunt fix pix fata de cele naționale. E greu sa mituiesti o tara serioasa cu câteva miliarde acolo.
      Europa a fost țapul ispășitor perfect pentru toate rateele guvernelor naționale. Tot ce e bun vine de la noi, tot ce-i rău e de la Bruxelles a fost melodia pe care si stânga și dreapta au cantat-o de mai bine de 20 ani. Discursul tău pe care sunt sigur că îl consideri de "dreapta" l-am ascultat în Franța in 2003 (unde eram imigrant extraeuropean) de la partidul socialist, când s-a făcut referendum pentru constituție. Europa de fapt à fost doar subiect de campanie interna în majoritatea tarilor.
      Bineînțeles ca UE e departe de a fi perfecta, însă nu problemele reale au alimentat brexitul. Asta e doar n nou exemplu de Europa ca propaganda interna folosit de boul de Cameron care voia să-și consolideze poziția INTERNA.
      Și Europa nu se poate reforma fără voința tarilor membre.
      Interesant cum te deranjează imigrația însă în aleși timp ești împotriva unei politici de apărare comune sau armate comune, mai ales ca România e la granița și are doi vecini cu probleme. Pe aia din Austria sau Belgia ar putea sa nu-i intereseze, însă noi nu ne putem permite luxul asta. Ghici cine are de câștigat de pe urma impotentei militare a europenilor. Tu ce crezi ca fac frații de la răsărit în Siria, aduc pacea? Sau mențin haosul și alimentează un flux de migranți care să-i radicalizeze și să-i dezbine pe europeni (și uite ca le reușește, câteva zeci de imigranți au adus un președinte fost aparacik pro rus pe fata în Cehia de ex) . În curand probabil o vor face și în Lybia, au început sa trimită trupe întâmplător când în Europa se discuta despre centrele de triere a migrantilor din afara Europei...
      • Like 0
    • @ nicu
      karla check icon
      Sunt de acord ca UE trebuie reformata, sunt de acord ca Merkel a luat o decizie total gresita privind migrantii si ca trebuia gandita altfel problema si luate in calcul reactiile altor state membre, mai ales cele estice care nu sunt obisnuite cu migranti, cu homosexuali, etc, etc, sunt de acord ca sistemul de eurocrati s-a rupt cumva de realitatea existenta in fiecare stat membru si ca sistemul nu incearca cumva sa inteleaga fiecare stat membru cu politicile sale, societatea respectiva, mentalitatile respective, etc.
      Legat de Brexit, nu UE este cauza Brexitului. Poporul britanic a votat pentru Brexit si, oricum poporul britanic nu impartasea aceleasi valori cu UE si nu respecta regulile Uniunii, avand acorduri speciale incheiate cu UE. Practic era in UE doar pe hartie. UK nu implementa toate regulamentele UE , asa cum face fiecare stat membru.
      Insa acum ce sa facem, sa ne izolam de UE? UK este UK si este o putere economica si financiara si poate supravietui singura in lumea asta. Dar Romania ce face daca se izoleaza de Occident?
      • Like 1
    • @ nicu
      "UE nu face decat sa interzica si sa cenzureze chestii"
      "Neputinta UE de a fi transparenta"
      Nu stiu exact de unde iti iei informatiile, dar afirmatiile tale, chiar si asa, scoase din context, sunt false. Sigur ca este un imens demers politic aici, printre altele, dar unde tu zici interzicere si cenzura, altcineva ar putea zice aliniere si simplificare - exista un mandat pentru asta in tratatele la care au aderat toate statele membre. Cat despre transparenta, UE este un gigantic aparat birocratic, dar fiecare comisie, intalnire sau procedura si orice studiu initiate de institutiile UE sunt raportate in documente accesibile de oricine pe internet. Faptul ca taxa pe link a trecut este trist, dar documentul a fost votat in plenul Parlamentului European de europarlamentari alesi de cetatenii europeni.

      UE este departe de a fi un sistem perfect, dar rigiditatea si inertia acesteia nu sunt numai niste defecte, sunt si marturia unui proces diplomatic indelungat de cautare a consensului intre parteneri care timp de secole nu s-au putut intelege. Este ce am scris eu o privire indulgenta a UE?
      • Like 2
    • @ karla
      nicu check icon
      Karla, apreciez atitudinea ta onesta si constructiva. Poate un pic naiva. :)
      1. Tu accepti sa vezi neajunsurile politicii UE insa Junkers si Merkel se poarta de parca acestea nu exista, daca ai fi tu responsabil UE ar exista probabil un dialog :) , politicile cu minoritatile si migrantii sunt IMPUSE la nivel politic pe motiv ca poporul e prea prost sa aleaga ce e bine; parlamentul european mi se pare plin de impostori multumiti de lefurile grase care nu prea inteleg ce voteaza, nu face decat sa dea impresia de legitimitate a legilor fabricate de comisia europeana.
      2. UK nu este doar pe hartie in UE, dar si-a mentinut o anumita autonomie acceptata de DE si FR, pe care probabil si-a negociat-o abil. Brexitul a avut succes pentru ca britanicii si-au vazut autonomia amenintata, e complexa situatia, ideea e ca UE incearca acum sa-i pedepseasca in ciuda faptului ca trateaza cu o persoana proUE cum e T. May. UK ar fi trebuit sa ramana si impreuna cu Polonia si Italia sa schimbe politicile UE. Ei spun ca au incercat si nu au obtinut nimic.
      3. Romania fara UE devine Pakistan. Problema e ca lipsurile UE devin pe zi ce trece mai vizibile si alimenteaza discursul separatist de la noi, practic, pt. omul de rand, vine PSD si-i spune ca UE ii va interzice masina diesel second h. din Germania, pentu care a economisit mult; ca nu mai are voie sa puna pe facebook fiindca articolul 13; ca nu mai are voie sa umble cu pungi de plastic. Nu vede un spital nou pe bani UE fiindca guvernul nu e in stare sa completeze niste hartii. Etc. Nu tot ce vine din UE este bun.

      Romania este prinsa intre totalitarismul cu accente socialiste de tip feudal, autohton, de teleorman si socialismul international cu accente totalitariste al UE. Un loc foarte nefericit.
      • Like 1
    • @ nicu
      karla check icon
      Intr-adevar...un loc nefericit. Insa America este departe de noi si noi de ea...
      • Like 0
    • @ karla
      nicu check icon
      Initiativa celor trei mari se contureaza ca un posibil "concurent" al UE, Iohannis nu prea a inteles ideea cand a invitat si Germania, e incet de fel. Cred ca Trump ar sprijini economic o uniune a zonei de est, poate ar fi de acord chiar cu un deal similar cu cel incheiat cu Canada si Mexic, adica tarife 0 pt. schimburile comerciale. Din pacate Romania nu e niciodata pregatita pt. sansele care i se prezinta.
      • Like 0
    • @ karla
      Alien check icon
      UE are unele probleme mâine profunde decât proasta comunicare și mecanismele complicate.
      Însă primul rand n-a fost niciodată un proiect popular, ci o creație a unei elite politice conștiente de pericolul unui nou război în Europa și amenințarea de la est.
      A doua, oamenii in ziua de azi au ca prioritate siguranța și prosperitatea, ori astea încă nu sunt controlate de UE decât foarte indirect, sunt în continuare răspunderea propriilor guverne.
      La asta mai adaugi și observi comunicare oribila (comunicatele de presa sunt indigeste), propaganda interna și externa, etc...
      Însă la 50 ani de la înființare nici statele unite ale Americii nu erau chiar asa Unite.....
      • Like 1
    • @ karla
      dalex check icon
      Singura problema cu modelul UE este ca se schimba mereu fara sa ne lase sa vedem unde este finalul.
      Ce Parlament are UE daca este lipsit de dreptul la initiativa legislativa, avand doar dreptul de a vota propunerile Comisiei pe care n-am ales-o noi, prostimea ?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult