Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Îți propun, ca de la amator la amator, un meniu special de Valentine's Day, cu care să îți încânți iubitul sau iubita

cuplu - sushi

Foto: Getty Images

Există un proverb chinezesc care spune că indiferent ce facem, primăvara vine și iarba crește. Așa și cu Valentine`s, vrem, nu vrem, tot vine Ziua îndrăgostiților, chiar dacă unii o consideră o sărbătoare infamă, marketing curat, care nu are nimic de a face cu tradițiile românești, cu Dragobetele, iar alții o agreează pentru simplu fapt că este un motiv de distracție.

Și în Republica trebuie să mâncăm, așa că îți propun, ca de la amator la amator, un meniu special de Valentine`s cu care să îți încânți iubitul sau iubita, după caz. Cred în gătitul foarte simplu, cu ingrediente proaspete, de bună calitate și cu ustensile cât mai puține. Ai nevoie doar de un tocător, un cuțit bun și o tigaie pentru aproape orice dorești să gătești. Propun un meniu foarte simplu, dar rafinat, cu calorii relativ puține și care să fie doar începutul unei seri de neuitat, așa că o să evităm usturoi, ceapă sau alte ingrediente puternice. În plus, stimulăm simțurile cu atmosfera, băutura și ingredientele deosebite.

Așadar pentru aperitive preparăm un soi de sushi de casă, hand made, cu propriile mânuțe. Absolut nimic complicat! Avem nevoie de lipie, somon și brânză tartinabilă, eventual câteva icre de bună calitate pentru decor. Pur și simplu se unge lipia cu crema de brânză, într-un strat moderat, se pune somonul peste brânză, apoi se rulează lipia. Capetele lipiei se taie și se gustă. Restul lipiei se taie în bucățele de 4 – 5 cm, se așază pe un platouaș cu umplutura în sus și se decorează cu o linguriță de icre. Rezultă un platouaș spectaculos, culoarea vie a somonului, în contrast cu albeața feciorelnică a brânzei și cu icrele, care nu vor face altceva decât să potențeze gustul. Simplu de făcut, spectaculos, simplu de mâncat.

Pentru un al doilea aperitiv aș putea recomanda Rilettes au homard au fumet de langoustines sau Rilettes de Saint Jacques au poivre de Sichuan. Nu trebuie să te sperii de aceste denumiri, practic Rilettes nu reprezintă nimic altceva decât un pate, mai grosier, din pește sau altceva. Mai bine preparăm rilettes de casă, cu orice pește în suc propriu, zdrobit, frecat cu puțin ulei de măsline și adăugate câteva măsline fără sâmbure, capere sau chiar ardei kapia tocat mărunt sau porumb dulce. Evident că se poate face și un pate de ton, dar rilettes parcă sună mai bine de Valentine's. Așadar pâine prăjită unsă cu acest pate grosier pe bază de pește, care poate fi ornamentat cu niște feliuțe de măsline. Evident că pâinea trebuie tăiată în patru, dacă sunt felii pătrate, că doar nu mâncăm la picnic. Pâinea poate fi înlocuită cu frunze de andive.

Pentru felul principal, pregătim Saint Jacques. Scoicile Saint Jacques au o carne albă, fină, dulceagă, foarte gustoasă, foarte ușor de gătit. Îți recomand să cumperi din cele congelate, deoarece sunt spălate și gata de preparare. Se decongelează, se clătesc sub apă rece, se usucă cu un șervețel de bumbac (hârtia se lipește de scoici) și sunt gata de preparare. Dacă vrei să facă o crustă frumoasă, aurie trebuie prăjite în puțin unt, dacă nu dorești crusta, pot fi prăjite în ulei de măsline. Așadar, foarte simplu, se încălzește tigaia și, după ce este suficient de fierbinte, se pun scoicile. Trebuie lăsate 3 – 4 minute pe o parte, 3 -4 minute pe cealaltă. Carnea nu are nevoie de tratament termic intensiv deoarece se pot întări și nu mai sunt gustoase. Carnea fiind foarte fină și gustoasă în sine nu trebuie asezonată mai deloc, poate puțină zeamă de lămâie, poate câțiva fulgi de ardei iute, dar nu mai mult de atât, deoarece nu dorim sub nici o formă să acoperim gustul minunat al scoicilor Saint Jacques.

Lângă scoici merge o salată foarte simplă. Măcar acum nu cumpăra salată la pungă, chiar dacă este mai simplu. Îți propun o combinație de salată iceberg cu rucola, puțină sare (de care aveți în casă, dar merge și sare roz de Himalaya sau sare neagră Kala Namak), puțin ulei de măsline și zeama de la jumătate de lămâie.

Deserturile sunt de obicei mai greu de preparat, așa că nu propun nici un desert în mod special. Nu trebuie să transformăm sărbătoarea iubirii în stat excesiv în bucătărie. Așa că propun, eventual, câteva bomboane sau praline cu lichior de cireșe și cu cireșe în interior. Cred că e suficient! Dacă totuși vrei să prepari ceva, cred că un affogato al cafe, adică o cupă de înghețată, de preferabil de ciocolată, peste care se toarnă niște expresso rece (fără frișcă adăugată), și cu asta ai rezolvat și cafeluța și desertul dintr-o lovitură.

Un lucru important, de care nu trebuie să uităm sub nici o formă este pairing-ul sau armonia dintre mâncare sau băutură. La aperitiv merge ceva spumant, poate fi un Lambrusco rose, un vin spumant, proseco sau, dacă ai timp să cauți, Johanna de la Bauer. Oricare merge de minune, cu precizarea că trebuie ținut la rece, iar pocnetul dopului creează o atmosferă festivă.

La Saint Jacques, mulți ar propune vin alb, dar, după părerea mea, un roze ar fi mai potrivit. Un roze după gustul fiecăruia sau Perfect Simplu Rose de la Catleya.

Pentru o atmosferă deosebită, nu uita de o vază cu câteva flori pe masă și o lumânare. Și nu există o plăcere mai mare decât să gătești chiar tu ceva delicios pentru persoana iubită!

 Enjoy!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult