Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Îți propun, ca de la amator la amator, un meniu special de Valentine's Day, cu care să îți încânți iubitul sau iubita

cuplu - sushi

Foto: Getty Images

Există un proverb chinezesc care spune că indiferent ce facem, primăvara vine și iarba crește. Așa și cu Valentine`s, vrem, nu vrem, tot vine Ziua îndrăgostiților, chiar dacă unii o consideră o sărbătoare infamă, marketing curat, care nu are nimic de a face cu tradițiile românești, cu Dragobetele, iar alții o agreează pentru simplu fapt că este un motiv de distracție.

Și în Republica trebuie să mâncăm, așa că îți propun, ca de la amator la amator, un meniu special de Valentine`s cu care să îți încânți iubitul sau iubita, după caz. Cred în gătitul foarte simplu, cu ingrediente proaspete, de bună calitate și cu ustensile cât mai puține. Ai nevoie doar de un tocător, un cuțit bun și o tigaie pentru aproape orice dorești să gătești. Propun un meniu foarte simplu, dar rafinat, cu calorii relativ puține și care să fie doar începutul unei seri de neuitat, așa că o să evităm usturoi, ceapă sau alte ingrediente puternice. În plus, stimulăm simțurile cu atmosfera, băutura și ingredientele deosebite.

Așadar pentru aperitive preparăm un soi de sushi de casă, hand made, cu propriile mânuțe. Absolut nimic complicat! Avem nevoie de lipie, somon și brânză tartinabilă, eventual câteva icre de bună calitate pentru decor. Pur și simplu se unge lipia cu crema de brânză, într-un strat moderat, se pune somonul peste brânză, apoi se rulează lipia. Capetele lipiei se taie și se gustă. Restul lipiei se taie în bucățele de 4 – 5 cm, se așază pe un platouaș cu umplutura în sus și se decorează cu o linguriță de icre. Rezultă un platouaș spectaculos, culoarea vie a somonului, în contrast cu albeața feciorelnică a brânzei și cu icrele, care nu vor face altceva decât să potențeze gustul. Simplu de făcut, spectaculos, simplu de mâncat.

Pentru un al doilea aperitiv aș putea recomanda Rilettes au homard au fumet de langoustines sau Rilettes de Saint Jacques au poivre de Sichuan. Nu trebuie să te sperii de aceste denumiri, practic Rilettes nu reprezintă nimic altceva decât un pate, mai grosier, din pește sau altceva. Mai bine preparăm rilettes de casă, cu orice pește în suc propriu, zdrobit, frecat cu puțin ulei de măsline și adăugate câteva măsline fără sâmbure, capere sau chiar ardei kapia tocat mărunt sau porumb dulce. Evident că se poate face și un pate de ton, dar rilettes parcă sună mai bine de Valentine's. Așadar pâine prăjită unsă cu acest pate grosier pe bază de pește, care poate fi ornamentat cu niște feliuțe de măsline. Evident că pâinea trebuie tăiată în patru, dacă sunt felii pătrate, că doar nu mâncăm la picnic. Pâinea poate fi înlocuită cu frunze de andive.

Pentru felul principal, pregătim Saint Jacques. Scoicile Saint Jacques au o carne albă, fină, dulceagă, foarte gustoasă, foarte ușor de gătit. Îți recomand să cumperi din cele congelate, deoarece sunt spălate și gata de preparare. Se decongelează, se clătesc sub apă rece, se usucă cu un șervețel de bumbac (hârtia se lipește de scoici) și sunt gata de preparare. Dacă vrei să facă o crustă frumoasă, aurie trebuie prăjite în puțin unt, dacă nu dorești crusta, pot fi prăjite în ulei de măsline. Așadar, foarte simplu, se încălzește tigaia și, după ce este suficient de fierbinte, se pun scoicile. Trebuie lăsate 3 – 4 minute pe o parte, 3 -4 minute pe cealaltă. Carnea nu are nevoie de tratament termic intensiv deoarece se pot întări și nu mai sunt gustoase. Carnea fiind foarte fină și gustoasă în sine nu trebuie asezonată mai deloc, poate puțină zeamă de lămâie, poate câțiva fulgi de ardei iute, dar nu mai mult de atât, deoarece nu dorim sub nici o formă să acoperim gustul minunat al scoicilor Saint Jacques.

Lângă scoici merge o salată foarte simplă. Măcar acum nu cumpăra salată la pungă, chiar dacă este mai simplu. Îți propun o combinație de salată iceberg cu rucola, puțină sare (de care aveți în casă, dar merge și sare roz de Himalaya sau sare neagră Kala Namak), puțin ulei de măsline și zeama de la jumătate de lămâie.

Deserturile sunt de obicei mai greu de preparat, așa că nu propun nici un desert în mod special. Nu trebuie să transformăm sărbătoarea iubirii în stat excesiv în bucătărie. Așa că propun, eventual, câteva bomboane sau praline cu lichior de cireșe și cu cireșe în interior. Cred că e suficient! Dacă totuși vrei să prepari ceva, cred că un affogato al cafe, adică o cupă de înghețată, de preferabil de ciocolată, peste care se toarnă niște expresso rece (fără frișcă adăugată), și cu asta ai rezolvat și cafeluța și desertul dintr-o lovitură.

Un lucru important, de care nu trebuie să uităm sub nici o formă este pairing-ul sau armonia dintre mâncare sau băutură. La aperitiv merge ceva spumant, poate fi un Lambrusco rose, un vin spumant, proseco sau, dacă ai timp să cauți, Johanna de la Bauer. Oricare merge de minune, cu precizarea că trebuie ținut la rece, iar pocnetul dopului creează o atmosferă festivă.

La Saint Jacques, mulți ar propune vin alb, dar, după părerea mea, un roze ar fi mai potrivit. Un roze după gustul fiecăruia sau Perfect Simplu Rose de la Catleya.

Pentru o atmosferă deosebită, nu uita de o vază cu câteva flori pe masă și o lumânare. Și nu există o plăcere mai mare decât să gătești chiar tu ceva delicios pentru persoana iubită!

 Enjoy!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult