Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Italia acționează în instanță Austria la Curtea de Justiție a UE

Pasul Brenner

Foto - IMAGO/ Profimedia

Italia acționează în justiție Austria la Curtea de Justiție a UE. Motivul acestei acțiuni anunțate de ministrul transporturilor, Matteo Salvini, este pasul Brenner, frontiera care a devenit de ani de zile un coșmar pentru transportatorii italieni, după cum indică publicația Europa Today.

Aproape jumătate din exporturile Italiei trec pe aici, ajungând la o valoare estimată de peste 130 de miliarde de euro. Viena continuă să impună restricții de trecere pentru mijloacele de transport, plângându-se de impactul ridicat asupra mediului datorat tranzitului acestora.

La începutul acestei luni, cozile de pe partea italiană au atins un record de 110 kilometri. Potrivit presei din Italia, acest lucru are un impact considerabil asupra costurilor companiilor: pentru cele care folosesc vehicule grele, pagubele provocate de blocajele de la frontieră se ridică la 251 de milioane de euro pe an. Negocierile politice dintre cele două state nu au adus deocamdată rezultate.

În urma sesizării Italiei, CJUE va trebui să clarifice dacă interdicțiile impuse de Austria privind traficul de mare tonaj sunt legitime sau dacă trebuie să prevaleze principiul liberei circulații a bunurilor și persoanelor consacrat de tratate UE.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Decât să stea la cozile alea infernale, TIR-urile ar putea să iasă din Italia prin Franța, Elveția sau Slovenia. Austria ar trebui boicotată la greu, să îi apuce plânsul. Eu nu mai pun benzină de la OMV de fix un an de zile și o să mă gândesc dacă voi mai fi clientul lor, după ce o să intrăm în Schengen.
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Inca o data se arata ca Austria face jocul Rusiei teroriste in UE.
    • Like 1
  • Da! Să se clarifice! Evident că Austria are dreptate, este dreptul oricărei țări să își apere interesele și sa impună restricții pentru anularea sau diminuarea efectelor negative asupra mediului. CJUE ar face bine să fie corectă și să decidă în favoarea Austriei, ca să existe precedent să poată și România să impună restricții similare Ucrainei, că sunt la fel de justificate!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Daniel00 check icon
      Ce legatura are "sula cu prefectura". Marfurile in spatiul UE trebuie sa circule libere daca sunt legale.
      • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      Nume check icon
      Foarte bine. Eu zic sa oprim totul pentru ca se distruge mediul si mai mult fiecare sa mancam ce producem ca si asa este la moda lantul scurt de aprovizionare si ministerul agriculturii sa ne invete cum sa crestem pe balcon tot ce avem nevoie,
      • Like 1
    • @ Nume
      Daniel00 check icon
      Te faci ca ploua, dar ce legatura are referinta ta la Ucraina in contextul cu Italia si cu distrugerea mediului si alte bla-blauri ecologiste in care nici tu nu crezi?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Gabriel check icon
      Dar e normal sa existe jumatate de masura? Intreb asta ca sa fiu cat pot de diplomat, pentru ca in realitate as spune ca e cea mai mare prostie auzita vreodata atunci cand invocam corectitudinea. Pai austria are multe alte parghii la indemana ca sa isi atinga interesele de care spuneti: poate sa paraseasca UE sau zona Schengen de exemplu. atunci, vor putea pune ce restrictii vor, dar pana atunci sa puna restrictii arbitrar nu are treaba cu corectitudinea. evident ca ei vor restrictii doar acolo, restrictii ce nu au treaba cu mediul. comentariul dvs este demn de fabula cainele si catelul: sa faca CJUE egalitate, dar nu pentru catei.
      • Like 2
    • @ Gabriel
      Daniel00 check icon
      Vedeti? Asa trebuia sa fie de la inceput comentariul dvs. la articol, adica fara niciun amestec cu Ucraina. Opinia dvs. e a dvs., eu insa raman la opinia mea: "Austria este un stat in cardasie cu statul terorist Rusia". Punct!
      • Like 0
    • @ Daniel00
      Gabriel check icon
      nu cred ca ati raspuns cui trebuie. eu i-am raspuns lui Ovidiu Jurj care propunea sa rezolve CJUE.
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Daniel00 check icon
      Asa e. Scuze, Chiar ma miram de schimbare...
      • Like 0
    • @ Daniel00
      Nume check icon
      Nu stiu unde vedeti referinta despre Ucraina in textul meu...?
      • Like 0
    • @ Nume
      Daniel00 check icon
      Aici: "să poată și România să impună restricții similare Ucrainei, că sunt la fel de justificate!" Nu "e" justificate - domnule.
      • Like 0
    • @ Daniel00
      Nume check icon
      Chiar sunteti sigur ca cititi unde trebuie:)?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon